özvegyi nyugdíj feléledése

Gabicsek # 2012.01.04. 21:40

Kedves gyertya!
Köszönöm ismét.

szafika # 2012.01.05. 10:12

Kedves Gyertya !
Ha már 2011. 08. hótól járna toniv anyukájának az özvegyi akkor ezt visszamenőleg 6 ? hónapra kérheti ?

gyertya # 2012.01.05. 18:28

szafika

Ez így igaz.

Üdv: Gy.

Kinglány # 2012.01.06. 18:36

mit jelent az, hogy rokkantság címén megállapított özvegyi nyugdíj?

Kinglány # 2012.01.06. 18:51

És hogyan érinti a lenti címen megállapított özvegyit az új megváltozott munkaképességes törvény?

toniv # 2012.01.06. 19:41

Kedves Gyertya ! Anyukàm az igénybejelentőlapot a nyugdíjbiztosító címére postáza , atán jöttünk rá hogy a NYUFIG címére kellet volna. Mit javasol ? Postázza el oda is? Adjuk be neten?vagy megoldják egymás között? Ha megkapja az özvegyit , az 50%os ellátàsàt miben befolyásolja ? Elnézést az értetlenkedésért . Köszönöm a válaszát előre is ! Vagy ha valakinek itt a fórumon van hasonló tapasztalata, neki is megköszönöm a válaszát ! Jó hétvégét mindenkinek !

szafika # 2012.01.07. 09:35

Toniv, 6 hónapra visszamenőleg kérte ? Azt írta Gyertya , hogy jár !!

gyertya # 2012.01.07. 09:52

toniv

Hatáskör hiánya miatt az igénybejelentő lapot a nyugdíjbiztosítási igazgatóság a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz átteszi.
Amennyiben az édesanyja rokkantsági nyugdíjban részesül (ami 2012. januártól az Ő esetében rehabilitációs ellátás) az özvegyi nyugdíj mértéke 30 %-os.

Péntek1 # 2012.01.11. 08:50

Üdvözletem

Érdeklődnék, hogy az édesanyám özvegyi nyugdíját jogosan csökkentették 30%-ra, 2012 jan. 1-től, miután ő 42 év munkaviszony után 2011 nov. 1-től nyugdíjas! Édesapám '88-ban munkahelyi balesetben halt meg, és az özvegyi nyugdíját véglegesítették (ez volt a papírra írva).

Megköszönöm válaszát.
ÜDV: Péntek1

tabó # 2012.01.11. 13:15

Tisztelt Fórumozók!

Kérdéseim a következők:
Szüleim 15 évi házasság után elváltak, édesapám újra megnősült.1986-ban édesapám 53 évesen elhunyt, akkor édesanyám lemondott a neki járó,megosztott ideiglenes özv.nyugdíjról a gyermektelen feleség javára.
(Öcsémnek még járt az árvaellátás,akkor kezdte az egyetemet).
10 éven belül, 1990-től édesanyám elérte az akkori nyugdíjkorhatárt,saját öregségi nyugdíjat kap.Férjhez nem ment újra,mégsem kérte az özvegyi nyugdíj feléledését.
1.)Kérhetné-e mostantól is ennyi év elteltével (természetesen,nem visszamenőleg) a megosztott özvegyi nyugdíjat,a 30% felét, ami eddig is járt volna neki?
2.) Megosztott özvegyi nyugdíj összege,aránya változik-e az egyik jogosult halála után a túlélő jogosult javára ?(azaz megkapja-e a teljes 30%-os özv.nyugdíjat,vagy továbbra is csak annak a felét?)

gyertya # 2012.01.11. 18:22

Péntek1

Az özvegyi nyugdíj mértéke saját jogú ellátás folyósítása mellett 30 %-os.

tabó

Nem egyértelmű a beírása, így nem lehet rá pontos választ adni.
Igényelt és kapott is ideiglenes özvegyi nyugdíjat az édesanyja? A már megállapított nyugellátásról lemondani ugyanis nem lehet. Ha viszont nem kapott id. özvegyi nyugdíjat, akkor nem beszélhetünk feléledésről.
Konkrétan azt a variációt írom, ha nem kapott id. özvegyi nyugdíjat. Ebben az esetben elkésett igénybejelentésről beszélünk jelen pillanatban, ezért a jelenleg hatályos jogszabály alapján történhet az igény elbírálása. Özvegyi nyugdíjra akkor lehet jogosult, ha a jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételek a különéléstől számított tíz éven belül bekövetkeztek és a házastársától annak haláláig tartásdíjban is részesült, vagy részére a bíróság házastársi tartásdíjat állapított meg.
Fontos az "és" kapcsolat!

Üdv.: Gy.

Gabicsek # 2012.01.19. 08:08

Kedves gyertya!

Nagyon-nagyon köszönjük a segítséget. Ma meg is jött a számlára visszamenőlegesen a hat havi özvegyi nyugdíj! Ha nem olvasom ezt a topicot, sosem tudtuk volna!
Igaza volt morkának, előbb érkezett, mint a határozat:)

ancsapancsa30 # 2012.01.19. 17:41

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék az özvegyi nugdíj feléledéséve kapcsolatban. Édesapám (1956. 10.19) 1990-ben meghalt, édesanyám (1957.03.25) ekkortól kezdve kapta az özvgyi nyugdíjat, mi pedig az árvaellátást a öcsémmel. Az öcsém 2004-ben befejezte a tanulmányait, így édesanyám már nemvol jogosult az özvegyi nyugdíjra, s csak én kaptam az árvellátást. Jelenleg anyukámnak áprilisig van szerződése a munkahelyén. Márciusban betölti az 55 évet, és érdeklődnék, hogy milyen esetben éledne fel az özvegyi nyugdíjra való jogosultság, ha van lnne erre lehetőség. Édesanyám, amennyibe megszűnik a munkahelye, akkor ápolási segélyt igényelne, mivel van egy fogyatékos testvére, akivel elmehetne, s az munkavisonynak számítana.

Feléledés esetén van-e lehetőség arra, h
a: munkaviszony mellett kapja az özvegyit
b: ápolási egély mellett kapja
c: csak abban az esetben, ha sem munkahlye, sem ápolási segélyen nincs.

Elnézést a sok kérdésért, de ahány embert megkérdezünk ezzel kapcsolatban, annyiféle választ kapunk.

Tisztelettel:
Anikó

gyertya # 2012.01.19. 18:56

Gabicsek

Nagyon örülök, hogy segíthettem. :)

ancsapancsa30

Amennyiben az édesanyja 2004-ig részesült özvegyi nyugdíjban, akkor az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága az 55. életéve betöltésétől feléledhet, ha nem kötött újabb házasságot.
Munkaviszony mellett az özvegyi nyugdíj korlátlanul folyósítható, ez nem társadalombiztosítási, hanem adózási kérdés.
Tudomásom szerint az ápolási díjra nem jogosult a hozzátartozó, ha rendszeres pénzellátásban részesül (az özvegyi nyugdíj is az) és annak összege meghaladja az ápolási díj összegét.

ancsapancsa30 # 2012.01.19. 19:10

Kedves Gyertya!
Nagyon köszönöm a gyors választ, sokat segített. Mégegy kérdésem lenne: februárba elkezdhetjük ennek az intézését? Édesanyám nem kötött újabb házasságot, csak 8 órábn dolgozik jelenleg.
Tisztelettel:
Anikó

gyertya # 2012.01.19. 19:15

ancsapancsa30

Március 25. előtt ne nyújtsák be az igényt, mert azt megelőzően nem teljesül az életkori feltétel és elutasítják az igényét.

Gy.

Ildi116 # 2012.01.20. 20:09

Tisztelt Szakértő!

Tanácstalan vagyok a következő kérdésben

Édesapám (1954.06.23) 10 éve halt meg, 2002.01.20-án. Édesanyám (1957.04.15.) egy évig kapott özvegyi nyugdíjat.Én pedig árvaellátást 2010.01hónapig. Édesanyámnak sikerült 40 év szolgálati idő után 2011. október 10-én nyugdíjba menni, saját jogú öregségi nyugdíjt kap, és 2012.04.15én tölti az 55.életévet.
Az lenne a kérdésem hogy az alábbi tények ismeretében az özvegyi nyugdíj feléled e, és hogy jogosult lenne e édesanyám?
köszönöm előre is válaszát

Üdv.I.

hkati2 # 2012.01.22. 09:14

Kérem magyarázza már el valaki ezt a korbetöltés utánjáró özvegyit. Tulajdonképpen mitől függ, hogy ki mikortól kaphatja.Pl: az én férjem 1999-ben hunyt el. 1 évig kaptam az özvegyit utánna, majd 2003-tól ismét kapom, hol saját rokkantságom, hol fogyatékos gyermekem jogán.Ha az új "nyugdíjrendszer" miatt megszűntetik az ellátást akkor nekem feléled-e az özvegyinyugdíj, ha igen akkor mikor és milyen mértékben / % / ? 1958-as születésű vagyok a férjem 1954-es volt.

Terézanyus # 2012.01.23. 08:27

Tisztelt Szakértő!

Az alábbiakban lenne szükségem segítségre:
Apósom 2011. decemberében töltötte be a 60. életévét és akkor ment nyugdíjba is.Anyósom 1996-ban hunyt el.A kérdésem, hogy apósom esetében van e jelentősége az özvegyi nyugdíj feléledésének.
Előre is köszönöm a segítséget!

gyertya # 2012.01.23. 20:33

Ildi116

Korbetöltés címén sajnos nem éledhet fel az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, semmikor.

hkati2

Egyelőre addig örüljön amíg kapja, ha megszűnik a jogosultsága, az akkor hatályos jogszabály alapján térjünk vissza a feléledés kérdésére.
Megjegyzem, ha most megszűnne, akkor a 62. életéve napjától éledhetne fel a hatályos szabályozás szerint.

Terézanyus

Korbetöltés címén sajnos nem éledhet fel az apósa özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, semmikor, amennyiben 1997-ig részesült ideiglenes özvegyi nyugdíjban.

Üdv: Gy

Valimama # 2012.01.24. 17:07

Üdvözlök mindenkit!
Az özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatban lenne kérdésem. Férjem 2009-ben 60 évesen halt meg. Még nem volt nyugdíjas (2 hónap múlva lett volna). Özvegyi nyugdíjat egy évig kaptam. Én 1953-ban születtem, 2011. júliusában 58 évesen mentem nyugdíjba, kihasználva a 40 éves szolgálati idő kedvezményt. Kérdésem, hogy mikor vagyok (leszek) jogosult az özvegyi nyugdíjra.
Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel: Vali

Gabicsek # 2012.01.24. 21:10

Kedves Gyertya!
Ismét lenne egy kérdésem, elnézést. Mint korábban írtam, megérkezett az özvegyi nyugdíj. A határozat még nem jött meg.
Ha interneten az ügyfélkapun keresztül lett benyújtva az igénylés, látják az ott szereplő lakcímet? Ugyanis az utolsó özvegyi folyósítását követően költözés történt, lehet, hogy a nyugdíjfolyósító rendszerében még a régi cím szerepel, az ügyfélkapun viszont ki lett javítva, illete át lett írva.
Ezért nem tudom, hogy nem odaküldték-e véletlenül a megállapító határozatot, mivel annak is meg kéne már érkeznie. Vagy eresszünk meg egy telefont?
Köszi:
Gabi

tothe # 2012.01.25. 06:09

Tisztelt Szakértő!
Testvérem (szül:1950.08.16-án férfi) 2009.10.09-én hunyt el. Sógornőm 1 évig kapta az özvegyi nyugdíjat, ő 1957.04.06-án született.
2014-ben 40 éves szolgálati idővel nyugdíjba tud menni.
Kérdésem: a sógornőmre a halál bekövetkezésekor a rá irányadó nyugdíjkorhatár időszak, vagy a jóval korábban 40 év szolg.idő miatti nyugdíjazásnak kell 10 éven belül megtörténnie?
Nagyon várom a szakszerű választ. köszönöm.

gyertya # 2012.01.25. 18:34

Valimama

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a 63. életéve betöltésétől feléledhet, amennyiben nem köt újabb házasságot.

Gabicsek

Ha jól emlékszem az ügyfélkapun keresztül benyújtott igénybejelentő lapon is ki kell tölteni a lakcímet, így a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jó címre küldhette a határozatot, de azért egy telefont szerintem megér. Már ha felveszik. :)

tothe

Az "özvegyi nyugdíj" topicban válaszoltam Önnek.

Gy.

Gabicsek # 2012.01.25. 22:24

Kedves Gyertya!
Köszi az ismételt választ, nagyon jó, hogy vannak ilyen emberek, mint Ön:)
Igen, ott be kellett írni a címet, ha jól emlékszem, de az alapadatoknál is ki lett javítva. Azért a telefon meg lesz eresztve, ha ezen a héten nem jön a határozat. A határozat már úgyis csak másodlagos:), mivel az özvegyit folyósították. De azért nem árt, ha megvan.
Gabi