GYED, GYES, munkaviszony?


Pirki # 2009.02.16. 13:33

Kedves Szakértők!

Jelenleg gyed-en vagyok 9 hónapos kisfiammal és min. két éves koráig nem is akarok visszamenni dolgozni. A főnöknőm behívott egy beszélgetésre, mivel szervezeti leépítés várható és ennek tükrében egyeztetni akar velem a visszatértemről.
Kérdésem: ha nemet mondok neki a közeljövőben történő visszatértemre, akkor milyen eszközei vannak velem szemben?
Ha pedig megfenyeget, hogy nem vesz vissza 2 év múlva, akkor is jár majd akkor a 30 nap védettség, valamint a 30 napos felmondási idő is?
Segítségeteket előre köszönöm, üdv, Pirki

Irénke25 # 2009.02.16. 19:12

Tisztelt Szakértő(k).

4 éve dolgozom a jelenlegi cégemnél.Most vagyok 12-hetes terhes, 1 hónapja vagyok táppénzen.A cégem bejelentette,hogy július 1-ével jogutód nélkül megszűnik.A szülés várható ideja szeptember eleje.
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy a munkaviszony megszünte után jogosult vagyok-e a táppénzre,és a szülés után a tgyásra illetve a gyedre?

Válaszukat köszönöm!

Irénke.

mey63 # 2009.02.16. 20:17

Köszönöm a válaszokat, igazatok van, azt elfelejtettem mondani, hogy egy multihálózat egyik közepes méretű ABC-jéről (tehát nem mega és inter és stb.) van szó és boltvezető-helyettesi munkakörről, tehát nem pénzügyi-jogi-informatikusiról stb.

mey63 # 2009.02.16. 20:19

Ja és mindenkinek egyforma végzettsége van, még a boltvezetőnek is az van, ami a 2+1 helyettesnek... :)

kissor # 2009.02.16. 20:42

Tisztelt Jogi Fórum!
A következő témában szeretnék választ kapni: 2003 augusztusában segítő családtagként alkalmazásba álltam édesanyám bt-jébe, adminisztrációs feladatok ellátására. Időközben született két gyermekem, a kisebbikkel febr. 23-án jár le a gyes. Mivel időközben édesanyámék elköltöztek, a bt telephelye is módosítás alatt van, ezért febr. 24-ével közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom a bt-nél, új munkahelyet még nem találtam, ezért álláskeresőként fogom regisztráltatni magam. 2003-ban a jövedelmemet 15.000 forintban állapítottuk meg, amely az az összeg volt, ami után még kötelező volt a különböző járulékokat fizetni (minimálbér 30 %-a) 2003 dec. óta munkabérem nem volt, tgyást, gyedet és gyest kaptam. Ezek alapján lehet-e a munkaviszony megszűnésekor átlagkeresetet számítani vagy ez nulla? A másik kérdésem, hogy segítő családtagnak jár-e szabadság, ha igen, akkor azt kötelező-e kivenni vagy pénzben a bt-nek kifizetni vagy eltekinthetünk ettől? Előre is köszönöm a választ.

baboca20 # 2009.02.19. 12:08

Kedves Jogi Segitségem! :)

Sok helyen próbáltam utánajárni a következőnek - sikertelenül, reménykedem, hogy itt kapok választ a kérdésemre:

Nincs bejelentett munkám. 2007. februártól 2008. áprilisig egy tanfolyamon vettem részt, amit a Munkaügyi Központ fizetett, igy ez az idő szolgálati időnek számit. Hivatalosan összesen ennyi munkaviszonyom van. A TB-t magam után fizetem a tanfolyam befejezése óta.
Most a várandósság 3. hónapjában vagyok.
Ilyen feltételekkel kaphatok-e különböző juttatásokat, amiket ilyenkor alap helyzetben szoktak adni, és ha igen, akkor mikre vagyok igy jogosult?

Ha kapnék választ, az nagyon nagy segitség lenne a számomra.
Előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.19. 12:58

Nem nagyon hiszem, hogy egy tanfolyamon töltött idő csak attól biztosítási jogviszonynak jogviszonynak számítana, hogy a képzést a munkaügyi központ fizeti. De egyébként sem lenne meg belőle a 180 nap, ha jól számolom.
Ami "TB-t" pedig magad fizettél, az csak az egészségügyi ellátásra jogosít. Az is valami, legalább a szülésért nem kér pénzt a kórház.
Gyest fogsz kapni meg valami egyszeri anyasági támogatást.

vira # 2009.02.19. 13:44

Tisztelt Jogi Fórum!

Nem tudom kérdésem mennyire egyszerű, de a bonyolult sokféle válaszba már belegabajodtam. Jelenleg gyesen vagyok 28 hónapos kisfiammal. Szeretnénk neki kistestvért, de egyébként is rosszabb helyzetben vagyunk anyagilag mint egy éve, igy nem tudom hogy hogyan "érdemes" tervezni a babát, idén, vagy jövőre. Ha még idén megszületne a kistesvér, akkor még a tavalyi gyedből számitanák a tgyást és a majdani gyedet? Ha csak jövőre, akkor az idei gyesem lenne az alap? És a gyesről, ami októberben telik le mehetek táppénzre terhesen? Vagy vegyem ki előte a szabimat úgy jobban járok? A régi munkahelyemre biztosan nem vesznek vissza, és csak minimálbérre voltam bejelentve, lehet hogy jobb ha megszüntetem a m.viszonyomat, és a szabadságom kifizetését kérem?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

nikee24 # 2009.02.20. 11:36

Kedves Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni. Párommal elkezdtük tervezni egy baba érkezését. Most álltam újra munkába, miután 3 hónapig munkanélkülin és passzív táppénzen voltam az előző munkaviszonyom után. Előtte több évig volt munkaviszonyom, de előfordult, hogy 1-2 nap megszakítás volt egy-két munkahely között. Az új tevezet szerint addig járna a gyed, amíg az anyuka dolgozott a szülés előtt, max 2 évig. Én már 6 éve dolgozom, de vajon számít-e a pár nap, amikor 2 hely között voltam, illetve a munkanélküli ellátás meg a passzív táppénz? Tehát ezáltal nem volt tökéletesen folytonos a munkaviszony.

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 12:30

Nagyon kevés minisztériumi kodifikátor jár ide. (Annyira kevés, hogy egy se.) Aki meg jár, az nemigen ismeri a minisztériumi jogszabálytervezetek pontos szövegét.

Tiimii # 2009.02.20. 12:43

Tisztelt Szakértő!
Problémám bonyolultsága miatt hosszabb leírást vagyok kénytelen közölni. (Elnézést Mindenkitől.)
2000.márciusa óta állok alkalmazásban ugyanannál a cégnél. 2004.03.16. óta 2 gyermekszülésemre tekintettel folyamatosan táppénzen, T-GYÁS-os, GYED-en és GYES-en voltam. 2008.12.18-ával bezárólag ez lejárt. 2008. november óta nem érem el munkáltatómat semmilyen formában, hogy tisztázzuk jogviszonyomat. Végrehajtás alatt áll a cég, de működik. Ukrán személy részére "eladták" a kft.-t, személyesen még nem is találkozott vele 1 munkatársam sem, tértivevényes leveleimet nem veszi át senki. A cég képviseletére csak az ukrán személy jogosult, de ő teljesen elérhetetlen. Égető szükségem lenne az elszámolási papírjaimra, mert jelenleg is állományban vagyok a kft.-nél, de semmilyen ellátásban nem részesülök, így nem helyezkedhetek el másik munkahelyen. Bíróságon jártam, peres eljárás indítványozását nem javasolják, mert hosszadalmas lenne. Megkerestem az OMMF Területi Felügyelőségét, választ még nem kaptam. Anyagilag ellehetetlenültem és nem tudom kihez fordulhatnék segítségért, hogy mielőbb tisztázzam jogviszonyomat. Mi a teendőm?
Várom szíves válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 12:53

Nem akadálya új munkaviszony létesítésének, ha az előző munkáltató nem adja ki az iratokat.
Megjegyzem, nem látom, miért kellene kiadni; hiszen a munkaviszonyod nem szűnt meg. Ha szerinted igen, akkor mondd el nekem, légy szíves, hogyan szűnt meg.

Másik kérdéskör, nem is munkajogi jellegű, de olyan nincs, hogy egy cég működik, de a vezető nem érhető el. Ha a székhelyén átveszik a tértivevényes leveledet, akkor az a levél kézbesítve van, az abban foglaltakat közölted a munkáltatóval. Nem a te dolgod, hogy eljut-e az ukránhoz - aki attól, hogy tulajdonos, még nem lesz feltétlenül ügyvezető is.

Megjegyzem, úgy tűnik, hogy épp olyan másfél-két évi átlagbéredről készülsz könnyedén lemondani. Nem kéne. Szerintem.

Nokci # 2009.02.20. 12:55

Elnézést, hogy ide is írok, de Anyám rendkívül ideges a nemtörődöm ügyvédje miatt!

Még 1 kérdése lenne, hogy gyakorlatban mit jelent az, hogy a bizonyítási indítvány előterjesztése az ellenérdekű félnek közvetlenül megküldve 8 napos tárgyalási időközt kell betartani?

Ez 2×8 munkanap, azaz az Felperesnek 8napot kell számolni, és plusz még 8 napot, mire az Alperes válaszol, azaz 2×8 nap?

Márc. 16.-án lenne a tárgyalás, akkor Anyu esetleg kifut az időből?

Tiimii # 2009.02.20. 13:01

Sajnos a leveleimet sehol sem veszik át: sem a telephelyen, sem a székhelyen, sem magáncímen. Telefonos "közvetítő" - ő a gyakorlati tulaj - révén tudom, hogy már nincs igény a munkámra. A járandóságaimról nem kívánok lemondani, mind a végkielégítésre, mind a járó szabadságok összegére igényt tartok, de munkaviszony megszűnési dokumentáció hiányában nem tudom, hogyan hajthatnám be ezeket.

Tiimii # 2009.02.20. 13:11

Az ukrán ügyvezető igazgató a kft.-nél. A munkatársaim viszont nem tőle kapják a fizetésüket és a papírjaikat. Akitől kapják, azt elérem telefonon, de ő mossa kezeit, nem tud nekem segíteni, nem jogosult rá, csak az ukrán...
Sajnos esetem élő példa, hogy - közel 4 hónapja - elérhetetlen a kft. vezetője. Eddig 5 db tértis levelem jött vissza a címemre.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 18:44

Milyen jelzéssel jönnek vissza a tértivevényes levelek?

Egyte próbálj meg megérteni: nem szűnt meg a munkaviszonyod. És amíg nem szűnt meg, addig jár neked az átlagbér.
Másrészt elsőre is mondtam: létesíthetsz új, másik munkaviszonyt.

jancsusz # 2009.02.20. 19:43

Üdv!
Olyan kérdésem lenne az ügyben illetékes személyekhez.hogy van egy ismerősöm élettársi viszonyban élnek,az anya gyed-en van és szeretnének pályázni üdülési csekkere.A feltétel teljes munkaidős munkaviszony.A gyed megfelel ennek???

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 21:06

Nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 21:06

Illetve nem is tudom.

Tiimii # 2009.02.20. 21:49

Visszaküldött leveleim jelzése: "nem kereste".
Ha elhelyezkedem másik munkahelyen, akkor gondolom automatikusan megszűnik ez a munkaviszonyom. Ezek után igényt tarthatok még korábban már említett járandóságaimra? Amúgy kilátásban egyelőre sajnos nincs új munkahely, így jártam a munkaügyi központban. Munkanélküli ellátásban nem tudnak részesíteni fennálló munkaviszonyomra tekintettel.
Nagyon köszönöm eddigi segítségét is!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.21. 06:05

Ha elhelyezkedem másik munkahelyen, akkor gondolom automatikusan megszűnik ez a munkaviszonyom.
Nem, nem szűnik meg.

vira # 2009.02.21. 08:32

Kedves Szakértő!

Várhatok esetleg választ az általam feletett kérdésekre? Sűrgős lenne, nagyon szépen köszönöm.(tudom mindenkinek sürgős, de...)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.21. 09:42

Sürgős? Már ma este neki akartok látni? :))

vira # 2009.02.21. 10:24

Telitalálat! Ha valóban szeretnénk még idén a bébit, lassan élesben is játszhatnánk! :)

anne01 # 2009.02.21. 18:24

vira!

Mivel minimálbérre vagy bejelentve az ellátásaid alapja is ez lesz, akár idén szülsz akár jövőre. Táppénz szabadság nélkül ilyen alacsony bérnél egyáltalán nem javasolt. Ha pedig megszünteted a munkaviszonyt, akkor gyakorlatilag csak alanyi jogon járó ellátásokra (gyes, anyasági támogatás, családi pótlék) leszel jogosul, tgyásra és gyedre nem.
Tanulmányozásra: www.csaladinet.hu/…s_igenyelni/