GYED, GYES, munkaviszony?


clius # 2009.03.02. 14:21

Kedves Nandy! Biztos rosszul tettem fel a kérdést.Még egyszer megpróbálom:) Szóval itthon vayok aktiv Gyesen,és szeretnék egy másik munkahelyen dolgozni vállalkozóként a gyes ideje alatt,részmunkaidőben.Ilyen esetben tényleg járulékmentesen tehetem ezt meg? Voltam egy állásinterjún és ott azt mondták hogy a munkahelyem ahonnan gyesen vagyok ők fizetik a járulékot.Válaszodat előre is köszönöm.Üdv.Clius

Napos # 2009.03.02. 14:28

Kedves Nandy!
Nagyon köszönöm a gyors válaszát!
Pláne, hogy jó hírt közölt :)
Köszönöm még egyszer!
Kata

nandy # 2009.03.02. 14:33

clius:

Továbbra sem világos. Munkaviszonyról lenne szó? Rendes munkaszerződéssel (nem vállalkozási, megbízási stb...)?

Dödölle1 # 2009.03.02. 15:29

Kedves Dödölle1 !

Az alábbi TGYÁS, GYED kérdésben szeretném a segítségét kérni:

1995. júniusától 2008.12.31-ig tartott a munkaviszonyom. 2009. január 5-től jelentkeztem munkanélkülinek. Jelenleg álláskeresési járadékot kapok. Kisbabát várok, a szűlés várható ideje 2009.03.30.

Mikor célszerű elmennem TGYÁS-rs(előbb kell-e az álláskeresési szüneteltetését kérném és utána aTGYÁS igénylés vagy fordítva??) illetve a későbbiekben kaphatok-e GYED-et?? Van egy OEP ig. körlevél abban azt olvastam, hogy ha szüneteltetem az álláskeresési járadék folyósítását akkor nincs biztosítási jogviszonyom, de ha nincs biztosítási jogviszonyom szúléskor akkor ha jól értelmeztem GYED-re sem vagyok jogosult. Ön mit javasol mikortól kérjem akkor a TGYÁST, úgy hogy esetleg a jövőben a GYED-et is igénybe tudjam venni ??? (lehet, hogy rosszúl értelmzetem valamit)

Illetve esetemben mi a TGYÁS illetve a GYED alapja??

Nagyon köszönöm a segítséget: Szilvi

------------------
Az részemre küldött e-mailt megkaptam, a kérdést "vettem" szeretném a választ nem összecsapni, legkésőbb a hétvégén részletesen válaszolok.

Üdv.:)

twerdy # 2009.03.02. 17:58

Kedves Dödölle1!

Nagyon köszönöm a segítséget előre is, nem türelmetlenkedni akartam csak nem voltam biztos, hogy a tegnapi emailem célba ért(de ezek szerint igen).

Szilvi

holdi # 2009.03.03. 19:38

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi ügyben kérem a segitségüket…

Tiz éve dolgozom egy kft-nél, ami egy külföldi cég háttérmunkáit végzi. A külföldi cég 2–3 éves szerződéseket szokott kötni a munkahelyemmel, és ez idén márciusban jár le (a munkaviszonyom ettől függetlenül határozatlan időre szól). A munkáltatóm meg akarja szűntetni a kft-t, az aktiv dolgozóknak kifizette a végkielégitésük 75%-át, de ha meghosszabbitják a külföldi céggel a szerződést, őket átveszi egy másik cégébe ugyanerre a munkára.
Viszont én gyeden vagyok a fél éves kislányommal és engem – a többi kb. 20 kismamával – már nem akar átvenni az „új” cégbe, végkielégitést persze nem akar fizetni.
Kérdéseim a következők:

Be lehet hajtani rajta a végkielégitésünket (összesen kb. 30 millió forint a kismamák végkielégitése)? Ha igen, mennyi idő alatt? És egyáltalán érdemes pereskedni?
Ha csődbe megy a régi cége, akkor meddig tarthat a csődeljárás? Mi a menete?
Ha mégis felajánl valami kis összeget, és elfogadjuk akkor a többi járandóságot még tudjuk rajta perelni? Mi a helyzet, ha ehhez közös megegyezést kell aláirnunk?

Ha szeretnénk a közeljövőben mégegy kisbabát, akkor mit tudunk tenni, hogy majd ő utána is kapjak gyedet, hogyan lehet folyamatos a biztositási jogviszonyom?
Segitségét előre is köszönöm: holdi

ducza # 2009.03.04. 13:57

Tisztelt Szakértők!

A gyermekeim születése előtt közalkalmazott voltam és mellék állásban egyéni vállalkozásom is működött. Jövő hónapban lejár a második gyermekem után a GYEd-em, de nem megyek vissza dolgozni(bár a státuszom meg van, bármikor szívesen látnak)csak ha betölti a 3. életévét. Eddig a vállalkozásommal nem kellett semmit csinálni, csak nullás bevallásokat küldözgetni. Kérdésem a GYES ideje alatt ez hogyan változik? A GYES ideje alatt főállású egyénivállalkozónak számítok és fizetni kell a járulékokat akkor is ha nincs bevételem, vagy maradok többes jogviszonyos egyéni vállalkozó?
Köszönettel!

nandy # 2009.03.04. 19:50

Ha a munkaviszonyod még él, akkor mellékállású egyéni vállalkozó vagy továbbra is.
Ha már nincs meg, akkor sem kell kötelezően fizetni a járulékokat a GYES lejártáig, feltéve, hogy a vállalkozói tevékensységéedet nem folytatod (vagy nem személyesen).

Kati69 # 2009.03.04. 21:11

Kedves Szakértők!
Örülnék, ha segíteni tudnának az alábbi kérdésben:
GYES mellett szeretnék dolgozni, de nem az eredeti munkáltatómnál, hanem egy másik cég foglalkoztatna megbízási szerződéssel úgy, hogy közben a munkaviszonyom az eredeti munkahelyen nem szűnik meg és még 1 évig GYES-t kapok.

  1. Milyen adó- és járulék fizetési kötelezettségem lesz nekem vagy a megbízónak.
  2. Ez a munkavégzés is munkaviszonynak számít-e olyan szempontból, hogy el kell-e fogadnia a bölcsödének, mert csak munkáltatói igazolással veszik fel a kislányomat, én pedig csak akkor tudok dolgozni, ha ő bölcsibe jár.
  3. Az eredeti munkahelyemnek kell-e tudnia erről a munkavégzésemről, illetve tudomásukra juthat-e bármilyen hivatalos helyről?

Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel, Kati

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.04. 22:55

A negbízó nem tudja? Akkor előbb bízzon meg egy könyvelőt - csak aztán téged.

Kati69 # 2009.03.05. 14:22

Köszönöm, sokkal előbbre vitt ez a válasz. A megbízónak van könyvelője, de nem hiszem, hogy tudná, milyen munkavégzést fogadnak el a bölcsödei felvételhez. Ez volt a lényegi kérdésem, a többire csak kíváncsi voltam, de nyilván megkapom a választ a megbízótól, ha odáig jutunk a tárgyalásokban. Amire addig nem kerül sor, amíg nem tudom elhelyezni a gyereket. Ördögi kör, de abban bíztam, itt valaki tud segíteni, mert sokszor olyan kérdésekre is válaszolnak, amit könnyű megtalálni a neten, erre viszont sehol nem találtam választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.05. 15:54

Ha az a lényeg, akkor azt kérdezd. Gondolatolvasást még fakultációban sem oktatnak a jogi karon.
Százszor elmondtuk már: a bölcsőde elvileg nem kötheti a fizetés nélküli szabadság megszüntetéséhez a gyerek felvételét. Azt is tudjuk, hogy a gyakorlatban köti.

Egyébként az egész nem jó ötlet. Szerintem.

Poci # 2009.03.05. 18:56

Szép estét!
Tudna-e nekem valaki segíteni a következő kérdésben?
Ha szülési szabadság, Gyes, gyed alatt Felügyelő bizottsági tagság miatt kapok tiszteletdíjat, az milyen következményekkel jár?
Ez elvileg jövedelemszerzésnek minősül, elképzelhető, hogy emiatt nem kapom meg a szülési szabadság, gyes, gyed idejére járó összegeket?
Köszönöm:
Tünde

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.05. 22:46

Nem, az FB-tagság nem munkavégzésre irányuló jogviszony.
(De ha az lenne, akkor is csak a gyed igénybevételének lenne akadálya.)

Poci # 2009.03.06. 06:10

Kedves kbs!
Köszönöm a választ, sokat segített!
Üdv:
Tünde

Kati69 # 2009.03.06. 07:54

Kedves kbs,
ezt kérdeztem, ld. az eredeti levelem 2.sz.kérdése. Elnézést, ha két másik kérdéssel eltereltem a figyelmed erről.
Most éppen az nem világos, mi nem jó ötlet szerinted, de már nem is érdekel mert nem szeretnék több kötözködő, a pontatlan fogalmazásomat és a tájékozatlanságomat kigúnyoló választ kapni. Nyilván nem szórakozásból kérdezünk, hanem mert valamiben nem vagyunk járatosak, és akkor lehet, hogy a kérdés sem olyan szakszerű, mint ahogy a fakultáción oktatják.
Köszönöm, hogy fáradoztál a leveleimmel, örülök, hogy mások hasznosnak találják a válaszokat. További jó tanácsadást.

holdi # 2009.03.07. 17:38

Tisztelt Szakértők!

Tudna valaki válaszolni a március 3-án feltett kérdésemre? Nem szeretnék türelmetlennek tűnni, de nagyon sürgős lenne!
Előre is köszi szépen!
holdi

benevar # 2009.03.07. 20:31

Kedves holdi!

Tgyás, Gyed, Gyes alatt felmondási védelem alatt áll a munkavállaló. Rendes felmondás nem közölhető, közös megegyezést nem kötelező aláírni. Ha Gyed alatt a biztosítási jogviszony (munkaviszony) megszűnik, az ellátást passzív jogon folyósítják. A következő gyermek szülése előtt újabb biztosítási jogviszonyt kell létesíteni és gyűjtögetni a napokat, egyébként csak a Gyes-t lehet igénybe venni.
Végelszámolás, felszámolási eljárás befejézésével a munkaviszony megszűnik, szabadságmegváltás, végkielégítés megilleti a munkavállalót. Továbbá a munkavégzés alóli mentesítés idejére átlagkereset jár kivéve, ha rendes felmondás esetén a munkavégzés mentesítés idejére munkabérre nem lenne jogosult. Felszámolásnál a kifizetés fedezethiány esetén a bérgarancia alapból igényelhető összegig történik.

holdi # 2009.03.08. 11:45

Kedves benevar!
Először is köszönöm a gyors válaszát!

A válasz kapcsán újabb kérdéseim merültek fel...

  1. Ha nem tudunk megegyezni a munkáltatóval, akkor ő meg tud "feledkezni" a gyed-en, gyes-en lévőkről?
  2. A felszámolást kinek kell kezdeményeznie, nekünk munkavállalóknak? Vagy amikor a cégvezető bejelenti, hogy meg akarja szűntetni a kft-t automatikusan kineveznek valakit, aki ellenőrzi, hogy a cégnek van-e tartozása?

Meddig tarthat a felszámolás egy száz fős cégnél, ahol kb. 20-an vannak gyed-en, gyes-en és egy tulajdonos van (az aktiv dolgozókat átveszik másik cégbe, úgyhogy szerintem velük nincs gond)?

3. Ha egy-másfél éven belül (tehát még a gyed alatt) szeretnénk mégegy babát, és a munkaviszonyom március-áprilisban megszűnik, akkor semmi lehetőség nincs arra, hogy ő utána is kapjak gyedet? (Lehet, hogy nem számit, de 12 év folyamatos munkaviszonyom van.)

Segitségét és válaszát előre is köszönöm!
holdi

wonderland # 2009.03.09. 14:02

Tisztelt Szakértők!
Nem volt időm végigolvasni a hozzászólásokat, így remélem, hogy nem gyakran megismételgetett kérdéseim lesznek. Ha igen, elnézést.
Előre is köszönöm SOS válaszukat kérdéseimre.

Első gyermekemmel vagyok otthon GYED-en, ami pár nap múlva lejár és következne a GYES. Viszont várom a második babánkat, így az ő születéséig szeretnék elmenni táppénzre. A két gyermek vállalása között nem mentem vissza dolgozni.

Kérdéseim:

  1. A GYED utolsó napját követően lehetek-e táppénzen GYES helyett? Ha igen, mi az alapja a táppénzen kapott összegnek? VALÓBAN SZÜKSÉGES E az, hogy pár hétre visszavegyenek aktív állományba (akár fizetett szabadságra) cégemhez, ha táppénzre szeretnék menni?
  2. Második gyermekem után járó TGYÁS kiszámításának mi az alapja? Az a fizetésem, amivel eljöttem a cégtől az első gyermekem születésekor?
  3. Amíg táppénzen vagyok, a férjem lehet GYES-en a második gyermekünk megszületéséig?
  4. Amíg táppénzen vagyok megszűnhet e a munkaviszonyom?
  5. A munkahelyemen a betegszabi / táppénzre vonatkozó jelzésemre a következőt válaszolták: „Most nézem, hogy egyébként nem értem a kérdést.... Ha jól látom, akkor 2009/03/15-től GYES-t igényelhetsz egészen 2010/03/14-ig. Ezek szerint viszont nincs betegácsi, hanem GYES van. Betegállományt cégünk biztosan nem tud elfogadni.” Mit jelent ez? Nem mehetek betegszabira és táppénzre? Hogy lehet ez?
  6. Kötelezhetnek az eddig összegyűlt szabadságok kivételére, vagy élhetek azzal a jogommal, hogy azokat majd csak később akarom kivenni?

Válaszaikat nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:
wonderland

nandy # 2009.03.09. 21:58

holdi:

A cég nem csak felszámolással szűnhet meg, hanem végelszámolással is. Felszámolási eljárásról akkor beszélünk, ha a cég nem tudja kifizetni a tartozásait. Ebben az esetben független felszámolót fognak kijelölni. A felszámolást kezdeményezheti a cég, de kezdeményezheti a hitelező is. Ti (mint hitelezők) akkor kezdeményezhetitek, ha legalább 60 napja lejárt tartozása van felétek, és legalább egy-két fizetési felszólítást is küldtetek. De még ekkor sem indul automatikusan a felszámolás, csak ha a bíróság felszólítására sem fizet a cég.

A felszámolási eljárás akár több évig is eltarthat, de néhány hónapig biztosan. Elvileg a felszámoló vagyonleltárat készít, ebben összegyűjti a cég tartozásait is. Elvileg nem fordulhat elő, hogy rólatok megfeledkezzen. Elvileg... mert sajnos a gyakorlat néha mást mutat. Rengeteg laza, megkenhető felszámolóbiztos van. Úgyhogy szerintem figyeljétek a cégjegyzéket...

www.cegjegyzek.hu

nandy # 2009.03.09. 22:08

wonderland:

  1. Ha GYES helyett rögtön táppénzre mész, akkor nem kell egy napra sem visszamenni dolgozni. A lényeg az, hogy munkaviszonyod legyen. A táppénz alapja az előző ellátás (GYED) alapjával fog megegyezni.
  2. Nem. A szerződés szerinti béred, de max. a minimálbér kétszerese. Ha viszont van bérezett napod (pl. betegszabi), akkor az lesz az alap.
  3. Ha te nem a gyermek jogán vagy táppénzen, akkor igen.
  4. Rendes felmondással nem.
  5. De, mehetsz. Feltéve, hogy van rá orvosi indok. És hogy a GYES-t nem kéred.
  6. A szabikat a munkábaállástól számított 30 napon belül kell elkezdeni kiadni. De ha te munkába sem állsz... akkor nehéz lenne.
zsuica # 2009.03.09. 22:13

Tisztelt Fórumozók!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni.
Kislányom 2007.februárjában született, így 2009-ben letellett a 2 év. A GYES folyósítását már elindítottam.

Munkáltatómmal való egyeztetés után a GYES ideje alatt (és valószínűleg utána is egy ideig) szeretnék csak 4 órában dolgozni. A születés előtti munkaviszonyom 8 órás volt, 2001 óta tart.

A fizetés nélküli szabadság = tegyás és gyed ideje alatt felgyülemlett fizetett szabadságok kiadásával lenne problémám.

A munkáltatóm szerint munkába visszatértemkor a mszerződésem módosításra kerül és a 4 órás béremnek megfelelően fizeti ki a szabadságomat.

Az én véleményem pedig az, hogy az eredeti (8 órás) munkabér szerint kellene kifizetni a szabadságot, és csak annak letelte után módosítani a mszerződésemet 4 órásra.

Tudna ebben valaki segíteni?
Kinek van igaza?
Ha én gondoltam jól, akkor mivel támasszam alá feltételezésem helyességét? Milyen törvényre hivatkozzak?

Segítségeteket előre is köszönöm!!!!

wonderland # 2009.03.10. 06:54

Kedves nandy!

Köszönöm szépen válaszaidat és gyors segítségedet!

Szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.10. 07:38

Zsuica, lehet így is, úgy is.
Ha nincs megegyezés, akkor a munkaszerződés nem módosul, ezért a szabadságot a teljes munkaidős alapbérrel kell számfejteni. Csakhogy ez esetben nincs négyórás munkavégzés a szabadság letelte után.