GYED, GYES, munkaviszony?


Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.08. 08:39

most is vállalhatsz máshol munkát, nem kell megszüntetni a jelenlegi munkaviszonyodat.

Fenntartom azt a határozott álláspontomat, hogy a gyermeknevelés céljából biztosított fizetés nélküli szabadság ideje alatt - a meglévő munkáltató engedélye nélkül - másik munkáltatónál dolgozni joggal való visszaélés.

nandy # 2009.09.08. 08:29

Timi:

Két lehetőséged van, rendes felmondás vagy közös megegyezés.

A rendes felmondást nem kell indokolnod, a munkáltatónak kötelessége a ki nem vett szabikat kifizetnie, de mást nem.
Közös megegyezéshez mindkét fél akarata kell, tehát muszáj tárgyalni a munkáltatóddal. De ha megtudják, hogy elköltöztél, akkor valószínűleg nem fog ebbe belemenni a munkáltató.

Illetve van még egy lehetőséged: most is vállalhatsz máshol munkát, nem kell megszüntetni a jelenlegi munkaviszonyodat. Ha már most tudod, hogy a munkáltató elküld a fiz. nélküli szabi lejártával, akkor várd meg azt az egy évet. :) Jövőre úgyis a munkáltató lesz lépéskényszerben, hacsak tudomására nem jut, hogy te elköltöztél, így be sem tudnál járni a munkahelyre. Szóval ezt a tényt jobb nem reklámozni.

Lényeg az, hogy nem kell most rögtön döntened. Egy év alatt bármi történhet, akár a párod állása is megszűnhet, aztán költözhettek vissza.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.08. 08:26

Ez nem egészen igaz. Ha megszüntetni a fizetés nélküli szabadságot, akkor a meglévő munkáltatójának köteles munkát végezni. Ha emellett marad ideje, energiája, akkor létesíthet másik munkaviszonyt is. Ezt azért nem nevezném "korlátlannak".

Timi, rendes felmondással mondd fel a munkaviszonyt. A felmondási idő alatt nem kell dolgoznod, hiszen fizetés nélküli szabadságon vagy. Ha a felmondási idő letelik, a munkaviszony megszűnik, a bent maradt szabadságokat ki kell fizetniük.

nandy # 2009.09.08. 08:19

Ha a gyermek elmúlt egyéves, akkor GYED helyett igényeljen GYES-t, mert úgy korlátlanul dolgozhat.

nandy # 2009.09.08. 08:17

tschabeee:

Eb. tv. 42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

  1. a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja;
  2. a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsőde, családi napközi, házi gyermekfelügyelet) helyezték el, ide nem értve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést;

Ebből az következik, hogy a GYED mellett még ingyen sem lehet dolgozni, kivéve talán azt az esetet, ha valaki ingyen - és bizonyíthatóan - karitatív munkát végez.

Timi1981 # 2009.09.07. 09:06

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni..2009.szeptember 3.-án lejár a gyedem.de a munkáltatóm szóban már jelezte hogy nem tud visszavenni - korábban már a bölcsödei igénylőt sem volt hajlandó kitölteni.Végül elköltöztünk korábbi lakóhelyünkről a párom munkája végett.Jelelnleg még nincs munkám igy gyes mellett.Abban vagyok tanácstalan hogy így a jelenlegi állásomból hogy lépjek ki?Közös megegyezéssel?..és akkor a bennt lévő szabikkal neki hogy kötelessége elszámolni...azt tudom hogy igy elesek a végkielégítéstől(7éves a munkaviszonyom nála).
De addig az uj lakhelyen sem tudok munkát vállalni míg van teljes 8órás bejelentett állásom..Előre is köszönöm a segítséget!

tshabeee # 2009.09.07. 08:48

Sziasztok!

Párommal egy vállalkozás indítását tervezzük(melegkonyhás vendéglő). Az üzletvezetői tevékenység betöltéséhez ő rendelkezik a megfelelő végzettséggel. A kérdésünk az lenne, hogy ha a vállalkozás indítása elött ő elmenne GYED-re elindítható-e a vállalkozás? Természtesen a GYED ideje alatt nem kapna fizetést.
esetleg ha valaki tud erre jogszabályi hivatkozást azt is szivesen várjuk, mert mi nem találtunk ilyet!

Előre is köszönjük a válaszokat!

Dödölle1 # 2009.09.07. 06:51

Válasz a GYED GYES táppénz topicban.

:)

astro # 2009.09.06. 23:22

Sziasztok!

A feleségem szlovák állampolgár és 5 évig itt dolgozott magyarországon. Itt fizette az adót, a tb-t meg minden. Amikor megtudták hogy terhes, nem hosszabbították meg a szerződését (amit az előző öt évben automatikusan mindíg megtettek). A HR osztályon azt mondták, hogy nem baj, kapunk majd gyed-et meg gyes-t meg minden, mert a gyerek a munkaviszony megszűnése után rövid idővel születik és beleesünk valami 90 meg valami 14 napos határidőbe.
Gyes-t és családit már kapunk, de gyed-et, ami a feleségem kieső fizetését pótolná azt nem pedig nagyon hiányzik a családi kasszából! Most négyen élünk egy fizuból!! Az ügy elveszett valahol a cégnél és velünk már nem is foglalkoznak. Más, hasonló cipőben lévő kolegáim már rendesen kapnak gyed-et és meg tudnak élni.
Beadtam magam a gyed igénylést, de az oep mindíg a feleségem lakcím igazoló kártyáját követeli hiánypótlásnak. Nem értik meg, hogy külföldiként igényli a gyed-et, és nincsen itteni lakcímkártyája és az itteni munkaviszonya alapján kéri a gyed-et, és hiába szűnt meg a szülés előtt a munkaviszonya, beleesünk valami, a táppénz, passzív táppénz (tgyás) utáni határidőbe és jár a gyed! Sajnos az ügyintéző hölgy nem tud semmiféle 90 meg 14 napos határidőkről és szerinte nem kaphatunk!
De az Isten szerelmére, akkor két másik, ugyanilyen cipőben lévő kolegám miért kap?

Tudja valaki, hogy milyen szabályok vonatkoznak erre az esetre? Nagyon fontos lenne!

Előre is köszönjük!

nandy # 2009.09.05. 22:18

Nem kell folyamatosnak lennie.

vilmona # 2009.09.05. 17:44

Kedves Fórumozók!

A gyessel/gyeddel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Nemrégiben történt egy változás ezügyben. Ahhoz hogy megkapjam a gyest/gyedet 1 éves munkaviszonyra van szükség. Most az a kérdésem, hogy ennek folyamatosnak kell e lennie egy munkahelyen, vagy összejöhet e több munkahelyen teljesített munkaidőből?

Előre is köszönöm a választ!

nandy # 2009.08.26. 09:25

Andi:

Miért ne lehetne gazdasági érdekre hivatkozva felmondani? Ha egyszer valaki egy munkahelyre bekerül, az nem jelenti azt, hogy oda is van betonozva...
Ráadásul a te esetedben szinte egyértelmű a helyzet, mert másvalaki helyére vettek fel, az a valaki most visszajön, így egy ember feleslegessé válik.
Megjegyzem, egyes szerződésekbe - bár látszólag határozatlan időre jönnek létre - beleírják, hogy xy visszatéréséig, ami viszont már határozott idejűnek minősül, csak nincs benne konkrét dátum.

nandy # 2009.08.26. 09:22

ildi:

A gyes után még 30 napig felmondási védelem alatt állsz, de azt követően megfelelő indokkal felmondhatnak neked.

nandy # 2009.08.26. 09:20

/jajj... ez jó régi kérdés volt.../

nandy # 2009.08.26. 09:19

petrus:
A biztosítási jogviszony megszűnése után még 45 nap átmeneti időszak van. Ha ezalatt sem talál másik állást (vagy nem lesz más bizt. jogviszonya), akkor eü. szolg. járulék fizetésére lesz kötelezett.

Megjegyzem, hogy a biztosítás hiánya ellenére minden magyar állampolgárnak jár az ellátás, de utólag behajtják majd rajta a havi 4.500,-Ft-ot (ha nem jelentkezett be magától).

Andi777 # 2009.08.25. 14:41

Kedves Kovács Béla Sándor!

Következőben kérném a segítségét:

Két és fél éve dolgozom ugyanannál a cégnél,egy akkor szülni készűlő hölgy helyére.Munkaszerződésem határozatlan idejű.A hölgy most szeretne visszajönni dolgozni,viszont valaknek mennie kell a magas létszám miatt.Ebben az esetben lehet hivatkozni arra a felmondásnál,hogy létszámleépítés van?(pl:forgalomcsökkenés miatt)

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

ildi12 # 2009.08.25. 14:07

Segitséget szeretnék kérni egy fontos dologban! Munkahelyemen az Elműnél ahol dolgoztam 3 évet 2007.júniusában elmentem betegállományba mert terhes lettem és a párom lépett a helyembe. Sajnos párom felmondott és egy helybeli lépett a helyemre aki 2009. augusztusában nyugdijba vonul. Sajnos a munkahelyem nem veszi fel velem a kapcsolatot és a helyemen lévő úrral üzennek miszerint nekem 2010 augusztus 15.-én jár le a gyesem és nem vesznek vissza.A gyes után kiadják a szabadságaimat és utána felmondanak. Kérném a segitségét mi a teendőm ilyen esetben a gyes után tényleg kitehetnek a munkámból? Nem köteles visszavenni a munkáltatóm? Segitségét előre is nagyon köszönöm! ILDI12

petrus55 # 2009.04.09. 07:52

Köszönöm Kovács Úr a múltkori válaszát.

Kérdésem az lenne, hogy 15-étől nincsen munkám és hogy a TB-m meddig lesz érvényes, el fogok-e tudni menni orvoshoz?

Vagy csak akkor ha találok munkát és fizetik a TB-met?
Köszönöm válaszát.

Zsoca # 2009.04.08. 20:59

Tisztelt KBS!
Nem biztos, hogy CSAK ennyit fogok kérni a munkáltatómtól, mindössze szerettem volna tudni, hogy a felsoroltak tényleg járnak-e. Ezen felül a továbbiak ahogy mondani szokták, alku tárgyát képezik. De visszatérve a kérdésemhez, amit leírtam, jogilag mind jár?
Köszönet a válaszért.

husgab # 2009.04.08. 16:35

Nandy, köszönöm a választ. Az a helyzet, hogy addig, amíg nem dolgoztam, egy emberrel kevesebbel csinálták meg ugyanazt a melót. Tehát én vagyok a plusz ember. Nyilvánvaló, hogy tudnának simán helyettesíteni, hiszen eddig mindig más csinálta ezt a munkát. Mondhatni kapóra jöttem nekik, hogy visszajöttem - holott nem is akartak visszavenni. A kérdésem arra vonatkozott, hogy nem a saját helyemre vettek vissza.

kbs: sajnos, nem véletlenül jöttem el három kisgyerek mellett dolgozni, sajnos nem tehetem meg, hogy gyesen maradok itthon.

Erika1109 # 2009.04.07. 12:37

Köszönöm! Igaza van!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.07. 12:30

Semmit nem változtat a szabadságok elszámolásán az, hogy fizetés nélküli szabadságról jösz vissza.

Erika1109 # 2009.04.07. 12:27

Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban!

Jelenleg még GYEDen vagyok a kisfiammal, de majd szeretnék visszamenni dolgozni! Elvileg 42 napot kapok felgyülemlett szabadságként! Ha kikérem a szabikat, azt hogyan adják ki? Ugy értem, hogy én eladóként dolgoztam szülés előtt, minden 2. héten szombaton is dolgoztam 8tól délig! Ha kiadják a szabikat, akkor szombatokat is számolnak?
Mielőbbi válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Erika

nandy # 2009.04.06. 22:14
  1. Ha a GYES ideje alatt mondasz fel, akkor a fizetés nélküli szabadság ideje alatt (ami a GYES alatt munkajogilag fennáll) letelik a felmondási idő is. Nem jár rá plusz pénz, de nem is kell ledolgoznod.
  2. Ha te mondasz fel, akkor eleve nem jár végkielégítés. Közös megegyezés esetén csak az jár, amiben megállapodtok. Ha nincs a megegyezésben konkrétan az, hogy neked jár x havi végkielégítés, felmondási idő stb., akkor az nem is jár. A közös megegyezés lényege az, hogy a felek minden feltételben szabadon állapodhatnak meg. Ami van a szerződésben, az jár, ami nincs, az nem jár.
sunihome # 2009.04.06. 12:54

A segítségeteket kérném!
GYES-en lévő anyuka vagyok, gyermekem július 3-án lesz 3 éves.A napokban (telefonon) értekeztem a munkáltatómmal, kértem hogy a GYES letelte után 6 órás munkaidőben foglalkoztasson.Azt válaszolta hogy erre sajnos nincs lehetőség.Mivel 8 órába nem tudok visszamenni gyerek mellett (időközben elváltam), ezért kilépek a cégtől.Kérdéseim a következők:

  • amíg tart a GYES, ki tudok-e lépni és van-e felmondási idő?
  • 10 év munkaviszony után ha közös megegyezéssel jövök el, akkor nem jár a végkielégítés, ugye?

Előre is köszönöm a válaszotokat!