Tisztelt fórumozók!
A következő kérdéssel fordulok önökhöz:
Volt munkaadóm nem jelentett be, munkaszerződést nem kötöttünk. A helyzetet megunva felmondtam a cégnél. Jelenleg a munkaügyi bíróságon folyik eljárás, melynek munkaviszonyom megállapítása a célja. Eddig egy tárgyalás folyt. Az első tárgyaláson a bírónő azt mondta, hogy ebből vagy munkaviszony, vagy megbízási szerződés lesz.
Kérdéseim a következők lennének:
- 1. Volt munkaadóm arra hivatkozik, hogy a munkát vállalkozóként végeztem, de nem adtam számlát.
Vajon van esélyem arra, hogy a bíróság vállalkozói jogviszonynak minősítse munkaviszonyom? Vállalkozásom sosem volt. (Így én lennék adócsalásért büntethető)
- 2. Munkaviszony esetén a munkaviszony létesítését követően 3 napon belül kézhez kellett volna kapnom azt az igazolást mely szerint munkavállalóként nyilvántartásba vettek.
Megbízási jogviszony esetén is kellett volna ilyen igazolást kapnom?
-3. Amennyiben jogviszonyom megbízásinak minősül, megbízásom végén abban az esetben is kézhez kellett volna kapnom a következő iratokat?
- OEP igazolvány az egészségbiztosítási ellátásokról
- Igazolás a munkaviszony megszűnésekor
- szigorú számadási jövedelemigazolás
- Igazolás a munkanélküli járadék megállapításához
- Adatlap a bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségekről
- Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnésekor, vagy kellett volna helyette kapnom valami mást, mely a megbízás végén szokásos?
- Bérjegyzék (esetleg szabadnapok)
- Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához
- Jövedelemigazolás adóbevalláshoz.
Amennyiben fentieket nem vagy késedelmesen kapom kézhez jogosult vagyok kártérítésre?
(Például nem kaptam munkanélküli járulékot.)
Fenti igazolások kiadásának hiányát milyen összeggel szankcionálja a hatóság?
- 4. Megbízási jogviszonyra vonatkozóan lennének kérdéseim, miben különbözik a munkaviszonytól?
- A megbízási jogviszony alapján jogosult vagyok-e?
- orvosi ellátásra?
- nyugdíjra?
- munkanélküli ellátásra?
- szabadságra?
- 5. Munkáltatómnak megbízás esetén is fizetnie kellett volna utánam a 4. pontban felsorolt járulékok mindegyikét?(Adó, Tb, stb.)
Amennyiben munkáltatóm nem fizette utánam a járulékokat, abban az esetben felelősségre vagyok vonható?
Milyen címeken kérhetnék, ill. kaphatnék kártérítést, és milyen összegben? (18 hónapot töltöttem a cégnél, 1000 Ft volt az órabérem.)(Nem egyeztünk meg abban, hogy bejelentés nélkül fogok dolgozni, csak munkáltatóm elmulasztotta bejelentésem és a munkaszerződésem írásba foglalását.)
Előre is köszönöm a tájékoztatást.