GYED, GYES, munkaviszony?


nandy # 2010.01.11. 12:20

...

hetedhet # 2010.01.11. 20:14

Kedves Nandy!

Köszönöm ismét a gyors választ! Így már világosabb az egész.

nandy # 2010.01.11. 22:30

Szívesen. :)

tinka79 # 2010.01.12. 14:20

Kedves Szakértő!

2010 február végén létszámleépítés miatt megszűnik a munkaviszonyom, 7 éve dolgozom a cégnél. Közben kiderült hogy babát várok. A szülés várható ideje szeptember. Kérdésem az lenne, ha elmegyek munkanélkülire mi alapján számolják a TGYS-t illetve a GYED-et? Ha még a munkaviszonyból mennék el táppénzre elküldhet e a munkáltató táppénz ideje alatt? Illetve ebben az esetben hogyan számolják a TGYS-t és a GYED-et?

tinka79 # 2010.01.12. 14:21

Kedves Szakértő!

2010 február végén létszámleépítés miatt megszűnik a munkaviszonyom, 7 éve dolgozom a cégnél. Közben kiderült hogy babát várok. A szülés várható ideje szeptember. Kérdésem az lenne, ha elmegyek munkanélkülire mi alapján számolják a TGYS-t illetve a GYED-et? Ha még a munkaviszonyból mennék el táppénzre elküldhet e a munkáltató táppénz ideje alatt? Illetve ebben az esetben hogyan számolják a TGYS-t és a GYED-et?

Lucifer24 # 2010.01.13. 09:17

Tisztelt Szakértő!
Jan. 24-én lejár a gyesem, gyermekem betölti a 3. évet.A munkáltatóm nem vesz vissza, azt mondta eladta a céget. Semmilyen értesitést, papirt nem kaptam minderröl. Nem hajlandó kiadni a papirjaimat azzal védekezvén, hogy nem tudja hol vannak. Munkaügyi felügyelöséghez irtam levelet, arra várom a választ. Kérdésem az lenne, hogy mig a vizsgálat folyik ezügyben, nekem ugye lejár a gyesem munkaviszonyt viszont nem létesithetek mindaddig mig a papirjaim meg nem lesznek. A gyes után táppénzre mehetek? Valami pénzbeli ellátás reményében addig is mit javasolna?
Nagyon köszönöm elöre is a válaszát!
Tisztelettel

pbrigi # 2010.01.13. 10:22

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg gyes mellett dolgozom, 4 órás munkaviszonyban. Szeretnék munkahelyet váltani. 2010 február 1-től kezdhetnék az új munkahelyen. Kérdésem az lenne, hogy le kell-e dolgoznom a 30 nap felmondási időt a gyes ideje alatt is?

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.13. 12:47

Nem feltétlenül kell ledolgozni, de mindenképpen le kell tölteni, ha a munkáltató ragaszkodik hozzá. A felmondási idő ki nem töltése a munkaviszony jogellenes megszüntetésének minősül, és kártérítési felelősséget keletkeztet.

Mir-Till # 2010.02.23. 11:44

Kedves hozzáértő!
A problémám a következő amiben kérném a segítséget:
2009november 24-én vállaltam munkát GYES mellett 8órában.Gyermekem beteg lett február 8-án és a főnököm felajánlotta,hogy menjek szabadságra így ki is vettem 5 napot.Mivel állandó éjjel doloztam másik héten kedden kellettvolna ismét munkába mennem de délelőtt felhívott a csoportvezető,hogy felmondtak este ne menjek.19-én kaptam levélben meg a papirjaim melyben nemvolt más csak bérlap,adópapírok és munkanélkülihez igazolás.a munkaviszony megszünéséről nemkellett volna kapnom valamit?És azóta sem utalták el a bérem pedig papiron 16-án utaltak.Jogszerűen küldtek el GYES alatt?Munkanélkülire nem mehetek csak ha megszüntetem a GYES-t?Várom válaszukat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.23. 12:38

Ha semmiféle írásbeli intézkedést nem kaptál a munkaviszony megszüntetéséről, akkor a munkaviszony megszüntetése jogellenes.
Keress fel egy ügyvédet.

neszti # 2010.03.12. 12:43

Kedves Szakértő!

:n a kislányommal márciustól GYED-en vagyok, és már két levelet is kaptam a munkahelyem TB-s kollégájától, hogy kérvényezzem a fizetés nélküli szabadságot, a gyermekem 3 éves koráig. Miért olyan sürgős ez nekik, eddig ilyenről nem is halottam. Amig a kislányommal terhesen betegállományban voltam megküldték a felmondásomat is (létszám leépités miatt)is amit 3 év múlva érvényesitenek. Ezek esetleg összefüggenek?
Válaszát előre is köszönöm.

Dödölle1 # 2010.03.13. 11:02

Kedves Szakértő!

:n a kislányommal márciustól GYED-en vagyok, és már két levelet is kaptam a munkahelyem TB-s kollégájától, hogy kérvényezzem a fizetés nélküli szabadságot, a gyermekem 3 éves koráig. Miért olyan sürgős ez nekik, eddig ilyenről nem is halottam. Amig a kislányommal terhesen betegállományban voltam megküldték a felmondásomat is (létszám leépités miatt)is amit 3 év múlva érvényesitenek. Ezek esetleg összefüggenek? Válaszát előre is köszönöm. ----------
Válasz:

A hatályos TB szabályok szerint GYED ellátás csak azon munkavállaló részére folyósítható, aki a gyermeke nevelése, gondozása céljából fizetésnélküli szabadságon van.

A kifizetőhelyi ügyintéző tehát jogszerűen jár el akkor, amíg nem állapítja meg és nem folyósítja a GYED ellátást addig, amíg nincs a birtokában a dolgozó fizetésnélküli szabadság iránti kérelme, illetve a munkáltatói jogkör gyakorlójának az erre adott pozitív válasza/engedélye.

A Munka Törvénykönyve értelmében a foglalkoztató köteles azt a dolgozó kérésére engedélyezni.

Tekintettel arra, hogy az Mt. a jognyilatkozatokkal kapcsolatban az írásbeliséget írja elő a fentieket írásban kell kérni, illetve engedélyezni.

További kérdéseivel, kételyeivel keresse fel a REP PEEO Osztályvezetőjét, mint a tárgyban hatáskörrel rendelkező szerv szakágazati egységének a vezetőjét, aki a fentieket szóban is megerősíti.

Ennek módját leírva lásd a hozzászólásaim többségének a végén.

A fentiek tehát nem nekik, hanem Önnek fontos. Amennyiben többszöri felszólítás ellenére sem adja le az előírt okmányt, úgy az igényt határozattal el kell utasítani, ami azt jelenti, hogy nem fognak GYED ellátást folyósítani!

Üdv. :)

hhhhh # 2010.03.13. 13:36

Tisztelt Hozzáértő!
Jelenleg gyeden vagyok, munkahelyemen határozott idejű munkaszerződésem volt ami már lassan két éve lejárt.A munkáltatóm nem tette meg a szükséges lépéseket, nem postázta a papírjaimat és nem számolt el. Tehát még mindig állományban vagyok nála. Valóban ilyen esetben is határozatlan lett a munkaszerződésem ahogy a munkatörvénykönyve írja?
Köszönöm válaszát4
Tisztelettel. L.M

neszti # 2010.03.13. 13:55

Köszönöm a gyors választ!
Remélem még nem késtem el....
Üdv :-)

hhhhh # 2010.03.16. 09:45

Tisztelt Hozzáértő!
Jelenleg gyeden vagyok, munkahelyemen határozott idejű munkaszerződésem volt ami már lassan két éve lejárt.A munkál­tatóm nem tette meg a szükséges lépéseket, nem postázta a papírjaimat és nem számolt el. Tehát még mindig állományban vagyok nála. Valóban ilyen esetben is határozatlan lett a munkaszerződésem ahogy a munkatörvénykönyve írja?
Köszönöm válaszát4
Tisztelettel. L.M

nandy # 2010.03.16. 09:52

Ha bementél volna dolgozni, és azt a munkahelyi vezetőd tudomásul veszi, akkor igen.

Nika78 # 2010.04.09. 06:21

Tisztelt szakértő!

2009.jan.15 óta táppénzen voltam a kisfiam 2009.09.16-án született. TGYÁS-t 83683Ft kaptam. Azt szeretném megkérdezni, hogy GYED az előző évi bruttó fizetés 70% mínusz járulékok. Az az akkor a 2008-as év vagy a 2009-es év mivel 2010 jan 26-tól kapom a GYED-et.

Dödölle1 # 2010.04.09. 07:13

Nika78

Tisztelt szakértő!

2009.jan.15 óta táppénzen voltam a kisfiam 2009.09.16-án született. TGYÁS-t 83683Ft kaptam. Azt szeretném megkérdezni, hogy GYED az előző évi bruttó fizetés 70% mínusz járulékok. Az az akkor a 2008-as év vagy a 2009-es év mivel 2010 jan 26-tól kapom a GYED-et. Nika78 ---
Válasz:

A megadott adatok figyelembevételével a 2010-ben induló GYED alapja a 2009-ben elért jövedelem, azonban korlátot képez a minimálbér kétszerese, illetve valóban a nettó összeg ennek a 70%-a mínusz az adóelőleg és nyugdíjjárulék. (Vigyázz, 2009-ben valószínűleg betegszabadságban is részesültél ami eleve kisebb összeg, 2009 januárban durván a béred 80%-a volt.)

Bővebb tájékoztatást az ellátást megállapító szerv (TB kifizetőhely/REP PEEO tud adni)

Lásd az alábbi tájékoztatót:

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Dunai Erzsi # 2010.05.16. 13:29

Tisztel Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy a gyed-hez való jogosultságomhoz a 365 napom meg van de a munkahelyemen 3 hónapra kötnek szerződést velem. Ez befolyásolja-e azt , hogy gyedet kaphassak illetve, mi ennek az intézési formája. Válaszát elöre is köszönöm maradok tisztelettel:
Dunai Erzsi

bevi # 2010.05.27. 20:43

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiak miatt szeretném a segítségét kérni, mivel egybehangzó válaszokat nem kaptam eddig senkitől.
2010.szeptember 27.-re vagyok kiírva szülni. Munkaviszonyom (közalkalmazotti-pedagógus) 2008. augusztus óta van, de határozott idejű, és 2010.augusztus 31.-én lejár. Számomra a tgyás, gyed, gyes rendszere teljesen átláthatatlan, viszont természetesen szeretném a számomra legkedvezőbb megoldást! 2010. április közepe óta táppénzen vagyok (veszélyeztetett terhesség), illetve a július és augusztus egy része (körülbelül 20.-áig) szabadságnak számít. Kérem segítségét!
Köszönettel: bevi

nandy # 2010.05.29. 12:03

Mi lenne a kérdés?

Hogy jogosult vagy-e GYED-re, TGYÁS-ra? TGYÁS-ra jogosult leszel, mert a biztosítási jogviszonyod a szülést megelőző 42 napon belül szűnik meg, de ez a GYED-hez nem elég.

A GYED-hez az is kell, hogy a szülés napján aktív biztosításod legyen, tehát a szülés előtt vissza kell mondani a táppénzt, és helyette munkanélkülire kell menni.

yuhu79 # 2010.05.30. 16:30

Tisztelt Szakértő,
Tanácsát szeretném kérni az alábbi problémával kapcsolatban:
Feleségem rendelkezik fő állással, mellék tevékenységként egyéni vállalkozó szeretne lenni az elkövetkező 5 évben, mivel egy EU-s pályázatban nyert mezőgazdasági vonalon, és az egyéni vállalkozói engedély is kitétel volt, a problémánk az lenne, hogy jövőre szeretnénk családot alapítani, és van e valami lehtőség, hogy egyéni vállalkozóként jogosult maradjon a GYED-re. (Jogszabályi változások, rendeletek??! -új kormány esetén....)
Segitségét előre is köszönöm.

M.Arina # 2010.05.30. 20:37

Tisztelt Szakértő!

Ukrán állampolgár vagyok, tartózkodási engedélyem 2012. dec.5.-ig érvényes. 2009. szep. 1.-től egy zeneiskolában dolgozok, ahol határozott idejű szerződésem van 2010. jún.30.-ig (a baba születésének várható időpontja 2010. szep. 24.) 365nap biztosítási idővel rendelkezem az egyetemi évek alapján. Személyesen voltam oep-nél, de mindig eltérő információkat kaptam. Az lenne a kérdésem:

  • hogy mivel veszélyeztet terhesként táppénzen vagyok (2010.máj.25óta), úgy tudom az max. jún.30.ig jár, a munkaviszony végéig?
  • ahhoz, hogy jogosult legyek tgyásra és gyedre folyamatos biztosítási viszony miatt elmennék passzív táppénzre, de mivel előtte is táppénzen voltam és nincs megszakítás, így a munkaadóm elintéz mindent, vagy személyesen kell intézkednem eop-nél?
  • passzív táppénz lejárata után, júl.30.-án már igényelhetem az álláskeresési támogatást, vagy ráér aug.2-án (júl.31, aug.1-hétvégére esik)? De mivel tudtommal 2féle támogatásra senki sem jogosult, így mivel tudom igazolni azt, hogy a passzív táppénzem lejárt, csak orvosi igazolással?
  • mikortól kell szüneteltetni az álláskeresési támogatást, ha már benyújtottam a tgyás-os kérvényt, vagy csak azután, amikor már megállapították a támogatást?(erre a munkaügyi központban nem kaptam választ), tgyás megállapításáról milyen módon tájékoztatnak?
  • ha a gyedre való jogosultságához az kell, hogy aktív biztosítási viszonyban legyen az illető a baba születésekor, akkor tgyás kezdő időpontja a baba születési dátummal egyezzen meg és így jogosult vagyok a gyedre is? (az álláskeresési támogatásban max. okt.3.-ig részesülhetek).

A válaszát előre is köszönöm! Arina

"vásárló" # 2010.06.01. 04:26

Üdvözlet mindenkinek!

Lenne egy kérdésem és szeretném ha valaki segítene,amit előre is köszönök. Sürgős lenne.
2004 nyarán kezdtem dolgozni egy vendéglátós cégnél közben férjhez mentem majd jött a baba. először elmentem táppénzre az orvos tanácsára majd gyed aztán gyes. Azután jött a második baba , így még mindig gyesen vagyok októberig. Közben kaptam egy állásajánlatot, hogy elmehetnék kisegíteni illetve beugrósnak és 4 órába be is jelentenének. A kérdésem az lenne ,hogy megtehetem e hiszen az előző munkáltatónál nem történt felmondás.Lehet e ebből bármi probléma, vagy az előző munkahelyemen fel kellene mondanom ahhoz hogy egy másik helyen dolgozhassak 4 órában? De ha felmondanék a gyes akkor is ugyanúgy járna? Valamint ha felmondanék gyes alatt és a gyes lejártával nem vennének fel állandóra akkor járna e álláskeresési járadék? Remélem érthető a kérdés. Kérem segítsen valaki. Köszönöm előre is.

cecilla # 2010.06.07. 14:44

Sziasztok!

Ikres gyes alatt, vagyis annak a gyerekek 3. életévének betöltését követően a mtató kötelezhet munkábaállásra? HA nem akarok visszamenni dolgozni csak a gyes lejárta utána, akkor ez alapot adhat a rendkívüli felmondásra? Köszi