GYED, GYES, munkaviszony?


nandy # 2010.11.06. 18:06

Kérjed mindenképp, legfeljebb csak részben adják meg.
Az állásidőre a szerződés szerinti munkabéred jár.

varjas31 # 2010.11.05. 14:31

Tisztelt szakértők.

Abban szeretném kérni a segítségeteket,hogy a tegnapi nappal lejárt a gyesem.Sajnos nem tudok visszamenni dolgozni,mert ez idő alatt a cég felszámolásra került.
Ami járandóság engem illet azt a felszámoló cég a bérgarancia alapból fogja kifizetni.Természetesen a felszámoló cég nagyon rendesen áll a dologhoz,viszont volna 1 dolog amit ő sem tud ,és viszont én nem szeretnék elesni attól a járandóságtól ami nekem jár.
Mégpedig,hogy a gyes kezdetekor,gyermekem betöltött 2 éves korában ( akkor még a cég működött és nem volt felszámolás alatt) jeleztem,hogy szeretnék visszamenni dolgozni.Ezt persze írásban tértivevényesen adtam fel,amit természetesen a munkaadó át vett.De választ azt nem kaptam,akkor sem amikor telefonon kerestem meg őket.A kérdésem az lenne,hogy ebben az esetben kérelmezhetem az állás időt erre az 1 évre,ha a munkáltató nem válaszolt,de én a kötelességemnek eleget tettem?Ha igen akkor az állás időt hogyan fizetik a bruttó bér hány százalékát kell számolni?
Válaszukat minél előbb várom,mert az elszámolás napok kérdése és írásban kell igényelnem az összeget.
köszönöm

nandy # 2010.11.05. 12:55

Kedves pazs, ezt te hogyan értelmeznéd?

90. § (6) Az (1) bekezdés e) pontja szerinti védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül azt a szülőt illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybevette.

nandy # 2010.11.05. 12:51

edo1201:

Ha még a szülés előtt megszűnik a munkaviszonyod, az neked nem igazán lesz jó!

nandy # 2010.11.05. 12:50

Ebben a kérdésben egyébként Dödölle1 az illetékes :) Várd meg őt is, hátha jobbat tud mondani.

nandy # 2010.11.05. 12:50

Te mindent jól csináltál. A GYED-et a munkáltatón keresztül kell igényelni. A nyilatkozatot neked kell kitöltened, a foglalkoztatói igazolást pedig a munkáltatónak.
Ha az igazolás hiánya miatt utasították el a GYED-igénylésedet, azt javaslom, hogy menj el személyesen a REP-hez (vagy írj levelet), és kérd meg őket, hogy szólítsák fel újra a munkáltatót az igazolás kiállítására. Az igazolás elmaradása esetén a REP-nek jogában áll ellenőrzést indítani a munkáltató ellen.

budapest08 # 2010.11.04. 17:29

Nandi, KBS, kerlek segitsetek!

Par hete lejart a TGYASom, de a munkahelyem (veletlenul vagy direkt) nem kuldte tovabb a szukseges dokumentumokat a GYED-kerelmemhez.

Pontosabban alairatott velem kitoltott GYED-kerelmet, de hianypotlasi felszolitast kaptam a REPtol, hogy a foglalkoztatoi igazolas hianyzik. Szoltam is a munkahelyen, de tegnap megkaptam levelben a vegzest -szinten a REPtol-, hogy elutasitjak a GYED-kerelmemet, mert a ceg nem kuldte be a szukseges potlasokat.

Lehetseges ez?? Mit tehetek??

Elore is koszi a valaszt, addig nem boritanam rajuk az asztalt, hatha en is ludas vagyok, csak nem tudom..

edo1201 # 2010.11.04. 15:53

Kérném Segitségeteket!

2006 augusztusában elhelyezkedtem egy cégnél. 2007 szeptember 13.-án szültem meg az ikreimet. jelenleg még gyesen vagyok, és ujra gyermeket várok. A napokban a fönököm szolt hogy 2-3 honapon belül valoszinü megszünik a cég. Azt mondta hogy mivel ö nem mondhat fel nekem , én mondjak fel mig kitudja fizetni a járandoságomat.
Az lenne a kérdésem: Ha közös megegyezéssel felmondok, akkor a születendö gyermekem után hogy fogom kapni a gyedet? A munkáltatómnak mit kell kifizetnie??

Elöre is köszönöm.

pazs # 2010.11.04. 14:10

Pont hogy a gyeseseket egyáltalán nem lehet elküldeni a gyerek hároméves koráig, úgyhogy nyugodtan igényeljétek meg a gyest és ezt jelentsétek be a munkaügyesnek.

hmonika3 # 2010.11.04. 13:48

Tisztelt Munkajogász!

2011-re várjuk második babánkat. Én 2010 nov.01-től táppénzen vagyok, a férjem igényelné tovább a gyest az első gyermekünk 3. éves koráig, mert ha jól értelmezem ez alanyi jogon jár. A férjem főállásban dolgozik.
A munkaügyis hölgy a cégüknél felháborodott, hogy mi az, hogy a férjem akar gyesre menni ilyet nem hallott, és elhajtotta azzal, hogy ha létszámleépítés lesz (márpedig lesz)akkor majd a gyeseseket küldik el először, úgyhogy jobb ha marad ahogy volt. Persze a férjem mondta, hogy a jogszabály értelmében dolgozna tovább 8 órában, de ezt már meg se hallgatta.
Most nem mertük megigényelni a gyest a férjemnek. Köteles bejelenteni a munkáltatónak, hogy gyest igényelt? Jogszerűen járt el a munkaügyis hölgy?
Mit csináljunk, teljesen tanácstalanok vagyunk.
Köszönettel:
H.Mónika

KatyBaby # 2010.11.04. 13:07

Sziasztok! A következőkre szeretnék választ kapni:

Ha jelzem a Kft. felé ahol dolgoztam, hogy visszamennék dolgozni a GYED lejárta után, köteles visszavenni? A munkáltatóm azt mondta, hogy a felgyülemlett szabadságomat csak akkor vehetem ki és akkor mehetek vissza dolgozni is, ha a gyerek a 3. életévét betöltötte. Mikor kell hát a felgyülemlett szabadságot kiadni? Már a 2 év (GYED) lejárta után?

Ha csőd közeli állapotban van jelenleg a cégem és előre láthatólag 2 hónap múlva becsődöl, akkor kifizeti ki a szabadság után járó bért, ha jogutód nélkül szűnik meg?

Köszönöm, sziasztok

nandy # 2010.11.03. 10:14

Ha a feleséged munkaszerződésében a 150 km-rel arrább lévő munkahely van megjelölve, akkor a munkaadó biztosan nem kötelezhető az együttműködésre.

Próbáljatok megállapodni vele, de őszintén szólva nem csodálkozom azon, hogy a munkáltató elzárkózik előle... 6-8 évig otthon maradni, és utána a le nem dolgozott időre is végkielégítést várni...

Laci vagyok # 2010.11.02. 19:54

Kedves Szakértő!

A feleségemnek 2011 januárjában jár le a Gyes harmadik gyermekünk után. Úgy alakult az életünk, hogy a munkahelyétől 150 km távolságra élünk és nem tervezzük, hogy közelebb költözzünk. Sajnos egyik gyermekünk tartósan beteg és e miatt sem szeretnénk, hogy a feleségem ilyen nagy távolságra dolgozzon és így reménytelen, hogy ezen a helyen álljon munkába.
Munkáltatójának van egy közelebbi - 40 km - telephelye amelyben szívesen dolgozna, de mind ez ideig nem sikerült a vezetőket szóra bírni, mi a szándékuk ezzel kapcsolatosan. A kérdésem az, hogy a törvény figyelembe veszi-e azt, hogy a tartósan beteg gyermekhez közelebbi munkahelyen szeretne dolgozni vagy köteles-e elfogadni a távoli munkahelyet. Felmondani nem lenne célszerű, mivel egyrészt dolgozni szeretne, másrészt ha felmondana a sok évi munka után járó végkielégítéstől esnénk el. A munkáltatója érzésünk szerint a "kiszekálásra" játszik, hogy se munkát, se végkielégítést ne kelljen adnia, mivel a sokadik (személyes, telefon és levél) megkeresésre sem ad konkrét választ.
Hogy érhetjük el a legkedvezőbb helyzetet, mi a kötelességünk és mik a jogaink?

Várva megtisztelő válaszod, üdvözlettel P. László

bandidzsi # 2010.11.02. 13:44

Tisztelt Szakértő!
A feleségemnek 2002.10.01-től 2009.06.07-ig volt folyamatosan megújított (kihagyás nélküli) határozott idejű munkaviszonya ugyanannál a munkáltatónál, ami már eleve azért is érdekes, mert több, mint öt évnyi alkalmazásról van/volt szó. 2007. júniusától gyerekekkel otthon van, most a 2. gyerkőccel van GYED-en, ami 2011. áprilisában jár le. Bár az a határozott idejű munkaviszonya, aminek, ha jól sejtem már régen határozatlannak kellett volna lennie, megszűnt, de felléphet-e a "volt" munkáltatójával szemben bármilyen igénnyel?
Köszönettel,
Bandi

nandy # 2010.11.01. 13:02

andika83. GYED mellett nem lehet keresőtevékenységet folytatni. Semmilyen jogviszonyban. Nem kell ezt ragozni.

nandy # 2010.11.01. 13:00

a szerződésmódosítás azt jelenti, hogy újra próbaidős leszek?
Nem. A próbaidő meghosszabbítása, újbóli kikötése tilos, kivéve, ha teljesen új munkaszerződés köttök, de ilyesmiről nincs szó nálad.

andika83 # 2010.11.01. 12:48

Tisztelt szakértő!
AZ lenne a kérdésem hogy gyeden vagyok még 2011 januárig a kisfiammal. Most november közepétől december közepéig lenne egy ideiglenes munka. Elvállalhatom ezt a gyed megtartása mellett?? mert a munkaadó azt mondja hogy lehet dolgozni gyed mellett alkalmi munkavállalóként de én végigolvastam minden fórumot és ott azt írják hogy nem! most be akar csapni vagy én nem olvastam jól? mert nem szeretném hogy elvállaloma munkát utánna meg ne kapjak gyed-et.
Köszönöm válaszát előre is!

Buborék36 # 2010.10.31. 05:33

Bocsánat, a GYED megszűnik a munkába állásommal.

Még egy kérdésem lenne:
a szerződésmódosítás azt jelenti, hogy újra próbaidős leszek?

Lyonee # 2010.10.30. 20:27

GYED alatt nem dolgozhatsz.

Buborék36 # 2010.10.30. 18:12

Tisztelt Válaszoló!

GYED alatt készülök visszamenni dolgozni. Szülési szabadságom alatt az összes felsővezető lecserélték. A korábbi pozíciómba nem szeretnének visszavenni nevetséges indokokkal. Szerződésmódosítást akarnak velem aláiratni, mely egy másik pozícióro
ól szól.
Kérdéseim:

  1. Védelem alatt leszek-e gyermekem 3 éves koráig a módosított szerződéssel? Azaz kirúghatnak-e?
  2. Ha megtagadom a szerződésmódosítást, mi történik?

Köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.29. 15:47

A munkáltatónak itt semmi dolga nincs, ne kavarjon. Ha tb-kifizetőhely, akkor fizesse a gyest.

nandy # 2010.10.29. 15:17

A munkáltató hülyeségeket beszél, vagy a férjedet nézik hülyének.
Szó sincs arról, hogy a gyes "főállás" lenne, arról meg pláne nincs szó, hogy a gyes miatt módosítani kellene a munkaszerződést!
A gyes egy (alanyi jogon járó) ellátás, ilyen alapon a családi pótlékra, vagy éppen a táppénzre is mondhatják, hogy az a főállás... A gyes nem hoz létre munkaviszonyt (egyébként is, kivel?).

Fizetés nélküli szabit sem lehet egyoldalúan elrendelni, csak a dolgozó kifejezett kérésére.

Jó lesz, ha a munkáltató olvasgatja a törvényt, vagy megkérdez egy jogászt (nem pedig a könyvelőt!), mielőtt ilyen badarságokat mond.

g.k.edit # 2010.10.29. 13:41

Tisztelt Szakértő!
2010 okt.2.-ig GYED-en voltan kislányommal, a GYES-t viszont már a férjem veszi igénybe.Neki főállású munkaszerződése van ami mellé igényelte okt.3-tól a Gyest. A munkáltató azt mondja hogy a munkaszerződését módosítani kell mert így a gyes lett a főállása, tehát mellékállásként akarják módosítani a szerződését.Továbbá azt mondták, hogy a gyes lett a főállása és most fizetés nélküli szabadságon van, de egy percre sem szakadt meg a munkaviszonya és nincs másik munkáltató sem a képben.
kérdésem a következő lenne: miért mondják, hogy fizetésnélküli szabadságon van? honnan a MÁK-tól
Szabályozva van ez a főállás-mellékállás gyes mellett?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.28. 20:02

Semilyen. Épp ellenkezőleg.

KatyBaby # 2010.10.28. 18:26

Sziasztok!
Ha egy Kft.-nél dolgoztam, szülés előtt, akkor ha bejelentem a munkáltatóm felé, hogy vissza akarok menni a gyerek 2 éves korától dolgozni köteles visszavenni, vagy ez a versenyszférában nem kötelező! Milyen jogszabály vonatkozik a Kft.re, ami megszabja, hogy nem kell visszavennie csak a kötelező 3. évtől?
Köszönöm: Kata