Nem, nem nyilván 31-e után.
Nekem is megküldték már. Miért kéne tudniuk, hogy hogyan dönt,a attól még a 2010-es évről, valamint a teljes időszakról az összesítés megvan.
magánnyugdíj pénztár átlépé
Te kevered az egyenlegértesítőt a reálhozamról szóló tájékoztatással és a nyilatkozattételre való felhívással. Vagy mondjam úgy, hogy ezt is kevered?
Teljesen felesleges várni a hozamról szóló értesítésre.
Az csak az adott évben elért, nem realizált (!!!) hozamot mutatja, ami évről évre változhat. Nem is olyan régen történt meg az, hogy a 10 éves (nem realizált) hozamot semmi perc alatt lenullázta egy aprócska válság... Mi lehet még 20-30 év alatt???
De a teljesség kedvéért hozzátenném: ugyanez megtörténhet az állami nyugdíjakkal is. Csak ott éppen még azt sem mondják el, mennyi jelenleg a "számla" egyenlege... Mert az még több mindentől függ, mint a magánnyugdíjpénztárak esetében.... hány nyugdíjas lesz és mennyi dolgozó... hogyan teljesít a nemzetgazdaság... ki lesz éppen hatalmon, és annak mennyire fontosak a nyugdíjasok...
Ja, egyébként az állam által nyújtott (nyugdíj)szolgáltatással kapcsolatban már most érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy...
... miközben a pénztárban maradókat arra kényszerítik, hogy személyesen nyilatkozzanak,... mert meghatalmazás, ügyfélkapu, miegymás nem játszik... az ONYF boldogan közli, hogy akkor most meghosszabbított nyitvatartással várja a "kedves" pénztárban maradókat... tehát 12.00 óra helyett 15.00 óráig nyitva lesznek az ügyfélszolgálatok.
Ez nekik a meghosszabbított nyitvatartás... továbbra is csak úgy lehet intézni a nyilatkozattételt, ha az ember elkéredzkedik a munkahelyéről. Nem tudom, nekem a hosszabb nyitvatartás úgy kb. 20.00 óráig tartót jelentene. Ha ők is úgy akarnák. De láthatóan nem akarják.
Ajvé, mi történt itt, míg nem fértem a fórumhoz! :)Tévedés ne essék, kedves KBS, nincs másfél milliós keresetem, sőt, mivel gyakorlatilag munkanélküli vagyok (elméletileg meg a bíróság döntésétől függ), semmilyen nincs. Ezért jó nekem, hogy visszaléphetek. Ez azonban az én egyedi helyzetem, attól még van más is.
Sajnos, a hsz-ed után már kapcsolódási problémákat jelzett vissza a net, másnapra meg valaki (csaknem Te?) :) megátkozott, és elkapott vmi vírusos nyavalya, így nem válaszoltam elég gyorsan, de azért visszatérek rá:
Egyrészt, abban biztosan egyetértünk, az átlagkereset nem zárja ki, hogy annál van sok kisebb, és van sok nagyobb is. Tehát, nem cáfolja azt az állítást, hogy lehet olyan, akinek megéri maradnia, mert esetleg volt átlag 1,3 milliós havi jövedelme, és csak 1 éve van nyugdíjig. Mert az állítás csak ennyi volt. Fene sem jár utána, hányan is vannak ők, de az állítás igazolásához egynek a léte is elegendő. Szerintem, ebben is egyetérthetünk.
Aztán, ha az átlagkérdésen túljutunk, eszembe jut az az ügyvédkollégád, akinél a munkaügyi perem előtt jártam, és miután meglátta, hogy a bruttó bérem csak 240 ezer, azt kérdezte, ki volt az, aki hozzá küldött, mert róla minden ismerőse tudja, hogy ő milliós bér alatt senkit sem vállal el. Vagyis, ha az átlagnál nagyobb nem lenne (ami lehetetlen), akkor ez a kedves ügyvéd úr éhen halna. Nadehááát, nem hal, hanem láthatóan nagyon jól megél a millión felüli bérűek megbízásaiból, akikből ezek szerint még úgy is sok van, hogy csak egy picike részhalmazuk lehet a munkaügyben perlekedőké.
Aztán, ott van a szépemlékű Apeh honlapja a Top jövedelmek listájával. Csak a bérjövedelemből 133 milliót vallott be vki 2009-re (ami ráadásul az előző évi legmagasabbnak csak a 48%-át tette ki).
Aztán, ha a bérekről és jövedelmekről vitázunk, ha nincs magas jövedelem, mi az ördögnek állapítanának meg felső határt a nyugdíjjárulékra? Napi 21 000 Ft-ban? Sok-sok stb., stb.
Egyébként, bármelyik oldal mellett kiválóan lehet érvelni tényekkel, a kormányé mellett is, kár, hogy nem erről van szó, az már érdekesebb vita lenne.
Ma hallottam egy újabb érdekes dolgot egy maradásról nyilatkozótól: a nyilatkozat nem csak arról szól, hogy marad, hanem arról is, hogy egyúttal tudomásul veszi, hogy az állami rendszerből „kilépett”. A pasas rendesen fel volt háborodva, mert ő nem kettőt akar nyilatkozni, hanem csak azt, hogy marad ott, ahová egyébként őt még kötelezően berakták. Nem akar kilépni az államiból, mert a 24%-át továbbra is oda fogják fizetni. Szegény ügyintézők!
kbs
Gyengébbek kedvéért Eugénia1 ezt (is) kérdezte:
"Még semmilyen tájékoztatást nem kaptam az OTP-től, hogy van-e hozama és ha igen, mennyi."
Márpedig a hozam az rajta van ezen az értesítésen, sorry (hogy ez nem a reálhozam az egy dolog, az nincs rajta persze). Rajta van továbbá, hogy mennyi az összvagyon. Ezek mindenképpen adnak valami támpontot.
Kedves efi! Ha egy hsz-t úgy nyitsz, hogy a „gyengébbek kedvéért”, akkor mégis, milyen vitát, vagy stílusváltást remélhetsz? Vagy remélhetünk. Ne már!
Kedves kaméleon.
Olvass vissza - mint írtad, régen jártál erre, - hogy ki mivel kezdett a kbs-efi vitában...
Nagyon sokáig nem értettem néhány mondást. Pl. azt sem, hogy miért a szamár szenved, ha az okos enged. Mert úgy gondoltam, az szenved, akinek engednie kell. Ma meg már nem úgy gondolom. Meg azt sem értettem, miért szeressem én az ellenségeimet. Szeresse a nyavalya! Ma már arra is rájöttem, hogy a kezdeti görcs után, hosszú távon azzal is mindenképpen jobban járok. Te nem így gondolod?
Köszi, akkor már csak ki kell várnom, hogy jöjjön a levél...aztán a reaálhozamot meg majd meglátjuk.
Az ONyF minden magánpénztári tagnak dec. végén, jan. elején küldött tájékoztatót. Olvassátok el!
Ja, hogy lépjen mindenki vissza, de izibe.
De a legkevésbé arról, hogy mennyi pénzem van az mnyp-ben.
Üdv mindenkinek!
Rövid kérdés:
Ma próbáltam a feleségem nyilatkozatát leadni, - naivan - egy közjegyzői általános meghatalmazással.
Elutasították, mondván csak személyesen lehet.
A kedves jelenleg Skóciában tartózkodik, amihez ugye a legközelebbi külképviselet Londonban van... ~800 km :(
Valóban csak az a megoldás, hogy utazik cca. 1600 km-t azért, hogy nyilatkozhasson. Ilyen lehetséges lenne...?
Mert, ha igen akkor ez, hogy is mondjam, finoman is felháborító!
???
csak és kizárólag személyesen lehet nyilatkozni
így szól a törvény
tetszik, nem tetszik, ez van
Nekem ugyan nem okozott gondott elmenni és személyesn nyilatkozni, de szerintem sokkal korrektebb lett volna, ha az ONyF olyan formanyomtatványt postáz (kimerítő és pontos tájékoztatással együtt), aminek a kitöltésével és visszaküldésével mindenki hivatalba járás nélkül nyilatkozthatott volna. Sokaknak az idő és az utazás is gondot jelenthetett.
Amúgy meg Orbán korábbi 170 millió forintos levélkampánya a nyugdíjasok felé pont fedezte volna a postaköltséget.
Így sokkal több embernek lett volna lehetősége nyugodtan, átgondoltan dönteni. Persze minden bizonnyal kevesebben maradtak volna a tisztán állami rendszerben. A cél nem ez volt, hanem a megfélemlítés és elbizonytalanítás.
Korrekt tájékoztatásról amúgy más forrásból sem beszélhetünk, hiszen a mai napig nem tisztázott mire is számíthatnak az emberek. Információ nélkül kellett dönteni!
Pl. Legújabb felvetés: eü. ellátás a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradóknak jár majd vagy sem? A ONyF kérdésre sem ad információt! Ma! Január 28-án! Tessék így dönteni!
Vagy a másik oldal: Februárban jelentik majd be a nyugdíjrendszer további reformját illető lépéseket Orbánnak a Wall Street Journalban tett nyilatkozata alapján ez aligha fog nyugdíjemelést vagy javuló kilátásokat eredményezni. Akkor milyen feltételekkel számoljon akár középtávon is, aki marad az állami rendszerben?
Senki nem tudja pontosan mi lesz. Normális ez így? Ez mi, ha nem a választók megtévesztése? Pedig milyen érzékeny volt még erre (amúgy joggal) a Fidesz még ellenzékben...
Csak az érdekesség kedvéért a témához
Én a mai napig nem kaptam értesítést a mnyp -tól:
sem éves összesítőt, sem hozamról, sem reálhozamról sem semmiről.
Sőt a küldött email -emre sem válaszoltak hogy ugyan már mi ennek az oka.
Na ennyi infoval hozz döntést!
És a jognyilatkozattal kapcsolatban, van valakinek érdemleges információja? Érdemes volt kitölteni vajon?
Szeretném meg kérdezni hátha tudja valaki mi akik 2009.-ben léptünk a magán nyugdíj pénztárból az államiba nekünk nem jár vissza semmi mert arról nem szól senki.
Köszi:Ági
Nyilván ennek tudatában léptél vissza.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02