GYED, GYES, munkaviszony?


nandy # 2010.06.07. 15:40

Nem kötelezhet a munkába állásra!
Rendkívüli felmondást csak alapos indokkal lehet tenni, de egyelőre a munkáltató az, aki jogsértésre készül, és nem te...

cecilla # 2010.06.07. 17:02

Köszi, Nandy!

Gumimaci05 # 2010.06.18. 12:20

Kedves Nandy!

Lenne egy kérdésem,mégn em aktuális,csak tervezgetünk.

Kislányomnál most telt le a TGyásom.Két év múlva tervezünk kistestvért Lucának. Kérdésem a következő:
Hogy járunk jobban anyagilag,ha visszamegyek dolgozni és utána leszek terhes vagy mielőtt letelne a 3 évem?!
Mi alapján számolják ki a Tgyásomat,ha nem megyek vissza dolgozni?

Remélem érthető voltam,mert eddig bárkit kérdeztem nem tudott válaszolni.

Köszönöm szépen!

Üdvözlettel

Katóca2 # 2010.06.19. 12:11

Lenne egy kérdésem!
Szeretnék vissza menni a régi helyemre,de mivel határozott idejű volt a szerződésem,nem köteles visszavenni(ha jól tudom).
Beszéltem velük,hogy visszamennék,de volt egy igazolatlan hiányzásom(még a terhes állományom alatt)ami azért volt mert a dokim rosszul irta ki a papírt,visszamenőleg meg nem lehetett módosítani.Már pontosan én sem emlékszem mi volt,de a lényeg,hogy emiatt nem akarnak visszavenni.Megteheti?
Mert amúgy a munkámmal nem volt soha panasz,sőt,még nem is késtem!

Köszönöm
K.

nandy # 2010.06.21. 07:32

Katóca: a másik topikban már kaptál választ.

nandy # 2010.06.21. 07:59

Gumimaci:

Ne csodálkozz azon, ha eddig senki nem tudott konkrét választ adni. Túl sok a változó tényező, és ki tudja, mi lesz jövőre a szabály.

Bakkara # 2010.07.20. 12:53

Tisztelt Szakértő!
Próbálok tömören fogalmazni, így előre elnézést a tőmondatokért és a felsorolásért.
2008.05.01-én kezdtem jelenlegi munkahelyemen, 2008.08.29-én született első gyermekem, előtte kivettem a szülési szabadságom és veszélyeztetett terhesként táppénzen is voltam. Jelenleg Gyeden vagyok, ami aug. 29-én lejár, de szept. 27-ére várjuk a következő babánkat. A problémám az, hogy a munkahelyem jogutód nélkül meg fog szűnni, de erről hivatalos értesítést még nem kaptam kézhez, a megszűnés pontos dátumáról még nem értesítettek. (csak remélni tudom, hogy még nem történt meg) Mit kell tennem,vagyis mit tehetek annak érdekében hogy a második gyermekkel is megkapjam az eddigi bérem utáni tgyást és a gyedet, avagy folyamatos maradjon a munkaviszonyom de legalább a biztosítási jogviszonyom a szülés napjáig?
Válaszát előre is köszönöm.

Dödölle1 # 2010.07.20. 13:21

Bakkara

A kérdés költői. Jelen esetben a jogviszony megszűnésének időpontját befolyásolni nem tudod, az rajtad kívülálló tényezőktől függ.

THGY-ra az jogosult, aki biztosított, de jogosult az is, aki a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszül. (Utóbbi esetben GYED már nem folyósítható!!!)

Az, aki álláskeresési járadékban részesül annak tartama alatt szintén biztosított.

Ebből következően célszerű vagy új munkajogviszonyt létesíteni, vagy bejelentkezni a Munkaügyi Központba.

Az álláskeresési járadékról való THGY és GYED jogosultság részletes feltételeiről a REP PEEO Osztályvezetője tud részletes felvilágosítást adni a vonatkozó OEP Főigazgató-helyettes körlevele alapján.

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazo­lások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás – az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Hebrencs # 2010.07.20. 13:44

Tisztelt szakértő!

Én nappali tagozatos egyetemi hallgató vagyok van egy kislányom aki 2009 02 07. én született. Mivel ugyan a gyedbe bele számít az egyetem mint munkaviszony, de ha nem dolgoztam közben 2éven belül, így csak gyest kaptam.
Harmad éves vagyok,de Passziváltam az egyetemet a múlt tanév második felében, és Ápr. 1 óta diákmunka keretein belűl, de fix munkám van (kb havi nettó 93e)a napokban tudtam meg, hogy gyermeket várok. Érdeklődnék, hogy a picivel már jogosúlt leszek-e a gyedre? és ha igen milyen módon lehet kiszámolni majd annak összegét.
Ezen felül érdekelne, hogy diákokra jár-e bármilyen módon a munkáltatótól kötelezettség ( mivel nekünk még fizetett szabadságunk vagy táppénzünk sincs).

Előre is köszönöm szíves válaszát.

szjanek # 2010.07.21. 09:09

Tisztelt Szakértő!

A következőkben kérném segítségét:
Feleségem 2005 januárja óta van otthon GYED-en, közben 2008-ban visszament 2 hétre dolgozni, de a második gyermekünkkel veszélyeztett terhes lett, így nem tudott tovább dolgozni, idén pedig megszületett a harmadik gyermekünk.
A munkáltatója jelezte, hogy közös megegyezéssel megszüntetné a munkaviszonyát, amit - mivel olyan hírek vannak, hogy megszűnés szélén van a cég- elfogadnánk. Kérdéseim a következők:

  • milyen következménnyel járna, ha megszüntetnénk a munkaviszonyt, a későbbi ellátásokra nézve (3. gyerek után járó T-GYÁS, GYED, GYES, illetve az ún. főállású anyaságra nézve)?
  • megszünne-e a közös megegyezéssel feleségem biztosítotti jogviszonya?
  • mekkora az az összeg, amellytől érdemes a közös megegyezésbe belemennünk, feltételezve, hogy 2008-ban már elhasználta az első gyerek után felhalmozott szabit?
  • mi történik, ha a cég valóban csődbe megy és nem fogadjuk el a közös megegyezést?

Sajnos a jövőbe senki sem lát, így a mostani szabályok érdekelnek. :-)
Segítségét köszönöm!!!
(Köszi Dödölle1, megkeresné feleségem az OEP-et, de 3 gyerek mellett erre nincs sok esélye, főleg, hogy későig dolgozom.)

nandy # 2010.07.21. 16:10
  1. A harmadik gyermek után járó ellátásokat nem befolyásolja a munkaviszony megszűnése. De ha negyedik babát is terveztek, akkor előtte érdemes lesz új munkahelyet keresni. A főállású anyaságot sem befolyásolja, ahhoz ugyanis nem kell aktív biztosítási jogviszony.
  2. A feleséged aktív biztosítása megszűnne, de a "passzív" gyed, és utána a gyes időszaka alatt természetbeni eü. ellátásra jogosult (azaz elmehet orvoshoz, kórházba, felírják a gyógyszereit stb...)
  3. A közös megegyezés árát nektek kell eldönteni. Az 5 év munkaviszony után jár legalább 45 nap felmondási idő és kéthavi végkielégítés, továbbá az utolsó TGYÁS és GYED első évére kb. 30-35 nap szabi. Ezt kérjétek mindenképp!
  4. Ha a cég csődbe megy - pontosabban felszámolási eljárás indul -, akkor onnantól a cégvezető helyett a felszámolóbiztos gyakorolja majd a munkáltatói jogokat. Ő döntheti el, hogy közös megegyezés legyen, vagy rendes felmondás (a gyes lejárta után), ha egyik sem, akkor legkésőbb a felszámolási eljárás végén (amikor a céget törlik a cégjegyzékből) fog megszűnni a munkaviszonya.

Ha a cégnek nincs vagyona, melyből a béreket ki lehetne fizetni, akkor a felszámoló igazolása alapján a Bérgarancia Alaptól lehet igényelni. De addig sok víz lefolyhat a Dunán...

szjanek # 2010.07.21. 20:08

Nandy!
Köszönöm válaszod!
Természetesen az árnál arra voltam kívácsi, hogy mennyi szabi, végkielégítés jár, csak pontatlanul fogalmaztam. :-)

zozo1130 # 2010.08.25. 15:48

Kérem valaki segítsen!

A párom most 7 hetes terhes. Nemrég derült ki, hogy több mint valószínű, hogy megszűnik a cég ahol dolgozik. Olyan információt kapott az egyik ismerősétől, hogy ha a cég jogutód nélkül szűnik meg akkor nem kap semmilyen segélyt pl.: tgyás-t. Az egyik internetes fórumon pedig azt olvastam, hogy a jogutód nélküli megszűnés esetén semmilyen védettséget nem élvez a kismama, a másikon pedig azt, hogy a j.u. nélküli megszűnés nem érinti a tgyás, gyes, gyed folyósítását, csak nem számít munkaviszonynak az ez idő alatt eltöltött idő.
Kérdésem, hogy ezekből az információkból melyik az igaz, és hogy a páromnak mit kellene tennie, elmenni táppénzre vagy megvárni, hogy felmondanak neki, végkielégítés jár-e neki 4 év után terhesség alatt?

Válaszát előre is Köszönöm!

nandy # 2010.08.25. 21:46

A cég jogutód nélküli megszűnésével valóban megszűnik a munkaviszony. De ha egyéni vállakozó a munkáltatója, akkor az ev. megszűnésével nem fog megszűnni a mv.

De egy cég megszűnése nem megy egyik napról a másikra... Ha a szüléskor még megvan a cég, akkor nincs baj. Ha előtte szűnik meg, és 42 napon belül szül, TGYÁS-ra jogosult lehet, de GYED-re már nem. Ezért ha tényleg megszűnik a cég, érdemes lenne munkanélkülire elmenni, vagy másik állást keresni, hogy legyen biztosítása a kismamának.

3 év munkaviszony után egyhavi végkielégítés jár, ami nem számít bele az eü. pénzbeni ellátások alapjába.

nandy # 2010.08.25. 21:48

j.u. nélküli megszűnés nem érinti a tgyás, gyes, gyed folyósítását, csak nem számít munkaviszonynak az ez idő alatt eltöltött idő.

Ez abban az esetben igaz, ha a szülés után szűnik meg a cég. A biztosítás megszűnését követően kapott (passzív) TGYÁS, GYED valóban jelent valamiféle biztosítást (elmehet orvoshoz, felírják a gyógyszereit), de ha újabb babát szeretnétek, akkor már nem fog beleszámítani a 365 nap biztosítási időbe, ami kellene a TGYÁS/GYED-hez.

Léda521 # 2010.09.14. 08:38

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni az alábbiakban.

Gyes mellett mennék vissza régi munkáltatómhoz. Megírtam a fizetésnélküli szabadság megszüntetését kérő levelet, amit figyelembe is vettek.
Szóbeli értesítésük szerint szabadság kiadását követően visszamehetek 4 órába dolgozni, a meglévő 8 órás (adminisztrátori) munkaszerődésem módosítása mellett, ami a gyes letelte után vissza módosul a 8órás munkaszerződésre.

Mai napon küldött levelükben már az szerepel, hogy míg Gyeden voltam a munkaköröm átszervezésre került, régi munkámat kolléganőm vette át, így arra a pozícióra nem tudnak visszavenni, takarítónői állást tudnak csak felkínálni, amit én szóban el is fogadtam (közöltem, hogy ha segíteni kell, segítek, mint ahogyan régen is, kávét főzni, elmosogatni és rendet rakni a vendégek után).

Felajánlhatnak-e ilyen takarítónői munkát (két fő végzi azt is egyébként) az érvényes szerződésem ellenére?

Kérem, ha idejük engedi válaszoljanak.
Eddigi segítségüket is köszönöm, nem tudtam volna még idáig sem eljutni velük. Csak a jogszabályok segítségével vettek így is vissza.

nandy # 2010.09.14. 11:35

A munkaszerződést érvényesen csak írásban lehet módosítani, szóban nem! A munkabér, munkakör, munkavégzés helye - ezek mind a munkaszerződés részei, így azokat változtatni csak közös megegyezéssel, írásban lehet!
A munkáltató pedig köteles az érvényes munkaszerződés szerint foglalkoztatni. Tehát ha nem írtál alá semmilyen módosítást, akkor köteles 8 órában, és az eredeti munkakörödben foglalkoztatni. Arról lehet szó, hogy átmenetileg más munkakörben foglalkoztat (átirányítás), de ez nem járhat aránytalan sérelemmel a számodra, pl. irodai adminisztrátorból nem csinálhatnak csak úgy takarítónőt.

Mt. 83/A. § (1) Nem minősül munkaszerződés-módosításnak, ha a munkavállaló - a munkáltató működésével összefüggő okból, ideiglenesen - a munkáltató utasítása alapján, eredeti munkaköre helyett, vagy eredeti munkaköre mellett más munkakörbe tartozó feladatokat lát el (átirányítás).258
(2) Az átirányítás a munkavállalóra nézve - különösen beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel - aránytalan sérelemmel nem járhat.
(3) Az átirányítás várható időtartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell. Az átirányítás alapján történő munkavégzés időtartama - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - nem haladhatja meg naptári évenként a negyvennégy munkanapot. Ha az átirányítás időtartama egy munkanapon belül a négy órát meghaladja, azt egy munkanapként kell számításba venni. Egy naptári éven belül a több alkalommal elrendelt átirányítások időtartamát össze kell számítani.
(4) Egy naptári éven belül az átirányítás, illetve a munkáltató 105-106. §-okon, illetve a 150. § (1) bekezdésén alapuló intézkedésének időtartamát össze kell számítani és ezek együttes időtartama - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a száztíz munkanapot nem haladhatja meg.259
(5) Ha a munkavállaló eredeti munkaköre helyett más munkakörbe tartozó feladatokat lát el, a munkavállalót az átirányítás teljes időtartamára a ténylegesen végzett munka alapján illeti meg díjazás, de az nem lehet kevesebb a munkavállaló átlagkereseténél.
(6) Ha a munkavállaló a munkaköri feladatai ellátása mellett, munkaidejének meghatározható részében más munkakörbe tartozó feladatokat lát el, a munkavállalót az (5) bekezdés szerinti díjazás a ténylegesen ellátott feladatok arányában illeti meg.
(7) Ha a munkavállaló a munkaköri feladatai ellátása mellett oly módon végez más munkakörbe tartozó feladatokat, hogy a két munkakörbe tartozó munkavégzés időtartama nem különíthető el, a munkavállalót a munkabérén felül külön díjazás (helyettesítési díj) illeti meg. A helyettesítési díj mértékét az átirányítás alapján végzett munkára irányadó díjazás alapulvételével kell megállapítani.

Léda521 # 2010.09.14. 11:50

Köszönöm Nandy a választ!

Én kértem a 8 órás munkaszerződés módosítását 4 órára a gyes ideje alatt, mert máshogy a gyerek mellett nem tudom (vidéken lakunk, bölcsi nincs) vállalni.
Új főnököm ebbe bele is egyezett a levélben is ez van írva. Viszont kolléganőmtől kérdeztem, erre vonatkozó anyagot gépelésre nem adtak neki.
Most a levélben, amit írtak az van, hogy csak takarítónői állást tudnak felajánlani. Beszéltem a főnökömmel, mindent tagadott, amit szóban megbeszéltünk. Nincs munka, igaz még takarítónői se, de valami munkát akarnak nekem adni, gondolom azért, hogy az állásidőt ne kelljen fizetni.
Szabadságot kiszámították, november 22-e a munkába állás első napja, viszont én még szerződést nem láttam.

Ha a munkaszerződésemet csak a részmunkaidőre módosítják, és a munkavégzés az marad az adminisztrátor, akkor is el kell végeznem a takarítást?

Léda521 # 2010.09.14. 12:34

Nem jól tettem fel a kérdést.
Ha a munkaszerződésemben a munkavégzés ugyan úgy marad adminisztrátor, akkor kötelezhet arra, hogy mondjuk súroljam fel a folyosót?
Viszont, ha a munkaszerződést takarítónőira módosítja akkor azt nem vagyok köteles elfogadni?

nandy # 2010.09.14. 12:54

Az új információk alapján attól tartok, hogy nem sok választásod maradt...

Ha az eredeti munkaszerződésedben szereplő 8 órás munkavégzést - akár csak átmenetileg is - 4 órásra szeretnéd változtatni, ahhoz a munkaadó beleegyezése is kell. Ő pedig feltételként szabhatja meg, hogy csak akkor engedélyezi, ha te is beleegyezel a munkaköröd változtatásába. Valamit valamiért...

Két választásod van:

  1. Ragaszkodsz az adminisztrátori munkakörödhöz, de akkor 8 órában!
  2. Elfogadod a takarítói munkakört, 4 órás munkavégzéssel (és akár csökkentett bérrel is).

Adminisztrátorként egyébként nem kötelezhet takarításra. Két teljesen különböző munkakörről van szó!

nandy # 2010.09.14. 12:57

Ha kockázatni szeretnél, talán érdemes lenne elfelejteni a szóban tett kérésedet, és ragaszkodni a szerződésben foglalt munkakörhöz és munkaidőhöz.
Így a szabadság utáni napon munkakezdéskor megjelensz az irodában, és ott is maradsz addig, míg a munkáltató írásban (!!!) fel nem ment a munkavégzés alól. Onnantól kapod az állásidőre járó bért.
Na de mi van akkor, ha már csakazértis kerít neked egy 8 órás munkakört?

Léda521 # 2010.09.14. 13:08

Igen én is ettől "félek", hogy valamit kerít 8 órában.
Nem igazán értem, mert már azt is mondta, hogy se ilyenben se olyanban nincs semmi állás.
Takarítónők 4 órában vannak ketten, ha nem lenne munka (így mondta) ülhetek az irodában és várhatom, hogy adjanak valamit :)
Kész téboly. A múlthéten szóban teljesen mást mondott.

Azért köszönöm átgondolom.

Viszont még egy kérdés, ha átszervezésre került a munkaköröm (megbízási szerződése van kolléganőmnek arról, hogy a titkárnői feladatokat x összegért vállalja, idő nincs kikötve, hogy meddig előző főnökömmel a gyesem lejártáig beszélték meg szóban), akkor nem nagyon "ugrálhatok", ugye?

hiver # 2010.09.14. 14:48

Tisztelt Szakértő!

A következőben szeretném a segítségét kérni:
2008 elején született a fiam, 2 éves koráig TGYÁS-on majd GYED-en voltam, jelenleg GYES-en vagyok, az OEP igazolás szerint 2011 júniusáig kapom a GYES-t. Amin egyébként csodálkozom, hiszen februárban lesz 3 éves a gyerek.

Pár hét múlva elkezdek dolgozni 6 órában, viszont nem a régi munkahelyemen, ahol még mindig munkaviszonyban vagyok, hanem egy másik cégnél. A régi (még jelenlegi) munkahelyemen támogatják a döntésemet, mivel a cég anyagi gondjai miatt csak amúgy is csak a kötelező 30 napra tudnának visszavenni a GYES lejárta után.
Kérdéseim:

  • milyen formában célszerű megszüntetnem a munkaviszonyomat a jelenlegi cégnél (rendkívüli felmondás, közös megegyezés) ?
  • a GYED ^ GYES alatt ki nem vett szabadságom milyen formában „számolható el” a régi helyemen? Ki venni nem tudom, mert hirtelen jött a lehetőség és pár nap múlva már az új helyemen fogok dolgozni.
  • A GYES-t természetesen meg szeretném tartani. Ugye erre akkor is van lehetőség, ha nem oda megy vissza dogozni az ember, ahonnan elment szülni?
  • A GYES-em jelenleg 26 000 Ft, mivel vonják belőle a nyugdíjjárulékot. Ez az összeg csökkenni fog, ha dolgozni fogok mellette? Vagyis összevonják majd a keresettel és adózás szempontjából beleszámít az adóalapba?
  • Van valamilyen bejelentési kötelezettségem nekem, mint munkavállalónak az OEP felé, ha GYES mellett dolgozni fogok?

Elnézést kérek, ha „alapvető” dolgokban is tájékozatlan vagyok, de nagyon távol áll tőlem a munkajog világa.
Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.14. 16:09
  • Ez nem célszerűségi kérdés. Ha a felek egyező szándéka a megszüntetés, akkor közös megegyezés.
  • Kifizetik.
  • Persze.
  • Összevonják.
  • Nincs. (De azt jó lesz már most jelezni, hogy hibásan tartják nyilván a jogosultságod idejét, különben utólag kell majd visszafizetni. Az meg mindig nyűgös.)
nandy # 2010.09.14. 16:25

Léda, normál esetben azt lehetne mondani, hogy legyen a munkáltató gondja a te foglalkoztatásod megoldása.
De itt te is kérni szeretnél tőle valamit, ami ráadásul szintén a munkaszerződés módosítását teszi szükségessé, így nem igazán vagy nyerő helyzetben.

Nagyon sok kismama van hasonlóan rossz helyzetben, mert bár a törvény garantálja a foglalkoztatásukat (de legalább azt, hogy bért kapjanak...), ugyanakkor nem gondolnak arra, hogy a bölcsi/óvi mellett milyen nehéz 8 órát dolgozni, és mellette még 1-1,5 órát utazni is. Jó lenne, ha nálunk is meghonosítanák végre a részmunkaidő intézményét.