12 órás munkarend fizetett ünnepe

barnababa # 2011.03.28. 19:11

Sziasztok,
Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni:
12 órás munkarendben dolgozik a Munkavállaló.
2 napot dolgozik 12 órában majd 2 pihenőnap, majd ismét 2 napot dolgozik 12 órában.
A Munkavállaló munkaidőkeretben dolgozik. Órabéres a Munkavállaló.
Hány órával kell elszámolnom a fizetett ünnepre eső távolléti díját? 8 órával vagy 12 órával?
Ha a munka törvénykönyvét nézem akkor azt írja, hogy 151/A (7)
"Órabér esetén az egy napra fizetendő távolléti díj: az egy órára megállapított távolléti díj és a Munkavállaló napi teljes munkaidejének szorzata, valamint 117/B §
"A teljes munkaidő mértéke napi nyolc, heti negyven óra. Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása ennél rövidebb teljes munkaidőt is előírhat"
Köszönöm

efi99 # 2011.03.28. 21:12

0.
na de mit akarsz fizetni annak, aki éppen nem dolgozik semmit? Pláne annak, aki ledolgozott órákra kapja a pénzt?
A "fizetett ünnep", mint elméleti fogalom csak egy ostoba megnevezése annak, hogy a havibéres nem dolgozik mégis ugyanannyi a fizetése, mint máskor. (ami egyébként igaz a - változó számú! - szombatok, vasárnapok, sőt a változó hosszúságú hónapok esetén is).

barnababa # 2011.03.29. 06:25

Szia efi99,

Ne haragudj, de úgy érzem, hogy nem a kérdésemre válaszoltál.
Én egyértelműen leírtam a kérdésemet.

Üdv

efi99 # 2011.03.29. 11:16

Látszólag.
Aki volt olyan szerencsés, hogy ünnepnap nem kellett mennie, azt még meg is jutalmazzuk az alapbérével.
Úgy is mondhatjuk, hogy aki 12 órával kevesebbet dolgozik abban a hónapban az ugyanannyi alapbért kap, mind aki meg többet (az egy dolog, hogy utóbbi kap pótlékot, pótlék sok mindenre járhat).
Te, mint 8 órás hányszor kaptál extra, többlet pénzt (távolléti díjat) azért, mert húsvéthétfő hétfőre esik. Én még sohasem. Annyival kevesebb a kötelező óra.

vevike # 2011.03.29. 18:27

Ha ünnep napon dolgozol, akkor 8 órára jár a plusz pénz. Ha az ünnep napján te pihenőnapon vagy, akkor arra a napra nem jár semmi.

barnababa # 2011.03.30. 06:34

Sziasztok,

A kérdésem az lett volna, ha a munkavállalónak munkanapja és nem pihenőnapja van ünnepnapon akkor jár a távolléti díj. Ez természetes. A kérdés csak az, hogy ha a munkavállaló napi 12 órát dolgozik és ki kell fizetnem a távolléti díjat a fizetett ünnepre akkor ezt 8 órára vagy 12 órára fizetem ki? A Munkavállaló órabéres.

efi99 # 2011.03.30. 12:20

Ha egyszer munkanapja van, akkor vagy dolgozik, vagy ha nem akkor szabin van vagy pihenőnapja.
Rendre: munkabér (+pótlék), távolléti díj (a szabi miatt), illetve semmi jár.
Úgyhogy továbbra sem értjük.

pazs # 2011.03.30. 13:11

efi99: szerintem csak te nem érted. A munkabeosztása szerint munkát végezNE, ha nem lenne fizetett ünnep. Nem feltételen dolgozik valaki folyamatos munkarendben attól, hogy nem nyolc óra a napi munkaideje (és nem heti 5 munkanapja van).
barnababa: bocsánat, de a kérdésre nem tudom a választ. A szabadságot hogy fizetitek? Úgy gondolom, hogy ezt is ugyanúgy kellene, nem?

vevike # 2011.03.30. 17:28

barnababa!

Munkaidőkeretben dolgoztok napi 12 órát. A munkaidőkeret azt jelenti, hogy a munkaidőkeret kezdő napjától a munkaidőkeret utolsó napjáig kiszámolható a kötelező óra, amit le kell dolgozni. Ha a munkáltató nem biztosít ledolgozási lehetőséget a munkaidő beosztás alapján a kötelező óraszámra, akkor az ún. mínusz órát állásidőként ki kell fizetni. Ha a kötelező óránál többet dolgozol, akkor a többlet órát túlóraként kell elszámolni. A munkaszerződésed 8 óráról szól. A munkaidőkeret lehetővé teszi, hogy ezt a napi 8 órát ledolgozhasd 12 órákkal számolva is. Lényeg, hogy a kötelező óraszámot mindig szem előtt kell tartani. Mivel a m.szerződésed 8 órás, ezért mind a szabadságot, mind a betegszabit, betegállományt és az ÜNNEPET is 8 órával kell elszámolni. Folyamatos munkarendben dolgozóknál, akik ünnepnap pihenőnaposak a munkaidő-beosztás szerint, azoknak nem jár erre az időre semmi kifizetés, aki beosztás szerint dolgozik, annak jár a távolléti díj az arra a napra járó munkabéren felül.

efi99 # 2011.03.30. 17:53

vevike
Ne kezd te is. Minek kéne az ünnepnapot 8 órával beleszámítani, ha egyszer úgyse kell dolgozni (vasárnapot pl miért nem számítod bele)? (annak akinek kell időnként /folyamatos műszak/ annak is ugyanúgy kell kiszámítani a kötelező óráját: időkeretben lévő napok száma - ünnepnapok - vasárnapok - szabadnappá nyilvánított hétköznapok - szombatok, ami nem munkanap , majd a végeredményt szorozva 8-cal. Mindig 8-cal).
Ez mindenkinél alkalmazni kell, ha 8-órás, ha 12, ha folyamatos, ha nem.
Innentől kezdve meg már egyenes a pálya: a kötelező órákat vagy munkával, vagy szabival, vagy betegszabival ki kell "tölteni" ezeket fizetik. A többi órában meg (este otthon, meg szombaton, vasárnap, ünnepnap, mikor hogy jön ki) mindenki azt csinál amit akar, ingyért.

nandy # 2011.03.31. 08:11

efi,
te meg fejezd be. A kérdés pont arra az esetre irányult, amikor a dolgozónak ünnepnapon egyébként munkavégzési kötelezettsége lenne!
Ebben az esetben jár neki a fizetett ünnepre járó távolléti díj. És ha még dolgozik is, akkor +100% pótlék.

efi99 # 2011.03.31. 10:40

Nekem is munkavégézési kötelezettségem lenne március 15-én kedden, de mivel ünnepnap nem kellett mennem.
Semmi különbség.
Tőled is kérdezem: ha valaki 160 órát dolgozik, ünnepnapon meg nem (mert bár ő "következne", de ünnep), a társa meg szintén 160 órát dolgozik, de ünnepnap nem ő következne, akkor bár ugyannyit dolgoznak mindketten az egyik több pénzt kap? Persze...

pumi76 # 2011.04.01. 09:10

Sziasztok!
Több kérdésem is lenne.Munkaidőkeretben dolgozunk,napi 11.45 percet folyamatos munkarenddel.Van olyan hogy szombaton és vasárnap is dolgozom,úgy tudom hogy a munka tvkönyve szerint nem lehetne így mert aki vasárnap dolgozik az nem dolgozhat szombaton és fordítva.Igaz ez?Illetve a vasárnapot nem kellene neki valamilyen pótlékkal fizetnie?A másik kérdésem ha elmegyek 5 nap szabadságra (amit természetesen 8 órával számolnak el) szombatra vagy vasárnapra berendelhet-e dolgozni (ilyenkor van-e 2 pihenőnap mint a normál )?Minden évben amint leadjuk a március havi munkaidő nyilvántartásunkat leveszik a szabadságunkat 4-5 nappal,és ezt azzal indokolják hogy nekünk nem jár annyi szabadság mivel több a szabadnapunk mint aki H-P jár dolgozni.Válaszotokat várom!

kisparázs # 2011.04.01. 10:54

Sziasztok!
A jogaimmal nem vagyok tisztában, de ha valaki felvilágosítana azt megköszönném! Beosztásom az elmúlt hetekben: H.-Sze.-Szo.-Vas. mindez 12 órában. Az órabéremre csak a délutáni pótlék jön rá, viszont a hétvégéből mind a két napon dolgozom. Nem érzem jogosnak és többek között azt sem, hogy 11 órát fizetnek ki de nincsenek biztosítva a körülmények a "kultúrált" étkezéshez./még annyi sem, hogy leülhetnénk. Ez teljesen törvényes lehet? Heti 48 óra munka, benne minden hétvége de a pénz minden napra annyi? KÖSZÖNÖM!!!

efi99 # 2011.04.01. 11:40

pumi76
MT 124. § (3)-(6)