Kisgyermekes szülő kirendeltetés


Niki093 # 2024.09.21. 17:53

Üdv! Szolgálati jogviszonyban dolgozom az egészségügyben. 1 éve tértem vissza a munkába GYED után. Van egy 3 éves gyermekem. Az elmúlt egy évben csak negatív diszkriminációk értek a munkáltatóm részéről, aminek a legnagyobb oka az, hogy nem vagyok éjszakai műszakban beosztható (még 1 hónapig), emiatt számos előnytelen beosztást kaptam. A szerződésem szerint a telephelyem egy tőlem 1 órányi autóutra található, ahol a szülés előtt sosem kellett hivatalosan dolgoznom, "ez csak papír", a legtöbb munkavállalónak nem ott van papíron a telephelye ahol valoban letölti a munkaidejét. Nekem a lakóhelyemen is van telephely, ahol szeretném letölteni a munkaidőm, szabad kapacitás is lenne fizikailag, hiszen ide is vidékről járnak feltölteni az üres szolgálatokat, de engem küldenek legtöbbször a távolabbi telephelyre, annak ellenére, hogy jeleztem, hogy kisgyermekes szülőként hátrányosan érint engem az utazás, plusz az ebből fakadó többletköltség. Van bármi paragrafus ami megvédi a kisgyermekes munkavállalókat, vagy amire hivatkozva kérvényezhetném, hogy a telephelyem mind fizikailag, mind papírforma szerint is modosítsák a lakohelyem szerinti telephelyre? Ha igen, mik ezek?

eulimen # 2024.09.22. 19:49

feltételezem, a távolabbi telephely, mint munkavégzés helye eddig is benne volt a szerződésedben; egyetértettél azzal, hogy kirendelhető vagy, hiszen aláírtad.
Ja, hogy eddig nem "szívattak"?
Hát ez a gyakorlat bizony nem alapíthat jogot arra, hogy ezután sem fognak.
Ha úgy érzed, a munkád teljes mértékben ellátható lenne a közelebbi telephelyen, felettesednek is pont ugyanúgy tudnál beszámolni, stb., jelezd a munkáltatódnak, a Mt. 6. szakasz (3) bekezdése alapján aránytalan sérelemnek* érzed a távolabbi telephelyen történő munkavégzést, és kérdezd meg, mi az akadálya, illetve milyen feltételei lennének annak, hogy munkádat a közelebbi telephelyen végezd.

  • Önmagában a plusz két óra autóút nem aránytalan sérelem - persze ha igazolod, hogy emiatt nem tudod elhozni a gyermekedet a bölcsődéből (de a közelebbi telephelyről odaérnél) akkor az. Szóval találj valami komoly indokot, amit "üt" a bejárásod időtartama, vagy akár a költsége.