GYED, GYES, munkaviszony?


zsotya manó # 2010.10.06. 11:09

Kedves Szakértők!

Megvolt az alkalmassági vizsgálatom, a teljeskörű kardiológiai vizsgálat (szívvel műtöttek) kimerült egy vérnyomás mérésben az üzemorvos részéről.
Allergia vizsgálatra nem küldött el!!!
Se légzésfunkcióra!
Az lenne a kérdésem, ha elmegyek a kardiológusomhoz és ő valószínű nem fog abba a munkakörbe visszaengedi, akkor mi lesz.
Mert az üzemorvos szerint alkalmas vagyok, az már másik téma, hogy az allergia miatt nehezen veszem a levegőt de ezt csak a bent lévő dolgoktól és erről is van papírom.

Szóval ha a kardiológus megállapítja, hogy más munkakörbe vegyenek vissza akkor kötelesek vissza venni?

nandy # 2010.10.06. 12:03

Milyen munkakörben dolgozol, hogy csak a bent lévő anyagoktól van allergiád?

nandy # 2010.10.06. 12:08

a 2008 decemberi elszámolt de ki nem fizetett bérem, (utána már a felszámolásig semmit nem fizettek) miatt revíziót nyújtottam be ahol ahol a jövedelem oldalt csökkentettem az SZja-t nem mivel azt az 08M30 bevalláson a munkáltató bevallotta

Hibás volt az önellenőrzés!
Addig igazad van (ugye tegeződhetünk?), hogy a ki nem fizetett bér nem lehet a magánszemélynél adóköteles jövedelem.
De akkor adóelőleg levonásáról sem beszélhetünk, mivel nincs miből levonni. Tehát az lett volna a helyes eljárás, ha a jövedelmet és a levont adóelőleget is csökkented.

A bírságot jogosan szabták ki. Két dolgot tehetsz: ellentmondással élsz, és kéred a bírság csökkentését vagy eltörlését, mert magánszemélyként követted el a hibát, és nem rendelkezel megfelelő szaktudással.
Vagy... elfogadod a döntést, és méltányosságból kéred a bírság törlését, mert a vagyoni/jövedelmi helyzetedet veszélyezteti annak kifizetése.

Lehet úgy is, hogy fellebbezel, és annak elutasítása esetén beadod a méltányossági kérelmet.

nandy # 2010.10.06. 12:11

A cégnek viszont valóban módosítania kellene az adatszolgáltatásokat (M30-as, havi bevallások az APEH felé), mert a ki nem fizetett bér után nincs adó- és járulékfizetési kötelezettség. Akkor lesz majd, ha kifizetik a bért.

Csillagfürt # 2010.10.06. 12:53

Kedves Nandy!

Igazán köszönöm a segítségedet, így már biztosabb vagyok!

zsotya manó # 2010.10.08. 12:43

Kedves Nandy!

A bent lévő anyagoktól van allergiám, amit papírokkal is tudok bizonyítani.
Itthon direkt azért tanultam pluszban most lesz meg a 3-ik emelt szintű szalmám a kereskedelmi területen.

Egyébként laboráns vagyok, amikor kiderült az allergia akkor már nem dolgozhattam azzal az anyaggal közvetlenül, de sajnos az egész épületben van, így nem tudtam kikerülni.

A kérdésem, ha a kardiológus nem engedi azt a munkakört a légzésem miatt , kötelesek mást találni nekem?

Illetve a régi munkakörömben állandóan hétvégéztem, most már 2 gyerekem van és nem tudnám megoldani.

köszönettel

nandy # 2010.10.08. 13:53

Mt. 85. § (3) A munkáltató a munkaviszony fennállása alatt megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalót köteles - a külön jogszabályban meghatározottak szerint - az állapotának megfelelő munkakörben továbbfoglalkoztatni.

lanzi # 2010.10.08. 14:43

Kedves Szakértők!

Jelenleg gyesen vagyok, de a munkahelyemnek nagy szüksége lenne rám. Az lenne a kérdésem, hogy megbízási szerződéssel besegíthetnék-e nekik. 4 órában dolgoznék, de azért merült fel a megbízás, mivel ha hivatalosan mennék vissza a szabadságom kiadásával kellene kezdeni, ami elég sok, viszont a munka szempontjából most kellene beállnom. Esetleg van arra valamilyen lehetőség, hogy a szabadságot kifizessék rendkívüli helyzetre hivatkozva?
Köszönöm

nandy # 2010.10.08. 19:44

de azért merült fel a megbízás, ...viszont a munka szempontjából most kellene beállnom.

Sajna nem a szükség dönti el, hogy milyen jogviszonyban végzed el a munkát... egy ellenőrzés esetén súlyos büntetésre lehet számítani, ha a megbízási jogviszonyodat munkaviszonnyá minősítik át.

Esetleg van arra valamilyen lehetőség, hogy a szabadságot kifizessék rendkívüli helyzetre hivatkozva?

Jogszerűen nincs!

De a két súlyos munkaügyi szabálytalanság helyett inkább csak egy szabálytalanságot kellene bevállalni (ha már nagyon muszáj), mégpedig a szabadságok kiadásának elhalasztását. A munkavégzés pedig munkaviszony keretében történjen, azzal te is jobban jársz!

lanzi # 2010.10.09. 13:25

Kedves nandy!

Köszönöm a gyors választ! Még az lenne a kérdésem, hogy az mennyire szabályellenes, ha szabadság alatt segítek be a munkahelyemen, és ezért év végén esetleg kapok valamilyen jogcímen jutalmat, vagy egyéb juttatást?

nandy # 2010.10.09. 14:01

A szabadság az szabadság. Nem javaslom, hogy kiírják a szabit, közben meg dolgozzál, mert a későbbiekben gond lehet belőle.
Esetleg úgy mehet a dolog, hogy a szabidat kiírják, és mellette jutalomként kapod meg a béredet. (Nem túl szokványos)
nem tudom, mennyire bízol a munkaadódban, de az év vége még messze van, a szóbeli ígéret pedig elszállhat. Szóval vagy fizessék ki menet közben a jutalmat és a szabit, vagy írjatok megállapodást az év végi fizetésről.

A jutalom ugyanis csak adható, de nem jár kötelezően. A munkáltató pedig bármikor meggondolhatja magát, te pedig igen rosszul járnál, mert a szabidat már kiadták, nem kérheted mégegyszer.

zorsi # 2010.10.09. 14:59

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a szabadság kiszámításában. 1975-ben születtem 2007 08 14én szültem , 2007, május 09 től betegállományban voltam.

A második gyermekemet szültem. 2010 05 10től vissza vett a munkáltatóm 4 órában de a gyesem 2010 08 14 én járt le 4 órában elszámolt 8 órás szabadságot. 8 napot és nem akkar szabadságot fizettni, most október 9 van de még nem adta ki a szabim és ki se fizette. A kérdésem hogy mennyi szabi jár összesen a gyedre, tgyásra és 2010 évre is??? 2007ben nem vettem ki szabit.
Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm.

Üdv Orsi

minek # 2010.10.11. 21:02

Tisztelt Nandy!
Köszönöm a bizalmadat.Emlékeztetőül a válaszod.

Hibás volt az önellenőrzés!
Addig igazad van (ugye tegeződhetünk?), hogy a ki nem fizetett bér nem lehet a magánszemélynél adóköteles jövedelem.
De akkor adóelőleg levonásáról sem beszélhetünk, mivel nincs miből levonni....

Mi van akkor ha a munkáltató már elszámolta a bért, kiadta a fizetési papírokat bevallotta az Szja-t, netán be is fizette (így tudom)
Az csak virtuális hogy a fizetésemből vonják le-valójában a nagy kalapból fizetik ki.
Kit illett a befizetett jövedelem adó ami az én munkámból gazdagította az Apehet.
Ha a káromra téved a munkáltató azt nekem kell jóvátennem év végén-fordítva ez nem igaz?
Ez szerintem nem ugyanolyan helyzet mint amikor egy munkáltató előre megfontolt szándékkal nem fizet.

Üdvözlettel István

nandy # 2010.10.12. 12:20

Téged nem károsítottak meg azzal, hogy az elmaradt fizetés ellenére bevallották az adót, járulékokat, hiszen a fizetést egyébként is nettóban (a levonásokkal csökkentve) kaptad volna meg.

zorsi # 2010.10.13. 07:02

Nagyon kérném aki a szabadság kiszámításában profi hogy segítsen, mert a munkáltató nem hajlandó kifizettni a szabdságomat és kiadni sem.

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a szabadság kiszámításában. 1975-ben születtem 2007 08 14én szültem , 2007, május 09 től betegállományban voltam.

A második gyermekemet szültem. 2010 05 10től vissza vett a munkáltatóm 4 órában de a gyesem 2010 08 14 én járt le 4 órában elszámolt 8 órás szabadságot. 8 napot és nem akkar szabadságot fizettni, most október 9 van de még nem adta ki a szabim és ki se fizette. A kérdésem hogy mennyi szabi jár összesen a gyedre, tgyásra és 2010 évre is??? 2007ben nem vettem ki szabit.
Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm.

Üdv Orsi

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/1774?…

jildi # 2010.10.14. 12:30

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni tőletek.Jelenleg GYES-en lévő kismama vagyok (2011.júliusig) Szeretnék dolgozni GYES mellett, de a cég, ahonnan szülési szabadságra jöttem, megváltoztatta a telephelyét, nagyon messze lenne a bejárás, és nem tudnám összeegyeztetni a két kisgyermekem ovi, bölcsijével. Mivel a gyermekem 3 éves koráig védve vagyok munkaviszony szempontjából, és valószínűleg nem tudna a munkáltatóm közelebbi helyen munkát biztosítani számomra, így az lenne a kérdésem, hogy legálisan el tudok-e helyezkedni máshol, vagy mindenképpen a cégemet kell megkeresnem először ha munkát szeretnék vállalni? Köszönöm előre is a válaszokat.

nandy # 2010.10.14. 16:55

Jildi, azt kell megnézni, hogy mi áll a munkaszerződésedben.

Ha a munkavégzés helye változó, akkor elvileg bárhová beoszthat a munkáltató, kivéve... ha a munkaszerződés aláírásakor még nem létezett az a telephely, ahol most foglalkoztatna. Mert akkor vizsgálni kell, hogy az utazási idő mennyivel növekszik meg.
Ha a munkavégzés helye egy konkrétan meghatározott telephely, ami megszűnt, szintén vizsgálni kell az utazási idő növekedését.

Mindez azért fontos, mert ha az utazási idő jelentős megnövekedése miatt nem tud jogszerűen más telephelyen foglalkoztatni, akkor állásidőre leszel jogosult!

Mindettől függetlenül, ha ezeket figyelmen kívül hagynád, mert találtál a közelben megfelelő munkahelyet, akkor mindenképpen kérd a munkáltatód írásos beleegyezését.

nandy # 2010.10.14. 16:58

zorsi, rendes szabadság jár a TGYÁS, táppénz idejére, és a GYED első évére.
2010. évre csak a szabadságos időszak idejére (a munkaviszony megszűnéséig) jár szabadság.
Gyermekenként nagyjából 30-35 nap szabival lehet számolni.

A szabadság az mindig egész napot jelent, a díjazásában viszont lehet eltérés, ha csak részmunkaidőben vagy foglalkoztatva.

zorsi # 2010.10.15. 06:45

Köszönöm szépen a választ!
Üdv Orsi

jildi # 2010.10.15. 06:46

Kedves Nandy,

Köszönöm válaszodat, az eredeti munkaszerződésemben csak az a telephely volt megjelölve, ami azóta megszűnt. Az utazási idő lényegesen megnőtt, ha az új telephelyet nézzük, a bejárás kb. 1,5-2 óra lenne tömegközlekedéssel és ugyebár hazafelé szintén ugyanez. Szerintem ez elég megnövekedett utazási időnek minősül, a korábbi 20 perchez képest. Ha kérem a beleegyezését más munkahelyen történő alkalmazáshoz, akkor azt neki írásba kell adni?
Köszönöm a válaszokat előre is.

Pocakmarci # 2010.10.15. 09:16

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, illetve tanácsot is.
Jelenleg munkaviszonyban állok egy cégnél, másfél éves a kisfiam, gyes mellett dolgozom. A cégnél vezetőváltás lesz, amely várhatóan engem is érint. Elvileg nem bocsáthatnak el. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnak jogszerűen eltávolítani a cégtől? Ha átszervezésre hivatkozva megszűntetik a szervezetet, amelyet én irányítok, akkor fel kell-e ajánlani másik pozíciót? Ha igen, milyen feltételekkel (iskolai végzettség, azonos bér vagy lehet alacsonyabb is?). Amennyiben nem fogadom el, mit tehetnek? Ebben az esetben elküldhetnek minden további nélkül? Mikor jár az állásidőre fizetendő bér? Milyen tanácsot tudtok esetleg adni, amire figyelnem kell? Túl sok jóra nem számíthatok, inkább „alattomos“ dolgokra. Ha mégis elküldenek, indíthatok-e munkaügyi pert, ha igen, mit perelhetek?
A választ előre is köszönöm!
Pocakmarci

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/13698#…

Bernadetta # 2010.10.15. 10:36

Tisztelt szakértők!!!
2005.03.22-től 2005.11.16-ig táppénz
2005.11.16-tól 2006.05.02-ig Gyás
2006.05.03-tól 2007.10.31-ig Gyed
2007.11.01-től 2008.04.06-ig Gyás
2008.04.07-től 2009.10.22-ig Gyed
2009.10.23-tól 2010.10.22-ig Gyes
1980-ban születtem.
Segítene valaki kiszámolni mennyi szabadság jár utána? Kislányom 2005.11.16-án született, kisfiam 2007.10.22-én.
Köszi előre is!

Norka84 # 2010.10.28. 12:38

Tisztelt Szakértő!

2008.októberében álltam munkába egy iskolában, gyesen lévő hölgy helyén. Az eredeti szerződésem 2009. június 15-ig szólt, egy tanévre. A szerződés lejártakor újabb szerződsét kaptam, melyben munkaviszonyomat határizatlan idejűre módosították a "MT 78/6 bekezdése alapján".
A munkáltatóm a napokban közölte velem, hogy ez így mégsem jó, hiba történt, az én szerződésem még mindig a GyES-en lévő kolléganő helyettesítésére vonatkozik.
Ez azt jelenti, hogy valóban elküldenek engem, amennyiben a kolléganőm visszatér? Vagy a szerződésem határozatlan idejűvé válása következtében már teljesen független a munkaviszonyom az említett körülményektől.
Segítségét előre is köszönöm!

nandy # 2010.10.28. 14:14

A szerződés lejártakor újabb szerződsét kaptam, melyben munkaviszonyomat határizatlan idejűre módosították a „MT 78/6 bekezdése alapján“.

Gondolom, elgépelted a szakasz számát...

Mt. 79. § (6) A határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, ha a munkavállaló az időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot, közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik. A harmincnapos vagy ennél rövidebb időre létesített munkaviszony azonban csak annyi idővel hosszabbodik meg, amilyen időtartamra eredetileg létrehozták.

Ennek értelmében a te munkaszerződésed is hat.lan idejűvé vált, azt visszacsinálni nem lehet! Bármit mondjon a munkáltató.

nandy # 2010.10.28. 14:16

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy ha a kolléganő visszajön, akkor neked felmondanak, mert egy státuszra ketten lesztek.