GYED, GYES, munkaviszony?


nandy # 2009.02.21. 18:53

kissor:

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a segítő családtag nem egyenlő a munkaviszonnyal! Ennek köszönhetően nincs korlátozva a "munkaideje", annyit dolgozhat, amennyit akar. De nem jár adójóváírás (szja), és álláskeresési sem utána.

Az álláskeresési járadék feltétele az, hogy az elmúlt 4 évben legalább 365 naé (ill. 270 nap) munkaviszony legyen. Ami neked nincs.

nandy # 2009.02.21. 18:56

kbs.

Nem nagyon hiszem, hogy egy tanfolyamon töltött idő csak attól biztosítási jogviszonynak jogviszonynak számítana, hogy a képzést a munkaügyi központ fizeti.

Dehogynem! Még jövedelmet is kap a képzés ideje alatt.
A többivel egyetértek, csak gyes és anyasági (plusz családi pótlék) jár neki, mind alanyi jogon.
TGYÁS-hoz, GYED-hez biztosítási jogviszony (pl. munkaviszony, vagy álláskeresési) kellene hogy legyen a szülés napján, és az azt megelőző két évben legalább 180 napig. Tehát gyorsan állást kell keresni!

nandy # 2009.02.21. 18:57

A 180 nappal kapcsolatban: kedvező szabály az, hogy nem kell folyamatosnak lennie! Összesen kell 180 nap.

roy2008 # 2009.02.22. 12:56

Sziasztok!

Passziv gyedre ha még jár akkor felmondás után lehet igényelni?Vagy csak a felmondási idő leteltével?És a végkielégítés 2 hónap az munkaviszonynak számit ebben az esetben?

ivanhoo # 2009.02.22. 13:56

Kedves Fórumozók!

Az én esetem összetett. A GYED 2010 márciusában jár le és akkor vissza szeretnék menni dolgozni. De a munkaköröm idő közben megszűnt és ráadásul csoportos leépítésről is értesítést kaptam. A gyes lejártát követően tőlem is meg akarnak válni. A kettő közötti 1 évre kötelesek-e foglalkoztatni a szülés előtti feltételekkel? (munkabér, hasonló színtű munkakör)Sajnos, az az eset is előállhat, hogy megszűnik a cég. De ez csak úgy történhet meg, ha felvásárolják a portfólióját, ezért még az lenne a kérdés, hogy az új cégnek is kötelező-e engem foglalkoztatnia a gyerek 3. életévéig + 1 hónapig. Jár-e végkielégítés ilyen esetben a 6 éves munkaviszonyt követően?

Köszönettel:
ivanhoo

Mina06 # 2009.02.22. 17:35

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni. Tudja valaki esteleg, hogy határozott idejű munkaviszony esetén is védelem illeti-e meg a terhes nőt? Két éves határozott idejű szerződést írtam alá ez év elején, férjemmel szeretnénk babát. Tehát elvileg a munkaviszonyom meglenne még a szülés pillanatában, csak azt nem tudom, hogy engem is megillet-e a védelem, hogy nem rúghatnak ki.
Köszönöm a segítséget!Mina

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.22. 19:08

Nem kell hogy "kirúgjanak". A határozott idejű munkaviszony a határozott idő elteltével megszűnik.

Mina06 # 2009.02.23. 15:31

Kedves Béla,

Köszönöm a segítséged. Azt én is tudom, hogy a határozott idő végével megszünik a munkaviszonyom, akár terhes vagyok vagy akár gyeden leszek. Csak azt nem tudom, hogy ha a baba megszületik a határozott idő lejárta előtt, akkor a terhesség alatt engem is megillet a terhes nők védelme. Tehát ha kiderül, hogy terhes vagyok el-e küldhetnek rendkivüli felmondással?

Köszönettel:
Mina

bibike # 2009.02.23. 20:34

Kedves MINDENKI!
Jelenleg gyeden vagyok, a kisfiam 1 éves. Közalkalmazott vagyok határozatlan időre szóló szerződésem van. A főnököm azt szeretné, ha most visszamennék dolgozni, de egyelőre ez lehetetlen, amíg szoptatok. Azzal zsarol, hogy ha nem megyek vissza most dolgozni, felvesz valakit a helyemre és elbocsát. Tudtommal ezt nem teheti meg. A vonatkozó jogszabályokat viszont jó lenne pontosan tudnom.
A másik: anno a tgyás lejárta után, amikor a gyedemet intéztem, csak úgy volt hajlandó aláírni a kérelmemet, ha a gyerek 1 éves koráig kérem a gyedet. Most ez lejár, szeretném tovább kérni. Mi van ha nem akarja aláírni? Hova fordulhatok????

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.24. 08:00

Tehát ha kiderül, hogy terhes vagyok el-e küldhetnek rendkivüli felmondással?
Jaj, ne! Ezt te sem gondolod komolyan...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.24. 08:02

Bibike, miért kellene a gyed igénylését a munkáltatónak aláírnia?

jancsusz # 2009.02.25. 20:10

Üdv!Nos senki nem tud nekem illetve a kollégának segíteni abban.hogy a gyes teljes munkaidőnek számít-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.25. 20:19

A gyes egy szociális juttatás, egyáltalán nem munkaidő.
Egyébként pedig az lenne a legjobb, ha megkérdezné az irodában, ő jogosult-e. Mert mondhatunk mi bármit, elbírálni ott fogják.

jancsusz # 2009.02.26. 05:28

Elnézést elírtam, a gyed-ről akartam megtudni hogy teljes munkaviszonynak számít-e?

holdi # 2009.02.26. 07:22

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi ügyben kérem a segitségét…

Tiz éve dolgozom egy kft-nél, ami egy külföldi cég háttérmunkáit végzi. A külföldi cég 2-3 éves szerződéseket szokott kötni a munkahelyemmel, és ez idén márciusban jár le. A munkáltatóm meg akarja szűntetni a kft-t, az aktiv dolgozóknak kifizette a végkielégitésük 75%-át, de ha meghosszabbitják a külföldi céggel a szerződést, őket átveszi egy másik cégébe ugyanerre a munkára.
Viszont én fél éve itthon vagyok a kislányommal és engem – a többi kb. 20 kismamával – már nem akar átvenni az „új” cégbe, végkielégitést persze nem akar fizetni.
Kérdéseim a következők:

  1. Be lehet hajtani rajta a végkielégitésünket (összesen kb. 30 millió forint a kismamák végkielégitése)? Ha igen, mennyi idő alatt? És egyáltalán érdemes pereskedni? Ha csődbe megy a régi cége, akkor meddig tarthat a csődeljárás? Ezalatt ő ki tudja „menteni” valahogy a cég vagyonát? Egyáltalán, kb. mennyi alaptőkéje lehet egy kft-nek?
  2. Ha mégis felajánl valami kis összeget, és elfogadjuk akkor a többi járandóságot még tudjuk rajta perelni? Mi a helyzet, ha ehhez közös megegyezést kell aláirnunk?
  3. Ha szeretnénk a közeljövőben mégegy kisbabát, akkor mit tudunk tenni, hogy utána is kapjak gyedet, hogyan lehet folyamatos a biztositási jogviszonyom?

Segitségét előre is köszönöm: holdi

nandy # 2009.02.26. 08:23

Kbs:

A GYED-et, TGYÁS-t, táppénzt a munkáltatón keresztül kell igényelni.

Bibike:
Ha az a gond, hogy a munkáltató "nem járul hozzá" a GYED-hez (amihez semmilyen joga nincs), akkor sürgősen fordulj az OEP-hez, akár személyesen, akár írásban. Mert ezt a munkáltató nem teheti meg!

A Munka Törvénykönyve szerint a gyermek 3 éves koráig a munkáltató köteles fizetés nélküli szabadságot adni, nincs mérlegelési lehetősége. A GYED pedig törvény szerint jár neked, ha kéred.

holdi # 2009.03.01. 12:29

Tisztelt Szakértők!

Tudna valaki válaszolni az általam feltett kérdésekre?
Jővőhéten be kell mennem a munkahelyemre...
Előre is nagyon köszönöm a segitséget!
holdi

Dödölle1 # 2009.03.02. 12:09

Kedves MINDENKI!
Jelenleg gyeden vagyok, a kisfiam 1 éves. Közalkalmazott vagyok határozatlan időre szóló szerződésem van. A főnököm azt szeretné, ha most visszamennék dolgozni, de egyelőre ez lehetetlen, amíg szoptatok. Azzal zsarol, hogy ha nem megyek vissza most dolgozni, felvesz valakit a helyemre és elbocsát. Tudtommal ezt nem teheti meg. A vonatkozó jogszabályokat viszont jó lenne pontosan tudnom.
A másik: anno a tgyás lejárta után, amikor a gyedemet intéztem, csak úgy volt hajlandó aláírni a kérelmemet, ha a gyerek 1 éves koráig kérem a gyedet. Most ez lejár, szeretném tovább kérni. Mi van ha nem akarja aláírni? Hova fordulhatok????

Köszönöm a segítséget. ---------------------------------------
Köteles engedélyezni, jogviszonyod akkor is fennáll, ha a helyedre valakit felvesz, ugyanis ez időszak alatt munkajogi védelem alatt állsz(lásd az alábbi törvény 90.§.rendelkezéseit). (Mást különben különben csak helyettesítés céljából vehet fel)

1. A kért jogszabály: 1992. évi XXII. törvény (Munka Törvénykönyve) 138.§. (5) Egyéb munkaidő kedvezmények fejezet

" A munkavállalót fizetésnélküli szabadság illeti meg a gyermek 3. életéve betöltéséig a gyermek otthoni gondozása céljából. (Erre az időre lehet többek között GYED-et igényelni a gyerek két éves koráig)

Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztató nem mérlegelhet, köteles engedélyezni a fizetésnélküli szabadság engedélyezése tárgyában beadott kérelmet.

Ez a jogszabályi hely vonatkozik a közalkalmazottakra is.

2.Segítségért fordulhatsz a Magyar Államkincstár Illetményszámfejtési Osztályához, ha közalkalmazottként az illetményedet ők számfejtik.(Ők nem hatóság, tehát csak "beszélhetnek a főnököd fejével", azaz megmagyarázhatják neki, hogy ezt nem teheti.)

3. Ha a munkáltató a fentieket megtagadja írásban a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Igazgatójától lehet segítséget kérni, aki a REP ellenőrökön keresztül intézkedik (ellenőrzést rendel el, bírságol, határozatban kötelez stb.) a jogsértés megszüntetése tárgyában, továbbá mivel munkajogi szabálysértést történt (ha a megtagadás már megtörtént) illetékes még a munkaügyi felügyelőség,azaz tőlük is kérheted a jogsértő állapot megszüntettetését, valamint végső esetben keresettel fordulhatsz a munkaügyi bírósághoz.

Üdv. :)

twerdy # 2009.03.02. 12:55

Kedves Dödölle1 !

Az alábbi TGYÁS, GYED kérdésben szeretném a segítségét kérni:

1995. júniusától 2008.12.31-ig tartott a munkaviszonyom. 2009. január 5-től jelentkeztem munkanélkülinek. Jelenleg álláskeresési járadékot kapok. Kisbabát várok, a szűlés várható ideje 2009.03.30.

Mikor célszerű elmennem TGYÁS-rs(előbb kell-e az álláskeresési szüneteltetését kérném és utána aTGYÁS igénylés vagy fordítva??) illetve a későbbiekben kaphatok-e GYED-et?? Van egy OEP ig. körlevél abban azt olvastam, hogy ha szüneteltetem az álláskeresési járadék folyósítását akkor nincs biztosítási jogviszonyom, de ha nincs biztosítási jogviszonyom szúléskor akkor ha jól értelmeztem GYED-re sem vagyok jogosult. Ön mit javasol mikortól kérjem akkor a TGYÁST, úgy hogy esetleg a jövőben a GYED-et is igénybe tudjam venni ??? (lehet, hogy rosszúl értelmzetem valamit)

Illetve esetemben mi a TGYÁS illetve a GYED alapja??

Nagyon köszönöm a segítséget: Szilvi

twerdy # 2009.03.02. 13:03

Dödölle1!
Még az elöző hozzászólásom helyesbítése: lehet, hogy nem OEP körlevélben hanem valahol másban olvastam a neten az információkat amik elbizonytalanítanak a kérdésemben.

Szilvi

clius # 2009.03.02. 13:37

Kedves Mindenki!Jelenleg aktiv Gyesen vagyok,szeretnék részmunkaidőben dolgozni egy cégnél mint vállalkozó.Igaz az hogy ezt járulékmentesen tehetem meg mert a munkahelyem kifizeti utánnam a járulékokat.?A választ előre is nagyon köszönöm.Üdv.Clius

Napos # 2009.03.02. 13:52

Tisztelt Szakértők!

A munkahelyem bizonytalanná vált, viszont közben babát tervezünk a párommal. Eddig úgy tudtam, hogy ha egy esetleges felmondás után munkanélkülire, pontosabban álláskereső támogatásra mennék, és kiderülne közben hogy baba lesz, akkor munkanélküliről mehetek GYEDre. Nemrég azonban azt olvastam, hogy ez 2008. január 1-jétől megszünt, mert a munkanélküli járadék után nem fizetnek pénzbeli járandóságra jogosító járulékot, így nem ha munkanélküliről megyek szülni, szülés után nem kapok GYED-et. Igaz ez?

Előre is köszönöm a válaszukat!

Kata

nandy # 2009.03.02. 14:10

Mindenkinek!

TGYÁS akkor jár, ha a szülés előtt legfeljebb 42 nappal szűnik meg a biztosítási jogviszony. GYED akkor jár, ha a szülés napja után szűnik meg a jogviszony.
(Továbbá ha az előző két éven belül legalább 180 nap biztosításban töltött ideje van.)

Ennek alapján ha valaki álláskeresésiről meg el szülni, akkor ne a szülés napjától igényelje a TGYÁS-t, mert így a szülés napján nem lesz jogviszonya, így GYED-re sem jogosult.
A TGYÁS-t a szülés utáni napoktól kell igényelni, addig pedig álláskeresésin maradni.
(Nem változott egyébként a törvény, de másképp értelmezik)

nandy # 2009.03.02. 14:12

clius:

Munkahelyen dolgozni, mint vállalkozó? Itt valami tévedés van.
Vagy alkalmazottként dolgozol a cégnél, vagy pedig mint egyéni vállalkozó. Nagyon nem mindegy, melyik verzió áll, mert ha egyéni vállakozóként dolgozol, akkor neked kell magad után fizetned a járulékokat.

Ha munkaviszonyban állsz, akkor viszont a munkaadódnak. ÉS ez független attól, hogy te egyébként egyéni vállakozó is vagy.

holdi # 2009.03.02. 14:15

Kedves nandy!

Tudnál válaszolni az én kérdésemre is?
Előre is köszi szépen!
holdi