Sziasztok! Akik még itt vagytok és evvel a témával foglalkoztok. Engem is érdekel a téma Dr. Attika hozzászolásából ragadnék ki "A bérlő ujítatta fel és még fizetett is vaskos bérleti díjat." Ez egy cégnél is így volt ahol dolgoztam, de nem lett belőle semmi. max annyi, hogy a céget azaz a bérlőt felszámolta a bérbeadó, mikor már nem tudott fizetni. Egyszóval a felújítási díjat nem lakhatta le. Ezért nem értem ezzel mit szerettél volna mondani? Illetve akkor azt mondjátok minden esetben az a jó, ha egy jelképes összeg meg van állapítva bérleti díjként? Akkor már nincs is ilyen vagy ha igen akkor hogy értelmezzük, hogy szívességi használat (cég és cég vagy msz között)? Szerintetek?
Saját tulajdonú ing. bérbeadása kft - nek
Hűha! Most látom csak, mennyit írtatok már ezzel az ingatlanos dologgal kapcsolatban. :)
Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólásokat, egyelőre még nem fűzök semmit hozzá, épp csak beleolvastam az üzenetekbe. :-)
Dr. Attikának: lehetséges, hogy kissé túlreagáltam a dolgot, de nem szeretem, ha felvilágosítás helyett leteremtenek. Nem kérdeztem sértőn, épp ezért nem vártam sértő választ. Lehet, Nektek már elfogadott kbs stílusa, én még nem tapasztaltam; de nem hiszem, hogy én ezt el tudom fogadni. Tőlem távol áll ez a hangnem.
Tudod, azért ne vitatkozz az ostobával, mert lerángat a maga szintjével, és megöl a rutinjával. :-) Ezt természetesen nem Neked, és Rád írtam, remélem, tudod. :-)
Üdv., Mónika
Hűha! Most látom csak, mennyit írtatok már ezzel az ingatlanos dologgal kapcsolatban. :)
Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólásokat, egyelőre még nem fűzök semmit hozzá, épp csak beleolvastam az üzenetekbe. :-)
Dr. Attikának: lehetséges, hogy kissé túlreagáltam a dolgot, de nem szeretem, ha felvilágosítás helyett leteremtenek. Nem kérdeztem sértőn, épp ezért nem vártam sértő választ. Lehet, Nektek már elfogadott kbs stílusa, én még nem tapasztaltam; de nem hiszem, hogy én ezt el tudom fogadni. Tőlem távol áll ez a hangnem.
Tudod, azért ne vitatkozz az ostobával, mert lerángat a maga szintjével, és megöl a rutinjával. :-) Ezt természetesen nem Neked, és Rád írtam, remélem, tudod. :-)
Üdv., Mónika
Rexor:
Magyarázat helyett szíves figyelmedbe ajánlom ObudaFan véleményét, mely az én véleményemmel is egyezik:
„Abból a felújítás dologból annyi tény és való, hogy szemet szúr az adóhatóságnak, ha nagyon nagy értékű felújítást a bérlő kft. végez. Akkor inkább az legyen a bérbeadás ellenértéke, hogy a kft. újítja föl az ingatlant,, és így ne ingyenes szerződés legyen”
Ezt folytatva, amennyiben nem ingyen adja bérbe az ingatlant, akkor bevétele keletkezik.
Nandy ha nincs bevétel, akkor mi után fizeted az szja-t és az ehot?? A magánszemélyek a társaság tagjai, tehát a tao. törvény szempontjából kapcsolt feleknek tekinthetők (a tao. törvény 4. paragrafus 23. pontban "adózó és személy" viszonyáról beszél). Ez bizony transzferár kérdés, sőt a külünadó alapra is hatással van. Szivességi használat vagy ingyenes bérbeadás, a ptk. nem zárja ki egyiket sem.
Nézzük költségoldalról:
Magánszemély tualjdonában van az ingatlan
Ingyen bérbe adja a Kft-nek
A Kft ezt öztleti tevékenység érdekében használja (pl. iroda működik itt)
Mi akadályozza a kapcsolódó áfa levonását??
„Az ingatlanhoz kapcsolódó költségeket pedig szintén át lehet terhelni a Kft-re”
Ebben az esetben a Kft.-nél ÁFA levonás szóba sem jöhet...
tehát ha a msz. teljesen ingyen adja bérbe az ingatlant, akkor nála beszélhetünk adómegkerülésről.
Abban megállapodhatnak, hogy a magánszemély havi x forintért bérbeadja az ingatlant a Kft-nek. A bérleti díjjal szemben érvényesíthető a Kft. által végzett felújítás.
Nem kell a TAO alapot megnövelni (az elszámolóár egyébként is kapcsolt vállalkozások között van), de a magánszemélynél bérbeadás bevételeként jelentkezik ez a tétel, mely után a msz. szja-t, és 14% EHO-t fizet, melyet a Kft. mint kifizető köteles levonni.
Én úgy tudom, hogy a szívességi használat magánszemélyek között lehetséges.
Ha már gazdálkodó az egyik fél, akkor nem túl életszerű, hogy ingyenesen használja az ingatlant.
Semmi köze nincs a bevételhez a szivességi használatnak, viszont a társasági adó alapot csakugyan meg kell növelni a Kft-ben a bérleti dij piaci összegével az elszámolóárakra vonatkozó szabályok miatt. Egyébként nincs szó adólekerólésről véleméynem szerint. Bérbe lehet adni ingatlant, ezt semmi nem tiltja, sőt azt sem szabályozza a törvény, hogy ezt ingyenesen kell, vagy ellenérték fejében. Az ingatlanhoz kapcsolódó költségeket pedig szintén át lehet terhelni a Kft-re, ha tényleg a Kft. használja vállalkozási tevékenysége érdekében.
Kedves Móni!
Szerintem sem volt KBS hózzászólásában semmilyen indulat ébresztés. Igenis nagyon sok ilyen jellegű büntetőügy keletkezik abból, hogy a tag, ügyvezető a Kft-ét is saját magaként kezeli. A konkrét esettel kapcsolatban. A prime minister-ünk cége és a képviselői klub felujítása és bérbe adása ugyaníg zajlott. A bérlő ujítatta fel és még fizetett is vaskos bérleti díjat. Itt is megállapításra került minden "mi szem-szájnak ingere", de ez a fránya elévülés bekövetkeztével hátrános jogkövetkezmény nélkül maradt az ügy. Javaslom keresd vissza az ezzel kapcsolatos szakértői álláspontokat és akkor világos lesz a dolog.
„A szívességi használat miért rossz ötlet?”
Azért, mert adómegkerülésnek minősül... Magánszemélyként megveszem, költségeit a cégben számolom el...
Tán még az ÁFÁ-t is visszaigényelné??
OFF
Leviheted a lovat erőszakkal a folyóhoz, de nem tudod arra kényszeríteni, hogy igyon is.
Nem rólad jut eszembe , de egyszer egy tapasztalt kórházi asszisztens mesélte nekem, hogy megfigyelte, a betegek többsége nem azt az orvost szerette, aki értette a dolgát, de nem udvariaskodott velük, hanem azt, aki körüludvarolta őket, még akkor is, ha közben félre is kezelte.
ON
Kedves Kbs!
Nos, ebben az esetben éppen az ügyvéd volt, aki összekuszálta a szálakat. :-( A vállalkozó nem én vagyok, nem az én dolgom eldönteni, kit, milyen időtartamra fogadnak meg.
A következetességről: a sikkasztások nem ebből erednek, ebben szinte biztos vagyok. Ha az én kft-mről lenne szó, és én adnám bérbe mint magánszemély mondjuk a lakásomat telephelyül a vállalkozásomnak, és én, mint magánszemély nem kérnék ezért pénzt, szerintem senki nem szólhatna érte.
Ha mégis pénzért adom bérbe, akkor magánszemélyként le kelle adóznom a kapott bevételért, a kft-mben pedig simán elköltségelem azt a pénzt, amit tulajdonképpen meg sem kaptam. Mert nyilván csak papíron lenne ez a dolog lefuttatva, és nem lenne valós pénzmozgás emögött. És ha valami nem kerek, akkor - szerintem - éppen az nem, ha pénzért adom oda az ingatlanomat, hiszen akármekkora összegért is oda adhatom, és ez lehet, tényleg arra jó, hogy a vállalkozás költségeit csökkentsem.
Hogy ki miért, és mire vállalkozik, nem a Te, nem az én, és nem sokunk dolga; ez kizárólag azon embereké, akik vállalkoznak. Többségükben ráadásul kényszervállalkozók, esetleg egyszerű emberek, akiknek ez az egész jogi, törvényi, adós dolog "kicsit" héber. Nem kellene lenézned senkit azért, mert nem adatott meg nekik az, hogy tanuljanak, tök mindegy, hogy saját szellemi képességeik, vagy az anyagi háttér miatt.
A válaszod semmire sem volt jó, csak arra, hogy indulatokat ébresszen a másikban.
Te is nézz magadba, ne oszd az észt másoknak. Ez a fórum azért van, hogy segítsünk egymásnak, nem azért, hogy lemorogjuk egymást.
Részemről befejezettnek tekintem a Veled való téma megvitatást.
Üdv., Mónika
Kedves ObudaFan!
Köszönöm szépen segítségedet. :-)
Szép vasárnapot kívánok Neked, szia, Mónika
Abból a felújítás dologból annyi tény és való, hogy szemet szúr az adóhatóságnak, ha nagyon nagy értékű felújítást a bérlő kft. végez. Akkor inkább az legyen a bérbeadás ellenértéke, hogy a kft. újítja föl az ingatlant,, és így ne ingyenes szerződés legyen.
Mi az, hogy sajtá magától? te mondtad, hogy az ingatlan nem kerül a társaság tulajdonába. LÉgy egy kicsit következetes...
A társaság önálló jogi személy. Épp ennek figyelmen kívül hagyásából, a "kft-m én vagyok" szemléletből fakadnak a jó kis sikkasztások, hűtlen kezelések.
Nem baj, ha valaki ezt nem érti - de akkor nem kell vállalkozni, vagy állandó megbízást kell adni egy ügyvédnek, és követni a szavát, mint a szentírást. Különben baj lesz.
Szia, köszi, hogy írtál többet is erről, de talán nagyon el vagyok már butulva, de sajna még mindig nem értem. :-(
Először is: saját magának adja bérbe úgy, hogy nem kér érte pénzt - saját magától nem kéri..., tehát a pénz így is, úgy is nála marad, nem vándorol sehová sem, legfeljebb technikailag, a főkönyvi számlákon. :-)
Ha szívességből, ingyenesen adja a saját cégének oda, hogy működni tudjon, akkor miért kellene a bevételek között elszámolni azt, ami nincs? Tudomásom szerint nagyon sokan élnek a szívességi használat lehetőségével; én még ugyan sosem éltem ezzel, ez lenne az első alkalom, de most elbizonytalanítottál.
Tudnál segíteni?
köszi előre is, szia, M.
Mert annak az értékével meg kellene növelni a kft bevételeit. Márpedig a társaságoknak nem jó, hogy olyan bevételeket is el kell könyvelniük, amelyek nem folytak be a pénztárba. Jobb szeretik az olyan költségszámlákat, amelyek valójában nem terhelték őket.
És azt sem értem, miért jó a tulajdonosnak, ha nem kap pénzt azért, amiért kaphatna.
Szia,
nem én beszéltem az ügyvéddel, hanem a leendő ügyfelek. Saját magam megnyugtatására nyomozok, mert én sem hallottam még ilyenről. :-)
A szívességi használat miért rossz ötlet? Kifejtenéd kicsit bővebben?
Köszi, Mónika
„Ja, és természetesen ingyenesen szeretnék átadni a kft-nek az ingatlant, azaz szívességi használatra, ”
Rossz ötlet.
„Az ügyvédjük szerint, ha valamilyen összeg felett újítanak fel, akkor mindenképpen a kft. tulajdonába száll az ingatlan. ”
valamit félreérthettél. Vagy sürgősen ügyvédet kell váltani.
Sziasztok!
Nekem túl bonyolult problémáim vannak ingatlanos dolgokkal, amiben a segítségeteket kérném.
Egy kft. 2 tulajdonosa, mint magánszemélyek vesznek meg egy ingatlant, (állításuk szerint az ingatlan nem lakóingatlan, hanem üzleti ingatlan; én tulajdoni lapot még nem láttam, mivel folyamatban van az ingatlan vásárlás is, és a kft. alapítása is) amiben a tevékenységüket fogják végezni. Az ingatlan vásárlásához hitelt is vesznek fel.
Magánszemélyként bérbe szeretnék adni a kft-nek a magántulajdonukban lévő üzleti ingatlant, és az ingatlant fel szeretnék újítani úgy, hogy a kft. nevére szóljanak a számlák, az áfát levonhassuk, de semmiképpen se kerüljön a kft. tulajdonába az ingatlan! Az ügyvédjük szerint, ha valamilyen összeg felett újítanak fel, akkor mindenképpen a kft. tulajdonába száll az ingatlan. Ezt egyáltalán nem értem, nem is hallottam még ilyet. Több könyvelő kollégával is beszéltem, ők sem hallottak még ilyenről. Szerintem bérelt ingatlanon végzett felújítás lesz majd, melyre értékcsökkenés is elszámolható lesz, és az ÁFA is visszaigényelhetővé válik, ha valóban nem lakóingatlanról van szó.Jól tudom? Hol lehet ennek utánanézni? Köszi előre is.
Ja, és természetesen ingyenesen szeretnék átadni a kft-nek az ingatlant, azaz szívességi használatra, hogy ne kelljen fizetniük érte. Hogyan tehetik meg, mi kell hozzá, egyáltalán: megtehetik-e?
Nagyjából ennyi jutott hirtelen eszembe. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sziasztok, Mónika
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02