Táppénz

NagyZizi # 2012.10.10. 16:05

Köszönöm intentiónak a választ!

Ugyanis úgy néz ki a helyzet,hogy ha vége a tp.-nek vége a munkahelyemnek is.Ezért húznám ameddig lehet.Végül is akkor nem hat hónap után kezdődik a leszázalékolás,mivel hogy a 240 nap az testvérek között is 8 hónap körül van.
Voltam már ebben az évben tp.-en ,a 15 nap betegszabadság után kb.17 napot ,ugye ebbe benne van a hétvége is, mivel tp.-t minden napra ,így a hétvége is fizetnek.De az a tp .-em nem ezzel a kóddal voltTovábbi szép estét a fórumozóknak.Üdv mindenkinek!

intentio # 2012.10.10. 05:37

T. NagyZizi!

• Minden betegségnek van egy átlagos gyógyulási ideje. Főszabály, hogy a háziorvos ettől hosszabb ideig nem tarthatja egy adott betegséggel keresőképtelen állományban. (Lásd irányelvek a funkcióképesség, a fogyatéékosság és a megváltozott munkaképesség véleményezéséhez kiadott SZMM utasítást, illetve mellékleteit)
  • az "Egészségügyi Pénztár" nem indít el semmilyen leszázalékolást! A hatályos Ebtv. és Vhr. értelmében a táppénzt folyósító szerv köteles a kk. 240. napján a háziorvost értesítenie az előírt nyomtatványon, aki eldönti, hogy kezdeményezi-e a beteg orvosi bizottság elé utalását. Ezen szakvélemény birtokában a beteg kérheti a nyugdíjbiztosítótól kivált új szervtől( Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve) a rehabilitációs ellátás megállapítását.
  • Minden döntés ellen élhet a jogorvoslat (fellebbezés) lehetőségével, azaz természeesen az I. fokú döntést nem köteles elfogadni.

Elvileg igen, "ha mondjuk 5 hónap után más betegséget találnak Önnél, más kóddal,akkor akár folyamatosan is lehet tovább táppénzen" azzal, hogy az Ebtv. szerint táppénz legfeljebb 1 évig jár, feltéve, hogy van előzetesen legalább 365 nap biztosítási ideje és figyelemmel az un. táppénz előzményre, azaz ha közvetlenül a jelenlegi kk. kezdetét megelőző 1 éven belül már volt tp-en az 1 éves igényjog annyival csökkenni fog.

wolfineve # 2012.10.09. 19:23

Tisztelt Szakértő!

Betegszabadság illetve táppénz kiszámításában szeretnék segítséget kérni. Nem értek a számításhoz, de keveslem az összeget, amelyet a munkáltatómtól ezekre a napokra kaptam.
Egy vállalkozónál dolgozom 8 órában, 108.000 Ft szakmunkás minimálbérért, 2012 02. 07-től.
Szeptember 05-től voltam táppénzen (vagy betegszabadságon?) szeptember 30-ig. Azt tudom, hogy valamennyi napot a munkáltatómnak kell fizetnie nekem erre az időszakra, és csak a fennmaradó napokat fizeti a TB. Na de mennyi időt fizet a munkáltató és milyen összegben?
Köszönöm a segítséget!

NagyZizi # 2012.10.09. 10:07

Tisztelt szakértő!Üdvözlet a fórumozóknak!

A táppénzemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A kezelőorvosom azt mondta,hogy az Ő kódjával csak fél évig lehetek táppénzen ,mert azután az Egészségügyi Pénztár elindítja a leszázalékolásomat

K kérdésem az lenne,hogy a leszázalékolás ideje alatt kapok-e táppénzt vagy valami ellátást,és kb.mennyi idő kell ahhoz hogy megkapjam a határozatot?

Még valami ,ha mondjuk 50 %-ot állapítanak meg ,akkor azt nem vagyok köteles elfogadni,igaz?

Most jut eszembe ,hogy rémlik,hogy már nincs is 50 %
De ha mondjuk 5 hónap után más betegséget találnak nálam ,persze más kóddal ,akkor folyamatosan lehetek tovább táppénzen?

Előre is köszönöm válaszukat . További szép napot mindenkinek!

galagonya23 # 2012.10.07. 19:56

Köszönöm, kedves Veci a válaszod.
Időközben én is biztosra megtudtam, hogy a táppénz ideje jogosultsági időnek számít. Tudom, hogy kicsit rizikós számomra ez a megoldás, de idegileg eléggé kikészültem, és a helyzet javulása nem igazán várható, és talán lenne esély kihúzni a nyugdíjig.

NagyZizi # 2012.10.07. 17:45

Tisztelt fórumozók!
Olvastam valamelyik oldalon,hogy ha egy hosszabb táppénz ,mondjuk 4 hónap után munkába állok kb.2-3 hétig és ismét tp.-re kell mennem mert megint beteg lettem ,akkor az első tp.összegére vagyok jogosult mivel a két tp. közötti idő nem haladta meg a 30 napot.
Igaz ez ,valóban így van?

Köszönöm a választ.

Veci # 2012.10.05. 21:31

galagonya23
A NŐK 40 év jogosultsági idejébe a munkaviszony alatti táppénz ideje beleszámít.
Az, hogy 8 hónapig táppénzen tudj maradni, azt az orvos fogja eldönteni. Elég hosszú idő ez, a háziorvos nem tud addig állományban tartani.
Olvass bele vagy tedd fel a kérésed a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicban, ott konkrét segítséget kapsz.

Üdvözlettel Veci

vevike # 2012.10.05. 17:51

Kedves Galagonya23! A nők 40 évesébe nem számítják bele a táppénz idejét.

galagonya23 # 2012.10.01. 15:27

Ha a közeljövőben tartós táppénzre megyek - a munkahelyi viszonyok miatt esély van rá - ez az időszak hogyan számít a nyugdíjba? Pontosabban: azzal tisztában vagyok, hogy a szolgálati időbe beleszámít, viszont a jogosultsági időbe is?
Jövőre el tudnék menni a 40 évessel nyugdijba, tehát ha a munkahelyemen nem javul a helyzet, elmennék táppénzre 8 hónapra.
Kedves hozzáértők, kérem a segítségeteket! Köszönöm.

scriptor # 2012.09.19. 11:12

Amennyiben a felmondás alatt azt érti, hogy 4-én megszűnt a jogviszonya úgy 5-től un. passzív táppénzre -tekintettel arra, hogy ez a jogintézmény megszűnt- nem jogosult.

Amennyiben a felmondás alatt azt érti, amit valójában jelent, azaz hogy egy későbbi időpontban fog megszűnni a jogviszonya, úgy a tp. iránti igényt a munkáltatónál kell jelezni a tp-es okmányok leadásával.

berkenye53 # 2012.09.14. 15:35

Ha felmondott a munkáltatom 4.-én és 5.-töl táppénzre vettek hol kell leadni a táppénzes papirt?

Érdekl?dnék.53.02.25.én születtem.Másfél hónapja dolgozom és kaptam egy lágyék sérvet.Bejelentettem a munkáltatónak,hogy meg kell m?teni.Erre kij