GYED, GYES, munkaviszony?


szoszicatch # 2009.12.28. 21:03

Kedves Nandy,

Egy másik témában már írtam neked, de oda nem válaszoltál, így itt szeretnék kérdezni tőled valamit. A cégem visszavenne gyes mellett dolgozni, de állítólag megszűnt a munkaköröm (erről ők eddig nem tájékoztattak), az utódom is mást csinál, mint én szülés előtt, állítják ők. Az új munkakör, amit ajánlanak, utazással járna, hetente többször is, ingázva több telephelyen napi 8-10 óra, több száz km. Nem akarom elfogadni az állást, de már a bent lévő szabijaim kivettem, visszamondtam a fizetés nélküli szabadságom, a cég várja a válaszom, elfogadom-e az új feltételeket és akkor elküldi a másik embert, vagy belemegyek-e a közös megegyezésbe. Állásidőt nem hajlandóak fizetni.
Mi lenne számomra a legelőnyösebb megoldás? Közös megegyezésnél mennyit szoktak fizetni? A cég nem akar 6 havi bért adni. Menjek vissza fiz. nélküli szabira és közben keressek másik állást? Ha közben megszűnik a cég (amire most nagy esély van), kapok valamit fiz. nélküli szabadság alatt ha felszámolják? Ha belemennék a közös megegyezésbe, megszűnne a biztosítási jogviszonyom?

Válaszodat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 09:55

Bocsánat rossz szót használtam. Helyesen átirányítás.

Az átirányítás a munkavállalóra nézve - különösen beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel - aránytalan sérelemmel nem járhat.
Az átirányítás várható időtartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell. Az átirányítás alapján történő munkavégzés időtartama - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - nem haladhatja meg naptári évenként a negyvennégy munkanapot. Ha az átirányítás időtartama egy munkanapon belül a négy órát meghaladja, azt egy munkanapként kell számításba venni. Egy naptári éven belül a több alkalommal elrendelt átirányítások időtartamát össze kell számítani.

Tehám nem bármire - de azért elég széles körben. De a bér az átirányítás alatt sem változhat.

Zsoffancs # 2009.10.28. 09:45

Köszönöm!
És, akármire kirendelhet? Pld könyvelőként kiküldhet a boltba, közbe nem értek a termékekhez?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 09:39

Amíg csak ajánlja, addig semmi gond; nem vagy köteles elfogadni, ő meg állásidőt fizet, ha nem akar felmondani. De ha szabályosan kirendel - írásban, az ideiglenesen betöltendő munkakör megjelölésével, a várható időtartamot is megadva - akkor már rendkívüli felmondási ok a munkavégzés megtagadása. Akkor pedig nem jár semmi, sőt, még te fizethetsz.

Zsoffancs # 2009.10.28. 09:07

Nem vették fel a kicsit bölcsibe tavaly sajnos. :(
Köszönöm!
És, ha ő nem mond fel és én nem vállalom amit ajánl? Akkor ez az álló"háború" meddig tarthat ha már lejárt a gyes+30 nap védettségi idő is és nincs sehol semmilyen megegyezés? Vagy ilyenkor fel szoktak mondani a cégek?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 09:00

Akkor elnézést, adottnak vettem, hogy a gyed lejárta után térsz vissza. (Mostanában ez a szokás.) Ebben az esetben rendes felmondással élhet a munkáltató a munkakör megszűnésére hivatkozva. A többit lásd alább.

Zsoffancs # 2009.10.28. 08:53

Nekem már nincs védelmem, szabin vagyok.
Ők felmondani meg nem akarnak,mert nem akarnak fizetni. :(
Ilyenkor nem tudom, hogy mi történhet, ha egyik fél sem szeretne felmondani ( az egyik azért, hogy ne kelljen fizetnie, a másik azért, hogy fizessenek neki vagy normál állása legyen)?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 08:42

Szerinted?

Zsoffancs # 2009.10.28. 08:35

Hű, ez a válasz kinek jött?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 08:18
  • A munkakör módosítása csak közös megegyezéssel lehetséges.
  • Ha nincs megegyezés, a munkáltató köteles a szerződés szerinti munkakörben foglalkoztatni a munkavállalót.
  • A gyest igénybe vevő munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással megszüntetni nem lehet.
  • Ha a munkáltató nem tud a felmondási védelem alatt álló munkavállalónak az eredeti munkakörében feladatot adni, fizetheti az állásidőt. (Kirendeléssel ideiglenesen és korlátozottan élhet.)

(Ehhez képest a számodra irreveláns, amit kérdezel, és ráadásul triviális is: akinek rendes felmondással megszüntetik a munkaviszonyát, azt a felmondási idő felére fel kell menteni a munkavégzés alól; és végkielégítés is jár neki, ha a munkaviszonya meghaladja a három évet.)

Zsoffancs # 2009.10.28. 07:00

Kedves Segítők!
Szeretnék segítséget kérni.
Babázás után térnék vissza a munkahelyemre, egy multihoz.
A munkaköröm megszűnt. A cég helyette folyamatosan olyan munkákat ajánl, amit nem tudok elfogadni vagy a munkaidő miatt vagy mert nem is érdekel, utálnám az egész napot miatta, ha abba a munkakörbe kényszerülnék.
Mit tudok ilyen esetben tenni? Van jogom a végkielégítésre és a felmondási időre? (8 éve dolgozom a cégnél.)Ha igen, hogyan tudom rábírni a céget, hogy ezeket fizesse meg nekem? Vagy ezek nekem nem járnak, mert kismama voltam és a cég felajánlott nekem munkát?
Köszönöm!
Zsófi

nandy # 2009.10.27. 22:10

Szabadság csak a TGYÁS idejére és a GYED első évére jár, a gyes idejére nem.
Mivel a gyermek már elmúlt három éves, ezért nincs védettség, tehát a munkáltató is felmondhat. De a jelek szerint nem fogja megtenni ezt a "szívességet", így kénytelen leszel te felmondani - de akkor meg nem jár végkielégítés.

zsula # 2009.10.27. 21:59

Tisztelt Szakértők!
Szeretnék tanácsot kérni.Gyermekem tartós betegsége miatt hosszított gyesen vagyok ami gyerekem 10 éves koráig jár. 2003 márciustól vagyok gyesen ami 2010 márciusában jár le. 21 év határozatlan idejű munkaviszonyom van egy cégnél ami még jelenleg is fenn áll de engem sem tudnak visszavenni a régi helyemre mert megszünt a munkaköröm és úgy tájékoztattak részmunkaidőben tudnának esetleg foglalkoztatni olyan munkakörben amihez nem értek és végzettségem sincs hozzá.Pontosabban állításuk szerint ehhez a munkakörhöz már csak érettségi kell ami megvan de pár éve még szakirányú végzettség kellett komoly felelőségteljes munkakör csak most döntött úgy a cég elég az érettségi mert a sok gyesről visszatért anyukát nem tudják hová bedugni. Nem szeretném,nem merem elvállalni. Ilyenkor mi a teendő?Ha azt mondom nem vállalom akkor járok jobban vagy pedig vállaljam el és utána próbáljak nézni mást?Hogy kapnám meg legalább a végkielégítést?És mikor kellene kb munkába álnom?Szabadság jár nekem a gyesen töltött évekre?
Remélem válaszolnak mert korábbi hozzászólásomra nem kaptam választ.Köszönöm.

nandy # 2009.10.27. 21:36

Kedves Judit!

Az őj munkahelyre valóban vagy a kilépőpapírok kellenek, vagy az első munkáltató nyilatkozata arról, hogy ott állományban vagy. De az új munkáltató járulékfizetési kötelezettségét ez nem befolyásolja.

Megjegyezném, hogy a további munkaviszonyok létesítésének nem feltétele az "eredeti" munkáltatók által kiadott papír! Bár sok esetben ragaszkodnak hozzá - és ezt részben meg is értem /főleg, ha táppénz miatt kell a későbbiekben/.

Juti31 # 2009.10.27. 21:19

Tisztelt Nandy!

Köszönöm a válaszát! Viszont folyamatosan újabb és újabb kérdések merülnek fel bennem. (Azért tudakozódom itt, mivel aktívan keresem az új munkahelyet és nem akarok akkor szembesülni a dolgokkal, mikor már szerződést kell aláírnom. Ráadásul, most van egy cég, ahonnan biztató jeleket kaptam.)
Nem tudom, hogy hogyan fognak tudni alkalmazni a leendő munkahelyen, ha a papírjaimat az előző nem adja ki, mivel ugye ott még állományban vagyok.
A munka-ügyis hölgy ugyan azt ígérte nekem, hogy mindent elküld nekem fénymásolatban, de nem tudom elképzelni, hogy ez elegendő legyen...
Szóval az érdekelne, hogy a munkáltatómnak jelen esetben milyen papírokat és milyen formában kell részemre kiadnia, ahhoz, hogy másik munkaviszonyt létesíthessek?
Válaszát előre is köszönöm!
Judit

nandy # 2009.10.27. 16:51

bszilvi:

tudomásom szerint nincs tervben a gyes melletti munkavégzés korlátozása.

nandy # 2009.10.27. 16:50

nagynekcs:

Ha te mondasz fel, akkor elveszted a végkielégítést, mely kb. 2 havi átlagkereset lenne.
A mai bizonytalan helyzetben én inkább azt javasolnám - bár kbs. ezzel valószínűleg nem ért egyet -, hogy a jelenlegi munkahelyeden ne mondd fel a munkaviszonyt.
Ha úgy adódik, munkaviszony mellett is lehetsz egyéni vállakozó... Arra kell figyelni, hogy ha elindítod a vállalkozást, akkor vagy vissza kell mondani a gyed-et, vagy alkalmazottat kell felvenni, aki a munkát elvégzi, esetleg megoldás lehet még a segítő családtag (az kevesebbe kerül). De ha ilyen terved van, célszerű lenne egy könyvelőt felkeresni, aki elmondja az alapvető tudnivalókat.

Gyed-en lévő személy nem kaphat STARt-kártyát, tehát akkor le kellene mondani a gyed-et. De ezt egyéni vállakozóként nem használhatod, csak ha alkalmazottként elhelyezkedsz valahol.

nandy # 2009.10.27. 16:46

Béluskám:

Kbs. írta már korábban, hogy ha az új telephely olyan messze van, ami miatt az utazási idő egy órával megnőne, akkor nem lehet oda átküldeni.

nandy # 2009.10.27. 16:44

Még az jutott eszembe, hogy ha nem foglaltátok írásba a 6 órás munkaidőt, akkor viszont a 8 órásnak megfelelő bérrel kell fizetnie a szabadságodat. Méghozzá az emelt bérrel, ha volt a gyed időszaka alatt béremelés a cégnél.

nandy # 2009.10.27. 16:41

Linocska:

A munkálatónak foglalkoztatási kötelezettsége van, ha nem tud munkát adni, akkor valóban fizetnie kell az állásidőre járó bért (mégpedig a cégnél végrehajtott bérfejlesztésnek megfelelően emelt bérrel!).
De nem köteles téged 6 órában foglalkoztatni, ha az eredeti munkaszerződésben 8 óra volt.
A kérdés már csak az, hogy vajon módosítottátok-e a munkaszerződést a munkaidő csökkenése miatt?
Ez azért nagyon fontos kérdés, mert ha nem lett írásban módosítva a szerződés (vagy nem született legalább írásos feljegyzés arról, hogy a munkáltató engedélyezte a 6 órás munkavégzést), akkor "kiszúrásképpen" mondhatja neked, hogy oké, adok munkát, de 8 órában...

Egyébként nincs más teendőd, mint hogy írásban jelzed a munkábaállási szándékod, belátható határidő megjelölésével, és azon a napon, és minden következő napon is munkába állsz, addig el nem mész a munkahelyről idő előtt, míg írásban fel nem ment a munkavégzés alól. Ha úgy adódik, akkor a folyosón ülve újságolvasással is elütheted az időt :))
De arra figyelj, hogy ha nincs írásos megállapodás a 6 óráról, akkor ezt 8 órában kell "végezned".

nandy # 2009.10.27. 16:34

Judit:

Hiába kéred a jelenlegi foglalkoztatódtól, hogy adjon munkát, nem fogja tudni teljesíteni a kérésedet. És bár járna az álláaidőre járó bér, de azt nem lesz miből kifizetni, így valószínűleg csak a felszámolás végén kapod meg - ha egyáltalán.

Nyugodtan létesíthetsz új munkaviszonyt, de az nem másodállás lesz, hiszen a mostani munkáltatód nem fizeti utánad a járulékokat. Semmilyen hátránnyal nem jár egyik fél számára sem.

nandy # 2009.10.27. 16:31

FElmondás esetén pénzben kell megváltani a ki nem fizetett szabadságot, ami jár a TGYÁs idejére és a GYED első évére.
Közös megegyezés esetén célszerű erre külön kitérni - a későbbi viták elkerülése érdekében.

kt2007 # 2009.10.27. 14:11

Tisztelt Szakértők!

A következő problémával fordulok Önökhöz:
jelenleg gyesen vagyok ami jövő szeptben jár le. a munkáltatóm szóban jelezte hogy nem tud visszavenni közben el is költöztünk és hogy az uj lakhelyen munkába állhassak fel kellene bontani a régivel a munkaszerződést...?Mivel januártól a szerződésmódosítást nem tudom aláírni így gondolom felmondással vagy közös megegyezéssel megszűntethető a munkaviszony.neki mennyi szabadságot kell kifizetnie részemre? Ha csak "simán" gyesen vagyok új munkahely létesítéséig a tb-t nekem kell fizetni?
Előre is köszönöm válaszukat!

Juti31 # 2009.10.27. 13:29

Tisztelt Nandy!
Egy másik fórumon már kérdeztem Öntől és részben kaptam is választ. Mivel úgy látom, hogy azt a fórumot napok óta nem látogatja senki, bátorkodom itt újra feltenni kérdésem.

Tisztelt Nandy!
Először is köszönöm a választ, tehát nem mondok fel.
A kérdésem még az lenne, hogy vajon alkalmazhatnak-e másodállásban (természetesen 8 órában). Vajon, van-e okuk valamiért erre nemet mondani? Származik-e ebből nekik, vagy nekem valamilyen hátrányunk?
Valahol azt is hallottam, hogy a jelenlegi munkáltatómnál, ha kérem, hogy vegyenek vissza, mert dolgozni szeretnék, akkor, mivel alkalmazni nem tud, le kell velem számolnia. Igaz ez?
A választ előre is köszönöm.
Judit
nandy # 2009.10.22. 22:01

Jól tájékoztattak, valóban rosszul járnál, ha te mondanál fel.
Menj el nyugodtan a másik céghez, bár én azért mondanám nekik, hogy az előző sem fizeti utánam a járulékokat, mert ott fiz.nélküli szabin vagyok. De ez inkább részletkérdés…

A jelenlegi munkáltatódnál majd ha véget ér a felszámolási eljárás, akkor vagy a cég, vagy a Bérgarancia Alap fogja kifizetni a bentragadt szabikat, felmondási időt, végkielégítést. Ez nem mostanában lesz, tehát duplán érdeked az, hogy másik állást találj.

Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/ing_kalk
Juti31 # e-mail 2009.10.22. 19:15

Tisztelt Jogászok!

A segítségüket szeretném kérni az alábbi ügyben. Jelenleg Gyes-en vagyok, és munkáltatóm felszámolás alatt áll. Szeretnék újra dolgozni, van is egy új munkahely kilátásban. Megkerestem ez ügyben a felszámoló cég vezetőjét, aki továbbított engem a felszámolás alatt álló cégem még alkalmazásban álló munkaügyi ügyintézőjéhez. Ő azt javasolta, hogy a leendő munkahelyemen kérjem, hogy másodállásban alkalmazzanak. Azzal indokolta ezt, hogy, Gyes alatt nem mondhatnak ők fel, nekem pedig nem érné meg, mert akkor veszne a szabim, végkielégítésem. A kérdésem az lenne, hogy helyesen mondta-e, működik-e ez így, nem származik-e hátrányom ebből. Ha nem jól informált, akkor, mi a teendőm?
A választ előre is köszönöm!
Judit

Juti31 # 2009.10.27. 13:29

Tisztelt Nandy!
Egy másik fórumon már kérdeztem Öntől és részben kaptam is választ. Mivel úgy látom, hogy azt a fórumot napok óta nem látogatja senki, bátorkodom itt újra feltenni kérdésem.

Tisztelt Nandy!
Először is köszönöm a választ, tehát nem mondok fel.
A kérdésem még az lenne, hogy vajon alkalmazhatnak-e másodállásban (természetesen 8 órában). Vajon, van-e okuk valamiért erre nemet mondani? Származik-e ebből nekik, vagy nekem valamilyen hátrányunk?
Valahol azt is hallottam, hogy a jelenlegi munkáltatómnál, ha kérem, hogy vegyenek vissza, mert dolgozni szeretnék, akkor, mivel alkalmazni nem tud, le kell velem számolnia. Igaz ez?
A választ előre is köszönöm.
Judit
nandy # 2009.10.22. 22:01

Jól tájékoztattak, valóban rosszul járnál, ha te mondanál fel.
Menj el nyugodtan a másik céghez, bár én azért mondanám nekik, hogy az előző sem fizeti utánam a járulékokat, mert ott fiz.nélküli szabin vagyok. De ez inkább részletkérdés…

A jelenlegi munkáltatódnál majd ha véget ér a felszámolási eljárás, akkor vagy a cég, vagy a Bérgarancia Alap fogja kifizetni a bentragadt szabikat, felmondási időt, végkielégítést. Ez nem mostanában lesz, tehát duplán érdeked az, hogy másik állást találj.

Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/ing_kalk
Juti31 # e-mail 2009.10.22. 19:15

Tisztelt Jogászok!

A segítségüket szeretném kérni az alábbi ügyben. Jelenleg Gyes-en vagyok, és munkáltatóm felszámolás alatt áll. Szeretnék újra dolgozni, van is egy új munkahely kilátásban. Megkerestem ez ügyben a felszámoló cég vezetőjét, aki továbbított engem a felszámolás alatt álló cégem még alkalmazásban álló munkaügyi ügyintézőjéhez. Ő azt javasolta, hogy a leendő munkahelyemen kérjem, hogy másodállásban alkalmazzanak. Azzal indokolta ezt, hogy, Gyes alatt nem mondhatnak ők fel, nekem pedig nem érné meg, mert akkor veszne a szabim, végkielégítésem. A kérdésem az lenne, hogy helyesen mondta-e, működik-e ez így, nem származik-e hátrányom ebből. Ha nem jól informált, akkor, mi a teendőm?
A választ előre is köszönöm!
Judit