GYED, GYES, munkaviszony?


Csillagfürt # 2010.10.02. 11:33

Sziasztok!

A többi hozzászólásokat olvasva, én is szeretnék hozzátok fordulni segítségért.
2010. október 1-ig GYED-en, és a mai naptól Gyes-en vagyok. A munkáltatóm felé jeleztem idén Áprilisban és Szeptemberben, hogy vissza szeretnék menni 2011. januárjától dolgozni. A régi munkakörre vonatkozóan nem kaptam egyértelmű választ, hogy vissza tudnának venni ("nincs létszám...stb").Viszont azt mondták, hogy más területen van üres hely. Ebben az esetben, ha elfogadom a másik munkakört, akkor a bérre vonatkozóan is el kell fogadnom egy jelentősen alacsonyabb bért? vagy ragaszkodjam az eredeti munkakörhöz és bérhez?
Köszönöm!

nandy # 2010.10.02. 13:38

gnnuor:

Ha arra gondolsz, hogy diplomával lehet-e adminisztrátori munkát végezni... akkor arra a válasz: igen, lehet. Neked az lenne a legfontosabb, hogy a béred nem csökken.
Ezért ha az ajánlat nem jár aránytalan (jelentős) sérelemmel a számodra, akkor nem tudod jogszerűen visszautasítani. Vagy legalábbis nagyon nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért utasítod el.

nandy # 2010.10.02. 13:39

Katalin11:

Ha a gyermek egyéves kora előtt visszamész dolgozni, valóban nem jár a gyes sem. Annak hiányában pedig elvész a felmondási védelmed is!

nandy # 2010.10.02. 13:44

Csillagfürt:

A munkakör tekintetében lehet egyezkedni, de nem vagy köteles kevesebb bérért dolgozni! Ne írj alá ilyen tartalmú megállapodást!
Oké, foglalkoztasson a munkáltató más munkakörben, ha másképp nem tudja megoldani, de a béred csökkentését nem tartom korrekt lépésnek.
Alapvetően az eredeti munkakörödben kellene foglalkoztatni téged, ám előfordulhat, hogy tényleg nem tudja megoldani. Ezért felajánlhat másik munkakört, amit te vagy elfogadsz vagy nem. Ha a felajánlott munkakör nem jár aránytalan sérelemmel számodra, akkor szerintem nem tudod jogszerűen visszautasítani. Illetve visszautasíthatod (hisz nem vagy köteles elfogadni), de akkor nem jár az állásidőre járó bér sem, mert nem működtél együtt a munkáltatóval.
De ha mindez a béred csökkenésével jár együtt, az már aránytalan sérelmet okoz a számodra.

zutt # 2010.10.02. 17:58

Sziasztok.mi most várunk kisbabát a párommal,most még csak 7 hetes de sajnos a mai világban már azt kell néznünk hogy milyen támogatásokat tudunk igénybevenni.A párom határozott idejü szerződéssel van foglalkoztatva viszont a szülés előtt megszünik a szerződése mert április 1-ig foglalkoztatják viszont ő május 18 ra van kiírva.tehet még biztosítot sem lesz.ha sikerülne egy bejelentett állandó munkahelyet találnia ahonnan 1 hónap után táppénzre menne megoldás lenne a problémánkra?a munkáltatónak kellene utána fizetni valamilyen járulékot amig ő táppénzen és szűlési szabin lenne?remélem tudtok nekem segíteni.előre is köszönömm

Csillagfürt # 2010.10.02. 19:12

Kedves Nandy!

Köszönöm a gyors választ. Remélem sikerrel járok a munkáltatómnál.

nandy # 2010.10.03. 16:17

zutt:
Táppénz helyett jobb lenne munkanélkülire menni.

katalin11 # 2010.10.03. 19:46

Kedves Nandy!

veletlenul sem szeretnek okoskodni, csak tobb helyen talatam arra utalast, hogy iden majusban valtozott a szabalyozas, es ahogy alabb is irtam, allitolag a fiz. nelkulis szabadsag igenybevetele NELKUL is el a vedettseg. Pl a www.kozszolga.hu oldalon ezt olvastam:
"A felmondási védelem a gyermek három éves korának betöltéséig terjed a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is.
Mt. 90. § e) bekezdés. Persze ez csak a rendes felmondás ellen véd."

Valoban valtozott valami, vagy rosszul ertelmezik?

Koszi szepen!!!

Kata

zutt # 2010.10.04. 06:47

Nandy köszönöm a gyors válaszodat.Már most november 1 jével táppénzre menne.de akkor azt akarod mondani hogy inkább mondják fel a szerződését ami 2011 04 01 ig él,és legyen munkanélküli?csak akkor sajnos nem lesz meg a 2 éves folyamatos munkaviszonya.ez itt a legnagyobb baj.kifejtenéd kicsit bővebben hogy hogyan járjunk el?Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.04. 08:46

Félreértetted, katalin. Olyan állítást tulajdonítasz nandynak, amilyet ő soha nem nyilvánított ki.

Maria11 # 2010.10.04. 12:19

Üdvözlet!

jogi segítséget szeretnék kérni!
Két gyermeket egyedül nevelő anyuka vagyok, a nagy 14 éves, iskolás, a kicsi július 31.-én lett 3 éves, tartósan beteg, immunrendszer gyengesége miatt. Elméletileg lejárt a GYESem, ezért a munkanélküli központban jelentkeztem és az önkormányzattal egyeztetve, kapok 28500 Ft.-ot rendelkezésre állási támogatás.
A GYESről szóló törvény szerint, 10 éves koráig kapnék GYESt 57000 Ft.-ot.
De akkor nem járna vagy járna a rendelkezésre állási támogatásom?? Mert a törvény egy másik törvényre hivatkozva nem engedi, de vannak kivételek, amik között pont a rendelkezésre állási támogatás nem szerepel. Számomra nem egyértelmű, mert az egyik a gyermek ellátása a másik az enyém lenne, ápolási díjat nem kapok utána.
Szeretnék egy megbízható forrásból választ kapni, kihez fordulhatok?? Egyébként visszamenőleg vissza kell fizetnem a rendelkezésre állási támogatást.
Email címem: joni.maria1@freemail.hu

Köszönöm segítségüket, Mária!

Amikről írtam idemásolom:

  1. tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig. (Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetén - amennyiben rá tekintettel családi pótlékot még nem igényeltek - úgy az igénybejelentéshez csatolni kell a külön jogszabály (5/2003. (II.19.) ESzCsM rendelet) szerinti igazolást.)

Mikor nem jár gyermekgondozási segély?
Nem jár gyermekgondozási segély annak a személynek, aki
* a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §(1) bekezdés i) pontja szerint rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve

  1. a gyermekgondozási segélyt és gyermeknevelési támogatást, az ezek folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, továbbá a települési önkormányzat jegyzője által a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére megállapított ápolási díjat,
  2. társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján járó nyugellátást, illetve annak minősülő nyugellátást, a rehabilitációs járadékot, a rokkantsági járadékot, az átmeneti járadékot, a rendszeres szociális járadékot és a bányász dolgozók egészségkárosodási járadékát,

1993. évi III. törvény
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
4. § (1) i) rendszeres pénzellátás: a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, az
öregségi nyugdíj, a rokkantsági nyugdíj, a rehabilitációs járadék, az öregségi járadék, a munkaképtelenségi járadék,
az özvegyi járadék, a növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadék, az özvegyi nyugdíj - kivéve az
ideiglenes özvegyi nyugdíjat, továbbá a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg
vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó személy özvegyi nyugdíját -, a baleseti
táppénz, a baleseti rokkantsági nyugdíj, a hozzátartozói baleseti nyugellátás, az Flt. alapján folyósított pénzbeli
ellátás, az átmeneti járadék, a rendszeres szociális járadék, a bányászok egészségkárosodási járadéka, a rokkantsági
járadék, a hadigondozottak és nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásai, a gyermekgondozási segély, a
gyermeknevelési támogatás, az időskorúak járadéka, a rendelkezésre állási támogatás, a rendszeres szociális segély,
az ápolási díj, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, valamint a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen
belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/7l/EGK
tanácsi rendelet alapján külföldi szerv által folyósított egyéb azonos típusú ellátás;

Csillagfürt # 2010.10.04. 13:06

Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségedet kérni, olvastam Gnnuor topicját, amiben irta, hogy aláíratott a Munkáltatóval egy Munkába állási szándéknyilatkozatot. Esetleg tudnátok segíteni, hogy ez a levél milyen tartalmi elemekből álljon?
Illetve a munkába állás napja a munkakezdés, amikor megjelenek már a munkahelyen,vagy ebben az esetben, a ki nem vett szabadsággal kezdődik.

köszönöm!

katalin11 # 2010.10.04. 17:20

Nandy, KBS!

ha mar igy felreertettelek Benneteket, segitenetek tisztazni a kovetkezo (altalam latni velt) ellentetet:

"Ha a gyermek egyéves kora előtt visszamész dolgozni, valóban nem jár a gyes sem. Annak hiányában pedig elvész a felmondási védelmed is!"
illetve
„A felmondási védelem a gyermek három éves korának betöltéséig terjed a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is."

Nem tudom, igy vissza merjek-e menni dolgozni, pedig sajnos muszaj lenne mielobb, barhogy is faj a szivem.

Koszonom.
K

nandy # 2010.10.04. 19:07

Katalin, te olyan jogszabályra hivatkozol, ami még életbe sem lépett! Majd csak 2012-ben lesz aktuális, mert 2010.04.30. után született gyermekek esetében jár kétéves korig a gyes, viszont az anyuka plusz egy évig védett marad.

A jelenlegi szabályozás a törvényben:...
Esküszöm, hogy még legutóbb (kb. egy hete) is benne volt a gyes!

nandy # 2010.10.04. 19:09

zutt:

A TGYÁS, és főleg a GYED-jogosultságnak alapvető feltétele, hogy a szülés napján aktív biztosítási jogviszony legyen. A passzív táppénz nem minősül annak! TGYÁS ugyan még járhat, de GYED biztosan nem. Ezért kellene majd (még a szülés előtt) a munkanélküli ellátást.

Léda521 # 2010.10.05. 09:10

Tisztelt Fórumozók!

Kérdeztem már Önöktől többször is, mindig kaptam segítséget.

Odáig eljutottunk a munkahelyemmel, hogy (én kértem a 8órás munkaszerződésem módosítását 4 órára a gyes ideje alatt) módosítjuk a szerződést, persze mivel a munkaköröm megszűnt CSAK takarítónői munkát tudnak felajánlani. Nagy duzzogva elfogadtam.

Az lenne a kérdésem, írhatja e a munkáltató a módosításba, hogy ezzel a szerződésmódosítással mondjuk az élő munkaszerződésem megszűnik?

Köszi a választ!

pazs # 2010.10.05. 09:32

Amennyiben így állapodtatok meg.
Persze ha lejár a gyes és tényleg megszűnt a munkaköröd, akkor az rendes felmondási ok lesz.

Léda521 # 2010.10.05. 09:36

Pazs!
Gyes mellett mennék vissza dolgozni, szerződésmódosítással. Még nem kaptam módosított szerződést, de már ezen parázok, hogy mi van, ha ezt is beleírják.
Azt már közölték, hogy a gyes után mindenképpen megválunk egymástól.

Tehát, akkor beleírhatják ebbe a módosításba, hogy az eredeti szerződésem ezzel megszűnik?

Akkor elesek a gyes utáni 30napos felmondástól és a pár havi végkielégítéstől is?

nandy # 2010.10.05. 09:39

Ha csak módosítják a munkaszerződést, azzal nem szakad meg a munkaviszonyod, tehát járni fog a végkielégítés stb...
Arra figyelj, nehogy teljesen új szerződést írjanak.

Léda521 # 2010.10.05. 09:42

Nandy elvileg csak módosítjuk (legalább is, így beszéltük), úgy, hogy a munkakör lesz más, meg a 8 órát 4 órára x időtől, y időig, tehát a gyes lejártáig.

Csillagfürt # 2010.10.05. 11:34

Kedves Fórumozók!

Mint előzőleg tudtatok segíteni, így ismét hozzátok fordulok:
Hamarosan megyek a Munkáltatómhoz, tudnátok segíteni, hogy ne kövessek el nagy bakit!

Gnnuor egyik topicját olvastam, amiben irta, hogy aláíratott a Munkáltatóval egy Munkába állási szándéknyilat­kozatot. Esetleg tudnátok segíteni, hogy ez a levél milyen tartalmi elemekből álljon?
Illetve a munkába állás napja a munkakezdés, amikor megjelenek már a munkahelyen,vagy ebben az esetben, a ki nem vett szabadsággal kezdődik.

köszönöm!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/1774?…

katalin11 # 2010.10.05. 11:37

Koszonom Nandy - ahogy irtam, a neten talatam az "ellentmondast" a GYES-vedettseg viszonyarol, fogalmam sem volt rola, hogy nincs ervenyben, ezert vagyok HALAS Nektek a segitsegert!

Kata

nandy # 2010.10.05. 21:29

Kedves katalin, nem tudom, hogy érvényben van-e...

Még az is lehet, hogy már tényleg nem kell gyes a felmondási védelemhez.

Várom egy hozzáértő véleményét!

nandy # 2010.10.05. 21:33

Csillagfürt: nincs iratminta, szabadon lehet fogalmazni :)

Legyen benne az, hogy a munkavállaló x. napon megszünteti a fizetésnélküli szabadságát, ezért attól a naptól kiveszi a előző évekről bentmaradt xx nap szabadságát.
A munkavégzés kezdőnapja konkrétan év.hó.nap. (a szabadság lejárta utáni nap).

Az előző évekről bentmaradt szabit egyébként a fiz.nélküli szabi megszűnését követően haladéktalanul ki kell adni, de a félreértések elkerülése végett érdemes belevenni az írásos megállapodásba is, hogy a munkáltató azonnal, xx naptól kiadja.

minek # 2010.10.05. 22:58

Tisztelt Nandy!
KBS javasolta Önt, remélem tud segíteni.
a 2008 decemberi elszámolt de ki nem fizetett bérem, (utána már a felszámolásig semmit nem fizettek) miatt revíziót nyújtottam be ahol ahol a jövedelem oldalt csökkentettem az SZja-t nem mivel azt az 08M30 bevalláson a munkáltató bevallotta.Mivel akkor kiküldetésben voltam és az is ekkor lett elszámolva kb 550 000 ft járna vissza.
Az apeh jogtalannak ítélte a revíziómat és ráadásul megbüntetett 75 000 Ft-ra.
Nem elég hogy 2 millióval tartozik a cég aki nem vonta vissza az érvénytelen igazolásokat ahogyan a felszámoló sem -engem aki megpróbálom rendbe tenni ráadásul a felszámoló könyvelője szerinti instrukciók szerint- megbüntetnek .
Van esélyem ön szerint legalább a büntetés elkerülésére-, Üdvözlettel Varga István
(istvan.varga@t-online.hu)