GYED, GYES, munkaviszony?


pazs # 2010.12.07. 08:45

kisbica: dehogynem. a gyerek hároméves koráig vagy védett (ha voltál fizetés nélküli szabin emiatt), függetlenül attól, hogy kapsz-e gyest (ez a régi szabály volt, hogy gyes is kell).

kisbica # 2010.12.07. 03:04

Ja, és elfelejtettem az előbb:
nézelődtem a hozzászólások közt és mindenhol azt látom, hogy "a gyermek 3 éves koráig - a GYES folyósítása mellett- felmondási védelem alatt állok!
Tehát ezek szerint, ha nem vagyok GYES-en, akkor nem vagyok védett sem?

kisbica # 2010.12.07. 02:49

Nandy, köszönöm szépen a válaszod!
Azt már megtaláltam a korábbi hozzászólások között, hogy a nagyszülő akkor igényelhet GYES-t, ha nem folytat semmilyen keresőtevékenységet. Nálunk a nagyszülő nem dolgozik, de kap álláskeresési segélyt.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a gyermek bölcsis, úgy megigényelheti-e a nagyszülő a GYES-t, és ha megigényli, attól még kaphatja-e a segélyt továbbra is?
Köszönöm szépen!

hajnalka01 # 2010.12.06. 17:28

köszönöm nandy, de már sajnos elküldtem a felmondó levelemet mert azt mondta nekem valaki, hogy amíg nem kapom meg a papírjaimat a munkahelyemről addig nem tudnak munkanélküliként regisztrálni, nekem viszont fontos lenne másik munka után nézni. sajnos csak utána tudtam meg, hogy mivel hogy én mondtam fel így nem jár majd 3 hónapig a munkanélküli sem. ez tényleg így van? ez alól nincsenek kivételek -például esetemben, amikor is a munkáltató ilyesmit művel velem?
köszönöm

nandy # 2010.12.06. 11:03

Kisbica: egyetlen munkaügyi jogszabály sem tiltja, hogy te a gyes mellett dolgozzál! A munkáltató köteles téged foglalkoztatni gyes mellett is. Ne őt érdekelje az, hogy te kapsz-e gyest, vagy sem... Téged kell hogy érdekeljen, mert ha jövőre a heti munkavégzési keretet túlléped, akkor neked kell bejelentened a MÁK felé, hogy már nem vagy jogosult a gyes-re.
A te döntésed az is, hogy igénybe veszed-e egyáltalán a gyest, a munkáltatónak ehhez semmi köze! Ha jogosulatlanul veszed igénybe a gyes-t, az a te felelősséged, téged fognak büntetni, nem a munkáltatót.

A másik: az előző évekről bentmaradt szabadságot a munkábaállást követő 30 (naptári) napon belül ki kell adni. Mivel a gyermeknevelés miatti távollét idején általában 20-22 (munka)napnál (ami kb. egy havi szabit jelent...) több szabadság felhalmozódik, ezért gyakorlatilag a munkábaálláskor azonnal ki kell adni a szabadságokat.

nandy # 2010.12.06. 10:58

hajnalka01: Nézd meg a cégjegyzékben a felszámoló nevét és címét, neki küldd el az igényedet.
De ne mondj fel egyelőre!

Béluskám # 2010.12.06. 09:08

Tisztelt Szakértők!

Arról érdeklődném, hogy felmondáskor az átlagbér hogyan kerül meghatározásra gyes után.
Testvéremről lenne szó, aki az elmúlt időszakban babáival otthon volt.
Munkahelyéről betegállományban ment 2003 szeptember 25-től. Abban az évben nyáron már volt beteg 10 napot, ezért szeptemberben 5 nap betegszabadság és utána táppénzel indult a betegállománya.
Majd szülés után tégyáson, gyeden, gyesen volt.

A 2. gyermekkel is betegállományban volt a terhesség során, lemondott a gyesről és kivett pár nap szabit (3nap) 2007 szeptemberében és indult a betegszabadság (5nap) és táppénze szülésig.
Szülés után szintén tégyás, gyed, gyes.

Mindkét terhesség alatt betegállományban volt , volt neki betegszabadság és táppénz kifizetés.
Az első betegállomány közvetlen a munkavégzési időszak után volt, a második az első babához kapcsolódó gyes megszakításával, 3 nap szabadság kiadása után indult 5 nap betegszabadság majd táppénz.

Most fel fognak neki mondani. Vagy közös megegyezés, majd még elválik.
Szeretnénk tudni, hogy mennyi pénz jár neki.
Hogyan számolják ebben az esetben az áltagkeresetet? Melyik az irányadó időszak?
Ebben az esetben a felmondásnál melyik időszakot nézik? Melyik 4 naptári negyedévet veszik alapul az átlagbérszámításhoz a felmondáskor és esetleg a munkanélküli járadék megállapításakor? A felmondás napját megelőző utolsó 4 naptári negyedévet nézik?
Vagy, azt a 3 napi szabit és 5 nap betegszabit, amit a második babával töltött, azt az időszakát nézik? Az az időszak is számít, az a 8 nap, amikor se előtte, se utána évekig nem dolgozott? Mert, az töredéke annak, ami a valós keresete volt sajnos.
Vagy azt nézik, amikor még valóban aktív munkát folytatott és bejárt dolgozni? Az akkori betegállomány is beleszámít, ami rontja az átlagot? Vagy az akkori betegállomány miatt a 2003 szeptemberi időszakot sem nézik és az azt megelőző negyedévet nézik?
Ott dolgozik 17 éve, van sok ideje.
Köszönettel.
Béla

kisbica # 2010.12.05. 20:55

Szia Hajnalka!

Köszönöm szépen! Én is hivatkoztam rá, hogy a gyermekem 3 éves koráig+ 1 hónapig védett vagyok, nem küldhetnek el, de azt mondták, hogy teljesen más a helyzet, ha megigénylem a GYES-t, akkor nem kötelesek visszavenni!

hajnalka01 # 2010.12.05. 20:18

Szia kisbica, én nem vagyok szakértő, de én úgy tudom, hogy amíg a gyermeked ne tölti be a 3. életévét addig nem rúghatnak ki. (bár lehet hogy rosszul tudom)

kisbica # 2010.12.04. 06:09

Tisztelt Fórum!

A segítségüket szeretném kérni!

Két pesti cég vidéki irodájában dolgoztam 4-4 órában. 2008. dec. 30-án megszületett a kislányom, jelenleg GYED-en vagyok. 2010 dec. 30-án megszűnik a GYED-em és szeretnék visszamenni dolgozni és a Gyes-t megigényelni(ha ez egyáltalán lehetséges lesz még, mivel úgy tudom, hogy jan. 1-től nem járna GYES 8 órás foglalkoztatás mellett).
De a munkáltatóm először azt mondta, hogy ha megigénylem a GYES-t, akkor nem kezdhetem a munkát dec. 31-től azzal, hogy kiveszem a felhalmozódott szabadságomat, pedig én még januárban szeretném beszoktatni a kislányomat a bölcsődébe.
Aztán másnap már azzal hívtak vissza, hogy köszönik szépen, nem tartanak rám igényt, mivel megigénylem a GYES-t, így nem kötelesek visszavenni.
Kérdésem az lenne, hogy ez tényleg így van, vagy ha nem akkor milyen jogszabállyal bizonyíthatom nekik, hogy nem?
Válaszukat előre is köszönöm!

hajnalka01 # 2010.12.03. 20:47

Üdvözlet tisztelt szakértők és fórumozók,
szeretnék segítséget kérni, mert már nem tudom kihez is fordulhatnék az ügyemben.

2007-ben a komáromi agisz kft-nél dolgoztam, (ez egy munkaerő közvetítő cég) onnan gyedre mentem. Még jóval a gyes kezdete előtt jeleztem nekik, hogy gyes alatt dolgozni szeretnék, de egyetlen levelemre sem válaszoltak. Amikor a gyes folyósítása megkezdődött ismét levelet küldtem nekik, hogy ameddig nem tudnak állást adni, fizessenek állásidőt, és emellett követeltem a visszamaradt szabadságaim kifizetését is. Amikor a gyes folyósítás kezdetétől számítva eltelt egy hónap, akkor a Munkaügyi Bírósághoz fordultam, fizetési meghagyást írtunk ami később jogerős lett, de az agisz erre sem reagált, nem is fizetett. Ekkor visszamentem a Munkaügyi Bíróságra, ahonnan átküldtek a Munkaügyi Felügyelőségre, ahol azt mondták nem tudnak segíteni, és visszaküldtek a bíróságra. Ezért abbahagytam az egészet mert már elegem volt. Gondoltam várok amíg le nem telik a gyes (ezt javasolták a Munkaügyi Bíróságon is) és vártam is egészen máig, hiszen december 3-án lejár a gyesem. Gondoltam írok most is egy levelet az agisznak, amiben felmondok és kérem a felmondási papírjaimat, továbbá az elmaradt szabadságaim és az állásidőre járó bérem kifizetését. Le akartam tölteni a cégkivonatot hogy megszerezzem a címüket, ám ha jól olvastam akkor a cég felszámolás alatt áll. Nem is tudok rendesen eligazodni aközött a sok cégkivonat között (az agiszról 16 db van) mellesleg annyi címük volt már azt sem tudom melyikre küldjem a levelet, és még az sem biztos hogy megkapják. De ha meg is kapják, akkor valószínűleg erre sem fognak válaszolni mint ahogyan az eddigiekre sem válaszoltak.
Már nem tudom mit is tehetnék, szeretném ha már vége lenne ennek az egésznek.
Tud valaki valamit javasolni hogy kihez is forduljak segítségért?
Előre is köszönöm!

nandy # 2010.12.03. 17:30

pandoro:

TGYÁS-hoz is kell az aktív biztosítási jogviszony, vagy legfeljebb 42 nappal korábban szűnhet meg a biztosítás.

nandy # 2010.12.03. 17:25

A munkáltatótól pedig az igénylés napjától kezdve igényelni kell a fizetés nélküli szabadságot, nehogy a GYED időszakára is kapjon bért a férjed.

(A munkáltatónak nincs mérlegelési lehetősége, köteles kiadni a fiz. nélküli szabit, ha a GYED stb. miatt kéritek. Tehát elég egy egyszerű írásos bejelentés is.)

nandy # 2010.12.03. 17:23

csabakitti:
Mit jelent az, hogy nem hosszabbítják meg a munkaszerződését? Jelenleg határozott idejű szerződése van?
Ha igen, és a határozott idő dec. 31-én jár le, akkor legkésőbb dec. 31-ével igényelni kell a GYED-et, neked pedig az előző nappal le kell mondanod. Figyelem! a lemondó nyilatkozatnak előbb be kell érnie a pénztárhoz, mint az igénylésnek, vagy legalábbis egyszerre.

csabakitti # 2010.12.03. 11:21

Kedves nandy!
Köszönöm a gyors választ.
Tegnap hallottam,hogy nem akarják meghosszabbítani a szerződését,így jan.1-től nem lesz munkaviszonya.
A dolgot akkor legkésőbb e hó 15-ig(vagy melyik naptól) kellene elintéznem,de mit tudok tenni,ha nem tudok beszélni a munkaadóval,hogy írjon ki neki fizetésnélküli szabit,hogy el tudjon jönni gyedre?
Akkor ha jan.1-től nem lesz munkaviszonya,és én jan.1-től állnék újra munkába,lemondva a gyedről esetleg a gyest megigényelheti?Vagy ahhoz is biztosítottnak kell lennie?
Mindenképpen fontos lenne tudnom,mik a lehetséges intéznivalók,nehogy kifussak az időből!
Köszönettel:Kati

pandoro # 2010.12.03. 11:09

Azt még értem, hogy a Gyed problémás, de a Tgyásra sem leszek jogosult? Ahhoz nem fogadja el a törvény a biztosítotti jogviszony megszűnését követő gyed idejét?

Jövőre 365 vagy 180 napot néznek az utolsó két év tekintetében?

nandy # 2010.12.03. 10:51

csabakitti:
Ha a párodnak a GYED igénylésekor lesz legalább 365 nap biztosítási jogviszonya, éa azon a napon még aktív biztosítása, akkor jár neki a GYED.

nandy # 2010.12.03. 10:49

A jelenlegi adatok alapján csak gyes-re leszel jogosult.

pandoro # 2010.12.03. 09:18

Kedves Szakértők!
Véleményeteket, tanácsotokat szeretném kérni az ügyemben.

Utolsó munkahelyeim:
1997.02.01–2006.12.31
2007.01.01.-2007.05.31.
2007.06.11-től reg. munkanélküli lettem, az álláskeresési járadékot 2008. március 8-ig állapították meg. (Közben augusztusban terhes lettem, így esélyem sem volt elhelyezkedni.)
2008. március 09-től álláskeresési segély – további 90 napra.
2008.május 6-án megszületett a kislányom, így május 7-tól TGYÁS október 20-ig. Itt egy napra aktiváltam az álláskeresési státuszt, majd újra felfüggeszettük, így október 22-től max. Gyed.
2010.május 6-tól Gyes.
A munkanélküli státuszom továbbra (jelenleg) is felfüggesztve. Ha jól emlékszem 2011.06.08-ig tart egyébként.
Ezek az előzmények. Jelenleg 7 hetes terhes vagyok, tehát ha minden jól megy, 2011.július közepén fogok szülni.

Adottak hát a kérdéseim:
Fentiek alapján mire leszek jogosult?
Hogy számítódnak esetemben az ellátásokhoz szükséges napok?
Rám melyik szabályozás (lesz) érvényes a biztosításban töltött napokat illetően (180 v. 365)?

Ha pl. januártól sikerülne elhelyezkedni, az segítene a számítandó napokkal kapcsolatos problémán? Hány órában tehetem meg Gyes mellett? (ha ezt lehet már tudni).

Remélem mindent leírtam, segítségeteket előre is köszönöm!

csabakitti # 2010.12.02. 13:30

Tisztelt Szakértő!
Segítséget szeretnék kérni egy ügyben.
Jelenleg 2. gyermekemmel vagyok itthon gyeden.
január 1-től szeretnék visszamenni dolgozni családi és anyagi megfontolásból,de a gyedet szeretném a Páromra "átiratni".
Lehetséges-e ez ?Egy cégnél vagyunk évek óta,csak mindketten más-más helyre kihelyezve.
A gond most az,hogy január 1-től új munkaszerződést kapunk(van,aki nem),mivel változik a cég egy-két dologban.
Kérdésem az volna,ha a Páromnak nem hosszabítják meg a munkaviszonyát,akkor is el tud jönni gyedre,vagy gyest kell igényelni neki(persze én a munkábaálláskor részemről lemondok a hivatalos módon)és megkaphatja-e?
Sajnos még nem tudjuk,lesz-e hosszabbítás,de a válasz sürgős lenne,hogy tudjak lépni az ügyünkben,mivel december van,és az ünnepek előtt már nem sok időm marad intézkedni.
Előre is köszönöm a választ.
Köszönettel

gnnuor # 2010.12.01. 20:07

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Ezidáig GYEDen voltam 17 hónapos kisfiammal, de 2010.nov.1-től újra dolgozom (megigényeltem a GYESt és felmondtam a GYEDet). Szóval fél év húza-vona után nagynehezen visszamehettem dolgozni. Áthelyeztek egy másik osztályra, ahol elméletileg a munkaköröm megmaradt. Gyakorlatilag nem ugyanazt fogom csinálni, de mivel eddig nem volt munkaköri leirásom, igy a fönököm kijelentette, hogy a régi munkakörömet lefedi az új. Nehezen, de beletörödtem. De ha jól tudom "csak úgy" nem helyezhet át egy másik osztályra, ugye? Eddig a legelismertebb osztályon voltam és most beraktak a legkevésbé elismert osztályra.Ez nagyon megalázó helyzet ott cégen belül. Most várom, hogy kapjak róla szerződésmódosítást, de én ezt nem szeretném aláirni. Megtehetem? A másik, hogy nem kapom meg az elmaradt fizetésemelésemet, mondván a cégnél nem kapott mindenki. Ha jól értesültem, akkor is kötelesek az átlag fizetésemelést megadni.
Minden segitséget köszönök!

orszu # 2010.11.09. 17:25

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Elég speciális a helyzetem és nem tudom, hogy mitévő legyek. 2006. júliusban szültem ikreimet, így az akkori törvényeknek megfelelően 2013. dec. 31-ig jár nekem a GYES. A munkáltatóm egy amszterdami cég, akinek akkor volt magyarországi irodája, de csak képviselet, nem volt bejegyzett cég. A munkaszerződésemben az szerepelt, hogy magyarország a munkavégzés helye és a magyar munkatörvénykönyvnek megfelelően dolgozom. Itt adózom, itt fizetek járulékokat. Illetve ezt most az állam teszi meg. A bérszámfejtéssel egy magyar bérszámfejtő céget bíztak meg. Én most szeretnék egy másik munkahelyen elhelyezkedni 4 órában, de nem szeretném elveszíteni a még 3 éven át járó gyesemet és ezáltal a biztosítottságomat. Mit tudok tenni? Ki kell lépnem az előző munkahelyemről? Vagy el tudok helyezkedni valahogy máshogy, hogy az megmaradjon? Az állam a kifizetőm amúgy. Mi lesz,ha az új munkehelyemen mondjuk kirúgnak, akkor mindent elveszítek? Tud valaki segíteni? Elég nehéz helyzet és a leendő munkahelyemen a jogász hozzá sem tudott szólni a dolgohoz. Megköszönök minden segítséget!

pazs # 2010.11.09. 17:10

nandy: csak most láttam, hogy megszólítottál - és igazad van, ez elkerülte a figyelmemet. Az viszont igaz, hogy a gyes alanyi jogon jár és önmagában a gyes igénylése nem indok rendes felmondásra. A munkakör megszűnése viszont igen, viszont fel nem foghatom, hogy milyen jogszerű indokkal lehet "először a gyesesek" munkakörét megszüntetni.
hmonika3, mi történt végül?

napsugar79 # 2010.11.09. 16:53

Tisztelt Szakértő!
2010. szeptember 1-én született meg a kisfiam, szeptember 5-én szünt meg a munkaviszonyom. Mivel erre az 5 napra is munkabért kaptam, az Oep-től jött a levél, hogy csak 6.-ától folyósítják a TGYÁST (amit én 1-jétől igényeltem, azt hittem, hogy szülés után már szülési szabadságra vesz a könyvelő). A kérdésem az lenne, hogy így a TGYÁS lejárta után jogosult leszek-e GYED-re, mert én úgy olvastam a jogszabályba, hogy csak akkor, ha a TGYÁS alatt szűnik meg a munkaviszony. Ha jól gondolom, akkor lehet-e még valamit korrigálni, hogy kapjak GYED-et?
Válaszát előre is köszönöm: Adrienn

varjas31 # 2010.11.07. 15:16

Köszönöm szépen a gyors választ akkor meg igényelem.További szép napot mindenkinek