Munkajogi kérdések.


anyjuk # 2017.02.24. 13:44

Tisztelt PAZS!!
Köszönöm szépen a tájékoztatást!!!
Tisztelettel: Bné Ili

huntah # 2017.02.24. 14:01

Pazs, köszönöm a választ!

Akkor is elfogadott a jegyzőkönyv, ha a tartalma hazugság? Hamis tanúzás itt nem játszik?

Az ajtórávágást árnyalja, hogy akkor már egy napja a munkaviszony megszüntetést tárgyaltuk, éppenséggel közös megegyezéssel. A munkavégzés alól erre az időre _szóban_ felmentett, egyébként pedig a munkavégzéshez szükséges eszközöket az első pillanatban elvette.

badvanilia # 2017.02.25. 11:23

Tisztelt szakértő Hölgyek és Urak!

Próbáltam átnézni az előző témákban van-e arra válasz,ami az én kérdésem lenne,de nem találtam.
A kérdésem az lenne ha a munkáltatóm korrekten elengedett,kifizet mindent a felmondási időmet is amit még nem tudom mennyi is a 16,5 év munkaviszony után.30+30 nap lenne?Ebben az esetben ha kifizetik,ebben az időben el lehet-e helyezkedni más munkahelyen? Vagy ki kell várni annak leteltét?
Válaszukat előre is köszönöm!

edel-w # 2017.02.26. 11:58

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdésem lenne Önök felé. Munkaszerződésben a munkabérnél kötelező elem-e, hogy az összeg bruttó vagy nettó? Ha csak az összeg szerepel az előbbiek feltüntetése nélkül az hiba? És mit vonhat maga után?

Köszönöm

badvanilia # 2017.02.26. 12:11

Még egy fontos kérdésem lenne.
Felmondásom közös megegyezéssel történt,de kapok egy összeget,amit nem neveznek meg végkielégítésnek.Ha elhelyezkedem,akkor meg kell majd ezt az összeget újra adóznom ?

drbjozsef # 2017.02.26. 17:35

Újra? Mi köze van hozzá egy másik munkahelynek.

Ha megkapod, adózni kell utána. Hogy utána dolgozol, nyugdíjba mész, vagy papucs orrán pamutbojt leszel, az miért érintené az adóköteles jövedelmedet?

badvanilia # 2017.02.26. 18:47

Igen újra,mert egyszer a feleségemnek végkielégítéssel szűnt meg a munkahelye,majd azonnal elhelyezkedett,az új munkahelyén fel kellett tüntetni a végkielégítést és időarányosan megadózták neki.Igaz lehet nálam más a helyzet,mert nincs neve az összegnek.

etrob # 2017.02.26. 21:07

Tisztelt Szakértők, tisztelt Fórumozók!

Tudna valaki segíteni? Gyed és Csed kedvezmény szabály létezik?
2010. óta folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem.
2014. 11. 16 első gyermekem megszületik
2016. 07. 28 második gyermekem megszületik
A jelenleg megállapított gyed-em alacsonyabb az első gyermekem jogán megállapítottnál. Ez jogos?
Az Egészségbiztosítási törvényben úgy olvastam, hogy a CSED és GYED is a kedvezőbb napi alap alapján jár, ha ugyanabban a munkaviszonyban vagyok a két terhesség alatt. Rosszul értelmeztem?
Kérem, ha a magasabb összegű járna, akkor jelölje meg, hogy mire hivatkozva keressem a munkahelyemen az illetékest. TB kifizető hely.
Előre is köszönöm!
T.E.

drbjozsef # 2017.02.27. 07:40

De nem ÚJRA adóztatták meg.
Ha megkapta bruttóban, akkor az új munkahelye, ha kérte, az adóbevallás készítésnél számolt vele.

Nincs semmilyen kettős adóztatás.

baloka # 2017.02.28. 11:36

Tisztelt Fórumozók!

A történetem a következő:Élelmezésvezetőként és óvodatitkárként dolgozom egy óvodában,a most esedékes 7+3%-os, oktató-nevelő munkát segítők béremelését és a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pénzt sem kaptam meg, olyan indok miatt,hogy a munkáltatómnál,csak mint élelmezésvezető vagyok felvéve./És az nem oktató-nevelő munkát segítő ugye/ A munkaköri leírásom szerint viszont osztott munkakörben dolgozom 4-4 órában mind a két feladatot végzem./Ezért legalább az összeg fele járna szerintem./
Hátrányos helyzetű településen dolgozom, ahol a dajkák minden ilyen jellegű bért megkaptak, én viszont egyiket sem.
Mi a véleményük erről a helyzetről?

sasasa12 # 2017.03.02. 19:13

T. Szakértők!
Kérdésem a következő:munkahelyemen(szenyvìztelep)6-an dlozunk,ebből 4en kaptak hepátitiszA eļlen védőoltást 2en nem.Januárban kaltam egy sújs hepaA fertőzést.
Számíthatok-e valamilyen ķártérítésre?
Válaszotokat hozzászólásokat előre köszönöm.

Kata0000 # 2017.03.02. 20:02

Tisztelt Szakértők !
5 éve dolgozom egy Kínai áruházba. ( ruha, cipő,óra, háztartási dolgok, művirág stb ) Kereskedelmi végzettségem nincs, szakmám varrónő. Eladó vagyok a szerződésbe és mult év decemberig a mindenkori 8 órás szakmunkás minimálbért kaptam.Januárban megkaptam az emelt 107.000 Ft 8 órás szakmunkás minimálbért. Kaptam egy szerződésmódosítást is erről. Februárba pedig hozott főnököm egy ujabb módosítást amiben visszavesz 2016-os nyolc órás szakmunkásbérre azzal az indokkal, hogy nincs végzettségem. Ezt is alá kellett írnom, mert különben nem kellett volna jönni másnap dolgozni.Mindenről van papirom, minden bérmódosításról. Tett olyan kijelentést , hogy választhatom a magasabb bért de akkor a 30 napos szabadságom helyett csak 15 napot vehetek ki,valamint a négy szabadnap helyett csak kettőt. Nem ezt választottam mert idős beteg szüleim vannak, szükségem van a szabadságra. Kérdezem én, jogszerűen jártak el? Köszönöm a választ !

papalaci # 2017.03.03. 09:50

T.Szakértők Arra lennék kíváncsi hogy változó munkahely esetén,van e kilométerhatár amelyen kívül a munkáltató már csak szállás biztosítása mellett helyezhet át?

ObudaFan # 2017.03.03. 12:03

sasasa12

Ha igazolhatóan munkahelyi megbetegedésről van szó, akkor kérheted a károd megtérítését és esetleg sérelemdíjat.

ObudaFan # 2017.03.03. 12:05

Kata0000

Hát mennyi szabadság jár neked? Nem tudhatjuk, milyen pótszabadságokra vagy jogosult.
Mondjuk a 20 nap alapszabadság mindenképpen.

CassandraJane # 2017.03.03. 12:12

Tisztelt Szakértők!

4 műszakban dolgozom. Ebbe beletartozik, hogy olykor vasárnap délután vagy este is dolgozom. Azt hallottam, hogy 4 műszakos munkarendben nem túlóráztathatnak. Mégis megteszik. A túlóra vasárnapra esik, mindig a délelőtti órákban. Akkor úgymond "üresjárat" van. A szombati éjszakás, és a vasárnapi délelőttös, túlórával tölti ki a vasárnapi délelőttöt.
Elrendelhetnek e így is kötelező túlórát?
Visszautasíthatom e?
Válaszukat előre is köszönöm.

sasasa12 # 2017.03.03. 12:27

T. Obudafam
Egyértelmüen bizonyìnem lehet hogy ott kaptam a ferőzést.
De viszont ha az oltást megkapom mint atöbbiek,amkor ne kapom meg a fertőzést.

király17 # 2017.03.03. 14:33

Tisztelettel kérdezem azt, hogy munkaügyi bíróságon alperes ellen kártérítési pert indítottam, több eljárás is folyt ez ügyben, majd a bíró egy másik bíróságra tette át az ügyet mondván hogy az az illetékes bíróság az ügyben. Eltelt két év és semmi felkerestem azt a bíróságot ahová áttette az előző bíróság elbírálásra az ügyemet. Itt tájékoztattak arról hogy a beérkezést követően 30 napon belül visszaküldte ez a bíróság annak a bíróságnak a peres iratokat amelyik küldte részükre ugyan is Ö az illetékes bíróság.Három év négy hónap múlva a II. fokú bíróság megállapította azt hogy valóban az eredetileg becsatolt bíróság az illetékes eljárni.Fél év múlva a tárgyalásra az idézést megkaptam. Időközben a keresetemből egyes követeléseket kértem megszüntetni azokra nem tartok igényt. Az ügyben az első tárgyaláson személyesen mint felperes jelentem csak meg a tárgyaláson. A bíró közölte azt hogy alperes a szabályszerű idézést átvette a tárgyalás távolmaradására írásos beadványt nem terjesztett elő.( Megjegyzem a tárgyalás másfél órás késéssel kezdődőt el, előtte e tárgyalóban nem volt tárgyalás). Kértem a bírót hogy kérem a bírósági meghagyás kibocsájtását és a keresetemben foglaltak helyt adását a költségeimmel együtt alperest kötelezze erre a T. Bíróság. A bíró mérges lett és elutasította e keresetemet mondván az alperesnek nem kötelessége az első tárgyaláson meg jelennie.A bíró szinte rábeszélt arra hogy legjobb lenne a pert megszüntetni mert másfél millió Ft-os perköltséget kell kifizetnem, de ha a pert megszűntei akkor e perköltségtől elfogok esni.Kérdezte a bíró hogy döntök, mondtam a keresetmódosításaimban hivatkozott igényelt kártérítésekre vonatkozóan azokat kérem megszüntetni.( Ja és a bíró mondja hogy különben nem is tudná alperest marasztalni arra hivatkozva hogy az első tárgyaláson nem jelent meg mert az törvényellenes, másrészt pedig a becsatolt kereset a módosítássokkal együtt nem találhatók a bíróságon. Bizonyítottam a tértivevénnyel hogy azt a bíróság átvette. A másik sérelmem ez ügyben hogy a bíró a végzésben azt írta hogy a felperes kéri a per megszüntetését. Na ez az ami hazugság a bírótól, és ez az eljárás megalapozza azt hogy alperes egy multi cég összejátszhat a bíróval. Kérdezem azt hogy ez esetben milyen jogi lehetőségeim vannak, arra hogy alperest kötelezze a bíróság a keresetemben írtaknak megfelelően arra hivatkozva hogy alperes az első tárgyaláson nem jelent meg távolmaradását nem mentette ki. Köszönöm a tanácsokat a segítő javaslataikat.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.03. 17:32

Az után, hogy már elálltál?

quality68 # 2017.03.04. 08:39

17 éve dolgozom vezető beosztásban egy magyar magáncégben, ahol a bruttó fizetésem viszonylag alacsonyan van megállapítva (ezt utalják rendszeresen a bankszámlámra), a fizetésem többi részét pedig minden hónap elején a tulajdonosoktól kapom feketén (így jön ki a megállapodott nettó bérem).
Tegnap a tulajdonos jelezte nekem, hogy a megbeszélt fix nettó fizetés helyett a jövőben (ami a már ledolgozott februárra vonatkozó béremre is vonatkozik) jutalékban kíván alkalmazni (vázolta, hogy milyen feltételekkel), aminek az eredménye, hogy már most márciusban 150e Ft-tal kevesebb bért kapnék (természetesen a "hivatalos", bruttó béremhez nem nyúl hozzá). Van-e bármilyen fegyverem, hogy ezt a visszamenőleges (!) bércsökkentést megakadályozzam?
Természetesen mondhatom, hogy nem fogadom el, és mondjon fel, de a jogszabályok szerint járó 4 havi végkielégítést (+ 2havi felmondási időt) nem hajlandó az alkalmazott nettó bérrel rendezni felém, csak a hivatalos bért akarja kifizetni. Van valami ötlet vagy jó tanács?

quality68 # 2017.03.04. 12:05

nonolet, köszönöm az infót, de a zsebbe fizetés - még ha be is tudom bizonyítani - rám nézve is veszélyes, rám is rám szállhatnak a hatóságok emiatt... És nyilván én húzom a rövidebbet, nem a milliárdos tulajdonos, a háta mögött az ügyvédek hadával...
Illetve tudom mi jár nekem hiavatlosan, de mivel bruttó 200-al vagyok bejelentve, és a többit feketén kapom, hiába ugrálok, csak a 200-al (bruttó) akarják a végkielégítést rendezni.

purcsina # 2017.03.04. 13:55

Tisztelt fórumozók!

Vezető meg fenyegette női munkatársamat, aki egyedül neveli gyermekét, hogy ha nem kezd el "nyalni" műszakvezetőnek áthelyezi máshová,új munkahelyre teszi. Én úgy tudom, 16éves koráig egyedül nevelő szülőt, nem lehet sem áthelyezni, sem új munkahelyet adni neki. Bocsánat, nem köteles elfogadnia.

Köszönöm előre is a válasz,válaszokat!

wers # 2017.03.04. 14:11

Rád nem veszélyes... csak a munkaadó viszi a balhét.
Te ugyanis épp most döbbensz rá, hogy ...
"nahát nem volt minden bejelentve?! eddig úgy tudtam
”"

Jajj, a bérpapiron 90.000,- a boritékban 180.000,- Ez kicsit sem lehet gyanus, ugye?

Kata0000 # 2017.03.04. 15:06

Nonolet ! Köszönöm szépen az infót. Sajnos nálunk alkut kötni nem lehet ," tetszik, nem tetszik el lehet menni " a válasz a kínai főnöktől. Sajnos ez egy kis város ahol élek és nincs munkalehetőség. A Kínai áruház fő profilja ruha és cipő, de árulunk, órát, bizsut, parfüm, légfrissítő,púder, rúzs, háztartási cikkek. Úgy tudom ezek képesítéshez kötöttek kivétel a ruha és cipő .És akkor így megjárna a 161.250 Ft bruttó. Ezenkívül 2017 január 1-től a múlt évi 129000 Ft bruttó bérről felemelte a fizetésemet 161250 Ft-ra, majd következő hó, február 1-től visszavette a múlt évi 129.000 Ft bruttóra. Minden szerződésmódosításról papirom van. Ez egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során megállná a helyét?

miki.laci # 2017.03.04. 15:57

Tisztelt Ügyvéd Úr/ak!

Kérdésem: a munkahelyemen egy műszakvezető egy vállalati dokumentumra az alábbit írta nekem "Te szerencsétlen majom", s munkáltatóm tudomással bírt erről de nem tett semmit (A dokumentumot több munkatársam személyesen látta, sőt, a vállalt portáján más üzemi dolgozók is hírül vették.) Elegendő ok-e ez arra, hogy én azonnali hatályú felmondással éljek s jogos-e az ezzel járó végkielégítésre való igényem?
Meddig élhetek ezzel a joggal ha van?
Élhete-e ezzel a joggal ha polgári peres úton az elkövetővel szemben pert nyertem becsületsértés végett?
Köszönöm a választ előre is.