GYED, GYES, munkaviszony?


Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.14. 16:31

Közalkalmazottak, köztisztviselők számára már köteles biztosítani a munkáltató a részmunkaidős foglalkoztatást, amíg a gyest kapják.

nandy # 2010.09.14. 16:37

De csak nekik. :( És pont nekik, akik általában amúgy sem érzik a versenyhelyzetet.

hiver # 2010.09.15. 12:36

Nagyon köszönöm a választ KBS !

Jerika # 2010.09.15. 18:59

Szia Nandy(vagy aki válaszol)!
Múltkor már kérdeztem Tőled az alábbi dolgot, és Te válaszoltál is, de azt egy "ingyenes" munkajogász cáfolta.
Ezért szeretném megkérdezni újra, és ha most is ugyanazt válaszolod, akkor fizetős ügyvédhez fordulok.

Erika 2005 augusztusában nyert felvételt az X Kft-hez, mint szállítási ügyintéző, határozatlan idejű munkaszerződéssel.
2008-ban állapotos lett. 2008. június végéig dolgozott, aztán táppénzre ment, és augusztus 26-án megszületett Noémi. Szokás szerint 6 hónap TGYÁS, majd GYED.
Közben 2010. januárban felszámolás alá került a cég, azóta a GYED-et is az X Kft FA utalja. 2010. augusztus 26-án Noémi betöltötte a 2. életévét, ezért Erika jelezte a cég felé, hogy szeretne visszamenni dolgozni, de azt a választ kapta, hogy:
a, közös megegyezéssel szűntessék meg a munkaviszonyt
b, keressen magának másik munkahelyet a GYES mellett (miközben az eredeti cégénél fizetés nélküli szabadságon van?).
Jelenleg abban állapodtak meg, hogy most kifizetik a felgyülemlett szabadságait (kb 42 nap), aztán utána keressen munkát máshol.
Én viszont több helyről is azt hallottam (és Tőled is nemrég), hogy a gyerek 3 éves koráig kötelesek alkalmazni, ha erre nincs lehetőség, akkor pedig állásidőt fizetni (ha pedig erre már nincs pénz, akkor ezt a "BÉRGARANCIA ALAP" fizeti). A cég tevékenységét amúgy más néven ugyanazok (és ugyanott) viszik tovább, de jogutódlás nélkül.
Az egyértelmű, hogy munkát nem tudnak neki biztosítani, a kérdés inkább az, hogy vonatkozik-e rá ez az állásidős dolog.
Köszönöm előre is!

nandy # 2010.09.15. 20:18

Szia Jerika!

Továbbra is fenntartom azt, hogy a gyermeked hároméves koráig (ha dolgozol, akkor további feltétel a gyes igénybevétele) felmondási védelem alatt állsz. Ezt azt jelenti hogy háromféle módon szúnhetne meg a munkaviszonyod:

  1. közös megegyezéssel
  2. ha te felmondasz (miért tennéd?)
  3. a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével

+1. munkáltatói rendkívüli felmondással (de nálad az most nem játszik).

Írtam, hogy a munkáltató akkor fog jogutód nélkül megszűnni, ha törlik a cégjegyzékből.
Azt is írtam, hogy közös megegyezést akkor célszerű aláírni, ha többet adnak, mint amennyi járna, vagy... és ez nagyon fontos!... ha azonnal, a megegyezés aláírásával egyidejűleg, vagy még az előtt kifizetik a járandóságaidat.
De arra is felhívtam a figyelmed, hogy mivel a cég felszámolás alatt áll, nem biztos, hogy ki tudják fizetni az egyévi béredet, végkielégítést stb... Ebben az esetben a Bérgarancia Alap fog fizetni, egyszer majd... győzzed kivárni. Tehát lehet, hogy érdemes lenne megegyezni velük, de csak akkor, ha rögtön kifizetnek. És azért a szabadságok kifizetésénél mindenképpen többet kérnék, legalább a felmondási időt és a végkielégítést kiharcolnám.

Vagy még egy esély lehet, ha bebizonyosodik, hogy ún. üzemi jogutódlás történt, mert ahogy írod, a cég nevén kívül minden változatlan maradt. Mert akkor az új cégnél kötelesek foglalkoztatni, vagy fizetni az állásidőre járó bért, és mivel az a cég nem áll (még...) felszámolás alatt, ezért nagyobb esélyed van többet kiharcolni magadnak.

Jerika # 2010.09.16. 06:34

Szia Nandy!

A GYES-t megigényeltem aug. 26-tól már kapom is.
Az, hogy a szabadságaimat kifizetik, nem "végkielégítés", hanem utána még maradnék náluk állományban, és mellette kellene állást keresnem.
Utánajárok ennek az "üzemi jogutódlásnak", mert ez talán működhet. Az előző cég vezérigazgatója alapított egy másik céget, és az "vette" meg a régit, kb.

Köszi!!

Angie6 # 2010.09.16. 07:37

Tisztelt Szakértők!

Aki GYES mellett dolgozik heti 40 órában, azt hogy számolják bele a nyugdíj szolgálati idejébe?

Hena12 # 2010.09.16. 11:00

Tisztelt válaszadó!

Júniusban betöltötte a lányom a 2 évet,most szeretnék visszamenni dolgozni.A munkáltatóm azt mondta,hogy gyes mellett nem köteles visszavenni,és a szabadság sem adható ki addig amíg a lányom 3 éves nem lesz.Ez valóban így van?

Előre is köszönöm a válaszát!

Szép napot!

Heni

nandy # 2010.09.16. 13:48

Nem így van. Könyörgöm, olvass már vissza egy kicsit...

Hena12 # 2010.09.16. 15:42

Köszönöm szépen a válaszát!Minden jót!

Léda521 # 2010.09.17. 10:57

Köszönöm Nandy! Hétfőn felhívom őket, és megkérdezem, hogy még is hogy gondolják, mik a feltételek. Ugyanis 5-re (mint az ott dolgozó takarítónők, akik két utcával laknak a munkahelytől) nem tudok bejárni.
Mire én beérnék ők végeznek, nekem meg milyen munka marad :)
Már azon is gondolkodtam, hogy úgy kalkulálnak, ez lehet a rendkívüli felmondásom alapja, hogy nem végeztem el a munkát, ami ugye alapból már akkor nincs.

Köszönöm még egyszer a segítségedet! További jó munkát!

safner # 2010.09.19. 13:51

Tisztelt szakértő! Jelenleg Gyed.-en vagyok 09.08-ig és gyes mellett szeretnék dolgozni tovább. A harmadik gyermekkel veszélyeztetett terhes vagyok.A munkáltatóm határozatban közölte a visszamenőleg a rendes szabadság kiadását.A munkaszerződésem határozatlan idejű,a munkaköröm megszünt állitólag ,de viszont van helyettem más felvéve.Felajánlottak egy átképzést a lakhelyemtől kb 350km-re heti 2 nap ,de szállás és utiköltség támogatást nem ad,és ezt képtelen vagyok bevállalni.Felmondhatnak-e nekem ,van-e valami jogom ami védene hogy a folyamatos munkaviszonyom megmaradjon,és milyen jogok illetnek meg a jelenlegi jogszabály szerint?Jogszerű-e,hogy telefonon keresztül akarta visszavonni a már előzőleg meghatározott szabadságomat.Mekkora időkeret állhat rendelkezésemre,ha ma felszólit az átképzésre? Mit tehetek?

Bebő # 2010.09.20. 18:43

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem ,hogy a " passzív GYES " nyugdíj szempontjából szolgálati időnek számít-e?/1976-80 között GYES-en voltam,passzív jogon végig ellátást kaptam-csak közben 1976 végén lejárt a munkaszerződésem./ 4 évről van szó!

nandy # 2010.09.20. 20:36

safner:

A munkába állásodat követően haladéktalanul ki kell adni az előző évekről bentmaradt szabadságokat, ebben a kérdésben a munkáltatónak nincs mérlegelési/döntési jogköre! Nem tolhatja későbbre a szabadságok kiadását!

A másik nagyon fontos szabály, hogy a munkáltató köteles az érvényes munkaszerződésben foglalt munkakörben foglalkoztatni. A munkakör módosítása a munkaszerződés módosítását is szükségessé teszi, ahhoz viszont a te beleegyezésed is kellene.

Tekintettel arra, hogy megszűnt a munkaköröd, két megoldás jöhet szóba. Ideiglenesen átirányíthat másik munkakörbe (ehhez nem kell a te beleegyezésed), vagy pedig megpróbáltok közösen másik munkakört találni.
Úgy gondolom, hogy ha szeretnél dolgozni, és az eredeti munkakörödben történő foglalkoztatás -annak megszűnése miatt- nem oldható meg, akkor rád is vonatkozik az együttműködési kötelezettség, tehát nem lehet teljesen elzárkózni más munkakör betöltésétől. De... és itt jön az a rész, amit sokan sokféleképpen értelmezhetnek... hogy meddig vagy köteles együttműködni.

Szerintem nem kötelezhet arra jogszerűen a munkáltató, hogy te a tanfolyam miatt, kisgyermekkel, terhesen 350 km-t utazgass. (Egyébként a felmerülő költségeidet köteles lenne megtéríteni...)

Neked pedig nem kötelességed elfogadni egy ilyen tisztességtelen ajánlatot.

Itt az átirányításra vonatkozó jogszabály, szerintem ez érvényes lehet a munkakör "közös megegyezéses" megváltoztatására is.

Mt. 83/A. § (1) Nem minősül munkaszerződés-módosításnak, ha a munkavállaló - a munkáltató működésével összefüggő okból, ideiglenesen - a munkáltató utasítása alapján, eredeti munkaköre helyett, vagy eredeti munkaköre mellett más munkakörbe tartozó feladatokat lát el (átirányítás).258
(2) Az átirányítás a munkavállalóra nézve - különösen beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel - aránytalan sérelemmel nem járhat.
(5) Ha a munkavállaló eredeti munkaköre helyett más munkakörbe tartozó feladatokat lát el, a munkavállalót az átirányítás teljes időtartamára a ténylegesen végzett munka alapján illeti meg díjazás, de az nem lehet kevesebb a munkavállaló átlagkereseténél.

Ja, és ezt se feledjük...
Mt. 84. § A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.

Jó tudni, hogy már a szabadságot is a rendezett bérrel kell fizetnie.

nandy # 2010.09.20. 20:38

Bebő:

Szerintem nem, de a gyermek utáni 1 év az jár.

nandy # 2010.09.20. 20:44

safner, még egy szabály:

Mt. 103. § (4) A munkavállaló - munkabérének és költségeinek megtérítése mellett - köteles a munkáltató által kijelölt tanfolyamon vagy továbbképzésen részt venni, és az előírt vizsgákat letenni, kivéve, ha ez személyi vagy családi körülményeire tekintettel reá aránytalanul sérelmes.

safner # 2010.09.21. 07:19

Köszönöm a segitségedet!

Jerika # 2010.09.22. 10:29

Sziasztok!

Én jelenleg GYES-en vagyok a 2 éves kislányommal, a munkahelyem felszámolás alatt áll. Állítólag 3 hónap múlva a cégjegyzékből is törölni fogják. Szeretnénk még egy babát, de ha előtte nem találok másik munkahelyet, akkor a 2. gyerekkel 3 évig csak GYES jár? Segítsetek, nem tudom mitévő legyek.
Köszönöm előre is a válaszokat.

nandy # 2010.09.22. 11:08

Korábban két fontos információt közöltél velünk:

Közben 2010. januárban felszámolás alá került a cég,

A cég tevékenységét amúgy más néven ugyanazok (és ugyanott) viszik tovább, de jogutódlás nélkül.

Ha megszűnik ez a munkaviszonyod (akárhogyan...), akkor valóban új állást kellene találnod még a második baba előtt.

De amint írtam, megegyezés előtt érdemes lenne körbejárni a jogutódlási témát is. Főleg akkor van esélyed, ha rajtad kívül más kollegákat áttettek az új cégbe. Mert azt már írtad, hogy ugyanazok a személyek a tulajdonosok, és ugyanott, ugyanazt a tevékenységet végzik továbbra is.
Olyat ugyanis nem tehetnek meg jogszerűen, hogy minden dolgozót áttesznek az új cégbe, csak a kismamákat hagyják a régiben (hadd vesszen...).

Bár szerintem az sem helyes, hogy ilyen könnyen és egyszerűen be lehet dönteni egy céget, majd másik cég alapításával ott folytatni, ahol az előzővel abbahagyta... a tartozásoktól pedig elegánsan megszabadulnak.

Jerika # 2010.09.22. 11:35

Nandy!

Köszi a választ. Azt hogy érted, hogy érdemes lenne körbejárni a jogutódlási témát? Hogy járjam körbe, mit csináljak? A felszámoló céggel kellene felvennem a kapcsolatot, vagy kivel?
Azt írtad, nem jogszerű, h a kismamákat hagyják. Pedig itt pont ez történik. Minden irodistát, akikkel dolgoztam is, meg akit a helyemre vettek fel, ők mind új szerződést kaptak az új cégnél.
Nekem meg most tegnap azt mondták, h ők engem nem kötelesek átvenni, az állásidő miatt is kiröhögtek, h ők nekem nem fizetnek ilyet, mert a felszámolás alatt álló cég nem folytat tevékenységet. Kérdeztem tőlük, h a mostani jogutód-e, azt mondták igen is meg nem is. Meg hogy hiába perelném be őket, mire bíróságra kerülnénk, addigra törlik a cégjegyzékből is(kb. 3 hónap múlva). Nem tudom mit csináljak.

Jerika # 2010.09.22. 11:40

Meg még az lenne a kérdésem, hogy ha mégis felajánlanának valami munkát, bármit köteles vagyok elfogadni? Vagy ugyanúgy egyműszakban ugyanazért a bérért kellene alkalmazniuk?

nandy # 2010.09.22. 12:32

Ha rászánnál némi pénzt, akkor érdemes lenne ügyvédhez fordulni, aki felvilágosítaná őket a kötelezettségeikről.

Ha a jogutódlás ténye fennáll, akkor nem a régi céget fogod perelni, hanem az újat. Próbáld meg ezt elmagyarázni nekik, talán ettől összekapják magukat.

Egyébként csak olyan munkakört vagy köteles elfogadni, ami a munkaszerződésedben van. Ha nincs olyan munkakör, akkor legyen ahhoz hasonló, de a béredet nem csökkenthetik.

Jerika # 2010.09.22. 14:03

Az ügyvédek kb. mennyi pénzt kérnek el ilyen esetben, nem tudod? De akkor szerinted nekem mindenhogy járna az állásidőre a bér, meg tuti, hogy megnyerném a pert? Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.22. 16:13

Hol vagyunk még a pertől? Egyelőre arról volt szó, hogy ügyvéd írjon nekik egy levelet.
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.

kbedina # 2010.09.23. 17:02

Az lenne a kérdésem hogy e hónap 18.-ig GYED-en voltam a kisfiammal megbeszéltem a munkáltatómmal hogy e hónap 19-én megyek vissza dolgozni ő mondta hogy az eddig felhalmozott szabadságot kell először kivenni és most kiderült hogy erre a hétre(09.20-09.26) táppénzt írtak nekem!Ilyenkor mit lehet tenni úgyanis ezekre a napokra nem fogok kapni semmit mivel nem tudok táppénzes papírt felmutatni!A következő kérdésem pedig hogy elküldhetik e a jelenléti ívet úgy a bérszámfejtőnek hogy azt előtte nem írtam alá!
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Kovácsné Borbély Edina