Kedves Gyertya!
Nagyon köszönöm a választ.A kérdésem az lenne, mi van abban az esetben, ha nem kapott Apósom özvegyi nyugdíjat egyáltalán.Mi a teendő ilyen esetben, hova forduljon.
Köszönöm a választ előre is.
Üdvözlettel!
Kedves Gyertya!
Nagyon köszönöm a választ.A kérdésem az lenne, mi van abban az esetben, ha nem kapott Apósom özvegyi nyugdíjat egyáltalán.Mi a teendő ilyen esetben, hova forduljon.
Köszönöm a választ előre is.
Üdvözlettel!
Kedves Gyertya!
Ma meg is jött a határozat. Köszi.
Terézanyus
Amennyiben nem részesült korábban özvegyi nyugdíjban, akkor sem válhat arra jogosulttá, mert az elhalálozás időpontjától számított 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.
Természetesen igényelni lehet - csak sajnos elutasítják majd az igényét -, nyugdíjas elhunyt esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, nem nyugdíjas elhunyt után a lakóhely szerinti Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságánál.
Üdv: Gy.
Kedves gyertya!Egy olyan kérdésem lenne,hogy édesapám (1952.06.25)meghalt 2007.06.09-én anyukám kapott utánna 1 évig özvegyi nyugdijat.anyukám(1956.04.14)elment a nők 40 év munkaviszony cimen nyudijba(2011.08)összesen 34 év és 10 hónap +a három gyerek után 6 év mivel iker is van közte.az lenne a kérdésem,hogy édesanyám öregségi nyugdij jogcimen kapja a nyugdiját igy is be kell töltenie a 63 évet?.egyébként apu mikor meghalt rokkant nyugdijjas volt.válaszodat elöre is köszönöm.tisztelettel.
Valimama
Most olvastam vissza az Önnek korábban írt válaszomat, és vettem észre, hogy gépelési hiba történt, mert nem a 63., hanem a 62. életéve betöltésétől éledhet fel az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, mert 2009-ben az 1953-ban született nők öregségi korhatára 62 év volt. Elnézést a hibáért.
kispaca
A jelenleg hatályos szabályozás szerint az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a 62. életéve napjától feléledhet, ha addig nem köt újabb házasságot. Azt, hogy a jogszabály 2018-ig változik-e, beláthatatlan.
Szeretném megkérdezni, hogy én kapok-e özvegyi nyugdíjat valamikor.A férjem 2000. nov 7-én halt meg.( Született: 1952.01.12.)Én 2012.08.15-én megyek korhatárelőtti ellátásba)Az én születési évem 1953, az öregségi nyugdíjas kort 63 évesen érem el.
Kedves Gyertya ! Köszönöm szépen a segítségét ! Édesanyàm megkapta a hatàrozatot jogosult 2011 08 18- tól visszamenőleg megkapta az özvegyinyugdíjat. A hatàrozat Tny 47paragrafus 2 bekezdése a,pontja (korbetöltés ) -re hivatkozva ismerte el a jogosultságot, mivel eddig 27000ft(50%) rendszeresszociális járadékban részesült ,az igénylőlapon arra a kérdésre hogy rokkantnak érzi magàt igennel vàlaszolt . Mivel kapja a jàradékot a Tny 47 paragrafus 2.bekezdés b pontjànak is (az özvegyrokkantsága) megfelel 60%özvegyi nyugdijat àllapítottak meg. Igy a rehabilitàciós ellàtàst 13000ftra csökkentették , ami nem is baj , hiszen az özvegyinyugdij több mint 27000ft . A hatàrozat mellet volt még egy papír ami orvosi felülvizsgàlat kezdeményezéséről szól. Itt azt ìrják hogy rokkantságra hivakozàssal terjesztett elő igényt az özvegyi nyugdíjra. Mivel a korbetöltésnek is megfelel( apukàm 1991 jul19.én hunyt el ). Ha a felülvizsgàlaton azt állapítják meg , hogy nem rokkant akkor elvisziti az özvegyi nyugdíjat is vagy csak a rehabilitàciós ellàtàst? Köszönöm a segítséget !
még annyi hogy amelyik haatàrozat megállapìfja a korbeföltést az 01.23. dátumozaàsu,amelyik meg odvosi felülvizsgàlatot rendel el az 01 19. Vagy amugy is visszahívták volna hìszen minden jàradékost felülvizsgálnak? Köszönnöm !
Kedves Gyertya! Párom február 25-én lesz egy éve, hogy meghalt. Egy évig kapom az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, mivel négy iskorút nevelek. Eddig a 60%-ot kaptam, a nemrég kézhez kapott határozat szerint ezután csak a 30%-ot fogom kapni. Rám nem vonatkozik a továbbiakban a 60%?
Köszönöm a választ!
Bogi
BogiM
Az árvaellátásra jogosult gyermekek eltartása jogcímen járó özvegyi nyugdíj mértéke 30 %-os.
A határozatot jogszerűen hozták meg.
Kedves Gyertya!
Köszönöm a választ,én is így tudtam. Bár azt el felejtettem írni, hogy a magánnyugdíjpénztárba felhalmozott ( nem kevés ) összeget a TB-be kértem utalni. Gondolom ez sem befolyásolja a határozatot.
Mert az erre vonatkozó törvényt/kormányrendeletet nem tudom hogy kell értelmezni. Mi a 100%?
Köszönöm, ha erre is kapok választ :-)
Üdv:
Bogi
BogiM
A jogszerző magánnyugdíjpénztári megtakarításának tb rendszerbe történő visszautalása azt eredményezi, hogy az elhunytat megillető ellátás nem 75 %-os mértékű, hanem 100 %-os lesz. Ennek az összegnek a 30 %-a lesz az özvegyi nyugdíj.
Köszönöm kedves Gyertya! Ez azt jelenti, hogy mégsem helyesen határoztak az esetemben nem a megállapított 69%-nak a 30%-át kell kapjam, hanem a 100%-nak.
Még egyszer köszönöm a segítséged!
Üdv:
Bogi
Kedves Gyertya!
Nekem a következő a kérdésem:1953-09-11.-én születtem,jövő márciusban mehetek 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba.2002 november 27.-én meghalt a férjem,aki után egy évig kaptam az özvegyi nyugdíjat.2004 szeptember 26.ától 67%-os rokkantsági nyugdíjban voltam egy agyi infarktus után, 2005 júliusának a végéig,ez alatt az idő alatt özvegyi nyugdíjat is folyósítottak számomra.2005 júliusától 50%-ra csökkentették a fokozatot.Az érdekelne,hogy négy hónap miatt,mivel előbb lejár a halálozástól eltelt tíz év,elvesztem-e az özvegyi nyugdíjra való jogosultságomat,vagy mivel közben özvegyi nyugdíjra voltam jogosult,annak a végétől kell számítanom a tíz évet.
Vagy az özvegyi nyugdíj a 62 éves kor betöltése után illetne csak meg,ha 10 év nem telt volna el?
A válaszát előre is köszönöm!
BogiM
Csak azért írok Önnek újra, mert szerintem félreérti a határozatot.
Feltételezésem szerint az eljárás első szakaszában az elhunyt átlagkeresetének szolgálati időtől függő százalékában (ez a 69 %) megállapított saját jogú nyugellátás 75 %-a lett az özvegyi nyugdíj alapja. Ennek 30 %-a volt az özvegyi nyugdíj összege.
A második eljárásban - a magánnyugdíjpénztári megtakarítás visszautalása után - a jogszerzőt megillető átlagkereset 69 %-ának 30 %-a került megállapításra özvegyi nyugdíj címén.
Remélem érthetően írtam le a különbséget.
m0911
Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel, mert az özvegyi nyugdíj megszűnését (2005.07.) követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét. A jelenleg hatályos szabályozás sajnos ez.
Értem Kedves Gyertya és köszönöm! Az zavart meg, hogy a nyugdíjfolyósító kérte, hogy adjak igazolást arról, hogy a Párom nem nyilatkozott arról, hogy továbbra is pénztártag akar maradni. Az első határozatot már úgy hozták meg, mintha már megtörtént volna a TB-be utalás...tehát már az első határozat is korrekt és igazságos.
Még egyszer köszönöm!
További sok sikert kívánok!
Üdvözlettel: Bogi
Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, férjem 2008.nov.-ben halt meg 57 évesen. 1 évig kaptam özvegyi nyugdíjat (megállapított nyugdíjának 60%-a),én 2008-ban mentem előrehozott öregségi nyugdíjba,(57 évesen) várni kell a 62.születésnapomig? akkor éled fel az özvegyi nyugdíj ami a 2008-ban megállapított összeg 30%-a?, vagy esetleg az emelésekkel növelt összeg 30%-a?, vagy már semmi?
köszönöm válaszukat
további szép napot
Tisztelt Jogászok!
A férjem 20 éve halt meg munkavégzés közben, autóbalesetben. A lányom korhatárig kapta az árvasági pótlékot. Én azóta is folyamatosan kapom az özvegyi nyugdíjamat.
10 éve súlyos betegség miatt rokkantosítottak. Kapom a rokkant nyugdíjat+ a férjem után járó özvegyi nyugdíj 50%-át. Akkor csökkentették 50%-ra, amikor rokkanttá nyilvánítottak.
Amíg dolgoztam, addig kaptam a megítélt teljes összeget.
Az új törvény szerint a rokkant nyugdíj megszűnik, egészségügyi ellátássá változtatták, ebből kifolyólag egyúttal az utazási kedvezményeket is elveszítették a rokkantak, mivel az csak nyugdíjasoknak jár.
Kérdéseim: visszaállítható-e 100%-ossá az özvegyi nyugdíjam, mivel az nem tartozik az egészségügyi ellátás körébe, nyugdíj marad.
Az özvegyi nyugdíj után jár-e továbbra is az utazási kedvezmény?
Ha igen, akkor hová kell fordulnom a kérelemmel.
Köszönettel. Gizi39 :)
gizi39
Tisztelt Gyertya!
Nagyon szépen köszönöm a gyors, korrekt választ.
Örvendetes lenne, ha meg tudnák oldani, hogy legalább a rokkantsági fokozat függvényében megkapják a rokkantak is az utazási kedvezményt.
Például azoknak életbevágó lenne, akik súlyosan mozgássérültek, mert szinte megoldhatatlanná válhat, hogy eljussanak az orvosi kezelésekre, sőt, a rehabilitációs kezelésekre, foglalkozásokra is.
Üdvözlettel: gizi39
Tisztelt Gyertya!
Még egy kérdésem lenne. Amennyiben megvonnák tőlem a rokkantsági ellátást, abban az esetben visszaállítanák 100%-osra az özvegyi nyugdíjamat?
Köszönettel: gizi39
gizi39
Abban az esetben, ha a rokkantsági ellátásra való jogosultsága megszűnne, de az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága továbbra is fennállna (megváltozott munkaképesség, korbetöltés alapján), akkor már nem 30 %-os, hanem 60 %-os mértékű özvegyi nyugdíjra lenne jogosult.
Tisztelt Szerkesztő! 1989 szeptember12-én a férjem meghalt47 évesen. Kereken egy évig kaptam az özvegyi nyugdijat mert aktív dolgozó voltam. Most én is nyugdijas lettem mert a 40 év közszolgálati időt ledolgoztam. Szeretném megtudni, hogy jár-e nekem özvegyi nyugdij, és mikortól. Ha igen akkor elektrónikus úton hogy tudom elintézni.Köszönöm Tisztelettel: tigram53
Kedves Gyertya!
Most kb. 23 ezer Ft özvegyi nyugdíjat kapok (ez az eredeti özvegyi nyugdíjam 50%-a), ehhez képest értettem a 100%-ot.
Életem végéig jogosult vagyok a rokkantsági nyugdíjra, mert a férjem munkavégzés közben halt meg.
Amúgy szociális szempontból nekem furcsa volt, hogy amíg teljes értékű egészségi állapotban, teljes értékű munkát végeztem, az átlagos fizetésem mellett a mostani özvegyi nyugdíjam kétszeresét kaptam meg.
Amint rokkantsági nyugdíjat kaptam (ami nyilván már igen kis hányada az akkori fizetésemnek a 67%-os rokkantsági fokozattal, 25 éves munkaviszonnyal), az özvegyi nyugdíjamat 50%-kal csökkentették.
Ezt csak közbevetőleg említettem.
Köszönöm szépen a választ.
Üdvözlettel: gizi39
Tisztelt Gyertya Férjem 2011 05hó-ban elhuny ez év májusában lejár az ideiglenes özvegyi nyugdíjam én 1953 szeptemberi születésű vagyok rokkantsági ellátásban részesülök az új elnevezés szerint.És a rám irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttem az a kérdésem meddig kaphatom az özvegyi nyugdíjat és milyen összegben. Köszönettel várom válaszát
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |