Munkajogi kérdések.


Luca1234 # 2018.12.09. 09:42

Alapvetően azt szerettem volna, hogy ha már a szabadságaimat nem tudtam kivenni, akkor legalább fizessék ki. Viszont mivel meg lett hamisítva a bérjegyzék és papíron időarányosan ki lett adva a szabadság, hivatalosan erre úgy gondolom már nincs lehetőségem.
Ezért az a kérdésem, hogy ez a helyzet kellően megalapozza-e az azonnali felmondásomat?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.09. 09:14

Mit szeretnél?

Luca1234 # 2018.12.09. 08:47

Tisztelt Fórumozók!

Ez év májusában helyezkedtem el egy vállalatnál, azonban a fizetett szabadságaimat csak részben tudtam kivenni mert a vezetőm csak részben engedélyezte sürgős feladatokra való hivatkozással.
Az általam vezetett és havonta leadott jelenléti íven a ténylegesen kivett szabadságaim szerepelnek, azonban a havi bérjegyzékeken ettől eltérő számú szabadságos napok kerülnek feltűntetésre.
Van olyan hónap amikor egyáltalán nem vettem igénybe ténylegesen fizetett szabadságot ezt a leadott jelenléti ív is így tükrözi, mégis a bérjegyzékre 5 nap fizetett szabadság került.
A jelenléti ív egy excel táblázat amit nem nyomtatunk ki és nem írunk alá, egyszerűen email-en elküldjük a közvetlen felettesnek.
Összesen 12 nap fizetett szabadság került úgy a bérjegyzékeimen feltűntetésre, hogy azokat ténylegesen nem vettem igénybe és azok a jelenléti íven sincsenek rajta.
A szabadságok engedélyeztetése email-en történik, csak azokról van email-em amiket előtte szóban engedélyeztett a vezetőm.

Mielőtt bármit lépek az ügyben szeretnék tanácsot kérni azzal kapcsolatosan, hogy milyen formában illetve milyen tartalommal lépjek fel a közvetlen felettesem felé?
Illetve szeretném megtudni, hogy ez a fajta munkáltató magatartás elegendő indok e egy azonnali felmondásra?

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2018.12.07. 05:40

Allon,

Nincs konkrét passzus magára a postázásra.

2012. évi I. törvény a Munka törvénykönyvéről
80§ (2) A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

Több nincs. De elég egységes a joggyakorlat abban, hogy a "ki kell adni" szókapcsolat azt jelenti, hogy személyesen, ha bemegy a dolgozó, de ha nem, akkor mivel ki KELL adni, ezért ha nem jön be, tértivevényes levéllel fel kell adni a címére. Ez esetben a tértivevény maga helyettesíti az átvétel aláírását.

Allon # 2018.12.06. 16:20

Tisztelt Fórumozók!
2 hete felmondtam a munkahelyemen, ahol kijelentették, elutalták a járandóságaimat, és néhány napja (5 nap helyett) értesítettek, hogy menjek be a kilépő papírjaimért. Én személyes akadályoztatásomra hivatkozva kértem, hogy postázzák ki lakcímemre. Ők ezt konkrétan azzal az indokkal tagadták meg, hogy nem látják ki írja alá. Tudomásom szerint jogom CAN kérni, hogy postázzák részemre az iratokat. Kérném szíves segítségüket, hogy jól tudom, hogy a postázás is opció, illetve ezt hivatalosan is megírnám a munkáltatónak, csak nem tudom, hogy pontosan milyen jogszabályra hivatkozhatok levelemben?
Szíves válaszukat köszönöm!

kail # 2018.12.06. 14:59

Tisztelt Forumozók,

2018. október 18-án munkába menet balesetet szenvedtem. A hó végéig szabadságot vettem ki, majd november 5-től táppénzre mentem. (Jelenleg is azon vagyok.)Az lenne a kérdésem, hogy mi van november 1-4 napokkal.Tb nem fog fizetni, mert orvosi papír 5-től szól. Munkaszüneti napokra semmi nem jár? Vagy a munkáltató mégis kellene, hogy fizessen?
Az orvosi igazolásokat egyébként azonnal leadtam munkahelyen, hogy minél hamarabb továbbítsák tb felé, de ahogy megtudtam, ez nem történt meg. Sajnos, erre talán csak ma kerül sor (betegszabadságot számoltak nekem először, holott itt rögtön táppénz van). Szerintem a baleseti jegyzőkönyv is csak ma készült, gondolom visszadátumozva.
Kinek milyen tapasztalata van, milyen gyorsan fizet a tb a papírok leadásától számítva? A határozatot nekem vagy a munkáltatónak küldik ki? Menetközben érdeklődhetek a tb-nél, hol tart az ügy? És ha igen, mire tudok hivatkozni? A munkáltató, amint beküldi a papírokat, kap valamilyen ügyszámot?
Bocsi a sok kérdést, de utoljára GYED,GYES alkalmával volt dolgom ilyenekkel, ez pedig nem most volt.
Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.06. 11:09

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén nincs felmondási idő, nem is értelmezhető rá ez a fogalom.

Különben is ki mondta, hogy belemennek egy közös megegyezésbe?

Amúgy meg munkáltatói jogutódlás esetén sem lehet egyoldalúan módosítani a munkaszerződést. A munkáltató - még ha jogutód is - nincs abban a helyzetben, hogy új szerződést ajánlgasson, hiszen nemhogy új szerződésre, de még csak módosításra sincs szükség. (Nem beszélve arról, hogy ha jól értem a tényállást, akkor még jogutódlás sincs, nem is változott a munkáltató személye.)

Angel72 # 2018.12.06. 08:50

Tisztelt Fórumozók!
11 éve dolgozom jelenlegi X cégnél, melyet megvett Y cég. Az új cég várhatóan felajánl egy új,jogfolytonos szerződést, melyben a munkavégzés helye Budapest/Pest megye lenne. Jelenlegi szerződésemben a munkavégzés helye konkrétan szerepel (Pest megyei város, utca, házszám). Nem szeretném elfogadni az új szerződést, erre hivatkozva, mert várhatóan áthelyeznének Budapesti irodába (egészségügyi okok miatt nem tudnék Bp.-re bejárni tömegközlekedéssel). X cégnél van kollektív szerződésünk is. Összesen 5 hónap végkielégítés (MT. 3 hó + kollektív 2 hó) és 55 nap felmondási idő járna, közös megegyezéssel történő megszűnés esetén. Kérdéseim:

  • az 55 nap felmondási időre járó összeg hogy számolódik? alapbér+mozgóbér nettó átlaga osztva 30/31 naptári nappal, és szorozva 55 nappal? Vagy osztva 21/22 munkanappal? Vagy csak az alapbér a számítás alapja?
  • ha a szerződésem 2019.01.01. nappal szűnik meg, az 55 nap felmondási idő ettől a naptól indul?
  • mikor kell a munkáltatónak a felmondási időre járó összeget és a végkielégítést legkésőbb megfizetnie? A felmondási idő lejárat (várhatóan február) végén?
  • mikortól fogok tudni munkaügyi központban álláskeresési járadékra jelentkezni vagy ha találok új állást, mikortól állhatok ott munkába?

Segítséget előre is köszönöm!

Zsuka01 # 2018.12.05. 22:03

Tisztelt Cim!
2018.nov. 29-én munkába menet, a buszról leszálláskor kibicsaklott a térdem. Munkáltatóm a baleseti jegyzőkönyvet felvette. Bár fájdalmam volt maradtam dolgozni. Az elkövetkező két napra szabadságot vettem ki. December 3-án munkába álltam, azóta is járok dolgozni, viszont folyamatos fájdalmam van. Azt szeretném kérdezni, ha most, pár nap elteltével elmegyek orvoshoz és ő táppénzbe vesz, jogosult vagyok-e a 100%-os táppénzre.
Mielőbbi válaszát megköszönve.
Tisztelettel
Zsuka01

bzotyka # 2018.12.02. 17:31

Tisztelt Fórumozók !

A kérdésem az, hogy elrendelhet-e a munkaadó túlórát a 2018-as 6 napos munkahetekre általános munkarendben(h-p napi 8 óra) foglalkoztatott munkavállalók számára.Nem találtam erre vonatkozóan semmit a neten. A munka törvénykönyve szerint 48 óra lehet a max. heti munkaidő túlórával együtt.

Vadsuhanc # 2018.11.28. 17:34

Első olvasatban a kérdésedre nem a munkaidővel kapcsolatos kérdés, hanem a kiküldetésre vonatkozó szabályok alkalmazásával kapcsolatos probléma.

xyznincs # 2018.11.28. 17:18

Sziasztok!

Volna egy kérdésem, mivel nem vagyok járatos a témában.
Adott egy dolog.
Kecskeméten lakom és itt van a munkahelyem.
Kérdésem az lenne, mikor Kecskemétről a központba kell mennem (esetleg más helyre) mi számít munkaidőnek?
Most azt mondják az utazás nem az.
Igen tudom a lakhelyről a munkahelyre és vissza nem számít munkaidőnek. De mikor más helyre kell mennem dolgozni nem kecskeméti telephelyre akkor mi a helyzet?
1 műszakos munkarendben vagyok foglalkoztatva. Ez azért kérdés mert reggel 6-kor indulok és effektíve a 9-től dolgozom a másik telephelyen. és 17-kor végzek és a mostani körülmények között van mikor a forgalom miatt átszelve az országot este 20 - 21 óra között érek vissza Kecskemétre.
Két dolog szokott előfordulni, reggel bemegyek a céghez a céges autóért, és mikor végeztem a másik telephelyen akkor visszaviszem a céges autót. És után indulok haza.
A másik ha a saját autóval megyek a másik telephelyre és vissza? Ugye ilyenkor nem megyek be az itteni telephelyre, ezt mondjuk nevezhetjük a lakóhely és munkahely ill vissza útnak, amelyet esetleg nem tekinthetünk munkaidőnek. Mert így fogalmaz a mtkv.:

86. § (1) Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama.

(2) Előkészítő vagy befejező tevékenység: minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni.

(3) Nem munkaidő

  1. - a készenléti jellegű munkakört kivéve - a munkaközi szünet, továbbá
  2. a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama.

Ha valaki segítene köszönöm.
A munkaszerződésem Kecskemétre szól H - P 6 - 14 óráig

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.27. 05:52

Csak.

drbjozsef # 2018.11.22. 10:00

Ja, ha nem mer semmilyen bejelentést tenni, akkor mi a kérdés? Csak idejöttél belesírni az internetbe?
Ez esetben ez nem jogi, inkább pszichológiai kérdés.

Igen, akkor nem nagyon lesz semmi.

toljien # 2018.11.22. 09:40

"csomó papírod van róla, a céget fogják megbüntetni, "

Már FELTÉVE ha az illető aki kárvalott bejelentést tesz NAV stb..... de ha nem tesz? És nem fog tenni mert ahhoz gyáva.
Akkor mi lesz belőle? Semmi.
MAx a nav majd kiszámlázza neki év végén a naptári évre szóló TB járulékot amit ugye mivel bejelentett munkahelye nem volt, nem fizetett senki, így majd neki kell....
Tévednék? javíts ki ha tévedek.....
vagyis minden azon áll hogy aki kárvallot mer-e megfelelő bejelentéseket megtenni netán pert indítani.... de ha nem mer (és nem fog merni ez fix) akkor annyi volt.
Nem így van?

mnelli # 2018.11.22. 09:39

Tisztelt Fórumozók !

Segítséget szeretnék kérni azonban jogszabályi alátámasztást is kérnék :

Több mint 20 éve dolgozom önkormányzati tisztviselőként,azt megelőzően külföldi jogviszonyom volt szintén Polgármesteri Hivatalban. A kérdésem az lenne,hogy jogosult vagyok-e 25 éves jubileumi jutalomra,ami a közeli hónapokban lenne esedékes.

Tudtommal a ránk vonatkozó törvény nem tér külön arra,hogy a 25 éves jogviszonynak Magyarországon kell meglenni,azonban megerősítést kérnék.

Köszönettel:

mnelli

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.22. 09:25

Úgy látom, nem értette. Ezek után talán érthető, ha nem fogom neki elmagyarázni. De te megteheted.

drbjozsef # 2018.11.22. 07:46

toljien,

Hinni nem itt kell.
És ez nem szakfórum, jóideje.
És igen, sok itt a hülye meg bunkó ember, de azok többnyire a kérdezők.

Úgyhogy toporzékolás meg pocskondiázás után igazából sok válaszra nem számítanék a helyedre. Inkább higgadj le, és használd az eszedet ha van. A munkahelyed valós volt, dolgoztál, csomó papírod van róla, a céget fogják megbüntetni, és visszamenőleg biztosított leszel, eü és tb szempontból is. Lehet, hogy nem két nap alatt.

Egyébként, ügyfélkapun egy perc megnézni, be vagy-e jelentve, érdemes lett volna már elhelyezkedés után ellenőrizni.

toljien # 2018.11.22. 07:18

"Fordítva ülsz a lovon. Ez mind igaz. És a "nembejelentés" a "hazugság".

Mi is a kérdésed?“

Bocsi azt hittem ez egy szakfórum. Mit keres itt egy szaros gyökértroll???

De ha nem vagy troll akkor erre magyarázat? a NAV szerint a szóban forgó illető jogviszonya előző munkahelyén 2017 novban megszűnt (ez korrekt így van) és azóta NINCS MÁS MUNKAHELYE nincs bejelentve sehova tb járulékot senki se fizet utána....
Bakker 2018 jan elejétől szerződésben áll az új hellyel és azt a NAV nem látja??? Miközben „állítólag“ be van jelentve? És amikor elmegy az orvoshoz szólnak hogy „piros“ a TB kártyája?? Vagyis senki se fizeti a TB utána 2018 jan óta? Miközben a bérlapok szerint havi szinten vonják tőle a TB-t?

Akkor ezek hogyan vannak?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.21. 20:53

Vagyis ott a szerződés, a bérlapok, a TB kiskönyv és MIND HAZUGSÁG.
Fordítva ülsz a lovon. Ez mind igaz. És a "nembejelentés" a "hazugság".

Mi is a kérdésed?

toljien # 2018.11.21. 17:29

Minek minősül munkaszerződés bérpapír TB kiskönyv kiadása és a bejelentés behazudása 1 éven keresztül a munkáltató részéről?

Jogászok! Minek minősül ez az eset?
Felvesznek valakit egy munkahelyre, kap munkaszerződést (pecsét dátum aláírás) kap munkaköri leírást, kap havi szinten munkabért utalva letagadhatatlanul (közlemény az utalásban: munkabér...), kap havi szinten bérlapot (bruttó bér SZJA TB stb levonva nettó bér...) , bepecsételnek a „TB kiskönyvébe“ teljes nevén "Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról“ (biztosítotti jogviszony kezdete dátum pecsét...) és azt mondják be van jelentve.
Ott dolgozik az illető 2018. jan elejétől 2018 nov-ig (és még most is ott van elvileg). Majd 18 novemberben indul egy állami pályázaton lakásvásárlási támogatás címmel és kiborul a bili.
Uis a támogatáshoz sereg papírt le kel adni és kiderül: EGYETLEN NAP BEJELENTETT JOGVISZONYA NEM VOLT NEKI JANUÁR ÓTA!
Vagyis ott a szerződés, a bérlapok, a TB kiskönyv és MIND HAZUGSÁG.
Nem volt bejelentve soha 1 napra se majdnem 1 év alatt sem. Bért kapott, de akkor ez fekete munka.
Volt a NAVnál volt az OEPnél. Nincs kétség. 1 nap bejelentése nem volt neki soha ettől a cégtől. A cég soha 1 forint TBt át nem utalt, de hónapról hónapra levonta.

Hogy szól a bölcsesség? Ha van szerződésed kapsz bérlapot akkor nyugodt lehetsz. Be vagy jelentve.
Akkor tessék.

Az illető jelenleg NAV eljárás alatt áll mert nem tud elszámolni a 10 havi munkabérével ami a bankszámlájára érkezett hiszen munkaviszonya nem volt.
Ott van egy sereg cég által aláírt pecsételt kiállított dokumentum.
Akkor ez így együtt mi a MUNKÁLTATÓ részéről?

Okirathamisítás? Feketemunkáltatás? Adócsalás? Járulékcsalás?
Mindez együtt?

Lyonee # 2018.11.20. 17:56

Mivel a közalkalmazotti kinevezés az aláírások hiánya miatt nem történt meg, nem is tudtak nov. 4-én illetményt utalni. A munkáltató a tankerület, a kinevezést még az államkincstárnál is alá kellett volna írnia az illetékesnek. Nem olyan egyszerű ez.
Mondva csinált okokat lehet keresni a lemondásra.

Brenda000 # 2018.11.20. 14:27

Kedves Mindenki!

Köszönöm a hozzászólásokat, a segítséget, a kamatra csupán kíváncsi voltam, jár e nekem, ha már a munkabért, holott kötelességük, nem képesek időben elutalni és csak ígérgetnek. Nem jutottunk el a közalkalmazotti kinevezésig, csupán közalkalmazott lettem volna, viszont felmondtam, szintén a munkabérrel kapcsolatos herce hurca miatt, egyáltalán nem is értem, mi az, hogy majd pótlólag megkapja az ember a pénzét, és egy hónap kimarad, nem is akarok belemenni, dühös vagyok.

Még egyszer köszönöm mindenkinek!

Vadsuhanc # 2018.11.20. 14:16

Kedves drbjozsef!

A kérdező írta:

.."Már a közalkalmazotti kinevezésem is eléggé sokáig tartott, illetve el sem jutottunk odáig,..”"

..."Az iskolatitkár javaslatára egy megbízási szerződést kötöttünk,..,”"

drbjozsef # 2018.11.20. 14:06

Vadsuhanc,

a kérdező közalkalmazotti jogviszonyt létesített, két hét múlva a próbaidő alatt felmondta, és UTÁNA kötött megbízási szerződést. A munkabér követelése és a kérdése a két hetes jogviszonyra vonatkozott.