Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Etelkati60 # 2015.01.29. 17:48

Üdvözlök mindenkit!
Azt szeretném tudni,hogy miért kifogásolják az NRSZH orvosai,ha nincs intézményi pecsét egy szakorvosi lapon,és a
7-8 éves MR vizsgálat diagnózisát?Nem utasíthatja a beteg a szakorvost,nem is szeretik,ha kéri,hogy legyen pecsét.Legtöbbször nem is veszi észre a beteg,hogy hiányzik. Azon is elcsodálkozik a szakorvos,hogy miért kell egy új MR vizsgálat,ha már kimutatták pl.az SM betegséget?! Ez a SOTE Neurológiai Klinika Budapesten.Miért írnak ilyen -olyan BNO-kódokat ugyanannál a betegségnél,ami már évek óta megállapított/ veleszületett/, 2006-ban diagnosztizált .
Köszönöm a válaszokat,további szép napot!

atty79 # 2015.01.29. 16:33

Tisztelt B. Júlia!
Köszönöm,hogy a kérdésemre csak a NEM MÁSOLHAT volt a válasza.Egyébként csak ide másoltam be,máshová nem.De gondolom azt a pár sort Ön is valahonnan másolta...na mindegy,majd megtudom mástól,hogy mit is jelent ez a törvény pontosan.További szép estét,és jó egészséget mindenkinek.

Hebi54 # 2015.01.29. 15:19

Tisztelt B. Júlia!

Idén januárban töltöttem be a 61. életévemet. Sajnos eléggé megromlott egészségi állapotban, amiért még novemberben elindítottam a megváltozott munkaképességű személyekre vonatkozó ellátásának kérelmét.
A decemberi orvosi felülvizsgálat 75%-os egészségkárosodást állapított meg.
A kérelmemet azzal az indokkal utasították el, hogy nincs meg a 15 évre szükséges 3650 napi biztosítási időm.
A Szakigazgatósági Szerv által megküldött biztosítási idő adatlapon, az összesített napok száma: 3602 nap.
Kérdésem: a hiányzó 48 nap miatt, valóban minden elveszett, vagy esetleg van arra lehetőség, hogy a 10 évhez viszonyított 2 hónap hiánya miatt lehet méltányossági elbírálást, vagy egyéb jogorvoslatot kérni?

Válaszát előre is köszönöm!
Hebi

Yorkmess # 2015.01.29. 11:23

Üdv Mindenkinek!
Testvérem rokkantsági ellátását szeretném elintézni. Jómagam vagyok a gondnoka. Testvérem 40 éves vele születetten közepesen szellemifogyatékos ehhez járul egyéb szerzett mentálhigiéniás probléma is. A munkaerőpiacon nem tudna elhelyezkedni...nem csak én mondom, hanem az orvosi szakvélemény is. Azt hogy eddig miért nem intéztünk Neki semmit az hosszú történet.
Ami a lényeg meg vannak at orvosi leletek, ennek ellenére az ügyintéző azt mondta, hogy mivel 40 éves nem jár neki a rokkantsági járadék (vagy ellátás) mert azt 18 éves korában kelltt volna elintézni.
a megváltozott munkaképességüek járadékát sem kaphatja, mivel nem volt munkaviszonya. Sok helyről hallottam sok félét.
Mégis a jelen jogszabályok szerint milyen pénzbeli ellátás jár Neki? Vagy Ő egy eleven jogi hézag.

BJúlia # 2015.01.28. 19:28

Ezt tapasztaltam, amit Komári Dr elmondott:

Magánkórházak VS állami intézmények
A műsor vendége Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Komáromi Zoltán, egészségpolitikus és Lantos Gabriella, operatív igazgató, Róbert Károly Magánkórház. http://www.atv.hu/…aromi-zoltan

BJúlia # 2015.01.28. 18:54

Elnézést a késői válaszokért, mint írtam a szteroid injekció vállamba mellékhatásai kiütött, már valamelyest jobban vagyok, de email igyekeztem minden levelet megválaszolni szabadidőmben. (rehab gazd szakértőként)

István111
Nagyon sajnálom az esetet, ez van sok esetben.
Tehát a bizottság szakvéleménye alapján (gondolom ez kötelező vagy soros felülvizsgálat volt) a hivatal megszüntette ellátását az 57 éves hölgynek, akiről ír, fellebbeztek, másod fokon mégis megváltozott munkaképességű személynek minősítette bizottság, de ez a 44% ÖEK max B1 vagy B2 minősítés, attól függően, hogy rehabilitálható vagy sem, ha rehabilitálhatónak minősítette bizottság, akkor rehab ellátást állapítanak meg, ha megfelel a jogosultsaági feltételeknek (jogi), többek között rendszeres pénzellátásban nem részesül és kereső tevékenységet nem folytat (ebben egy rehabos munkahelyen tuti segít a rehab munkatárs).
Ha pedig nem rehabilitálható, akkor rokkanmtsági ellátásra lehet jogosult, ha teljesíti a jogi feltételeket, amit előbb írtam.
Ha keresetet ír, harmad fok Munkaügyi Bíróság, és peres ügy, az ezzel kapcsolatos feltételekkel.

A határozatok ellen jogorvoslattal élhet. Ez van. A rehab munkahelyen a rehab munkatárs biztosan segít a felülvizsgálatra felkészülésben, stb.

atty79
NEM MÁSOLHAT, TIKOS, büntetendő jogilag és etikailag elítelendő) SZAKMAI HONLAPOMRÓL, OTT A FIGYELMEZTETÉS, SZELLEMI TERMÉK.

Marika82
Ha bizottság csak valamennyi %-ot véleményez, az nem elég, hogy ellátásra jogosult legyen.
Meg kell felelni a bizottsági vizsgálaton az orvosi feltételnek, hogy legalább 50%-ban egészséges, vagy kevesebb mértékben, és
a jogi feltételeknek, amelyet szakmai honlapomon itt 4) pontban olvashat a jognyilatkozatom tiszteletben tartása mellett:
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Ha mindezeknek megfelel, akkor megállapítható a megváltozott munkaképességű személyek ellátása.

Készséggel válaszolok, ha elakad, szakterületem: felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás.(rehab gazd szakértőként)
Elérhetpségem megtalálja szakmai honlapomon (nincs reklám, csak szöveg)

Marika82 # 2015.01.25. 17:17

Tisztelt B.Júlia!
Felvilágosításért fordulok önhöz 33 éves nő vagyok jelenleg a járási hivatal fizeti a tb járulékomat. Több mint egy éve találtak nálam egy ritka szívrendellenességet amit gyógyszerrel kezeltek eredménytelenül 2014 szep. megműtöttek részt vettem a rehabon is és azóta kardiológushoz járok kontrollra. De sajnos eredményeim most sem jók munka képtelen vagyok és vissza tértem a műtét előtti gyógyszeres kezelésre. A kérdésem hogy én rokkant nyugdíj vagy rehab. ellátást igényelhetek vagy van e értelme egyáltalán. Gondolom a jogosultságot a bizottság dönti el de ha megállapít is valamennyi százalékot akkor kapnék támogatást?
Köszönettel Marika82

luck-666 # 2015.01.24. 21:07

Bocs,nem ide szántam!
De lehet dolgozni,csak arra kell figyelni,hogy a bruttó béred ne legyen több mint 157.500Ft/hó 3 egymást követő hónapban!

luck-666 # 2015.01.24. 20:59

abból az idézetből hiányzik az "átlaga"

atty79 # 2015.01.24. 20:30

Tisztelt B.Júlia!

Kérem fordítsa nekem emberi nyelvre a törvényi nyelvet.A honlapján ezt találtam,ami rám vonatkozik:
"A rokkantsági ellátásban részesülő tizenöt napon belül köteles bejelenteni, ha

  • a jogosultsági feltételeket megalapozó körülményeiben változás következett be, vagy
  • keresőtevékenységet folytat és a jövedelmének 3 egymást követő hónapon keresztül (2015-től) meghaladja a minimálbér 150 százalékát (2015. január 1-től 157.500Ft). [A bejelentéssel egyidejűleg haladéktalanul igazolnia kell a jövedelmének összegét.]"

Az lenne a kérdésem,hogy 3 egymást követő hónapban nem lehet összesen (a 3 havi összeg) magasabb a megadott összegnél,vagy nem lehet 3 hónapon keresztül ekkora összeget keresni?

István 111 # 2015.01.20. 17:16

Tisztelt B.Júlia!

Édesanyám "leszázalékolásával" kapcsolatban kérném a segítségét. 2014.03.28.-án volt I fokon felülvizsgálaton ahol 33% egészség károsodással elutasították.2014.05.05.-én II fokon fellebbezett. 3 HÓNAP várakoztatás után: 08.06.-án ismét Bizottság előtt állt ahol 44%-os eg.károsodást állapítottak meg.Megjegyzem a járulékot Májusi hónaptól megszüntették! Egy Rehabos cégnél dolgozik 6 órában.Annak rendje és módja szerint,8 napon belül elküldte a R.Sz.Szervhez a szükséges iratokat 09.hó elején. Azóta érdemleges választ nem kapott,pedig többször is érdeklődött telefonon. 2015.01.20.-át írunk és azóta sem választ,se járulékot nem kapott!! Mit tehet egy elkeseredett 57. életévében lévő Nő a Magyar Nyugdíj "rendszer" véget nem érő labirintusában?? Válaszát és segítségét előre is köszönjük! Tisztelettel B.István

BJúlia # 2015.01.18. 12:01

Üdv Mindenkinek, elnézést, kicsit mérsékelten végeztem tevékenységem az utóbbi héten, mert kaptam egy szteroid injekciót a vállízületembe és a mellékhatásai kiütöttek, volt más alternatíva is, de azért se lelkesedtem. Mindegy, ez van. Minden esetre újból és újból tapasztalom, nincs a magyar életnek értéke hazánkban, mint ezt egy amerikai ügyvéd (magyar) mondta, mert olyanok a törvények. Ez van.

atty79
D minősítés rokkantsági ellátás mellett is lehet dolgozni, DE keresetben korlátozva!! Ha azt betartja, nem szüntetik meg ellátást. Szakmai honlapomon itt 2) pontban bővebben(nincs reklám, nincs hasznom, csak szöveges tájékoztatás):
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Gebeus55
Rokkantsági ellátás mellett a srác természetesen jogosult (6órában dolgozik) táppénzre.(1997. évi XXXIII.tv.)
Ugyanis semmi köze a rokkantsági ellátáshoz, inkább a keresőképtelenségéhez és munkaviszonyához, mert:
Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.

Gica57
nem lényeg, hogy hol mennyi a csúszás. Csak az érintettnek, aki felülvizsgálatra vár (van soros fv.- ilyen esetben addig kapja ellátását, amíg másik határozat megszületik a felülvizsgálatot követően, aztán annak megfelelően), legyen félévente szakorvosi javaslat, véleménye állapotáról, hogy bármikor érkezik az időpont felülvizsgálatra, a kézhezvételtől számítva 1-3hét múlva körülbelül, ennyi ideje lenne, hogy bejusson szakorvoshoz friss véleményért, erre nem biztos, hogy alkalma lesz, és friss szakorvosi (fél éven belüli legalább) ezzel kell bizonyítani érintettnek, hogy még mindig fennáll állapota, legalább olyan súlyos, mint legutóbbi felülvizsgálatkor, vagy súlyosabb.

gyöngyhaj
2010-ben történt felülvizsgálata során 56% ÖEK-et véleményeztek Önnek, de nem írja, milyen ellátást, ezért valószínűsítem, hogy III.cs. rokinyugdíjat, amit 2012-től átneveztek Önnek (nem töltötte be 2011.12.31-ig 57.életévét), rehab ellátássá, és ugyan olyan összegben kapja azóta is ellátási összegét, jelentkezett 2012. márc.végéig felülvizsgálatra, mivel nincs soros felülvizsgálata, így nem tudni, a Hivatal mikor ad felülvizsgálati időpontot majd, de megtörténik felülvizsgálata a 2011. évi CXCI.tv. alapján. Addig lásd GICÁnak írtat, nyugalom. Hivatal sem tudja, mikor történik felülvizsgálata, felesleges ezzel zavarni őket, hadd végezzék munkájukat, Ön pedig legyen felkészült, és csak akkor foglalkozzon az üggyel, ha odaér. Addig felesleges izgatottnak lenni miatta.

Szép napot, ha valaki elakad személyes ügyben, keressen kérem email, honlapomon megtalálja.
Önzetlenül válaszolok.

tigernyul # 2015.01.18. 11:07

Tisztel jogi fórum! Rokkantsági ellátásban részesülök( előtte szociális járadék) Ez mellet dolgozom 6 órában.2105 május 13 .-ától jogosult leszek öregségi nyugdíjra.Az a kérdésem,hogy a rokkansági ellátás iletve az előtte folyósított szociális járadék összege beleszámít-e a nyugdijalapba? Előre is köszönöm Válaszát!

ezsuzsa # 2015.01.17. 16:07

atty 79!
D kategóriával nem lehet rehab kártyát kiváltani, az csak rehabilitációs ellátás esetén jár, te pedig rokkant ellátást kapsz.
Mehetsz megváltozott munkaképességű munkára csak a munkáltató nem kap utánad támogatást, de ha így is alkalmaznak, akkor hajrá!

Gica57 # 2015.01.14. 04:49

Boldog uj évet minden Fórumozónak!
Tudja valaki, hogy Egerben a soros behivások /leszázalékolások/ kb. mennyit késnek ?

atty79 # 2015.01.12. 09:41

Üdv mindenkinek! 2014.szept.1-óta rokkantsági ellátást kapok. D kategória 88% egészségkárosodás.Ez mellett elmehetek-e megváltozott munkaképességű munkára? Ha igen,kell e kiváltanom valamit,pl: Start kártya,vagy valami hasonlót? Köszönöm a válaszokat! Üdv: Attila

Cebeus55 # 2015.01.10. 21:27

Először is boldog új esztendőt minden kedves Fórumozónak! Rég jártam erre!
A következő problémámra szeretnék választ kapni.
Fiam (37 éves) 2013. december 1. napjától ROKKANTSÁGI ELLÁTÁS-ban részesül. Nem rehabilitálható, egészségi állapot mértéke: 30 %, minősítése: D kategóriájú.
2014. 06. 18-ától összeserelő operátorként 6 órás munkát végez a Work Force Kft. által "kihelyezett" cégnél.

KÉRDÉS: ROKKANTSÁGI ELLÁTÁS MELLETTI MUNKAVÉGZÉS ESETÉN RÉSZESÜLHET-E TÁPPÉNZBEN?

Megjegyzés: január 5-én kificamodott a válla, ez legalább 2 hét, és jan. 26-ától pedig 3 hetes "nappali kórházba" van beutalója a Széchenyi fürdőbe.
Előre is köszönöm a választ. Üdv. :)Czédli Bea

gyöngyhaj # 2015.01.08. 14:26

Tisztelt B Júlia!Szeretnék érdeklődni ,kicsit izgatott vagyok 2010ben voltam felülvizsgálaton egészségkárosodásom 56% ,felülvizsgálata nem szükséges ,komlex rehabilitációja nem javasolt.A mai napig nemszóltak,behivnak méf felülvizsgálatra? Válaszát köszönöm.


Érdekl?dnék,mozgáskorlátozott vagyok.Nevemen az autó,férjem az üzemben tartó.Kell e sulyadót fizetnni.

BJúlia # 2015.01.08. 07:57

Szalmakalap
az özvegyi ellátásnak orvosi feltétele, hogylegalább 50% az egészségi állapota vagy kevesebb. Ha ezt a feltételt nem teljesíti, akkor nem megállapítható az ellátás. Ha bizonyítani tudja (szakorvosi igazolásokkal), hogy állapota súlyosabb, mint azt bizottság megállapította, akkor pl. többek között van jogalapja a fellebbezésnek, keresetnek (harmad fokon Munkaügyi Bírósághoz, de első fokhoz címezve). A beadványban lehet indítványozni néhány dolgot,...hosszú. Az eljárás illeték, költségmentes az állam részéről, de minden perre igaz, hogy a vesztes fél fizeti a nyertes költségeit, ha az kéri. Egy per kimenetelét egy ügyvéd sem tudja garantálni. (özvegyi ellátást szabályozza 1997. évi LXXXI.tv.)

Ön 58 éves, írja, nem ez számít az öregségi nyugdíjkorhatárt kell elérnie az öregségi nyugdíjhoz (1957-ben született, valószínűsítem, így 65 év az öregségi nyugdíjkorhatára.

Viszont írja, több mint 40 év a szolgálatai ideje, és HA NŐ, akkor kérheti a nők 40 éves korhatár előtti ellátását (167/2011- Korm.r. értelmében).

Előző bekezdésben írt ellátás tuti magasabb összeg, mint a 2011. évi CXCI.tv. alapján kérhető (Rehab Szakig Szerv illetékes) megvált.munkaképességű személyek ellátásai, ahol munkavégző képességet vizsgálnak, rehabilitálhatóságot is, komplex minősítést kap, biztosítotti időt vizsgálnak, ...lásd bővebben itt 4) pontban:
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Az információk alapján Ön dönt.
Email címem szakmai honlapomon megtalálja, esetek különbözőek, személyre szabott választ kap, ha van időm.Ha elakad, keressen.
Szép napot

Szalmakalap # 2015.01.06. 08:02

Tisztelt B.Júlia!

2014. november 19-én voltam özvegyi nyugdíj felülvizsgálaton, ma kaptam meg az elutasító határozatot. A mellékletként feltüntetett szakvélemény nem volt a borítékban. Ezt jeleztem telefonon a NYUFIG-Budapest felé, ígéretet kaptam, hogy pótolják. Egészségi állapot: 59%. Mindenképpen fellebbezek, más ellátásban nem részesülök. Milyen lehetőségem marad, ha fellebbezés után is elutasítás lesz? Jár-e valami a 41%-ra? Ez nem komplex felülvizsgálat volt. Egyébként 2010. május 31-ig folyamatosan dolgoztam. Munkában töltött időm 37 év, szolgálati időm 40,5 év. 58 éves vagyok, 15 éves koromtól folyamatosan dolgoztam.

Köszönettel várom a válaszát!

antal001 # 2014.12.30. 14:23

Minden sorstársamnak, Békés boldog új évet kívánok.

BJúlia # 2014.12.20. 08:52

boxeres,
biztosítotti idő hiányában a 2011. évi CXCI.tv. alapján nem jogosult megvált.munkaképességű személyek ellátásaira, így önkormányzat illetékes szoc.ellátás megállapítására vagy elutasítására a 1993. évi III.tv. alapján, lásd szakmai honlapomon rehab gazd szakértőként itt:
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

ÁM számítani kell arra, a szociális ellátáórendszert is átalakítja kormány jövőre!!

encsi1 # 2014.12.19. 23:19

Tisztelt BJúlia!
Anyukám agyvérzéssel kórházi kezelés alatt áll.Rokkantosítása folyamatban, a nyugdíjfolyósító háziorvosi dokumentációkat kér, azonban a körzeti orvos nem hajlandó a szükséges papírokat elkészíteni, mondván a beteg míg intézményi ellátás alatt áll, neki nincs joga kórtörténetet írni.A Kecskeméti nyugdíjfolyósító ennek ellenkezőjét állítja, és várja az igazolásokat tőlem.Törvénymódosításokat, vagy jogszabályokat keresek ezzel kpcsolatban, amivel bizonyíthatok a háziorvosnak, de nem sokra jutottam. Ez ügyben kérek segítséget.
Köszönettel!!


TiszteltB.Júlia!
Agyvérzés után a rokkantságosítást intézem.Kecskeméti nyugdíjfolyósító háziorvosi igazolásokat,kórtörténetet kér t?lem, de

ezsuzsa # 2014.12.19. 10:19

Boszeres!
Az agyvérzés és a magas vérnyomás is figyelembe vehető az egészségkárosodás megállapításánál.
Amennyiben legalább 50 % egészségkárosodást állapítanak meg akkor az önkormányzatnál kaphatsz szociális segély (ami jelenleg 25650 Ft), illetve ha 50 % alatt van, akkor marad az aktív korúak ellátása (22800 Ft). Mindenképpen az önkormányzathoz fordulj, majd ők küldenek vizsgálatra (gyorsabban mintha te adnád be a kérelmed az RSZSZ-hez).
Mivel munkaviszonyod hosszabb ideje nem volt, nem lehetsz jogosult egészségkárosodottak ellátására.

boxeres # 2014.12.18. 15:06

Arra szeretnék választ kapni, hogy a közelmültban sajnos volt egy agyvérzésem, magasvérnyomás problémám, és ezen betegségek menyire vigyelembevehető egy esetleges valamilyen járadék, járandóság (vagy nem tudom hogy nevezzem) kapására.
Sajnos nincs és előtte sem volt munkám már rég.
Eddig ledolgozott munkaidőm ami összesen 20 éb kb.
2000 ben kaptam egy 30% munkaképességcsökkenéséről egy dokomentumot sziv és érendszeri betegségek miatt.
Mivel semmi jövedelemmel nem rendelkezem szeretném tudni hogy valamilyen kis alamizsna jár e nekem.
Köszönöm a választ előre is.
Üdvözlettel:Imre