GYED, GYES, munkaviszony?


Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.06. 12:50

Mit tehetnél? Felszólítás, per. Vagy nyelsz.

hadevau # 2009.04.06. 11:44

Kedves Szakértők, szeretném a segítségeteket kérni. Munkahelyemen bejelentettem, hogy a gyes mellett 8 órában szeretnék visszamenni dolgozni. Tudomásul vették, de a fizetésemet a főnököm nem emelte meg, hiába kértem. Négy és fél éve vagyok itthon, az engem helyettesítő kolléganőnek szó nélkül emelték a bérét. Nagyon bántott, hogy engem kihagytak ebből, de arra gondoltam, ha majd visszamegyek,. akkor úgy is rendezni fogják. Sajnos nem. Mit tehetek, hogy mégis megkapjam az elmaradt fizetésemelést? Válaszotokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.06. 07:02

Jelents be, hogy fizetés nélküli szabadságra mész. Nem kötelező a gyes mellett dolgozni, ha egyszer nem teszik lehetővé a körülményeid.

nandy # 2009.04.05. 16:20

Akkor nézzük a másik oldalt is:
Ha kijelölnének helyetted valakit, aki helyettesít, míg te otthon vagy táppénzen, akkor pedig az a valaki fog szívni, mert a saját munkája mellett még a tiéd is a nyakába szakad. A helyettesítésért pedig csak akkor kérhet plusz pénzt, ha az a 30 napot folyamatosan meghaladja.
Arra pedig végképp nem lehet kötelezni a munkaadót, hogy plusz egy embert csak azért tartson, hogy téged (vagy másokat) helyettesíteni kelljen.

Tudom, hogy nem könnyű két-három gyerek mellett dolgozni, de valahogy meg kellene oldani a munkát is - ez pedig csak a te segítségeddel sikerülhet. Ha másképp nem megy, akkor új munkakört kell találni, mely nem igényli a naprakész adatfeldolgozást. Ehhez viszont már a munkaadód beleegyezése is kell.

husgab # 2009.04.05. 15:14

Sziasztok

Tényállás:gyed után munkáltatóm visszavett dolgozni (miután tájékoztattam őket arról, hogy kötelesek). MIvel régi munkaköröm papíron megszűnt, egy másik adminisztratív állást ajánlottak fel. Namármost. Semmiféle szerződésmódosítást nem írtak, egyedül egy munkaköri leírást márciusban, visszadátumozva januárra. Ezt én aláírtam, átvettem márciusi dátummal.
Viszont ugye mivel sokat vagyok itthon táppénzen a gyerekekkel, úgy néz ki, megkezdték a szívatást. Nem helyettesít senki a táppénz alatt, olyan adatrögzítői munkám van, amit naprakészen kell csinálni, mert utána nem lehet behozni a lemaradást. Túlórázni nyilván három kisgyerek mellett nem tudok. Mit tehetek? Egyébként az én régi munkakörömet (amit átneveztek) egy olyan személy csinálja, aki régen azt a munkakört látta el, amivel most engem megbíztak. Ő pedig szemrebbenés nélkül állítja, hogy 1 nap alatt 6 napi munkát be lehet hozni. Ez nyilvánvalóan nem így van, de attól félelk, hogy alkalmatlannak fognak minősíteni és így elküldenek rendkívülivel. Adjatok tanácsot.
Kösz

Dödölle1 # 2009.04.02. 12:59
Köszönöm szépen a kimerítő választ, így fogok tenni…jól értem, ha 45 nap után szülök meg (elég necces a határidő), akkor nem leszek jogosult a THGY-re?de ez befolyásolja a GYES, GYED jogosultságot? ---------
Bocs, de nem azt írtad, hogy a munkaviszony megszűnése után 1 hónapon belül megszülsz?

Kedves kérdezők nagyon fontos a pontos adatszolgáltatás, akár 1 nap eltérés is jogosultság vesztést okozhat!

  • GYES-re (a mai szabályozás alapján) mindenki (minden magyar és Mo-on dolgozó, lakó EU-s állampolgár) jogosult.
  • Passzív táppénz -a törvény szerint- 45 napig jár.

Jogosult THGY-ra az is, aki a munkaviszony megszűnése után folyósított táppénz folyósításának megszűnését követő 28 napon belül megszül.

  • Igen, a GYED jogosultságot befolyásolja. A megadott adatokkal az új babára egyáltalán nem leszel jogosult GYED-re, mert az igényléskor nem leszel biztosított (nincs fennálló munkaviszonyod), illetve mivel a munkaviszonyod nem az új babára kapott THGY folyósítása alatt szűnt meg.
  • Bővebben, szóban a REP PEO Osztályvezető jobban el tudja mondani.

Üdv. :)

edgus # 2009.04.02. 12:26

Köszönöm szépen a kimerítő választ, így fogok tenni....jól értem, ha 45 nap után szülök meg (elég necces a határidő), akkor nem leszek jogosult a THGY-re?de ez befolyásolja a GYES, GYED jogosultságot?

Dödölle1 # 2009.04.02. 12:16

Abban kérném a tájékoztatást, hogy határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező közalkalmazottként terhes lettem és nem tudom így milyen ellátásra és meddig leszek jogosult.

A 180 nap biztosítási jogviszonyom meglesz, de a szülés időpontja előtt 1 hónappal lejár a határozott idejű szerződés, és feltételezem, hogy ilyen helyzetben nem hosszabbítják meg illetve nem vesznek fel határozatlan idejűre… ---------------

Akkor nincs más hátra, mint előre. :)

1. A munkaviszony megszűnésétől kaphatsz még 45 napig táppénzt. Ha jól értettem, akkor ez időn belül megszülsz.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján igényelhetsz THGY ellátást.

THGY-ra az jogosult akinek fennáll a jogviszonya és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik 180 biztosításban töltött nappal.

Jogosult továbbá az is aki a munkaviszony megszűnése után táppénzben részesül és ez idő alatt, vagy a táppénz megszűnését követő 28 napon belül megszül.

Javaslat.

  • Terhesség miatt táppénz. Az a munkaviszony megszűnése után legfeljebb 45 napig jár.

Ahogy megszültél lehet THGY-t igényelni.

Fontos: Ez a jelenlegi jogszabály. Azt, hogy az új kormány mit tervez a sajtóból ugyan hallani, de az csak akkor biztos, ha a Magyar Közlönyben is megjelenik, illetve a sajtóban megjelenő hírek nem teljeskörűek, a részletes szabályozás nem ismert, márpedig sok múlik a jogszabály szövegében egy "és"-en, vagy egy "vagy"-on.

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet. (Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. (Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem ad meg.)

Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –ha teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a bemutatott okmányok alapján készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Amennyiben közalkalmazottként kincstári körbe tartozol, azaz a béredet a Magyar Államkincstár számfejti, úgy a fentieken túl fordulhatsz a Magyar Államkincstár Illetményszámfejtési Irodájához is, azonban elsősorban a REP PEO Osztályvezetőjét javasolom.

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv.

edgus # 2009.04.02. 11:30

A 180 nap biztosítási jogviszonyom meglesz, de a szülés időpontja előtt 1 hónappal lejár a határozott idejű szerződés, és feltételezem, hogy ilyen helyzetben nem hosszabbítják meg illetve nem vesznek fel határozatlan idejűre...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.02. 10:28

Mindent elmondtál, ami nem kell a válaszhoz - és semmit, ami kell. Közelebbről: a szülést megelőző két évben összesen lesz-e 180 nap biztosítási jogviszonyod; a szüléskor biztosított leszel-e?

edgus # 2009.04.02. 10:22

Abban kérném a tájékoztatást, hogy határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező közalkalmazottként terhes lettem és nem tudom így milyen ellátásra és meddig leszek jogosult.

nandy # 2009.04.01. 22:07

holdi:

Ha most megszűnik a munkaviszonyod, akkor a tervezett GYEd miatt másik munkahelyet kellene találnod, mert egy évnél tovább nem fogod kihúzni munkanélkülin. (Kivéve, ha a Munkaügyi Központ által támogatott tanfolyamra mész, de azt meg nehéz megszerezni). Szóval vagy már most keress másik állást, vagy ne menj bele a közös megegyezésbe...

tomka # 2009.04.01. 13:46

Tisztelt KBS!

Tudomásom szerint volt béremelés.
A személyzetis hölgy lerázott,mikor telefonon ezután érdeklődtem,írtam levelet is semmi válasz nem érkezett rá.
Mi a teendő ilyenkor?Forduljak ügyvédhez?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.01. 13:35

Ha a munkáltatónál volt időközben béremelés, akkor jár.

tomka # 2009.04.01. 13:12

Tisztelt Szakértők!

Olvastam itt a fórumon és a MT-ben is,hogy a fizetés nélküli szabadség lejárata után a dolgozónak járna a kimaradt béremelés.Elnézést,hogy nem pontosan idézem.
Márciustól már szabadságon vagyok,aláírtam a közös megegyezést ,miszerint augusztus közepén megszűnik a munkaviszonyom a cégnél.
A közös megegyezésben nincs leírva,hogy milyen összegü fizetéssel számolják ki a szabadságot,felmentési időt,végkielégitést.
A márciusi elszámoláson a 2003 végi bérem szerepel számitási alapként,mivel az itthon töltött évek alatt nem emelkedett a fizetésem.
A fent leírtak alapján azt szeretném megkérdezni,hogy az én esetemben jár-e béremelés vagy sem?

válaszukat köszönöm.

Erika1109 # 2009.04.01. 13:11

Tudna valaki segíteni a 10.57es kérdésemre?
Ehhez még hozzá tenném, hogy:
Ha kikérem a szabikat, azt hogyan adják ki? Ugy értem, hogy én eladóként dolgoztam szülés előtt, minden 2. héten szombaton is dolgoztam 8tól délig! Ha kiadják a szabikat, akkor szombatokat is számolnak?
Köszönöm!
Erika

bedo # 2009.04.01. 11:10

A munka béres papíromon ennyi szerepel akkor csak annyi nem?MERT már háromszor is voltam bent hogy ezeket meg kérdezzem és nem képesek fogadni!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.01. 11:00

94? Nem sok az egy kicsit?

Egyébként amit nem tudnak kiadni, azt ki kell fizetniük. Tiszta sor.

bedo # 2009.04.01. 10:55

SZiasztok!!Nekem egy olyan problémám lenne hogy 2004 óta folyamatosan itthon vagyok gyeden ami most májusában letelik a lényeg az lenne hogy felhalmozódott 94 nap szabim és én fel akarnék mondani a régi munkahelyemen azt a 94 nap szabit kifizetik nekem egy összegben??Nagyon fontos lenne a válasz!!Köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.01. 10:31

Miért fogadnád el a közös megegyezést a munkáltatói felmondással azonos feltételekkel?

Zsoca # 2009.04.01. 10:27

Tisztelt Fórumozók!

GYES-en vagyok, a munkáltatóm nem szeretne visszavenni, felajánlották a közös megegyezéssel felmondást. Ilyenkor a végkielégítés jár, vagy adható? (hiszen ők kezdeményeztek).

És jól tudom, hogy a következőket ki kell fizetniük?:

  • TGYÁS, GYED alatt felgyűlt szabadság
  • felmondási idő (1 hónap 7 év munkaviszonynál)
  • végkielégítés, amit az utolsó 4 negyedév átlagkeresetéből kell számolni
  • erre az évre eső időarányos szabadság

A gyerekek után járó szabadságot is ki kell fizetniük időarányosan? A végkielégítés számításánál a jutalom/bónusz is beletartozik? Beletartozik az étkezési jegy és telefon-hozzájárulás is?

Köszönöm a segítséget!

Erika1109 # 2009.04.01. 08:57

Tisztelt Hozzáértő!

A segítségét szeretném kérni!
1.)Az lenne a kérdésem, hogy hány nap bent maradt szabim lesz, ha visszamegyek dolgozni?
Nagyjából átnéztem, de nem minden teljesen egyértelmű! Pl. hogy idén már 21 nap szabadságom lesz, mert most töltöttem be a 25-öt, de időarányosan jár gondolom, és mivel csak a GYED első évére jár szabi, az nekem 2009. 05.végéig tart!
A Tgyás-t 2007.10.22től azt hiszem 2008.04.07ig kaptam. Ezután kaptam a GYEDet, ami 2009.11.09ig jár, utána kell a GYEST igényelnem!
2010. február körül szeretnék visszamenni dolgozni!

Amugy én 1984.03.10én születtem,
a kisfiam 2007.11.09-én !
2005.11.02től dolgozom a jelenlegi cégemnél,
táppénzre jöttem 2007.05től, abban a hónapban 7 napot dolgoztam, és 13 nap betegszabim volt,
2007.06: 2 nap betegszabim volt, és 19 nap táppénz,
2007ben még bent maradt 10 nap szabim,
2008ban még 20 nap szabira vagyok jogosult!

2.)Valamint akkor lesz még 2007re, 2008ra, és 2009re +2, azaz 6 nap pótszabim a gyerek után? 2010. február körül szeretnék visszamenni dolgozni!
3.)Ez azt jelenti, hogy a 2010-es évi pótszabit is ki kellene kérnem akkor, amikor kikérem a többit, vagy azzal ráérek évközben?
Egy kicsit aggódom, mert valahol azt olvastam (bár sok helyen viszont az áll, hogy ki kell adni), hogy az elmaradt szabikat nem kérhetem ki utólag, nem jogos kiadni a munkáltató, de hát az mindenkinek alanyi jogon megjár, nem? Csak nem tudtam kivenni közben! Pedig én a szabik közben szeretném beszoktatni a gyerkőcöt bölcsibe, mivel évközben (2010.február körül) adom majd be!
4.) A pótszabit a gyermek után ugy tudom egyik szülőnek kell igényelni! Ezt formanyomtatványon kell, vagy csak nekem kell egy levelet fogalmaznom, amiben az apa lemond róla és én igényelem? Valamint ez a gyermek születésének évétől jár. Ha kiveszem a szabijaimat mielőtt visszamegyek dolgozni, ezt megkapom visszamenőleg is a 2007es, 2008as, 2009es évre is?
Mielőbbi válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Erika

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.01. 08:24

Nincs többi kérdés, ha nem írod alá most a közös megegyezést, hiszen akkor nem szűnik meg a munkaviszonyod. (A szociális juttatásokhoz, TB-hez nem értek, ráadásul épp azok változhatnak még csak nagyot az elkövetkező félévben.)

holdi # 2009.04.01. 08:16

Tisztelt kbs!
Köszi, hogy ilyen gyorsan reagáltál!

Igazából attól félek, hogy a válság miatt eseteleg megszűntetik a Bérgarancia Alapot, vagy annyi kifizetés történik onnan, hogy kiürül a kassza... Vagy ez hülyeség?
A többi kérdésemre is tudnál válaszolni, hogy a legelőnyösebben tudjak dönteni?
Köszönöm a segitségedet!
holdi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.01. 08:10

Szvsz nem kellene még most aláírnod. Mondd meg neki, hogy indítsa el a cég megszüntetéséhez vezető eljárást, és ha már a vége felé tart - lehet az akár másfél-két év is, akkor majd szóljon.

Persze, ha milliókat ajánl, az más. Csak ez nem tipikus.