GYED, GYES, munkaviszony?


Linocska # 2009.10.27. 13:23

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni munkajog témában.
Pillanatnyilag GYES-en vagyok 2010.11.05-ig. A múlt évben a GYED alatt megszűnt a cégnek az a fiókja ahol dolgoztam. Csoportos leépítéssel elbocsátottak, természetesen a hatályba lépés a GYES (védettségi idő) lejárta. Erről csak egy levél érkezett részemre.
Miután felvettem velük a kapcsolatot kiderült csak akkor lép életbe ez a "papír" ha nem akarok ugyan abba a pozícióba visszamenni dolgozni, ahol voltam a szülés előtt ( 8 órában, fiókvezetőként. Itt a fiókvezetőn van a hangsúly) Megegyeztünk szóban, hogy nekem 6 órás délelőttös munkaviszony felelne meg. Visszahelyeztek állományba 09.01-ével most épp a szabadságomat töltöm. Közel 2 hónapos keresgélés után közölték velem, hogy nem találnak részemre ilyen pozíciót a cégen belül! (Megjegyzem egy bankról van szó). Azt tanácsolták, hogy menjek vissza fizetés nélküli szabira (és kapom csak a GYES-t). 11 éve dolgozom itt.

A kérdésem: nemrég olvastam az "állásidőre kapott munkabérről"
Ez egy kis időt adna hogy másik állást tudjak keresni! ( bár ezt teszem folyamatosan 2 hónapja)

Szeretném tudni erre az esetre is alkalmazható-e és ha igen hogyan kell "igényelni"

Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Krisztina

Béluskám # 2009.10.27. 06:03

Hahó! :)

Tudnátok abban segíteni, hogy ha
megnéztem a munkaszerződést és az van benne, hogy változó a munkavégzés helye. Ez régen azt jelentette, hogy a 3 utca közül éppen melyikbe kell menni azon a héten.
Ez befolyásol valamit, módosít valamit a körülményeinken?

Köszönöm!
És elnézést, hogy mégegyszer beírtam.

Béla

nagynekcs # 2009.10.26. 22:50

Tisztelt Szakértők!

2006. szeptemberében született meg az első fiam, gyeden voltam, egy pár nap gyes, majd 2008. októberétől ismét Gyeden vagyok ikergyermekeimmel. Vállalkozás indítását tervezem jövő év júliusában. Azt szeretném megtudni,hogy felmondhatok-e a gyed ideje alatt? Ez milyen következménnyel járna (pl. szabadság, felmondási idő, gyes, stb,)? Szeretném őket bölcsibe adni, ha sikerül, ez befolyásol valamit?
Vállalkozóként igényelhetek gyest? A felmondás napjától?
Azt szeretném megtudni még,hogy a Start programban így rész vehetnék-e, ha én szüntetem meg a munkaviszonyomat?
Van esetleg valamilyen ötletük hogy jól jöjjek ki ebből a helyzetből?
Elnézést a sok kérdésért, de nagyon zavarosnak látom a helyzetet és szeretnék egyértelmű választ kapni.
Válaszukat előre is köszönöm!!!!

bszilvi25 # 2009.10.26. 17:58

Üdv!
Én is szeretnék kérdezni, mert eddig nem mindenhol kaptam ugyanazt a választ.
A kislányom 16 hónapos, én két hete mentem vissza dolgozni, és igényeltem a gyest is.
Ez 2010-től valóban változni fog? Vagy lehet ugyanúgy dolgozni a gyes igénylése mellett mint most?
Erre szeretnék választ kapni.
Amit előre is nagyon köszönök
Szilvi

Adri86 # 2009.10.26. 16:33

Köszönöm a segítséget!

nandy # 2009.10.26. 15:27

kbs.

Részben megértem az indulatodat, de lássuk be, hogy a társadalmi magatartás is erősen indokolta ezt a szigorítást.
Nézz körül itt a fórumon, nagyon sokan menekülnek a munkanélküliség elől táppénzre, GYED-re stb.. Az elmúlt években sok szabályt szigorítottak már épp a visszaélések miatt.

Gondolj bele, elég fél évig járulékot fizetni ahhoz, hogy két évig kapjad az ellátást... Még a h.lyének is megéri.

Adri:
Ha a terhesség alatt fennáll a munkaviszonyod, akkor igen, beleszámít a 9 hónap is a jogviszonyba.

Adri86 # 2009.10.26. 12:47

Kedves Fórumozók!

Köszönöm a válaszokat.
A 2 évben biztos vagyok, hogy kell, csak az a kérdés van bennem, hogy a 9 hónap terhesség is bele számít-e a munkaviszonyba???. Szóval ha csak másfél éve dolgozom és teherbe esek, akkor is jár a támogatás? Mert a 7-8.hóig dolgoznék (amivel betöltöm a 2 évem). Vagy nem számít bele? Ezt nem tudom sajnos.
Szeretnénk mihamarabb kisbabát, de erre is oda kell figyelmi. Ha tehetjük jövőre belevágnánk a baba projektbe, de akkor még csak másfél éve leszek a cégnél.
Tudom, hogy kicsit összetett a kérdés, de remélem tud nekem majd segíteni valaki.

Figyelmüket, türelmüket valamint válaszukat előre is megköszönöm.

Adri

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.26. 11:25

A [öncenzúra] anyjukat!!!

nandy # 2009.10.26. 10:28

Nem 360, hanem 365 nap kell legalább :)
De ha csak ennyi nap van, az után 365 nap ellátás jár, tehát kell a két év.

Eb.tv.
42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.
(hatályos 2010.05.01-től)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.26. 07:16

2 év? Szerintem a gyes eleve alanyi jogon jár, annak is, aki egy napig sem volt biztosított. A gyedhez meg - ha jól figyeltem - Bajnaiék sóherkedése következtében 360 nap biztosítási idő kell. Az pedig brutósítva is csak egy év, nem kettő.

Adri86 # 2009.10.25. 20:57

Kedves Fórumozók!

A következő kérdésben kérnék segítséget.
Idén Június 23-a óta kezdtem el dolgozni életem első munkahelyén. Ha babát szeretnék, akkor elvileg 2 év kellene a Gyed/Gyes támogatás eléréséhez, azaz 2011.Június 23. Ha teherbe esnék jövő év végén (Pl.Novemberben), akkor is jár a Gyed/Gyes? Hisz a baba rá 9 hónapra születne meg (2011.Augusztusában), amivel betöltöm a 2 év munkaviszonyomat. Az is beleszámít, amikor már terhes vagyok, vagy a 9 hónapon kívül kell minimum 2 évet dolgoznom?

A választ előre is köszönöm!

zsula # 2009.10.23. 22:47

Tisztelt Szakértők!
Szeretnék tanácsot kérni. Hosszított gyesen vagyok ami gyerekem 10 éves koráig jár. 2003 márciustól vagyok gyesen ami 2010 márciusában jár le. 21 év határozatlan idejű munkaviszonyom van egy cégnél ami még jelenleg is fenn áll de engem sem tudnak visszavenni a régi helyemre mert megszünt a munkaköröm és ugy tájékoztattak részmunkaidőben tudnának esetleg foglalkoztatni olyan munkakörben amihez nem értek és végzettségem sincs hozzá. Nem szeretném elvállalni. Ilyenkor mi a teendő?Ha azt mondom nem vállalom akkor járok jobban vagy pedig vállaljam el és utána próbáljak nézni mást?Hogy kapnám meg legalább a végkielégítést?És mikor kellene kb munkába álnom?Szabadság jár nekem ezekre az évekre?

Béluskám # 2009.10.22. 10:18

Köszönöm szépen!
Az igazság az, hogy autó nélkül járna és mi egy kis faluban lakunk és innen be kell buszozni a 30 km-rel arrébb lévő városba, ahol átmenni a fél városon, hogy vonatra üljön és a másik telephelyre induljon vonattal, az is majdnem két óra. :) így összesen, 3-4 órát biztosan elutazna oda és vissza is, ezért érezzük lehetetlenségnek hosszú távon a napi odajárást. :(

Megnéztem a munkaszerződést és az van benne, hogy változó a munkavégzés helye. Ez régen azt jelentette, hogy a 3 utca közül éppen melyikbe kell menni azon a héten.
Ez befolyásol valamit, módosít valamit a körülményeinken?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.22. 06:16

A 9 órával megnövekedett munkábajárási idő nyilván költői túlzás, ahhoz Záhonyban kéni lakni, és Pécsen dolgozni.
De a ti esetetken már akkor is módosítani kell a szerződést, ha a munkábajárás ideje 1 órával megnövekszik.
A módosítás pedig csak közös megegyezéssel lehetséges. Ha nincs módosítás, akkor a munkáltató az eredeti munkakörben köteles foglalkoztatni a munkavállalót. Ha erre nem képes, akkor fizetheti az állásidőt.

(Szóba jöhet az átirányítás (más munkakör ideiglenes ellátása), de ez sem járhat méltánytalan sérelemmel. Vagyis a 200 km-re lévő telephelyre az átirányítás sem megy.)

Béluskám # 2009.10.22. 04:26

Kedves Kbs!

Köszönöm a választ!
Az mit jelent pontosan, hogy a munkabájárás ideje nem nő meg nagyon? Az új iroda majdnem 200km-rel van távolabb (oda is és vissza is így 400 km lenne naponta, ez kb 6-7-8-9 óra lenne közlekedéstől és időjárástól függően).

Ha a csoportot hivatalosan csoportos leépítéssel küldték el és senkit nem vettek fel az új telephelyű irodába, akkor páromra is ugyanazok a jogok vonatkoznak, mint a többi kollégájára vonatkoznak, vagy a kismamákkal könnyen el tudnak bánni, és ha nem akarnak fizetni, akkor ezt jogilag megtehetik valamiképpen?
Van szabály arra, hogy hány munkakört utasíthat el a visszatérő kismama anélkül, hogy kirúghassák egyet nem működés miatt?
Mit lehet tenni, ha sorra (direkt) elfogadhatatlan munkákat ajánlanak és megegyezni sem szeretne a cég a távozás feltételeiben végkielégítést és felmondási időt fizetve?

Köszönettel:
Bélus

„milyen munkakört ajánlhat fel a munkáltató?”

Bármilyet – a munkavállaló meg semilyet sem köteles elfogadni, a munkaszerződése módosítása nélkül csak az eredeti munkakörben lehet foglalkoztatni.
De nem igényli a munkaszerződés módosítását, ha a munkavégzés helye azért változik meg, mert a munkáltató adott telephelyes, székhelye megszűnt, és a munkábajárás ideje nem nő meg nagyon.

kbs

Kedves Szakértő!

Ha párom visszamegy gyes-ről, de a munkakör megszűnt, mert megszűnt a csoport, akkor milyen munkakört ajánlhat fel a munkáltató?
Igaziból nem szűnt meg csak átrakták másik telephelyre, de nem akarnak a mi telephelyünkről származókkal dolgoztatni, ezért közös megegyezéssel, csoportos leépítés keretében mindenkit kitettek még 2 éve az ő csoportjából.
Ő menne vissza gyesről, de nem tudom, hogy mire számítsunk?
Milyen munkát ajánlhatnak fel? Ajánlhatnak teljesen olyat, amihez semmi köze? Mondhatják azt pld hogy menjen boltba eladónak amikor semmi köze ehhez a területhez és az első bunkózó ügyfelet leüvöltené? Nem az ő stílusa a vevőkkel való foglalkozás, soha nem is akart ezzel foglalkozni.
Mennyire az előző területhez kapcsolódó munkakört kell felajánlaniuk?
Ha a többieket 2 éve végkielégítés+fel­mondási idő kifizetésével küldték el, akkor őt el tudnak úgy küldeni, hogy ne kelljen neki semmit fizetniük? Pld mert nem fogadja el a takarítónői, levélbontói felajánlott állásokat a logisztikai senior helyett? Vagy mert napi 6 órát kellene utaznia? Megtehetik, hogy direkt olyan állást ajánlanak, amit nem fog tudni elfogadni, vagy jóval lejjebbi munkakör,mint amit ő ellátott és ezért nekik majd nem kell neki semmit megfizetni?
Mit tehetnek meg egy kismamával?

Köszönettel:
Bélus és családja

hasco # 2009.10.21. 21:25

Tisztelt Fórumozók!

2006.február 18-tól 2006.11.05-ig táppénzen voltam lányom születéséig.Ebben az évben 19 nap szabim „maradt“. Ezután szülési szabadságon voltam 2007.áprilisig, azután jött a Gyed 2008.11.05-ig,onnantól Gyes-en vagyok 2009.11.05-ig. Ezután visszamennék dolgozni,de előtte kivenném a felhalmozódott szabadságaimat ( 1975-ben születtem).Szeretném, ha valaki részletesen le tudná írni, hogy mennyi nap szabim van,mert szerintem a cégem rosszul számolta ki.
Mivel 12 órás megszakítás nélküli a munkarend a szabadságokat mely naptári napra kell néznem? Létezik, hogy január 16-tól kell munkába állnom?
Ha a munkáltatóm nem alkalmaz abban a munkakörben, amiben szülés előtt dolgoztam, akkor én is felmondhatok úgy,hogy jár a végkielégítés, a felmondási időre megillető bér és a járandóságaim?

Válaszotokat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.21. 20:17

Nem jól gondolod. Úgy tűnik, nem tudod, mi az, hogy "szabadság".

kisgang # 2009.10.21. 19:19

Tisztelt Fórumozók!

Ha a párom 2010.Jan.01.-től elkezdi kivenni a GYED-GYES alatt felgyűlt szabadságát, mennyi fizetést ill. járandóságot fog kapni? Mert én úgy gondolom, hogy összesen a havi fizetése (ami amúgy is járna) plusz a ki nem fizetett szabadságok együttesen amíg el nem fogy , jól gondolom? Tehát az első pár hónapban emelt fizetést kellene kapnia és itthon van?

Bocsánat az értetlen kérdésért , de nem igazán tudjuk kibogozni!

Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.21. 07:18

milyen munkakört ajánlhat fel a munkáltató?

Bármilyet - a munkavállaló meg semilyet sem köteles elfogadni, a munkaszerződése módosítása nélkül csak az eredeti munkakörben lehet foglalkoztatni.
De nem igényli a munkaszerződés módosítását, ha a munkavégzés helye azért változik meg, mert a munkáltató adott telephelyes, székhelye megszűnt, és a munkábajárás ideje nem nő meg nagyon.

Béluskám # 2009.10.20. 12:52

Kedves Szakértő!

Ha párom visszamegy gyes-ről, de a munkakör megszűnt, mert megszűnt a csoport, akkor milyen munkakört ajánlhat fel a munkáltató?
Igaziból nem szűnt meg csak átrakták másik telephelyre, de nem akarnak a mi telephelyünkről származókkal dolgoztatni, ezért közös megegyezéssel, csoportos leépítés keretében mindenkit kitettek még 2 éve az ő csoportjából.
Ő menne vissza gyesről, de nem tudom, hogy mire számítsunk?
Milyen munkát ajánlhatnak fel? Ajánlhatnak teljesen olyat, amihez semmi köze? Mondhatják azt pld hogy menjen boltba eladónak amikor semmi köze ehhez a területhez és az első bunkózó ügyfelet leüvöltené? Nem az ő stílusa a vevőkkel való foglalkozás, soha nem is akart ezzel foglalkozni.
Mennyire az előző területemhez kapcsolódó munkakört kell felajánlaniuk?
Ha a többieket 2 éve végkielégítés+felmondási idő kifizetésével küldték el, akkor őt el tudnak úgy küldeni, hogy ne kelljen neki semmit fizetniük? Pld mert nem fogadja el a takarítónői, levélbontói felajánlott állásokat a logisztikai senior helyett? Vagy mert napi 6 órát kellene utaznia? Megtehetik, hogy direkt olyan állást ajánlanak, amit nem fog tudni elfogadni, vagy jóval lejjebbi munkakör,mint amit ő ellátott és ezért nekik majd nem kell neki semmit megfizetni?
Mit tehetnek meg egy kismamával?

Köszönettel:
Bélus és családja

barackfa # 2009.10.20. 12:13

Tisztelt Szakértők!

Tudnék e tenni bármit is az alábbi helyzetben:

GYED-ről kívánok visszatérni a munkahelyemre Nov.1-től, ezt írásban bejelentettem a munkáltató felé és elkezdtem intézni a GyES-t. Váratlanul közölte a főnököm, hogy megszűnteti a céget, behajtani rajta semmit nem tudnak majd hivatalosan (tanácsadó cég, nincs vagyontárgya sem)de kedves gesztusból közös megegyezés során zsebből hajlandó nekem valamennyit fizetni. Helyemre felvett kolléganőt ezzel egyidőben egy másik Kft-jébe helyezte át; vélhetően, hogy a munkabéremet ne kelljen az övéhez korrigálni. Úgy érzem többszörösen ki vagyok játszva. Munkámmal soha semmi gond nem volt; a főnököm szóban többször elmondta, hogy biztosan vágyom második gyerekre…tehát ettől fél, ezért akar szabadulni tőlem. Mit tehetnék most?

Köszönöm előre is a választ,
barackfa

nandy # 2009.10.19. 21:29

Szóljak, hogy visszamennék, vegyem ki a szabadságom

Igen, pontosan azt írd, hogy visszamennél dolgozni, és rögtön a szabbikkal kezdenéd /mert azt nekik törvény szerint is ki kell adniuk/.

nandy # 2009.10.19. 21:28

Hívd fel a figyelmüket írásban a foglalkoztatási kötelezettségükre.
Esetleg még azt is megírhatod, hogy amennyiben továbbra is folytatják a jogsérő magatartásukat, úgy kénytelen leszel bírósági úton érvényesíteni a jogaidat...

dominika82 # 2009.10.19. 21:02

Kedves Nandy!

Ne haragudj, de a 20. oldal után már összefolynak a betűk a szemem előtt így éjfél felé és nem tudom mind a 49 oldalt elolvasni.
Azért kérdeztem meg, mert ilyen esetről nem olvastam, mint az enyém. Határozatlan időre vettek fel, az utódom is és mégis azt mondja a közvetlen főnököm ű(aki már csak az utódommal dolgozott együtt sajnos), hogy semmi esélyem sincs arra, hogy visszavegyenek. Szerinted elküldenék a helyettesem, ha vissza szeretnék menni? Mire hivatkozhatok, hogy biztos legyen a pozícióm?
Tudom, hogy unalmas ezerszer végigolvasni a hasonló történeteket, de nekem muszáj lépnem a héten és addigra biztos dolgokkal szeretnék a vezetőség elé állni, hogy ne tudjanak sarokba szorítani.
Segítenél nekem? Mit tegyek? Szóljak, hogy visszamennék, vegyem ki a szabadságom és utána ha még mindig nem akarnak alkalmazni, állásidőt kérjek?
Válaszodat előre is köszönöm!!!

nandy # 2009.10.19. 20:52

tényleg nagyon sokszor leírtuk már, hogy a munkáltató köteles foglalkoztani.
Ha átszevezett, megszüntette a munkaköröd, vagy felvett másvalakit helyetted, az az ő problémája, oldja meg.

Kéretik kicsit visszaolvasni.