GYED, GYES, munkaviszony?


nandy # 2009.09.16. 13:48

.

Tündérbogár # 2009.09.16. 13:51

Tisztelt Szakértő!

Szeretném megkérdezni, hogy a GYED számításának alapjába beleszámít a passzív táppénz és a munanélküli?

Köszönöm
Üdv

nandy # 2009.09.16. 13:52

Tündérbogár: Nem számít bele egyik sem.
De ha munkanélküliről mész szülni, akkor az ellátások alapja megegyezik a munkanélküli ellátás alapjával /ami alapján megállapították/.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 13:54

3. A munkáltató társaság a munkavégzésed megszűnt helyéről a tevékenységet átvitte egy új székhelyre vagy telephelyre? (Egyelőre nem érdekel, hogy a tulajdonosok - akik nem a munkáltatóid - hány üzletet és hol, milyen céggel nyitottak.)

tocsi # 2009.09.16. 14:04

Így van,igen

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 14:12

4. Az új munkahely és a lakóhelyed közötti naponta - tömegközlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje legalább egy órával több, mint amennyi a megszűnt munkahelyre utazáshoz szükséges volt?

tocsi # 2009.09.16. 14:15

Igen több,a régi helyben volt ez pedig 60km-rel messzebb!

Tündérbogár # 2009.09.16. 14:38

Kedves Nandy!

Köszönöm a gyors választ! Úgy tudom a munkanélkülit 3 hónappal meg lehet hosszabbítani kérvénnyel. Nekem kb. 2 hét hosszabbítás kell és úgy mehetek munkanélküliről szülni. Ez szuper hír volt, így meglesz a max GYED-em.

Millió köszönet!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.17. 07:08

Tocsi, ha minden úgy van, ahogyan mondod, akkor a munkaszerződést csak megegyezéssel lehet módosítani. Amíg pedig nem módosítottátok, addig a munkáltató köteles az eredeti feltételekkel (beleértve a munkavégzés helyét is) foglalkoztatni. Ha erre nem képes, akkor fizetheti az állásidőt.
A gyes alatt rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonty.

Mindamellett - ha vita van - célszerű lenne minden rendelkezésre álló iratot megmutatni egy ügyvédnek, hátha tévedsz a tényállást illetően.

tocsi # 2009.09.17. 07:44

Igen,megszűnt a székhely míg Gyeden voltam(vagyok)de szerződésmódosítás nem történt.Áthelyezne egy másik városban lévő üzletükbe de messze van nem vállalom(de ennek az a lényege ne vállaljam)idén februárban nyitott itt helyben egy új üzletet ahová felvehetne,de mivel az előző székhelyen lévő üzlet tulajdonképpen elköltözött és az még másik cégnéven futott valamint az én szerződésem is arra anévre szól,így nincs hová visszavennie,mert ez az új cég nem akar új alkalmazottat.Na jól ki lett ez találva.Pedig csak egy kiléptető kellene az előző székhelyről és egy új szerződés a mostani céghet,ez csak emberség kérdése.
Ez egy üzlethálózat,egy tulajdonossal és ugyan az a munkaadóm,tulajdonképpen a székhely mindegy lenne.
Köszönöm a válaszokat és a segítséget!

Béluskám # 2009.09.17. 11:50

Tisztel Szakértő!
Véleményét szeretném kérni.

Párom, aki jelenleg maximális összegű gyeden van még pár hétig szólt a munkahelyén, hogy babát várunk és szeretne betegszabadságra majd táppénzre menni.
Több információt is kapott:
Az utóbbi években az a terület, ahol ő dolgozott átkerült egy másik faluba működő új telephelyre, így már nem létezik az a csoport, ahonnan ő eljött. Igazándiból azt a munkát látják el a másik faluban is, mint amit ő eredetileg végzett, csak ez a másik új csoport plusz feladatokat is ellát mellette. Ez jogilag valóban úgy van, hogy akkor megszűnt az a csoport, ahol ő van és nem kell ezért ő visszavenni
(ha vissza szeretne menni)? Ez a mi szempontunkból jelenleg azért fontos, mert alá akartak vele íratni egy közös megegyezéses kirúgást, de ebbe nem ment bele, mert szükség van az élő munkaviszonyra.
Emellett fizetésemelést sem szándékoznak neki adni, mivel a csoport megszűnt, noha a 2 év alatt kaptak emelést az új csoportban lévő munkavállalók, akik az ő eredeti munkáját is végzik. Sőt, az első évben még a régi saját csoportja működött és kaptak is emelést, mert kicsit több, mint egy éve kezdett csak az új brigád az új raktárban.Jogos ez így, hogy nem kap fizetésemelést vagy nem jogos, mert ez már valóban egy új csoport és semmi köze a páromnak hozzájuk és a fizetésemelésükhöz?

Jól gondolom, hogy ha nem írta alá a közös megegyezést, akkor jogosult lesz betegszabadságra és táppénzre menni, ami korlátlan összegű, mert még a gyed idejében indulna ( a gyed-et visszamondaná) a keresőképtelensége? Ezután pedig a thgyás és a gyed maximimálva lenne a két havi minimálbér után számolva, mert a két gyermek között nem lesz 180 nap munkanapja?

Köszönöm!
Minden jót!
Bélu

nandy # 2009.09.17. 15:17

Éppen előtted írták, hogy hiába szűnt meg a csoport, ha a munkáltató nem szűnt meg, akkor kötelesek foglalkoztatni.

Nagyon jól tette a párod, hogy nem írta alá a közös megegyezést, a jövőben is figyeljetek arra, hogy ha bármit alá akarnak vele íratni, akkor max. annyit írjon rá: "átvettem x.y."

Teljesen mindegy, hogy régi vagy új csoport van, a cégnél időközben végrehajtott bérfejlesztésnek megfelelően az ő bérét is rendezni kell, de nem összegszerűen, hanem százalékosan. Ennek során a hasonló munkakört, hasonló végzettséget kell figyelni.

Ha orvosilag indokolt /tudom, terhesség esetén mindig indokolt.../, akkor jár neki a betegszabadság, annak lejártával pedig a táppénz.
Kérdés az, hogy van-e értelme? A táppénz alapja az lesz, ami alapján a GYEd-et megállapították, feltéve, hogy több a minimálbérnél.
A TGYÁS és GYED alapja viszont mindenképpen max. a 2010. évi minimálbér kétszerese lehet, mert nem lesz 180 bérezett napja.

Béluskám # 2009.09.17. 15:49

Köszönöm a választ!

Akkor, ha jól értem, nem az számít, hogy konkrétan az ő munkakörében volt-e béremelés, hanem az, hogy egyáltalán a cégnél volt-e az ő szintjén is és nemcsak a felsővezetők között vagy teljesen más területen?

Megnéztem a papírokat pontosan és a mostani gyed alapját képező jövedelmei úgy adódtak ki,hogy abban volt havonta a besorolási bére+műszakpótlék+jutalék. Így, ebben az esetben,úgy hogy nem havi fix összeg a bére, akkor a mostani terhesség miatti táppénz összegét is ez alapján, a pótlékokkal növelt összeg alapján számfejtenék?
Azt hogyan tudjuk eldönteni, hogy érdemes-e betegre mennie a gyed helyett? A besorolási bére 203-210ezer forint körül van és erre jönnek még a plusz pénzek havonta.

Hogy ha nem a gyed-ből menne táppénzre, hanem 3 hónap múlva, a gyes-ből, akkor is ugyanaz lenne az alapja, mintha a gyed-ről menne, csak ott maximum a minimálbér kétszeresét kaphatná?

Köszönöm mégegyszer!

B.

müller # 2009.09.17. 19:22

nandy:

Köszönöm a válaszát és tanácsát megfogadjuk.

nandy # 2009.09.17. 21:10

Azt hogyan tudjuk eldönteni, hogy érdemes-e betegre mennie a gyed helyett?

A GYED max. a minimálbér kétszerese lehet, a táppénz pedig az új szabályok szerint a négyszerese. A GYED az átlagkereset 70%-a, a táppénz csak 60%.
A táppénzből csak szja-t vonnak, a GYED-ből 9,5% nyugdíjjárulékot is. A táppénz alapja az az összeg lesz, ami alapján annak idején a GYED-et megállapították, az alap 60%-a mínusz az szja = kézhez kapott táppénz.

Ki kell számolni. De ha 210 ezer körül volt az átlagkeresete, akkor megéri táppénzen maradni egészen a szülésig.

Béluskám # 2009.09.18. 05:10

Köszönöm ismét a választ!
Még annyi kérdés felmerült bennem, hogy:
Ha elmegy betegre, akkor az lesz a táppénz alap, mint ami az előző táppénzes időszakban volt ( csak 10%-kal kevesebbet fog kapni, mint akkor, mert csökkent a táppénz mértéke).
A következő gyed alapja is ez bér lesz, ami alapján a táppénzt számolják, vagy ez 180 nap munkanap híján az alapbére lesz, ami bruttó 203-210000 Ft körül mozgott?
Azért gondolkodtam el ezen, mert ha nem számítanak a pótlékok, csak az alapbér, akkor lehúzhatja az átlagot a 70%-os betegszabadság és nem kap maximális összegű gyed-et, mint most? Vagy mivel nemcsak az alapbér lenne az ő fizetése, akkor valamilyen átlagot számítanak?
Köszönettel:
B.

nandy # 2009.09.18. 05:45

A betegszabi valóban beleszámít az alapba, de a pótlékok is.
A lényeg az, hogy 180 bérezett nap hiányában a TGYÁS összege is max. a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet.

Béluskám # 2009.09.18. 06:04

Köszönöm!
Akkor a gyed alapjánál is a 3 évvel ezelőtti fizetés, az alapbér és a pótlékok együtt fognak számítani és nemcsak a szerződés bére? Azért kérdezem ennyire, mert valami ilyesmit mondtak neki a könyvelésen, de bővebben nem magyarázták és már akkor érthetetlen volt.
További szép napot!
Béla

anyababa # 2009.09.18. 07:41

Szép napot! Ismét jelentkezem,a gyes melletti munkavégzéssel kapcsolatosan immár konkrét a kérdésem ! A négy órában foglalkoztatni kívánó munkaadóm ragaszkodna az AMkiskönyv kiváltásához, mondván,a munkaszerződéssel való alkalmazásom esetén neki nagyobb járulékköltsége van, jobban megéri számára alkalmi munkavállalóként való foglalkoztatásom. Elvállalhatom-e AMkönyvvel az állást.Köszönettel.

Angers # 2009.09.18. 07:55

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Először is nagyon szeretném megköszönni gyors és korrekt tájékoztatását, múlt pénteki segítségét.
Arról érdeklődtem, hogy az állásidő a minimálbér-e, mint ahogy a munkaügy tavasz óta állítja.
Ezzel a téves információval próbálták kicsikarni, hogy a Gyes mellet olyan munkakört vállaljak el, amely mind szakmailag, mind juttatás szempontjából visszalépést jelentene a szülés előtti munkakörömhöz, jelenlegi személyi alapbéremhez képest.

Hétfőn írtam egy levelet az ügyvezető ig.-nak, melyben tájékoztatást kértem a munkahelyen korábbi munkakörömnek megfelelő betölthető pozíciókról, ill. az esetleges állásidő összegéről.
Tegnap hívott a munkaügy, hogy tájékozódjon szándékomról. Természetesen azt állította, hogy tudta, hogy az állásidő a személyi alapbér, de valahol azt olvasta, hogy a minimálbér és nem akart téves infót adni nekem. :-D Szóval rájöttek, hogy utánanéztem, most pedig megy a ködösítés.
Az egész ügyet mostmár úgy próbálják beállítani, hogy én az állásidőre hajtok s nem is akarok valójában dolgozni. Hiába mondtam, hogy örömmel megyek vissza, de csak a korábbi munkakörömbe.
Azt ígérték, hogy levélben tájékoztatnak a fejleményekről. Megjegyzem jövő csütörtökön lejár a szabim, de még nem tudom, hol kezdek dolgozni, átirányít-e más munkakörbe, vagy állásidőt ad.

Mégegyszer, nagyon hálás vagyok segítségéért!
Üdvözlettel: Angers

nandy # 2009.09.18. 08:52

anyababa:

A kiskönyves foglalkoztatás csak és kizárólag a munkaadónak éri meg, neked nem. Ráadásul elég kötött szabályai vannak.

A kiskönyves foglalkoztatás nem jár biztosítási jogviszonnyal, nem képezi táppénz, munkanélküli stb. alapját sem.

/Továbbá meggondolandó a részmunkaidős foglalkoztatás is, mert alapesetben csak részarányosan lesz szolgáltati időd is./

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 09:00

Nagyon szívesen.
Angers, ha lejár a szabadság - és addig nem kap írásbeli felmentést -, akkor a következő munkanapon munkakezdésre munkavégzésre alkalmas állapotban jelenjen a munkahelyén. A munkaidő végéig illetve addig, amíg írásbeli felmentést nem kap, maradjon is ott.
Nem szabad támadási felületet adni egy olyan magatartással, amely a munkavégzés megtagadásának vagy legalábbis igazolatlan hiányzásnak lenne minősíthető.

Angers # 2009.09.18. 09:45

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm, hogy felhívta erre a figyelmemet.

Újabb fejlemény, melyben kérném tanácsát:
A munkaügy úgy tájékoztatott, hogy a korábban felajánlott alacsonyabb beosztást jelentő munkakörbe kerülök átirányításra, jelenlegi személyi alapbérem megőrzése mellett.
Tájékoztatása szerint a munkáltató a kollektív szerződés szerint évi 66 napra teheti meg ezt. Így jövő március 30-ig (ekkor jár le a gyes melletti védettségem) pénztárosi munkakörbe leszek átirányítva.

Kérdéseim:

  • A kollektív szerződés számomra kedvezőtlenebb irányba eltérhet-e a munka törvénykönyve által meghatározott naptári évre 44 napra engedélyezett átirányítási időtől?
  • Mivel ebből a naptári évből már csak egy negyedév van hátra, nem lenne szükséges arányosítani, úgy mint a szabadságnál szoktak?
  • Hivatkozhatok arra, hogy az átirányítás mivel a védettségem teljes idejére szól s így fél évig nem fejlődhetek szakmailag, hiszen alacsonyabb képzettséget megkövetelő, alacsonyabb beosztású munkát bíznak rám, így ezért azt nem tudom vállalni.

83/A. § (1) Nem minősül munkaszerződés-módosításnak, ha a munkavállaló - a munkáltató működésével összefüggő okból, ideiglenesen - a munkáltató utasítása alapján, eredeti munkaköre helyett, vagy eredeti munkaköre mellett más munkakörbe tartozó feladatokat lát el (átirányítás).
(2) Az átirányítás a munkavállalóra nézve - különösen beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel - aránytalan sérelemmel nem járhat.
(3) Az átirányítás várható időtartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell. Az átirányítás alapján történő munkavégzés időtartama - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - nem haladhatja meg naptári évenként a negyvennégy munkanapot. Ha az átirányítás időtartama egy munkanapon belül a négy órát meghaladja, azt egy munkanapként kell számításba venni. Egy naptári éven belül a több alkalommal elrendelt átirányítások időtartamát össze kell számítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 10:25

Ez várható volt.
A kollektív szerződés a törvényben szabályzott 44 napnál hosszabb időt is megengedhet.
A maximális időt naptári évekre kell számolni. Az idén már összesen sincs hátra 66 munkanap, és jövőre természetesen ismét átirányíthatják ennyi időre. A március 30. reális időpontnak tűnik.
A megadott hivatkozás nem megfelelő. Csak aránytalan sérelemre lehet hivatkozni.

Viszont a bére nem csökkenhet az átirányítás ideje alatt sem.

Angers # 2009.09.18. 11:18

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Ismételni tudom magam, újból köszönöm gyors válaszát.
Ebben az esetben nem tehetek mást, mint tudomásul veszem átirányításomat. Legalább annyit nyertem az ügyön, hogy havi bruttó 90eFt-tal nem csökkenthetik le a béremet.

Várhatóan a védettség lejártával úgyis felmondanak nekem.
Amennyiben még védettségem ideje alatt találok más munkahelyet, de a próbaidő alatt szeretném megtartani a korábbi állásom úgy, hogy ott visszakérem magam fizetés nélküli szabadságra, akkor ezt megtagadhatja a munkáltatóm?
Ha közös megegyezéssel mondok fel, akkor nem valószínű, hogy ezek után a 2 havi végkielégítést megadja, ugye?

Üdvözlettel: Angers