özvegyi nyugdíj feléledése

gyertya # 2011.12.21. 19:51

Oltcit

Özvegyi nyugdíj szempontjából az Önre irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatár a 62. életév. Az árvaellátásra jogosult gyermek eltartása jogcímen folyósított özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a következő évben megszűnik, majd korbetöltés címen a 62. életéve napjától feléledhet, amennyiben addig újabb házasságot nem köt.
Ennél hamarabb csak akkor, ha megrokkan.
Mindez természetesen a jogszabály mai napon hatályos szabályozása szerint igaz. Az, hogy 2017-ig megváltozik-e a jogszabály, beláthatatlan.

Üdv: Gy.

Oltcit # 2011.12.21. 21:43

Tisztelt Gyertya!

Köszönöm a választ.

Üdv:Oltcit

ges. # 2011.12.22. 02:17

2003. julius 31-én húnyt el a férjem, ami után 1 éven keresztül részesültem özvegyi nyugdíjban. Jelenleg 60 éves vagyok. Kérdezem, hogy feléled-e az özvegyi nyugdíjam és mi a teendőm ezzel kapcsolatban.
Válaszukat előre is köszönöm.

gyertya # 2011.12.22. 16:26

ges.

A 62. életéve betöltéséig várnia kell, mert amennyiben nem köt addig újabb házasságot, akkor a 62. életévétől feléledhet az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága.

ges. # 2011.12.22. 17:18

Köszönöm, gyertya a válaszodat. Időközben rájöttem, hogy .... a jelenlegi szabályozást figyelembe véve ... várnom kell még két évet. Mégegyszer köszönöm.

morka # 2011.12.28. 18:41

Kedves Gabicsek!
Biztatásként írom Neked, hogy hasonló cipőben jártam az özvegyi nyugdíj feléledése tárgyában. Miután férjem 1994-ben hagyott itt, én 1954-ben születtem és 2006-ig kaptam özvegyit, jelenleg aktív dolgozó vagyok, Gyertya tanácsára beadtam az ide vonatkozó nyomtatványt ügyfélkapun keresztül, és három hét alatt korbetöltés címen rendeződött az ügyem. A hat hónapra járó visszamenőleges összeget előbb ráutalták a bankszámlámra, mint ahogy a határozatot kézhez kaptam. Örök hálával tartozom ezért Gyertyának, hiszen így is 18 hónapot "elvesztettem", mi lett volna, ha Ő nem segít.Nyugdíjas igazolvány, utazási kedvezmény és minden ami egy nyugdíjast megillet.
Sok szerencsét: morka

Gabicsek # 2011.12.28. 21:02

Kedves morka!
Nagyon köszönöm a jó hírt! Reménykedjünk:) Még aznap el lett küldve a kérelem. Január 1-től pedig azt hiszem, rendszeres pénzbeli ellátásnak fogják hívni, nem tudom, ahhoz majd járnak-e a kedvezmények, de itt a lényeg, hogy legyen:) Ennek már nincs határideje?
Még egyszer köszi, hogy írtál, nagyon kedves vagy. Véletlen találtam rá erre a topicra, nem is tudtam, hogy ebben az esetben is feléled az özvegyi nyugdíj. Hálás vagyok Gyertyának is a tanácsért, és azt hiszem, a neve sem lesz elfelejtve:)
Gabi

Gabicsek # 2011.12.28. 21:03

Még egy kérdés morka. Amit most kapsz, több, vagy kevesebb a korábban kapottnál?

morka # 2011.12.29. 17:43

Kedves Gabicsek!
A 2006-ban megszűnt összeget "felturbózták" az azóta történt emelésekkel, így én most nagyjából a másfélszeresét kapom az akkori összegnek. Mikor megtudtam, gondolhatod, nekem is milyen kellemes meglepetés volt.Egyébként úgy tudom,az özvegyi nyugdíj nem alakul át járadékká 2012-ben, de ezt Gyertya bizonyára jobban tudja nálam. A lényeg mindenesetre az, hogy valamilyen kárpótlást mégiscsak kapunk szeretteink elvesztése után.
Üdvözöllek: Morka

morka # 2011.12.29. 17:48

Gabicsek, a határidőt illetően én olyan tájékoztatást kaptam a nyugdíjintézettől kapott határozatban, hogy ezt az összeget addig kapom, amíg nem leszek saját jogon nyugdíjas, akkortól ugyanis majd az összeg fele jár csak a saját nyugdíjam mellé.
Üdv

kisrita # 2011.12.29. 20:03
Édesanyám özvegyi nyugdíj igénylése során én is áttanulmányoztam a jogosultságot és a következő kérdésem lenne (Nem vele kapcsolatban). Anyósom 1991-ben özvegyült meg akkor 35 éves volt ( 1956-os születésű. Kapta az özvegyi nyugdijat amig a gyerekek tanultak pontosan nem tudom de kb 2002 -ig. Az ő esetében feléledhet az az özvegyi nyugdij? S ha igen mikor? Mert a 10 év meg az nyugdijkorhatár ----
  • szóval belekeveredtem na. Neki most azt hiszem jelenleg érvényes nyugdijkorhatár az 62 év - addig várnia kell? Addig viszont túl lesz a 10 éven. Aktívan dolgozik még mindig, de ahogy olvastam az nem akadály.

Köszönöm előre is aki választ tud adni nekem.

Rita

Gabicsek # 2011.12.29. 20:31

Kedves morka!
Köszi ismét a választ, ezek jó hírek. Ha az ember nyugdíjas lesz és majd a felét kapja, az is több, mintha semmit nem kapna, a lényeg, hogy lesz. Kösziii.

gyertya # 2011.12.29. 21:38

kisrita

Az jelenleg hatályos szabályozás szerint az anyósa özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhet fel, ha az özvegyi nyugdíj megszűnését követő 15 éven belül betölti az 55. életévét.
Ehhez viszont poontosan tudni kellene az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnésének időpontját.
Azt, hogy jogosult-e özvegyi nyugdíjra így Önöknek kell kiszámolniuk az adatok pontos ismerete birtokában.
Természetesen csak akkor éledhet fel az ellásra való jogosultság, ha nem kötött újabb házasságot.

kisrita # 2011.12.30. 08:37

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást, ez jó hír. A 15 évbe biztos hogy beleesik, de megkeressük a pontos dátumot.

Beczg # 2011.12.30. 14:27

Kedves Mindenki,

Az édesanyám 1998-ban özvegyült meg. Édesapám rokkant nyugdíjas volt a halálakor. Édesanyám 2007-ben kedvezményes (előrehozott) 38 év munkaviszonnyal elment nyugdíjba. Ekkor megkérte az özvegyi nyugdíja, de azt mondták, hogy nem jár neki. Mivel kedvezményes nyugdíjba ment.Ha eltelik a 15 év édesapám halálától akkor tud feléledni az özvegyi nyugdíj. Erre szeretnék rákérdezni, hogy ez valóban így van vagy van más lehetőségei is az özvegyi nyugdíjra?

Válaszukat előre is köszönöm

Gabicsek # 2011.12.31. 13:15

Kedves Gyertya!

Nagyon boldog új évet kívánok! és köszönjük a segítségedet!
(persze mindenkinek kívánok boldog új évet)

gyertya # 2011.12.31. 15:51

Nagyon szépen köszönöm, és én is boldogabb új évet kívánok valamennyi fórumozónak.
Találkozunk 2012-ben.

Üdvözlettel: gyertya

saci54 # 2012.01.02. 14:18

Kedves Gyertya!

1954.04.08-as születésű hölgy vagyok, férjem 1999.okt.-ben hunyt el, egy évig kaptam az ideiglenes
özvegyi nyugdíjat.
2012.május 01-ével igénybe szeretném venni a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugdíját.
Szeretném tudni, hogy feléledhet-e az özvegyi nyugdíjam, mivel a 40 éves nyugdíj rendes öregségi nyugdíjnak számít?
Vagy nekem mikor éledhet fel, 1999-ben hány éves korukban mehettek a nők nyugdíjba? Úgy tudom az akkori hatályos jogszabálynak megfelelő idő számít.
Segítséged előre is köszönöm!

gyertya # 2012.01.02. 16:39

Beczg

Amennyiben az édesanyja nem részesült ideiglenes özvegyi nyugdíjban, akkor az elhalálozástól számított 10 éven belül kell bekövetkeznie a jogosító feltételeknek.
Ha részesült ideiglenes özvegyi nyugdíjban, akkor annak megszűnését követő 10 éven kell a 62. életévét betöltenie ahhoz, hogy korbetöltés címén feléledjen az ellátásra való jogosultsága, amennyiben nem kötött újabb házasságot.
Tekintettel arra, hogy részleges információkat adott, a jogosultság elbírálása a fentiek alapján az Öné.

saci54

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel sajnos semmikor, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.

gyertya # 2012.01.02. 16:43

Beczg

A szöveg pontosítva:

...akkor annak megszűnését követő 10 éven belül kell a 62. életévét betöltenie...

Gy.

Gabicsek # 2012.01.03. 21:15

Kedves Gyertya!
Csak megint egy kérdés. Most január 1-jétől az özvegyi nyugdíj maradt özvegyi nyugdíj? vagy ellátásnak minősül? Tudni erről már valamit? Ha ellátásnak, akkor ki folyósítja?

toniv # 2012.01.03. 21:41

Tisztelt Gyertya ! Édesapám 1991 juliusában hunyt el , édesanyám 2004-ig kapott özvegyi nyugdíjat , édesanyám 1956 08 18.-án született ,a kérdésem az lenne , hogy igényélheti ismét ? 6 órában dolgozik 50%-os rokkantnyugdíjat kap . Előre is köszönöm a válaszát!

gyertya # 2012.01.04. 16:08

Gabicsek

Alapvető változás nincs 2012. január 01-jétől az özvegyi nyugdíjra való jogosultságban, továbbra is nyugdíjnak hívják, célja a házastárs, elvált házastárs, élettárs, bejegyzett élettárs nyugdíjhoz juttatása meghatározott feltételek esetén. Továbbra is a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja.

toniv

Amennyiben az édesanyja 2004-ig kapott özvegyi nyugdíjat, akkor korbetöltés címén már 2011. 08. 18-tól fennáll a jogosultsága. Igényelni kell, igénybejelentő lapot a www.onyf.hu oldalon a nyomtatványtárban talál. Az, hogy dolgozik nem kizáró ok.

Üdv: Gy

gyertya # 2012.01.04. 16:09

toniv

Az elfelejtettem írni, hogy természetesen a leírtak akkor igazak, ha a megszüntetés óta nem kötött újabb házasságot.

Gy.

toniv # 2012.01.04. 19:49

Kedves Gyertya ! Köszönöm a válaszát és a segítségét ! Az sem kizàró feltétel , hogy 50% os rokkantsági nyugdíjat(27000ft) kap ? Köszönöm szépen ! T