Értem.
Köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdéssel Kovács_Béla_Sándor :-)
Helyettesítési díj
Mt. hatálya alá tartozóknál távolléti díj jár. Abba meg bele kell számítani mindent, amit az utolsó hat hónapban kapott a munkavállaló. Ezért nem értettem, mi a probléma.
Igen, közszféra.
Fiz. szabadságnál Illetmény.
Úgy tűnik félig megoldódott, mivel a Kttv. szerint az egyes intézmények közszolgálati szabályzatukban rendelkezhetnek a helyettesítési díj részleteiről, így lehetnek olyan intézmények, akik adnak helyettesítési díjat a helyettesítőnek annak távolléte esetén is, illetve vannak, akik nem, és így mindenkinek igaza van...Bár nekem az a véleményem, hogy nem járna...
Ja, hogy köztisztviselő. Az egy külön eset. Velük szerintem ki van szúrva ezen a téren.
Illetmény vagy távolléti díj?
:-) A Kttv. 144. (4) § alapján, a kiesett munkaidőre szóló illetményt (távolléti díj?).
És csak annyi a kérdés, hogy akkor e mellé már nem kaphat helyettesítési díjat, hiszen ha nem végez munkát, úgymond nincs többletmunka, tehát egyéb illetmény sem jár.
Még mindig csak langyos. :)
Mit kap a munkavállaló (a közalkalmazott is) a betegszabadság vagy szabadság idejére?
Kedves Kovács_Béla_Sándor,
Köszönöm, hogy ránéztél a kérdésre, kíváncsi lennék a véleményedre.
Egyszerűen csak arról van szó, hogy tartós távollévőt helyettesítő dolgozó, aki ugye kapja a helyettesített dolgozó Kttv-ben meghatározott illetményét (Kttv. 52. §), jogosult - e helyettesítési díjra akkor, ha ő maga betegszabira, vagy fizetett szabira megy?
Nem vagyok számfejtő... :-)
Egyébként most ahogy leírom, azt hiszem értem, hogy miért nem értetted a kérdést. Hiszen ha betegszabi jogcímen távol van, akkor azon van távol, és annyi. Mint ahogyan túlórapénzt sem kapna a betegszabi alatt, helyettesítési díjat sem fog. Egy jogcímen kapja a saját illetményét, és semmi többet, jól gondolom?
Nem értem a kérdésedet, de úgy tűnik, nem vagy az tipikus bérelszámoló. Nincs olyan nálatok?
Egy kis segítséget szeretnék kérni: tartós távollévő (GYES) helyettesítése esetén, ha a helyettesítő dolgozó betegszabadságra, vagy fizetett szabadságra megy, akkor arra az időszakra is kell helyettesítési díjat fizetni?
- a Kttv. 144. § rendelkezik, hogy az illetmény milyen esetekben illeti meg a dolgozót. Tehát ha a 144. §-t nézzük, akkor megilletné. De a helyettesítési díj biztos, hogy illetménynek minősül?
- Vagy azt mondom nem illeti meg, mert a helyettesítési díj egy kvázi "túlóradíj" egy többlet munka, ráadásul a díjat a helyettesített munkanapok arányában kell megállapítani?
Van ötlete valakinek?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02