Alkotmányellenes a 98% - os különadó


Abbey # 2014.11.05. 13:42

De. A 120 nap a kérelemnek a NAV-hoz történő beérkezését követő napon kezd ketyegni.

Jelentem, én már túl vagyok 30 eseménytelen napon, nem kaptam hiánypótlási felhívást és eddig "behívót" sem. A Magyar Posta íránt érzett bizalmatlanságtól vezérelve okt. 6-án személyesen adtam át az ügyfélszolgálaton a kérelmemet. Korábbban én is a Eljárási és illetékfőo-val levelezgettem, csak az Észak-bp-i Igazgatósággal. Ettől függettlenül lehet, hogy most az Ellenőrzési Főo-ra lőcsölték a feladatot, főleg, ha kapirgálni szándékoznak az igények jogosságát.

A helyesíráshoz meg annyit, hogy az elfogadott tv-ben nem sikerült kijavítani a gépelési hibát, így aztán hibásan lett kihirdetve és így szerepel a njt.hu-n is (lásd (6) bek. "tarozó" 2x is). Persze nem lényegi dolog, csak ez is az igénytelenséget bizonyítja. Már az apparátus sem a régi: valóságosan és átvitt értelemben sem.

majd # 2014.11.05. 13:04

Ha még csak a hosszú magánhangzókkal lett volna bajban! De persze az embör lyányának (értsd: az enyém) ingerküszöbe szép lassan kúszik fölfelé. Én már ott tartok, hogy szinte hálás vagyok, ha vmi hivatalos szövegben (de akár cikkben) csak helyesíári, központozási hibák vannak, és nem értelemzavaró (értsd: az én értelmemet zavaró), nyelvhelyességi vétkek, bűnök.

Amúgy meg büszkén jelentem: visszajött a tértivevény (azért ez a szó szép alkotás). Tehát most már elsimerten beadtam alázatos kérvényemet.

Mért 85 nap? Csak annak 85, aki a kifejező című hatálybalépésekor azonnal kérincsélt, nem?

Aromo # 2014.11.04. 13:56

Kedves Fórumtársak! Függetlenül attól, hogy melyik NAV terület fogja megállapítani a szép nevű átalányközterhet, közben rohan az idő, már csak 85 napjuk van rá, lassan tényleg eljön az adventi várakozás ideje:)
Az egyébként nektek is feltűnt, hogy a különadót érintő új rendelkezések tájékoztatót a NAV a személyi jövedelemadó adónem alá sorolta be. Hiába no, ide sikerült.
Még egy történeti érdekesség, csak az utókor számára. Amikor ezt a szintén szép és kifejező című, a pénzpiaci és közüzemi szolgáltatások hatékonyabb nyújtásáról szóló törvényt megalkották azon törvényjavaslat kapcsán, ami módosította az eredeti különadó rendezésére vonatkozó előterjesztést a Törvényalkotási Bizottság külön határozatot hozott, hogy először is kijavítja a beterjesztett helyesírási hibákat és erről utóbb a parlamenti ülésen is büszkén beszámolt. Hogy ki volt a javaslat értelmi szerzője, azt nem tartalmazzák a különböző irományok, de annak örökre nyoma maradt, hogy bajban volt a hosszú magánhangzókkal:)

irongate # 2014.11.03. 18:53

Én is a Kelet-budapesti Adóigazgatóság(?) Eljárási és Illetékfőosztályától kaptam eddig leveleket, de nem hagyom magam megtéveszteni :-) következetesen a "Központi Ügyfélszolgálat"-nak címzem a beadványaim. (Természetesen elé odaírom annak a NAV adóigazgatóságnak a megnevezését, amelyik nagyjából útba esik és ahol személyesen adom le: nem kell várakozni és a fénymásolatra kapok egy érkeztető-bélyegzőt, nekem megér annyit a minimális időtöbblet, hogy nem lehet letagadni a beadványom beérkezését.)

majd # 2014.10.31. 20:59

Gratulálok, Aromo, neked meg Irongate, pláne, te még jópontot és titkos infót is kaptál! (Vagy vegyük inkább fenyegetésnek?)

Én 20-án adtam föl, de még nem jött vissza, holott egy más ügyben a Fővárosi Törvényszéknek később föladott már igen. Igaz, a NAV-nak most elég sok dolga van, gondolom, és nemcsak a 98% miatt, lehet, hogy a postás is sorban áll a kollégáival az ajtó előtt (vagy ő is a szőnyeg szélén?). No mindegy.

Sydney, sztem a versenynek nem az a tárgya, hogy ki kapja meg előbb a pénzét, hanem hogy ki kap legkésőbb reakciót (bármilyet) és mi lesz a legviccesebb ezek közül.

Irongate, én eddig az Eljárási és Illetékfőosztállyal levelezgettem. Nem én választottam őket, hanem a nemes egyszerűséggel NAV-nak címzett első tárgyi levelemre tőlük kaptam a választ, tehát most ezt is oda küldtem.

Sydney2000 # 2014.10.31. 17:18

akkor versenyezhetünk, hogy ki kapja meg elsőként a pénzét :-)

az én kérelmem mindössze hat mondatból áll, szerintem nincs benne egyetlen felesleges szó sem :-)

az első mondatban kérem, hogy az új törvény alapján állapítsák meg a járandóságomat.

majd a NAV által feltüntetett négy szempontra reagálok egy-egy tőmondatban.

az utolsó, hatodik mondatban meg leírom, hogy mennyi volt a különadó alapjába beszámító kifizetés, és abból mennyit vontak le.

irongate # 2014.10.30. 18:59

Jó estét.
Én személyesen adtam le az egyik ügyfélszolgálaton az egyoldalas kérelmet. A hölgy megdicsért, elmondta, hogy majd kapok egy határozatot, és az alapján igényelhetem vissza a korrigált összeget. Majd hozzátette, hogy ők sem tudnak semmit az eljárásról, "állítólag az Ellenőrzési Főosztály adja majd ki a határozatokat" súgta fura hangsúllyal...

Aromo # 2014.10.29. 20:36

Majd, én is jövök majd tudósítok, de még csak ott tartok, hogy a tértivevény jött vissza, NAV hitelesen átvette a kérelmem:)
Sebaj, de legkorábban belül van nekik egy rossz hírem, már eltelt 30 nap a hatályba lépés óta, no meg van az Art.-ben az 5/A.§ is:)
Lehet persze a Ket. szerint várni, meg ügyintézési határidőbe nem beszámítani, hogy megtörténjen a hiánypótlás, de magát a hiánypótlási felhívást meg 8 napon belül kell a hatóságnak kibocsátania (Art. 5/A. § (3) g)) és ez bizony nem "de legkorábban belül".

Aromo # 2014.10.29. 20:32

Majd, én is jövök majd tudósítok, de még csak ott tartok, hogy a tértivevény jött vissza, NAV hitelesen átvette a kérelmem:)
Sebaj, de legkorábban belül van nekik egy rossz hírem, már eltelt 30 nap a hatályba lépés óta, no meg van az Art.-ben az 5/A.§ is:)
Lehet persze a Ket. szerint várni, meg ügyintézési határidőbe nem beszámítani, hogy megtörténjen a hiánypótlás, de magát a hiánypótlási felhívást meg 8 napon belül kell a hatóságnak kibocsátania (Art. 5/A. § (3) g)) és ez bizony nem "de legkorábban belül".

majd # 2014.10.29. 12:39

Úgy legyen.

Ha én kapok vmi választ, rögtön elmesélem nektek. (Gondolom, mindenki ezt teszi. Bár nagy a csönd, pedig érdekes lenne tudni, mennyien adtak be bármit is.)

Sydney2000 # 2014.10.27. 17:44

szerintem 2015 első félévének végéig lezárulnak ezek az ügyek.

majd # 2014.10.26. 13:48

Köszi Abbey.
Tájékoztatom az utazóközönséget (bár sztem magatoktól is rájöttetek, és vmi hasonlóról, bár halványabban, már szó is volt róla): ez itten kérem szépen akár évekig is tarthat. Szó szerint.

Sebaj. Pénzünk eddig se volt, és legalább jól elszórakozunk. (Azért a tértivevényes levelek ktg-ét legalább visszaadhatnák - a kézbe átadóknak meg az utiktg-ét :)

Abbey # 2014.10.25. 15:29

Csak úgy elméleti szinten (a társalgás kedvéért): ez egy közig hatósági ügy, és mint ilyenre alkalmazni kell a 2004. évi CXL. törvényt.
Egyébként szintén egy nagyszerűen kodifikált darab. A konkrét eljárási cselekményre vonatkozóan a következő a már idézett § felvezető szövege:

"Ügyintézési határidő
33. § (1) A határozatot, az eljárást megszüntető végzést, valamint a másodfokú döntést hozó hatóságnak az első fokú döntést megsemmisítő és új eljárásra utasító végzését az (5) bekezdésben meghatározott időponttól számított huszonegy napon belül kell meghozni és gondoskodni a döntés közléséről. Ennél rövidebb határidőt bármely jogszabály, hosszabbat pedig törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg."

Ne mondd azt, hogy nem koherens a két tv szövege :-). Amúgy megnyugtatlak a hatóság nyilván úgy értelmezi, hogy a 120 napba nem számít bele, ha megkeresi a munkáltatót, stb.

Miközben ráérő időmben itt jogászkodom, az jutott eszembe, hogy vajon kellett volna e eljárási illetéket fizetni. Utánanéztem, megnyugtatom a nagyérdeműt, hogy az illetéktv. tárgyi illetékmentességet állapít meg (33.§ (2) bek.23. pontja) az adóhatóságnál indított első fokú eljárás esetére.

majd # 2014.10.25. 12:48

Esősorban a "csak". Meg egyébként is, jelen gyakorlatunkból tudjuk: ha túllépi, hát túllépi. (Akik ismerik: ha nincs haja, hát nincs haja.)

De azért Abbey: nem ügyintézési határidő van a magyar nyelv szépségeit mellőző törvényszövegben, hanem határozathozatalra kijelölt időtartam.

Hüm? Leányzó fekhelyzete változik ezáltal? (Mármint a csak-alaptól eltekintve, kizárólag elméleti szinten, a társalgás fonalának el nem ejtése céljából.)

Abbey # 2014.10.25. 11:14

Majd, a kérdés logikus, deeeeeeee a 120 nap magyarázata elsősorban nem ez, hanem "csak".

Szóval az eljárási tv. szerint:

"33. § (3)195 Ha jogszabály ezt nem zárja ki, az ügyintézési határidőbe nem számít be:
..

  1. a hiánypótlásra, illetve a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére irányuló felhívástól az annak teljesítéséig terjedő idő,"

Márpedig az Art. mindezt nem zárja ki. Tehát a 120 nap az akármennyi is lehet, főleg, ha a volt munkáltató nem válaszol a megadott határidőben.

majd # 2014.10.25. 10:25

Sziasztok,

egy kérdés még kikivánkozik belőlem:

"Az adóhatóság az (1) bekezdés szerinti törlésről és a (2) bekezdés szerinti átalányközteher-megállapításról a kérelem kézhezvételét, de legkorábban az e § hatálybalépését követő 120 napon belül határozattal dönt."

Tekintsünk most el attól, hogy ez a mondat magyarul nem értelmezhető sztem, mert mi az, hogy legkorábban x napon belül?

Ám a megfogalmazó / jogalkotó szándéka szerint ez vajon azt jelenti-e: a szokásos 30 napos határidő a 4x-ére nőtt, és az első reakcióra (hiánypótlás, munkáltató felkeresése stb.) kaptak a kérelem beérkezése (trv. hatályba lépése) után 120 napot? És aztán, ha hiánypótlás, akkor annak teljesítése után újabb 120 nap?

Vagy vegyük szó szerint (már azt a részét, amely a magyar nyelv szerint értelmes): a határozatuk meghozatalára van 120 napjuk? Tehát 120 nap alatt minden papírt be kell szerezniük, munkáltatót felkeresni, ha szükségesnek látják, a kérelmezőt fölszólítani akármire, ha kell stb., és a határozatot is meghozni?

majd # 2014.10.22. 09:02

Akkor ez most kóserebb, mint amit rémálmaikban elképzeltek :)

Sydney2000 # 2014.10.20. 17:16

majd,

igen, ami "átlóg" a 98% alá, annak kell - értelmezésem szerint - kósernek lennie ;-)

majd # 2014.10.20. 11:49

Most olvastam újra Aromo 2014.10.18. 09:48 bejegyzését. És elkezdtem túrni a papírjaim közt.

Namost visszavonom az ördög ügyvédjének aggályait: a kolléganő most elküldte, hogy hogy bontódott meg annak idején a számfejtett pénz. Ebben szép rendesen szerepel, hogy a trv. szerint járó végkielégítést bontották kétfelé: átlagkereset és átlegkereset 98%-os különadó alá címszóval. (Hogy ez a februári bérjegyzékemből mért nem derül ki, azt ne tőlem kérdezzétek meg. Nyugodtan ráírhatták volna oda is, hogy ez a végkielégítés kiskezi, aki magágul nem jönne rá, pl. én, az is értse.)

Szal az összes eddigi bármilyen aggályom elmúlt, vígan nyilatkozom, még ma megírom, holnap küldöm.

Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzámvalót.

majd # 2014.10.20. 09:16

Bocsi, badarságot írtam már megint: az összeadást azzal a tétellel kezdjük természetesen, amely nem a jogszabály alapján megszerzett bevétel (hisz ekkor lesz benne a levont 3,5-ben, ami után normál módon adóztunk, járulékoztunk stb. még az elbocsátás évében). Még egyszer elnézést. A többi stimmel.

majd # 2014.10.20. 08:33

Sydney,

nagyon is valószínű, hogy nem mindet (képtelenség lenne!) ellenőrzik, de tán nem összegfüggő (csak), hanem munkáltató / beosztás is befolyásolja.

Amit (a NAV oldalon megjelent leírás alapján) írsz, az végül is azt jelenti, hogy összeadjuk a végkielégítést, felemtnési bért, szabadságmegváltást, nemtommit.
Az összeadást azzal a tétellel kezdjük, amelyiknek egy része jogszabály alapján megszerzett bevétel (remélhetőleg csak egy ilyen van). Az összegből, mondjuk legyen az 5 millió, levonjuk a 3,5 milliót (és ezzel a trvi minimum fölötti részt is levontuk), marad 1,5 mill., és nyilatkozunk, hogy ebben a 1,5 ben (mert ugyebár ez a különadó alapja) nincs olyan összeg, amely nem minősül jogszabály alapján megszerzettnek. Tesszük ezt persze a fent leírt számítások vagy a számítási módszer részletesezése, ismertetése nélkül.

Jól értem? (Vagy persze, ha belelóg némi minimumon felüli a 3,5 fölött még így is, akkor csak azt a némit "jelentjük".)

Anélkül, hogy különösebben ördög ügyvédjének érezném magam, lehet, hogy ez kissé aggályos, nem?

Sydney2000 # 2014.10.19. 16:08

úgy gondolom, hogy NAV belső utasításában meghatároznak majd egy plafont, mondjuk 4-5 millió forintot. És ha ennél nagyobb összeg szerepel a különadó alapban, akkor annak alaposan utána néznek.

azt fizikai képtelenségnek tartom, hogy mindenkinél precízen megnézzék, mennyi volt a szabadságmegváltás, a felmentési időre adott pénz stb. azaz elfogadják a nyilatkozatot, persze azzal a fenntartással, hogy 5 éven belül ők még utána nézhetnek, és ha kiderül, hogy nem jól nyilatkoztunk, akkor büntetéssel együtt visszakövetelik a pénzt.

Abbey # 2014.10.18. 19:38

Sidney, az értelmezéseddel a magam részéről teljes mértékben egyetértek. A szept.29-i hozzászólásomban a felmentési pénz vonatkozásában ugyanezt fejtegettem.
Azt csak remélni tudom, hogy a NAV is így értelmezi a jogszabályt.

Sydney2000 # 2014.10.18. 16:34

A kérelemben a következőkről kell nyilatkozatot tenni:

‒ a különadó alapot képező bevételt juttató kifizető elnevezéséről, székhelyéről, adószámáról;
‒ a kifizetést megalapozó jogviszonyról;
‒ az esetlegesen folyamatban lévő vagy lezárult hazai vagy nemzetközi jogorvoslati eljárásról és arról, hogy ennek eredményeként kártérítés kifizetésére jogosulttá vált-e;
‒ a különadó alapba tartozó bevételének azon összegéről, amely nem minősül jogszabály alapján megszerzettnek.

a negyedik bekezdést úgy értelmezem, hogy a kifejezetten eddig 98%-kal adóztatott összeg nem lehet több, mint amennyit a jogszabály megenged. azaz ha 8 hónap lehet a végkielégítés, és mondjuk valaki 11 hónapot kapott, és ebből legalább három hónap belefért a 3,5 milliós keretbe, akkor a további nyolc hónap, ami már a 98% alá tartozott, még épp belefér a jogszabály alapján megszerzettnek.

Aromo # 2014.10.18. 11:03

Majd, közben rájöttem, hogy nem működik nálad ez a logika, mivel a törvény szerinti teljes felmondási idődnél -50 napnál - többet dolgoztál le, 60 naptári napot. Mire felmentettek a munkavégzés alól, már lejárt volna a törvény szerinti felmondási időd.(Erre mondtam egyébként már kezdettől, hogy a felmondási idő alóli felmentés nem juttatás, hiszen a dolgozó is többet dolgozott.) Így viszont csak úgy megy, hogy a tény egy munkanapra jutó átlagkeresetet (március 1-május 20 időszakra kapott kereset osztva a tény munkanapokkal) felszorozzuk 25-tel hivatkozással az Mt. 93.§ (2) bekezdésére, hogy te úgy kérted volna a törvény szerint járó felmondási idő tekintetében a felmentést, hogy az mind munkanapokra essen. Az ezen felüli összeg pedig a legkisebb mértéket meghaladó.