Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


n.zsuzsanna # 2010.10.27. 17:02

Kedves Arana és a többi sorstárs !

Mit szólnátok a TV ügyvédjéhez ?

Jácintka azthiszem az itteni fórum legaktívabb segítője, Nem kérdeznél rá "nekünk " ?????

n.zsuzsanna # 2010.10.27. 17:09

A %-okkal nem érdemes foglalkozni. Én kiszámoltam, kb 80 %-os kellene, hogy legyek !
45 %-os vagyok.

A bírósági perköltséget lehet kérni ingyenesnek, én pld. benyújtottam a 27.000 Ft-os csekkszelvényemet és pár sort, mint kérvény.....a XI. ker-nek van ingyenes szociális alapon járó ügyvédlistája aki szintén ingyen képvisel ( igaz nem jól )azt hiszem ez máshol is van. "Joga van hozzá a nép ügyvédje"
Próbáljátok meg.
Hátha.....

Seti # 2010.10.27. 17:18

Kedves Kobeka!

Bocsánat, elnéztem amit írtál, látom,hogy nem nekem szántad.
Amúgy gondolhatod, hogy én mennyire csodálkoztam, hogy ilyen keveset érnek gerincnyavalyáim,és bevallom azon is meglepődtem, hogy enyhe depresszióm arányaiban pedig relatív sokat ér. Gerinc instabilitásomtól (12%) sokkal többet szenvedek, mint a depressziómtól (9%).
Furcsa nekem ez a számítás, nem igazán értem, hogy egyes betegségek bekerülnek a szakvéleménybe, mások pedig kifelejtődnek "véletlenül".

jácintka # 2010.10.27. 17:41

Kedves n.zsuzsnna
Én nem vagyok jog végzett.
Ha ki nyitom a szám vagy irok akkor azért teszem mert azt a sok igazságtalanságot és bátran lemerem írni az ORSZI a szabályoknak nem megfelően birálja el rokkantságot.
Sőt tovább megyek kivánni hagy a felülvizsgáló orvosok szaktudása is.
A TV ügyvédje nem tudom járható út lenne e.
Már csak azért is mert ez dolog nem elég 10 -15 perc mi egy TV műsorba áll rendelkezése.
De nem vagyok semmi jó ötlet elrontoja.
Csak éppen az egésszel az gond , hogy egy valki áll ki többi hol van?
Mernek e mellé állni mert nem mindegy mellé vagy mögé.

Nem tudom ti hol találtátok meg a százalék számitást, én nem találom.

jácintka # 2010.10.27. 17:44

Megnéztem Juszt László Tv ügyvédje honlapját.
Szerintem aki gondolja küldje el problémáját én megteszem .

nandy # 2010.10.27. 21:14

A TV ügyvédje nem igazán jó megoldás.

nandy # 2010.10.27. 21:17

A %-okkal nem érdemes foglalkozni. Én kiszámoltam, kb 80 %-os kellene, hogy legyek !
45 %-os vagyok.

Kedves Zsuzsa, valaki korábban leírta már itt a fórumon, hogyan számol az ORSZI. Nem összeadják a százalékokat, hanem valamilyen szorzóval számolnak, így lesz a 80%-ból 45%.
Félreértésre adhat okot még az is, hogy kb. két éve már, a megmaradt munkaképességet vizsgálják.

kobeka # 2010.10.27. 22:21

sziasztok,

Az ORSZI számítása nagyon zavaros. az orvos szubjektíven értékelhet, és megteszi persze lefelé.

Van egy "főbetegség"
pl. hiányzik az egyik kezed akkor 100%,
ha "csak" béna akkor már csak 50%,
ha fel tudod emelni akkor már "csak" 25%
és van egy másik kezed amelyik rendben van akkor szorozzák 0,5-tel, hogy az össz-szervezeti százalékot megkapják,

esetleg rá lehet tenni egy kampót amivel kinyithatsz egy ajtót már kész a "önellátó," "munkaképes", a "nem rokkant" "funkcióképes" ...stb.

aztán a "mellékbetegségeket" szorozzák 0,4%-val, valahogy így számolnak,

ha jogosult vagy valami járadékra, azt pirulva kell átvenned mert a társadalom, "eltart"...kibeszéltük párszor már.

Egyébként, az értékelési "irányelvek" kormány rendeletben lett kiadva. Szerintem rengeteg alkotmányos alapjogot sért. Mielőtt elrendelték, véleményeztették azt velük is. Szerintem megérdemlik, hogy "megköszönjük" nekik.

http://www.szmm.gov.hu/main.php?…

Most a gúnyolódást félretéve van köztük rendes ember is, meglátjátok, ha beleolvastok.

http://www.szmm.gov.hu/main.php?…

kobeka # 2010.10.27. 22:27

Szia Nandy

Az ORSZI-nak a megmaradt munkaképességet kell(ene) vizsgálnia a törvény szerint.

Szerintem csak az egészségkárosodást "értékeli ki".
A megmaradt munkaképességről nem nyilatkozik.

Ergo törvényt sért.

hokiss # 2010.10.28. 03:59

Elolvasva többször a rokkantak kálváriáját,az a véleményem,hogy ennek az Őrületnek reméljük mihamarab vége lesz! Mert különben,mint már írtam itt mit érnek el azzal,ha hiány csökken. Ugyanakkor a hajléktalanok száma elképesztően emelkedni fog! És új fajta hajtéktalanság lesz:betegek tömegei.! Ezt egyik kormány sem szeretné,mert ezzel a sokat emlegetett-Európa szégyenpadjára valóban rávésik Magyarországt! A kérdés adott:mindenről a betegek tehetnek? Az összes probléma megoldódik,ha a betegeket kivégzik? Egyébként Dávid Ferenchez,és hasonlóan "gondolkodó millárdosokhoz lenne kérdésem:Mi lenne,ha ők is megbetegednének,de vagyon nélkül? Mert a vagyon is elveszhet! Én tapasztaltam!


hokiss

jácintka # 2010.10.28. 06:25

Kedves kobeka!
Aamit ide linkeltél az a miniszérium honlapja.
Konkrétan mit is érdemes elolvasni ?

Naplovas # 2010.10.28. 08:46

Engem 2004-ben százalékoltak le,autoimmun rheumatoid artritisszel 67%-ra. Gyalázatos egy betegség és sajnos visszafordíthatatlan. Esetemben még az is kellemetlen,hogy a Magyarországon fellelhető bázis szerekre a szervezetem nagyon rosszul reagált!
2008-ban 53%-s volt a rokkantságom mértéke,ami megfelel a régi 67%-s besorolásnak.Állapotom azóta sokat romlott és egyre gyakrabban fordul elő,hogy képtelen vagyok ellátni önmagamat! Októberben felülvizsgálatra mentem Siófokra,ahol a felülvizsgáló orvos is megállapította az állapot romlást és beírta,hogy rehabilitálható,de nem javasolja!
Már csak támbottal tudok közlekedni és magas dózisú szteridot kell szednem,hogy ne őrüljek bele a fájdalomba!
Ma megkaptam a végzést és 60%-t állapítottak meg,plusz indoklásként beírták,hogy korábban 67%-s volt a rokkantságom fokozata. Ezek szerint %-osan javultam,miközben egészségileg romlottam?
Hogyan rehabilitálható az,akinek a szervezete a legkisebb fizikai terhelésre olyan gyulladással válaszol,hogy még a mellékhelyiségbe is képtelen kimenni!Én ezt nem értem!

Malacka88 # 2010.10.28. 09:21

Lehet már kötni jogi biztosítást elég sok helyen, és ha jól tudom ezek kiterjednek ilyen jellegű problémákra is.És az ügyvédtől kezdve a perköltségig mindent állnak akár nyersz akár nem.
Másik üzemorvos nem szívózott a cukrom miatt, a cég meg még örült is hogy le vagyok százalékolva, szóval végre dolgozhatok :)

kobeka # 2010.10.29. 22:05

Kedves Jácintka és mindenki,

A minisztérium honlapján megtalálható az Országos Fogyatékosügyi Tanács Tagjainak a névsora. A téma az volt, hogy kihez érdemes fordulni (tv ügyvédje stb.)a problémáinkkal. Nekik is illene tudniuk milyen aljasul bánnak el velünk. Ezért gondoltam, hogy érdemes e-mailben némi nyomást gyakorolni és ismeretet átadni a sorsunkról. Ők szavaznak, véleményeznek a minket érintő jogszabályokról mielőtt a kormány hatályossá teszi. Egyfajta tanácsadó jelleggel.

Az ülések jegyzőkönyvei is olvashatóak.Sajnos vesztésre áll az ügyünk. Nem látszik, hogy az ott elhangzottakat a jogszabályok alakításánál figyelembe vennék. Itt többen írták, hogy ez így nem mehet sokáig, amit az ORSZI, nyugdíjbiztosító stb. művel. (talán a kormány váltásra gondoltak)

Nos, én nem látok változtatási szándékot a döntéshozók részéről. Mi a rokkantak, betegek, fogyatékosok egyszerűen nem létezünk, nem látszunk, nem hallatszunk a politikusok számára. Legfeljebb egy mondat "végre 60ezerrel kevesebb rokkant nyugdíjas van". "Nem számít" kategóriában vagyunk.

Jogi lehetőségeink és ismereteink is korlátozottak ezért az én "vesszőparipám" az, hogy ne magunkban keseregjünk csak ezen a fórumon. Szerintem meg kell ismertetni a "világot" bajainkkal. (ombudsmant, európai emberjogi ombudsman, országgyűlési képviselőket, egyenlő bánásmód hatóságot,stb.)

Az ORSZI orvosai "csak" végrehajtják a törvényesített politikai akaratot rajtunk. (én nem értem, hogy bírnak a tükörbe nézni egyáltalán)

"jogot" kapunk, hogy "munkára" bár nem tudom ezt a jogot ki vitatta el egyáltalán?

De hol van a szociális biztonsághoz való jogunk vagy az egészséghez való jogunk, vagy a tájékoztatási jogunk...stb? Szerintem ezen a vonalon van "támadható felület".

Magyarország szerintem, egyszerűen megszeg minden egyezményt a rokkant törvényekkel,(alapvető emberi jogi, alkotmány, EU és ENSZ fogyatékkal élők...stb.) A rehab. törvény miatt panaszt nyújtottam be az állampolgári jogok biztosához
Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003.évi CXXV. Törvény (Ebkrv.) 8§. Tiltja a vélt vagy valós fogyatékosság alapján történő hátrányos megkülönböztetés valamennyi formáját. Ezt a törvényt rendszeresen megsértette az ORSZI a hiányos véleményeivel, panaszok figyelmen kívül hagyásával.Irányelvek a funkcióképesség, a fogyatékosság és a megváltozott munkaképesség véleményezéséhez” nem megfelelően lettek az Európai Uniós jogból átültetve, sérti az alapvető emberi jogaimat, az Alkotmányba foglaltakat, az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményét.

Rossz hír, hogy minden EU tagállam függetlenül végzi az orvosi értékelést, leszázalékolást. Nincs egyeztetés vagy kötelező mérce. Ergo az állam "tulajdonának" tekinthet.

Talán, ha tovább nő a létszámunk, a média nagyobb figyelmet fordít ránk.

Én mindenesetre "bombázom" a beadványaimmal, panaszaimmal az összes lehető személyt és szervet.

bea0824 # 2010.10.30. 12:03

Tisztelt Fórumozok.
Férjemnek beadtuk a papírjait rokkant nyugdíj kérelméhez. Most ott tartunk, hogy csak rehabilitációs járadékot fog kapni, a orvos bizottság ezt állapította meg. Az ONYF-nél is alkalmasnak találták rá. Ki számították, hogy 180 000 ft-ra lesz jogosult 3 évig havonta. Kérdésem csak annyi, hogy mit takar pontosan az ÁFSz-szel szorosan együtt kell működnie? Mire kötelezhetik? Ő most 55 éves, ha 3 év múlva letelik neki ez a rehabilitációs járadék, mire lesz jogosult?

jácintka # 2010.10.30. 17:30

k
Kedves kobeka!
Nem tudom ki van e név mögött,de most már tudom nem vagyok egyedül vannak még akik nem adták fel a reményt ás tudja, hogy a ORSZI minden törvény felett tudja magát!
Ehhez persze " segitséget" is kaptak politikos oldalról.
Kobeka ! Sajnos Szabó Máté úr nem érzi magát illetékesnek , hogy az ORSZI viselt dolgait kivizsgálja!
Forgóné rádióba valótlanságot állit - közöl.
Az ORSZI " orvosai " a rádióba és más irott nézett médiumokba valótlanságot állitanak amely a vizsgálatokról szól.
A Vállalkozok Országos Szövetségének elnöke sületlenséget hablatyól össze !
Jó ha minden %-át vesztó tudja , hogy itt nem lesz meg állás százalékok egy két év alatt llecsökken az "ORSZI " tevékenysége " miatt.
Ebben az országban betegnek nincs helye pláne az aki már kiesett a munkából.
Itt csak olyan emberjogi szervezetek tudnának segiteni pl Helsinki bizotság ,de ez is csak most ugrorr be.
Mondtam és többször le írtam minden kezdeményezést támogatok mely az igazságot boritja ki !

gattaga # 2010.11.01. 09:55

bea0824

Ezen az oldalon "mindent" megtaláltok a rehabjáradékkal kapcsolatban:

http://www.onyf.hu/index.php?…

Egyébként üdvözlet a "Csapatban" ,végre látok valakit hat számjegyű rehabjáradékkal,magamon kívűl.
Régebbi hozzászólásaimat nézzétek át,feleslegesen nem akarok újra litániákat írni,a fórumtémától már nagyon sok eltérő dolog csapódik itt le,nem sértésként írom !

By
gattaga


By
gattaga

kobeka # 2010.11.01. 21:29

Sziasztok,

ezt találtam az egyik munkaügyi központ oldalán. A rehab. járadékosnak "együttmüködési kötelezettsége" van. Ezt tudtam. Most már ismerem, hogy néz ki a gyakorlatban.

http://www.ddrmk.hu/…ehab2009.pdf,

hokiss # 2010.11.02. 05:01

Ez a rehabilitációs,munkaügyi,mentori stb. "szakértők" egy nagy hablagy,átverés! Ezek további bujtatott,jól fizetett állások. Olyanokat kellene rehabilitálni akik erre alkalmatlanok. Elsősorban az egészséges munkanélkülieket kellene foglalkoztatni,nem pedig testi,lelki nyomorékokat!


hokiss

hokiss # 2010.11.02. 05:25

Egyébként szép a jövő. A négykézléb közlekedők,vakok,süketek,némák,a betegségük miatt beszarók,behugyozók,szívbetegek stb. fogják megoldani a gazdasági problémákat! Ők biztos alkalmasak falevélszedésre,hómunkásnak,4 órában 10 órát teljesíteni,valami lerobbant múltszázadi üzemben. Aki egészséges erős,az bankigazgató akar lenni. minimum nick árpi.


hokiss

vbartamonika@citromail.hu # 2010.11.02. 10:19

Kedves Ferife!

A szociális segély egyik feltétele az ,hogy együtt kell működni az embernek és ki közvetítik ,de előtte elküldenek üzemorvoshoz is és az majd dönt ,hogy alkalmas vagy e arra a munkára vagy sem majd utána ajánlanak valamit még.

bea0824 # 2010.11.02. 11:59

gattaga, ezek szerint te is járadékot kapsz. Az érdekelne, hogy mit is takar pontosan az ÁFSZ-szel való "együtt működés"?

kobeka # 2010.11.02. 21:21

Szia ferife,

szerintem bármikor viheted a háziorvosod igazolását, hogy nem javasolja a munkavégzést. Ha nem fogadják el,
kérheted a foglalkozás-egészségügyi orvos vizsgálatát.

A rehab. törv. szerint rosszabbodás miatt kérhetsz újabb vizsgálatot az ORSZI-tól is, főleg, ha vannak friss leleteid.

Én amikor elmondtam, hogy rehabilitálhatónak tartanak az ORSZI-nál, mindegyik szakorvos elkezdte bővebben írni a leleteket.

jácintka # 2010.11.03. 07:27

http://www.mr1-kossuth.hu/…ogyatekossag gal-elok-elfogadottsaga.html

gattaga # 2010.11.03. 09:45

bea0824

ÁFSZ: Állami Foglalkoztatási Szolgálat
A lényege az,hogy a rehabjáradék határozat megkapása után,amit a NYUFIG küld meg,bekell jelentkezni a fentebb említett irodához.Elméletileg az ORSZI vizsgálat után közvetlenűl kellet beszélgetni a foglalkoztatási szakértővel is,a tőlle kapot tájékoztató alapján kell eljárni.Tulajdonképpen egy ügyintéző vesz a "szárnyai alá" . Rehab kiskönyvet állít ki,munkát ajánlanak ki,esetleg tanfolyamra jelentkeztetnek,a rehabilitálhatóság minősítése alapján. Félévente legalább jelentkezni kell.A kijelölt mentorral tartani a kapcsolatot.
( megsúgom,egy kalap sz..rt nem ér az egész mint azt hokiss írta lentebb.
Legutóbbi akciójuk a részemre,dióhélyban:
Állásajánlat megváltozott munkaképességűeket allkalmazó cég.Időpontban előírtak szerint jelentkezni.
"Fejvadásztól" lassan csordogáló információk:
Munkaidő:Minden második napon,és csak munkanpokon 5.30-17.30 ( nem lehetne csak max napi 7 órában, de papíron faxául megoldjuk,közölte. )Nyáron fűnyírás,söprés,szemetesek takarítása,intézmény előtti járda tisztítása.A telet a hóeltakarítással tetézheded ha már egyszer ott vagy :-)))
Az érkező íratokat (nem postai köldeményeket!) űrlapok,fénymásoló papír stb( egy hivatalról van szó)gyalog cipelheted az emeletre meg ahová mondják.
Ja, a lovetta az majd egyéni beszélgetésen kiderűl,ha belevágsz a melóba.
Határidőre értesíteni a fejleményekről a Reg.munkaügyi közpon velem (is) foglalkozó ügyintézőt.Telefonban közlöm vele (mert elég úgy is,mint később kiderűlt)a tényállást,megemlítve,hogy viharlámpát,meg egy-két mosó szárító gépet is lehetne még munka közben kezelni,hogy teljen az idő.Óriási felháborodás a vonal másik felén,hogy voltak akiknek tetszett ez a munka!!!!Ha száraz kenyéren kellene élnem akkor sem hagynám magamat egy ilyen zsivány,rabló,rabszolgatartó cégnél kizsákmányolni,ráadásúl betegen!!!!És azokkal is végezni kellene akik kiszolgálják őket!!A vonal másik végén döbbent csend,maj egy késsé udvariasabb modorban közölte velem a hölgyemény,hogy ő tisztában van az állapotommal,és természetes,hogy javasolja : nem tudja ön elfogadni az állást.
Jut eszembe így a végefelé,akasztották a hóhért!Az előző mentorom a mi sorsunkra jutott,rendes nyavaját kapott,és még azt sem tudják kideríteni,hogy mit.60 kiloról -15-öt "dobott" le gyorsan. A mostani mentorommal "kinevették" a szomorú helyzetet,miszerint Ő is a másik oldalra kerülhet.Egyébként jobbúlást kívánok neki innen is,hiszen normális volt.Az új mentorommal beszélgetve,mert ugye azt is kell, említettem neki ezt a munkalehetőségnek álcázott rabszolgatartósdit,elvolt hűlve,hogy léteznek ilyenek.Márpedig a mentor feladatai közé az is beletartozik,hogy kiokosítsa az embert az ilyen és ehhez hasonló helyzetek kezelésére.

By
gattaga


By
gattaga