Munkajogi kérdések.


király17 # 2017.03.04. 15:58

Kártérítési perem ben egy évig folyt az eljárás. A bíróság megszüntette az eljárást arra hivatkozással hogy nem Ő az illetékes bíróság, és azonnal átküldte egy másik eljáró bíróságra az ügyet, az a bíróság visszaküldte az áttett peres iratokat arra a bíróságra amely megszüntette a pert mert nem Ö az illetékes bíróság az ügy elbírálására. Ezt követően a törvényszék megállapította hogy mégis csak az a bíróság illetékes elbírálni a pert amelyikhez a felperes először becsatolta keresetét, és az az első fokú bíróság bírálja el a keresetet amelyik megszüntette a peres eljárást illetékességének a hiánya miatt.( megjegyzem nincs helye a keresetlevél áttételének olyan bírósághoz vagy más hatósághoz, amely saját hatáskörének vagy illetékességének hiányát már jogerősen megállapította) ez nem törvényellenes eljárás a bíróságtól? Az ügyben az első tárgyalás idézését alperes átvette írásban nem tett távolmaradására kimentést. Kértem a bírót , egyéb ként ez a kereseteimben is feltárhatók ha az alperes mulasztja el az első tárgyaláson történő személyes megjelenését, írásban a távolmaradását nem menti ki a felperes kérésére a bírói meghagyással helyt ad a felperes keresetének és marasztalja alperest a felperes költségeinek a megtérítéseire. A bíró elmondta törvényesen kérem a bírói meghagyás meghozatalát de sajnos a bíróságon nincsenek meg a felperes általi keresetek, ezért nem tudja alperest kötelezni a bírói meghagyás kibocsájtására. Bíró közölte velem hogy kérjem a keresetemtől való elállást a fellebbezési jogomról is mondjak le, és a Végzés kézhezvételétől számított 30 napon belül csak egy új keresettel már is folytatható a per. a mellékletként a csatolásokat nem kell ujjból becsatolni. Mivel nem értem azt hogy ha egyszer egy peres eljárást a felperes kérésére megszűnik,hogyan folytatódhat ugyanaz a per ujjból egy ujj kereset becsatolásával a jogerőre emelkedéstől számítottan? A bírósági jogkörben okozott kárárt Pl bírói műhibák miatti keresetet nem lehet e indítani az I. II. fokú bíróságok mint alperesek ellen? Milyen célra vezető tanácsot tudnak adni a fentiekre? Köszönettel:

Kata0000 # 2017.03.05. 10:16

Nonolet , köszi a választ ! Azt hiszem megpróbálok egy negyedik lehetőséget. Kérek egy munkaügyi ellenőrzést és kérem az anonimitást. Úgy tudom van rá lehetőség. Hatan vagyunk dolgozók, és egy dolgozót most küldtek el szintén nem törvényes módon. Talán így még nem találok más munkahelyet kihúzom itt és a béremet is rendezik. Talán :-)

peter1300 # 2017.03.07. 11:28

Sziasztok!

Egy gyors segítségkéréssel fordulnék hozzátok. Nem tudom, hogy jó-e a helyszín, remélem.

Egy magyarországi cég IT osztályán dolgozom, mint mobileszközökkel foglalkozó munkavállaló. 1 évvel ez előtt javítottam az egyik alkalmazott telefonját, mikoris akaratlanul az értesítési sávban elém tárult egy SMS, miszerint az említett Hölgyet intim együttlétre invitálta egy másik kolléga. IT-n belüli kollégámnak 1 hónappal ez előtt meséltem az esetet, jót nevettünk rajta, ennyi volt. Ellentétben ezzel valaki meghallotta ezt, és visszajuttatta a Hölgynek, aki szaladt az belsős igazságtevőhöz, akinek köszönhetően most cégen belüli eljárás indult ellenem.

Továbbá hozzátenném, hogy nem olvastam bele az üzeneteibe, pusztán ott volt előttem egy olyan dolog, amit nyilvánvalóan titokban kellett volna tartanom az adatvédelmi szabályzatnak köszönhetően.
Ezzel egyetemben a szabályzatban az is szerepel, hogy tilos magáncélokra használni az egyébiránt céges tulajdonban lévő telefonkészüléket, és telefonszámot.

Kérdésem a következő lenne: polgári peres útra vihetné a másik fél a dolgot? Mik lennének a következményei, mekkora eséllyel nyerné a pert? Elvégre IT osztályon kívül nem én juttattam az információt, hanem egy másik osztályon belül dolgozó személy.

Köszönöm megtisztelő válaszaitokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.07. 11:44

Pletykás vagy, ez vitathatatlan. De mit perelne rajtad a sértett fél? Megállapítást? Hát ismerd el peren kívül!

AndiBPXVII # 2017.03.07. 13:55

Tájékoztatást szeretnék kérni az alábbi esettel kapcsolatban!

Munkavállalónk rendes felmondással felmondott, a felmondását cégünk elfogadta 30 napos felmondási határidővel. 4 munkanap elteltével úgy kellett döntenünk, hogy a munkavállalót azonnal el kell küldeni a cégtől, mert nem dolgozik, minden munkát megtagad, bujtogatja a többi kollégát....
Kapott egy levelet arról, hogy a felmondását elfogadó nyilatkozatot módosította az ügyvezető és tegnapi nap(6 naptári nappal a felmondása után )az utolsó munkban töltött napja. A kiléptető papírjait a cég aznap elkészítette és az időarányos bérét elutalta a munkavállaló számára.
A probléma: A munkavállaló ragaszkodik a 30 napra járó munkabéréhez.
Jogosan gondolom, hogy ez nem jár neki, mivel ő mondott fel (hozzáteszem váratlanul) és a munkaadó jogszerűen modosíthatja az álláspontját a felmondási időt tekintve, a cég érdekeit szem előtt tartva?

Várom megtisztelő válaszát!

M.K.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.07. 14:23

Egy sérelem díjat megkapna, szerintem.
Nem mondom, hogy teljesen esélytelen, de messze nem biztos, és ha mégis, akkor nevetséges összegre.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.07. 14:26

AndiBPXVII, szerintem ezt elrontottátok, talán még orvosolható. Látni kellene, hogy pontosan mit írtatok.
Azonnali hatályú munkáltatói felmondásnak ugyan helye van a felmondási idő alatt is, de határozottnak kell lennie, és megfelelő indoklást is adni kell.

AndiBPXVII # 2017.03.08. 13:42

Kedves Ügyvéd Úr!

Határozott volt az azonnali felmondás és volt indoklás is. Nem tudom, hogy az indoklásba (több pontból állt) bele lehet-e kötni, ügyvéd nem látta. Elküldjem, bemásoljam ide?
Csak meg szeretném jegyezni, hogy a munkavállaló 800 ezer forint munkaadói kölcsönnel tartozik, amelynek fizetési határideje 2017.05.31. Tudom, hogy ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz, csak érdekességként írom.

edel-w # 2017.03.08. 14:50

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne: azonnali hatályú felmondás esetén perdöntő-e, vagyis nyert ügye van-e annak a félnek, aki azt állítja, hogy már szóban előtte megtörtént egy közös megegyezéses felmondás közöttük?
Vagy csakis írásban történt felmondás érvényes, bármilyen eszközökkel is próbálja bizonyítani a fél az igazát, hogy szóban megtörtént a felmondás?

Köszönöm válaszukat

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.08. 15:24

A közös megegyezés is csak írásban érvényes. (Nem beszélve a bizonyítási nehézségekről.) De a megegyezés nem felmondás.

Amúgy mi a jelentősége?

h.zoli # 2017.03.10. 16:01

Tiszteletem

Ha tanár vagyok és be vagyok osztva reggel 8-8:45 között majd "hazamehetek" de délre vissza kell jönnöm, hogy benn legyek 17 óráig, az nagyjából 6 vagy 9 órás munkaidőnek számít, tudja ezt valaki?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.10. 18:21

Az nem ezen múlik. Mi van a kinevezésedben?

drbjozsef # 2017.03.10. 19:22

Mondjuk az adott napi munkaidő akkor 6 óra szerintem, de miért szamít ez?

Zoli8801 # 2017.03.12. 00:22

Tisztelt Ügyvédek!

Korábban többször is feltettem a kérdésem, viszont érdemi választ nem kaptam, így megpróbálom megint.

Jogosultak vagyunk állásidőre 2 havi munkaidőkeret esetén, ha a szerződésünkben foglalt 348 óránál kevesebbre vagyunk beosztva, vagy ha az általános 2 havi munkaidő óraszámàt sem éjük el?
Ha igen, akkor melyik óraszám a mérvadó?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.12. 06:43

Kovács_Béla_Sándor 2017.02.21. 06:44
Miért kellene a munkaszüneti napokat kifizetni?
www.kbs-ugyved.hu
Kovács_Béla_Sándor 2017.02.21. 06:43
Miféle korrekció?

Bizonyára az én hibám, hogy nem értetted.

István.76 # 2017.03.12. 09:42

Udvozlok mindenkit!
Adott egy maganceg ami egyik naprol a masikra csodbe megy.Az ott dolgozokkal napokkal kesobb kozlik a rossz hirt a kovetkezo keppen.
A N:A:V lezartta a szamlankat jelenleg fizetni nem tudunk.Ket lehetoseg van vagy kozosmegegyezessel kilepnek vagy ugynevezett allasidovel tovabb "dolgoznak"(jelenleti iv nics vezetve)mit majd valamikor a csodeljaras utan fizet a ceg vagy az orszagos bergarancia alpbol ugy ket even belul rendezzuk.
Az allasi ido alatt,se munkat nem tudunk vallani mashol,se tappenzre nem mehetunk,se munkanelkuli jaradekra nem vagyunk jogosultak.En es par kollegam a kilepest valasztotta mivel elni kell valamibol.Kozos megegyezessel megszunt a munka viszonyunk.De most jon a csavar!A megszunteto iratokban az szerepelt,hogy a ceg az utolso munkaban toltott napon velunk dolgozokkal elszamolt.Meg kaptuk a berpapirt is amin az szerepel az osszeget szamlankra atutaltak.AZ utalas termeszetessen nem tortent meg!De ha ezt a papirt nem irjuk ala nem tudunk kilepni.
A masik furcs dolog,hogy van egy par embernek ugynevezett letiltasa ami szinten szerepel a berpapirokon de mint kiderult a levonasokat sem teljesitettek a vegrehajtok fele.
Az mar hab a tortan,hogy a januari berunkbol 25000ft cafeteriat levontak es nem fizettek meg pedig a berpapiron szerepel."Nem kotelessek mivel csodben van a ceg"Volt a valasz.
Kerdesem,nekunk munkavalalloknak semmi jogunk???
Koszonom a valaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.12. 10:09

Talán ha az előtt kérdezel, hogy aláírod a közös megegyezést...

edel-w # 2017.03.12. 15:43

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Táppénz ideje alatti azonnali hatályú felmondás eseténél, ha a bíróság jogellenesnek ítéli meg a felmondást és kártérítésre kötelezi a munkáltatót akkor hogyan értendő a tizenkéthavi távolléti díjnak összege?
A felmondás dátuma ebben az esetben a táppénz lejárta után lép csak érvénybe?
Tehát jár a táppénz idejére a bér 50%-a, s majd a felmondás érvénybelépésének kezdeti dátumától fogva számítják a 12 havi távolléti díjat, vagy levonják ez utóbbiból a táppénz idejére kapott összeget?
Köszönöm

ObudaFan # 2017.03.12. 16:51

Az azonnali hatályú felmondás az táppénz alatt is azonnali hatályú.
A távolléti díjat

  1. az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, pótlékátalány,illetve
  2. az esedékesség időpontját megelőző utolsó hat hónapra (irányadó időszak) kifizetett

ba) teljesítménybér,
bb) bérpótlék
figyelembevételével kell megállapítani.

István.76 # 2017.03.12. 17:21

Koszonom a tanacsokat.Magyarul a penzunk amirol meg van a berpapir,Hogy"rendeztek"Uszik.Ami berek letiltasabol a vegrehajtonak jart volna az is uszik es ujbolo fizetni kell majd ha addig nem viszi el a hazamat a vegrehajto nem fizetes miatt.Ez remenytelen egy helyzet!

edel-w # 2017.03.13. 08:44

Köszönöm a választ ObudaFan!

Sajnos van ami nem egyértelmű még mindig számomra.
Éspedig az, hogy a felmondás jogellenessé nyilvánítása (nem kértem a munkaviszonyba való visszahelyezést) azt hozza-e maga után, hogy - az addigi felmondás érvénybe lépése helyett -

  1. a valóban táppénzen töltött időmet fogják érvénybe léptetni?
  2. és, ha igen, akkor utólag, bírói végzés alapján kifizeti az egészségbiztosítás az arra az időre járó juttatást, tehát biztosított leszek azon időszakra még?
  3. a táppénz lejártát követően fogják a munkaviszonyom ténylegesen megszűnté nyilvánítani, vagyis munkanélkülivé akkortól válok? (persze ha addig nem talál más munkát az ember!)
  4. ettől az előbbi időponttól számítódna a megítélt 12 havi távolléti díj?
  5. vagy levonódna a bérből az addig a táppénz időszakára kifizetett összeg?

Köszönöm türelmüket és válaszukat előre is.

andi973 # 2017.03.13. 16:06

Üdvözlöm Önöket!

Közalkalmazottként dolgozom 25 éve ( eü-ben ápolóként)
mai napon beadtam a felmondásomat "közös megegyezéssel",április 13-i hatállyal,azaz 30 napos felmondási idővel.Ápolási igazgató közölte,hogy a felmondási időt 60 napban állapítja meg.
Utánanéztem,hogy a Mtk.válozott a felmondási idő tekintetében,hogy 2017 elejétől mindenképpen,de legfeljebb max.30 nap a felmondási idő.
Igaz ez?
Válaszukat előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2017.03.13. 17:40

"mai napon beadtam a felmondásomat "közös megegyezéssel",április 13-i hatállyal,azaz 30 napos felmondási idővel"

Erre milyen tanácsot lehet adni? Vagy felmondok vagy közös megegyezéssel megszüntetem a munkaviszonyt. Ha valaki a kettő közötti különbséggel nincs tisztában, akkor a fórumról érkező bármilyen tanácsot is hogyan tudna elfogadni vagy elvetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.13. 17:50

Közalkalmazott lemondási ideje 60 nap.

Lyonee # 2017.03.13. 19:10

Pontosabban:
"28. § (1) A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti.

(2) Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól."

A munkáltatói felmentésnél van a 60 nap+X hónap, ami a ledolgozott évek függvénye.