GYED, GYES, munkaviszony?


nandy # 2009.09.21. 16:35

Én belevenném a közös megegyezésbe.

kora # 2009.09.21. 12:47

Még egy utolsó kérdés és elnézést érte.

Ha nem tudom elvállani a 8 órás munkát és közös megegyezéssel kilépek (az tuti, hogy ebben benne lenne) akkor a felgyülemlett szabadságtól is elesek? Vagy azt azért ki kell fizetnie?

kora # 2009.09.21. 12:44

Köszönöm a segítséget!

Kora

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.21. 12:41

A munkáltató a szerződésben rögzített feltételekkel köteles foglalkoztatni. A munkaidő megváltoztatása szerződésmódosítást igényel, az pedig csak megegyezéssel lehetséges. Ha nincs megegyezés, akkor teljes munkaidőben kell dolgoznod.

Kölcsön adni viszont egyáltalán nem tud - ahhoz be kellene jelentkeznie a munkaügyi központban, óvadékot kellene letenni, ilyesmi.) És még akkor is kellene a belegyezésed.

kora # 2009.09.21. 12:31

Köszönöm!

Kicsit még értetlenkednék.
Mi van akkor ha a cégem azt mondja, hogy 8 órában visszavesz (gyed előtt is úgy dolgoztam), de most csak 4 órában tudnék gyerekelhelyezés miatt? Akkor az már az én hibám?
Olyan is előfordulhat, hogy a bérbevevő cég alkalmazna 4 órában is, de a munkáltatóm nem akar 4 órára bátjelenteni. Akkor mi a teendő?

Ha jól értelmezem a munkaerő kölcsönzést akkor a fizetést és minden egyéb illetéket a kölcsönadó cég fizet, igaz?

nandy # 2009.09.21. 12:19

A munkáltatódnak foglalkoztatási kötelezettsége van, ha nem tud ennek eleget tenni, az az ő baja, fizethet az állásidőre.
A munkaerőkölcsönzéshez szerintem külön engedély kellene + a te beleegyezésed is.

kora # 2009.09.21. 12:15

Tisztelt fórumozók!

A napokban már írtam egyszer, de úgy tűnik nem tud senki segíteni.
Azért írok most ismét, mert közben felhívtam a cég könyvelőjét és elmondta, hogy a cég nem szűnik meg csak az üzletet adja bérbe a tulajdonos. A régi dolgozók is a bérbeadónál maradnak bejelentve, de kölcsön vannak adva a bérbevevő céghez. Én simán maradtam a volt cégnél.
A kérdésem a következő: ha a gyedem lejárta (2009.jan.) után a bérbevevő cég nem akar vagy nem tud 4 órában foglalkoztatni milyen lépésekre számíthatok a cégem részéről?

Köszönöm.
Kora

escargot # 2009.09.21. 07:28

a 198-as számon, ha van a tulajok nevén titkos telefonszámú telefon, akkor tudsz nekik üzenetet hagyni...más kérdés, hogy vissza akarnak-e hívni :S

escargot # 2009.09.21. 07:22

nahát, ez nagyon jó :s :(

nandy # 2009.09.21. 07:12

Ez lehetett a háttérben:

http://www.fn.hu/…epit_le_egy/

nandy # 2009.09.21. 07:01

hajni:

Van egy olyan érzésem, hogy ezt a céget nemrég eladták egy hajléktalannak.

Küldöm neked a régi tulaj címét priviben, hátha nála sikerrel jársz /bár az előzmények után kétlem/.

escargot # 2009.09.20. 19:44

kár :( a munkaügyi központot azért próbáld meg, hátha...a hirdetés mellett 09/23 áll...mondjuk évszám nincs :S

erni # 2009.09.20. 13:38

Még az is lehet Hajni,hogy kitalálják mivel Úgymond nem jelentkeztél GYED után X idóvel és nem igényelted meg a GYES-t,ezért nem fogod kapni.
Ezt csak feltételezem,hogy ebben a jogi-összevisszaságban tulajdonképpen már nem is lehet tudni mire számíthat az ember.Ezért fontos,hogy ne hagyd nyitva az ügyet,még jó hogy decemberig azért van időd.

erni # 2009.09.20. 13:26

Hajni,a saját esetemmel szeretnék rámutatni mennyire fontos,hogy hamar zárd le az ügyet.
Tavaly október óta betegállományban voltam,és mivel további műtétre javasoltak amit én nem akartam,eü.okokra hivatkozva beadtam a felmondásom jan.26.-ával,mivel 25.-e még táppénzen voltam.Ajánlott levélben küldtem el az utolsó táppénzes papírommal együtt.Semmi válasz.Közben folyamatosan kérdezgettem a TB-t,hogy biztosított vagyok-e még,mert attól tartottam,a hátam mögött felmond a főnököm.Hónapokig ment ez így,mire ügyvédhez fordultam.Ő rögtön küldött egy megismételt felmondást paragrafusokra hivatkozva,de ezt már tértivevényesen.Az a levél pedig visszajött.Ez már áprilisban volt,mire az ügyvéd végre az e-mail címüket megtalálva felvette velük a kapcsolatot.És ekkor még pl. az előző év októberi betegszabadságom sem volt kifizetve.Ezt a betegszabadságom visszamenőleg kb.40Eft kifizettette velük,de a felmondásomat csak úgy tudta elintézni,hogy januártól júniusig igazolatlan hiányzással írattatta alá velem a közös megegyezéses felmondást.
Azt,hogy ez milyen hátrányokkal,szankciókkal jár,a mai napig nem tudom,mert például még a TB-sem fizette visszamenőleg januárig a munkáltatóm,miközben én a betegségemből kifolyólag orvoshoz jártam abban a tudatban amit a TB-nél állandóan mondtak,hogy biztosított vagyok,sőt még a munkaadóm címét is mindíg bemondták.
Nem tudom,GYES-GYED után milyen munkaügyi szabályok vonatkoznak a munkaadóra,de ha egy aktívval ezt megmerik tenni,nem csodálkozom hogy veled is hasonlóan próbálnak eljárni.
Vigyázz,ne hagyd az időhúzást,legalább annyit tegyél meg,hogy ügyvéd írja meg azt a bizonyos levelet,nehogy csapdába ejtsenek.
Végére járok az ügyemnek és megírom neked,mi a vége a történetemnek.

escargot # 2009.09.20. 13:25

ha munkaerő-kölcsönző előfordulhat, hogy a helyi munkaügyi központtal is kapcsolatban állnak, talán rajtuk keresztül is megkeresheted a céget

escargot # 2009.09.20. 13:18

Ezt a számot próbáltad már? 309019062 a Kisbér.info-n hirdetnek, ott volt fent

monalisa1 # 2009.09.20. 12:12

Menj el a kft. általad ismert címére és személyesen győződj meg arról - nagy valószínűséggel más cégtábla van oda már kitéve...

Ha mégsem, akkor fogsz tudsz beszélni a főnökséggel.

"Lisa"
laikus hozzászóló

marley # 2009.09.19. 06:30

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Katus64 # 2009.09.18. 21:38

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Szeretném megkérdezni,hogy valóban nem egységes ma Magyarországon a munkaviszonyban eltöltött évek beszámítása? Azaz mi számít annak és mi nem?Lehetséges az,hogy saját hatáskörrel rendelkeznek a döntésben munkaadóink?
Konkrétan arról lenne szó,hogy 2009.Október 01.-től közalkalmazotti jogviszonyba kerülök munkaadómmal.
Aki felhívta a figyelmemet arra,hogy nem tudja figyelembe venni a vállalkozói,és a gyeden-gyesen eltöltött illetve a tanuló éveimet sem.Azaz kb 27 év /amit majd nyugdíjkor remélhetőleg beszámítanak/ helyett 5 évnyi munkaidő után kapok majd fizetést.
Érdeklődöm,hogy leendő munkaadóm jogszerűen jár-e el velem szemben?
Köszönöm előre is a segítségét
Tisztelettel
Katus

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 20:56

Ha valóban "nem vennének vissza", azzal jól járnál. Nyernél egy munkaügyi pert, és kapnál vagy kétévi bért.
De "vissza fognak venni", legfeljebb rendes felmondással élnek úgy, hogy a felmondási idő a fizetés nélküli szabadság megszűnése után 30 nappal kezdődik. A felgyűlt szabadságaidat kiadják, ha marad, azt kifizetik. A felmondási idő felére felmentenek a munkavégzés alól, és kapsz végkielégítést is.

marley # 2009.09.18. 14:51

Szeretném megkérdezni, hogy mennyi most a munkanélküli segély . A kisfiam december közepén lesz 3 éves, és nem valószínü , hogy visszavesznek. Ő már a második gyermekem és az első után sem vettek volna vissza, de már úton volt a második. Munka viszonyom 1992 óta van , jelenleg 1997 októbere óta dolgozom vidéken egy pénzintézetben. Szeretném még azt is megtudni, hogy mi illett meg, ha nem akarnak visszavenni.

kora # 2009.09.18. 13:58

Jónapot kívánok!

Tájékoztatást szeretnék kérni.

Jelenleg gyeden vagyok, ami jövő januárban jár le. Közben azt az információt kaptam, hogy az üzletet ahol dolgoztam, a tulajdonos átadja egy másik cégnek. A másik cég azt igérte a jelenleg ott dolgozóknak, hogy átveszik őket, de személyesen még nem mondtak nekik sem semmit. Rólam persze nem esett szó.
Szeretném tudni mire számíthatok (ha át is vennének sajnos csak 4 órában tudnék dolgozni egyenlőre). Akkor nekem most megszűnik a munkahelyem tulajdonképpen, igaz? Ezzel nem szűnhet meg előbb a gyedem, ugye? A másik cég köteles átvenni?
Van esetleg valmi amire külön oda kellene figyelnem?
Eddig semmilyen hivatalos értesítést nem kaptam.

Angers # 2009.09.18. 11:47

Szervusz!

Egyáltalán nem haragszom a tegeződés miatt, sőt!
Nagyon sok hasznos tanácsot kaptam Tőled, melyekért nagyon hálás vagyok.
Sajnos a munkáltatók minden lehetséges eszközzel próbálkoznak s még a munkaügyre sem lehet támaszkodni. Ha nem nézek utána s nem kapok szakértőtől állásfoglalást, ott ülnék a pénztárban kevesebb bérért, s csak magamat hibáztathatnám.

NAGYON KÖSZÖNÖM!!!

Üdv: Angers

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 11:27

Hopp, sikerült átmenni per tu-ba. Ha nem haragszol, akkor szervusz.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 11:26

A gyermek három éves koráig bármikor ismét igénybe veheti a fizetés nélküli szabadságot, egyszerűen csak be kell jelenteni. Akár pénteken, hogy hétfőtől már nem jön.

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése nem felmondás. A feltételeiben a felek szabadon állapodnak meg. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a munkáltató a jelen helyzetben hajlandó legyen egyezkedni. Nem valószínű ugyanis, hogy szeretne hat hónapon keresztül fizetni egy olyan pénztárost, akire valójában nincs is szüksége, és még a bére is 90 ezerrel magasabb, mint a többieknek.
Szvsz a rendes felmondás feltételeit simán el lehet érni, de nem kellene beérni ennyivel. Számold csak ki, hogy hat hónap alatt milyen pluszkiadást jelentene a számára a foglalkoztatásod. (Eleve 540 ezer a bruttó bérben, plusz a járulékok, az esetleges betegszabadság, rendes szabadság...) No, ennek egy részét kellene átengednie neked a közös megegyezésben.
Ha nagyon szabadulni akarsz, akkor elfogadhatod a rendes felmondás feltételeit - végkielégítés és a felmondási idő felének megfelelő időre járó átlagkereset.