Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


vbartamonika@citromail.hu # 2010.11.03. 10:42

Kedves ferife !

Ne ad fel mert ismerősöm is nagyon régóta van segélyen és mindig kiközvetítik az asztmálya véget nem engette az üzemorvos .Így voltak olyan kedvesek találtak neki mást.Van akinek sikerül van aki csak a rendszerben marad )))))

jácintka # 2010.11.03. 11:45

Tudja valaki , hogy hogyan rehabilitálnak?
Mit ?
Vagy ez is csak duma ?

gades # 2010.11.03. 13:08

Sziasztok! Az új költségvetésből ollóztam"A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására az állam 2010-es költségvetés szerint 47,3 milliárd forintot költött, ez 5 milliárd forinttal csökken jövőre. Ezen a területen komoly feszültség lehet, mivel a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek számára komoly nehézséget okoz, ha az idei évhez képest is csökken az állami támogatás mértéke.". Csak a tolvaj bandák pénze nő! A Magyar valóság 2010! 20éve lopják az országot!

bea0824 # 2010.11.03. 15:10

gattaga köszönöm szépen. Most már értem mi ez a rehabilitáció.

kobeka # 2010.11.03. 21:32

egy költői kérdés:

Vajon mit tud csinálni a mentor, amikor bejelentkezek egy olyan faluba ahol csak minden 4. embernek van munkája és mindentől távol van?

bea0824 # 2010.11.04. 09:17

Na erre én is kíváncsi vagyok. Mi Eger és Gyöngyös között lakunk mind kettő 40 kmre van tőlünk. Itt sincs munka még az egészséges embereknek sem. Szerintem a férjemnek sem fognak munkát találni, ami igazából nem is baj.

Zsuzsukácska # 2010.11.04. 09:55

Sziasztok!

Rebelitáció,vagy rehabilitálható.
Egy SM beteg mit lehet rehabilitálni aki 2 bottal jár kel??De ez mi sosem fogjuk megtudni,és egy agydagantosnak milyen esélyei vannak a rehabilitációra?Hát ezt mindenki tudja!!
Én azzal nem értek egyet aki rokkant nyugdíjas,hogy-hogy melózik napi 12 órát??Felveszi a nyugdíját rá melózik,és él a több szintes házába közbe,eszik,iszik de nagyon cukros:))Tök érdekes,én ezt sosem értem meg!!Mert aki beteg,hogy fenébe tud melózni napi 12 órát,és tonna tortát benyomi,cukros édes italokat inni,és fel zabálni fél dísznot ??
Nekem aztán már ezer féle betegségem van 3 fajta autoimmun,szívbetegség,inzulinos cuki vagyok no sorolhatnám még,de a lényeg rehabilitálható vagyok.Hirtelen meg gyógyultam 12 év után:))12 évig 67% voltam:))Vannak itt érdekességek!!Jövőre megint megyek bizottság elé,lehet kimondják az áment kész vége gyógyult vagyok:))

Szép napot!!

Gabiszol # 2010.11.05. 08:54

Kedves sorstárak!

13 év után 67%-os rokkantság után, 2008. évben – a két esedékes felülvizsgálat között-, kaptam egy levelet, miszerint az elbírálás változása következtében 2008.01.01-től ÖEK 54%, III. csop. folyamatosan véleményezhető, ezen levél tájékoztatásnak minősül, ellátásomat nem befolyásolja.

2009-ben I. fokon 40, II. fokon 45%-ra vettek vissza, amit az igazságügyi orvos szakértő is helyben hagyott (bár azóta még + légzési és gyomor problémáim is lettek).

"Rehabilitálhatóság véleményezése, rehabilitációs felmérés értékelése:

Jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas. Rehabilitálható, de rehabilitációja intézményes szinten nem javasolt."

"A leggyakoribb figyelembe veendő kizáró tényezők a munkakörnyezetben és a munkavégzésben:

I.fok: teljes munkaidő; több műszak; fokozott pszichés megterhelés; fokozott balesetveszély; nehéz fizikai munka; gyakori hajolás, tárgyak emelése, szállítása; rámpán, létrán vagy lépcsőn mászás; tartós kényszertesthelyzet; tartósan azonos testhelyzetet igénylő munka.
Kiegészítés igazságügyi orvos szakértő: tartós állást, járást; gerincet fokozottan megterhelő; poros, szennyezett levegőjű munkahelyen; nehéz vagy közepesen nehéz fizikai munkára nem alkalmas."

Nagyapám kedvenc szavajárásával: Na, erre kössünk csomót!

Van valakinek valami ötlete, hogy vajon hol foglalkoztatnának?

ujpesti # 2010.11.05. 17:17

Gabiszol !
Nagyon naív vagy.Itt nem az a cél,hogy rehabilitáljanak,és hogy dolgozz.Csak arról szól az egész,hogy ne kelljen fizetni rokkantnyugdíjat !
EZ VAN !!!!!

jácintka # 2010.11.05. 17:24

Nekem azt írta be , "gerincet nem terhelő ülő munkát végezhet teljes munkaidőben.

totti6 # 2010.11.06. 07:07

Sziasztok!

Kérdésem lenne.Idén nyáron elvettek nyugdíjamat 2. fokon
is ,nagyon sokféle betegségem van.41%-ot állapítottak meg.Bíróságra került az ügy, közben kértem igazságügyi orvoszakértő véleményét, aki megállapította,hogy nem vagyok rahbiltálható és olyan %-ot ,hogy visszakapnám a nyúgdíjam,illetve 3 év múlva esedékes a felülvizsgálat.Hétfőn lesz a tárgyalásom.Közben kaptam egy olyan levelet,hogy az orvosszakértővel nem ért egyet az Orszi az egyik betegségemet nem vették figyelembe,merthogy nem járok
rendszeresen kezelésre,2x voltam, most is van időpontom,Januárra amit okt elején kaptam, illetve vannak leleteim is onnan.Hallotatok már ilyenről ,hogy az Orszi
felülbírálahtja a független igazságügyi szakértő véleményét?Várok tapasztalatokat,véleményeket,előre is köszönöm.

Dánesz # 2010.11.07. 01:39

Üdvözletem!

35-éves vagyok 2001-óta vagyok 67%-os rokkant 2011-ben megyek felülvizsgálatra,2000-ben történt egy sújos motorbalesetem,koma,arc és állcsont többszörös törése,koponyaüri vérzés,mélyvénás trombózis utáni állapot,medence és szeméremcsont többszörös törése/ami rosszul fort össze,mert nem vették észre a balesetemnél/,bal végtagok részleges bénulása,élénk mélyreflexek,suicid depresszió,személyiségzavar,a többi nem jut eszembe.Melózok napi 7-orában ,szakmám nincsen.Mire számithatok az akkori 67%-hoz képest.Köszönöm jó a fórum!

Dr. med. et jur. Petrássy (törölt felhasználó) # 2010.11.07. 07:06

Tisztelt „totti6” !

Hallotatok már ilyenről ,hogy az Orszi felülbírálahtja a független igazságügyi szakértő véleményét?Várok tapasztalatokat,vé¬leményeket,előre is köszönöm.

A helyzet ezzel kapcsolatban a következő:

A tb-i határozatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az alperes ill. a beavatkozó (ORSZI) által rendre hivatkozott, EBH2005.1359. számon közzétett jogeset szerint a Munkaügyi Bíróságnak a közigazgatási eljárásbeli (ORSZI szakvélemény), és a perben beszerzett iü-i orvosszakértői vélemények közötti esetleges ellentmondást fel kell oldania. Amennyiben tehát az ORSZI szakvélemény alapján nem jogosult a rokkantsági nyugdíjra a kérelmező, a perben kirendelt iü-i orvosszakértői szakvélemény alapján azonban igen, ezt 1-1 ellentétes szakvéleménynek kell tekintenie a bíróságnak. Tehát nem csupán a perbeli orvosszakértői véleményt kell vizsgálnia a bíróságnak, hanem a társadalombiztosítási eljárásbelit is ! Ezzel egyébként magam nem értek egyet, de a fenti döntést a Legfelsőbb Bíróság hozta, így az alsóbb szintű bíróságok az abban foglalt iránymutatást követik.

A szakvélemények közötti ellentmondást a bíróságok megpróbálhatják akként feloldani, hogy a szakvélemények készítőit nyilatkozatják atekintetben, hogy miben látják az eltérés okát. Én azonban még egyetlen alkalommal sem találkoztam olyan esettel (rokkantsági nyugdíj ügyben), mikor ezen „próbálkozás” sikerre vezetett volna, és a „szakértők” közös álláspontra jutottak volna. Az ORSZI lényegi (orvos-szakmai) vitába nem megy bele, sem az iü-i orvosszakértővel, sem az általam leírtak orvos-szakmai tartalmával. (Vajon miért nem ?).

A Polgári perrendtartásról szóló törvény szerint:
182. § (3) bekezdés:
Ha a szakvélemény homályos, hiányos, önmagával vagy más szakértő véleményével, illetve a bizonyított tényekkel ellentétben állónak látszik, vagy helyességéhez egyébként nyomatékos kétség fér, a szakértő köteles a bíróság felhívására a szükséges felvilágosítást megadni. A fél erre irányuló indítványa alapján a bíróság más szakértőt rendelhet ki. Ha a bíróság a bizonyítást hivatalból rendelte el [164. § (2) bek.], szükség szerint hivatalból jogosult új szakértő kirendelésére is.
A fenti eljárásjogi rendelkezés szerint amennyiben az ellentmondást nem sikerül feloldani, a bíróság a fél indítványára más szakértőt rendelhet ki.

Fentiekből az következik, hogy sajnos a rokkantsági nyugdíj ügyekben gyakorlatilag 0:1-ről indul a felperes, ha a kirendelt orvosszakértő véleménye kedvező, akkor még nem „nyert”, hanem csupán egyenlített.

Egyébként csak „érdekességképpen” jegyzem meg, az ORSZI azon az állásponton van, hogy mivel ők rendelkeznek kizárólagos joggal a társadalombiztosítási eljárásban szakhatósági állásfoglalás kiadására, ezért a perben a bíróság által kirendelt iü-i orvosszakértő nem jogosult felülvizsgálni az ő véleményüket, s az ő szakvéleményük mégcsak nem is ütköztethető a iü-i orvosszakértőével (a minap is kaptam egy ilyen tartalmú ORSZI beadványt). Úgy tűnik, az ORSZI szerint a véleménye kinyilatkoztatásszerűen megkérdőjelezhetetlen, még a Magyar Köztársaság Bírósága sem vizsgálhatja annak megalapozottságát. Az ORSZI ezek szerint az igazságszolgáltatás rendszerén kívül (bizonyára szerintük afelett) áll. (Persze ez az álláspont nehezen tartható, de cáfolata hosszas fejtegetést igényel).

Ez utóbbit csak azért írtam le, mert sajnos fel kell készülnie arra is, hogy az ORSZI-tól az Ön által leírtnál még jóval cifrábbat is fog hallani/olvasni.

2010. november 07.

Üdvözlettel: Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, belgyógyász szakorvos

kobeka # 2010.11.07. 20:46

úgy tűnik így "rehabilitálnak" minket

http://www.prkk.hu/…oad/fogl.pdf

és a siker kétséges, mint ahogy ezt a Holland "modell" bizonyítja, pedig ott több mint 24ezer €/fő/év pénzt szánnak rá.

http://www.prkk.hu/…ZILAN_hu.pdf

jácintka # 2010.11.08. 06:00

Kobeka!
Mind két oldalt eltávolitották !

Gabiszol # 2010.11.08. 06:39

Újpesti!

A kérdés költői volt. :D

Az az érzésem nekem is, hogy a cél: "pusztuljon a férgese"! :(((

(Amennyiben a beteg célszemélyt anyagilag ellehetetlenítik, kénytelen elhagyni a közgyógyra fel nem írható gyógyszereit, éhezik vagy egészségtelenül táplálkozik, lakhatása veszélybe kerül stb. Minél hamarabb elpatkolok, rajtam évente annyiszor kb. 1,8 millió Ft-ot tudnak megspórolni - ez a volt nyugdíjam és a jelenlegi segély közötti különbözet, kórházi és járóbeteg kezelések, gyógyszerek.)

A 40-49%-osok nem tartoznak bele a közmunkát szervező kht-k profiljába, az ÁFSZ három havonta ad egy új időpontot, meg sem kell várni, hogy bekerüljek az ügyintézőhöz. Majd egy év alatt 1 kiközvetítést küldtek, eredeti szakmámban (amiben "rehabilitáció nélkül nem foglalkoztatható"), lehettem volna egy vállalkozó alvállalkozója.

rózsácska # 2010.11.08. 09:23

Sziasztok!

Noha a hozzászólásom az első lesz,jó ideje figyelemmel kísérem az írásokat,és mit mondjak...
tragédia amit ebben az országban a BETEG EMBEREKKEL művelnek. A segítségeteket szeretném kérni:
2006 óta voltam rokkantnyugdíjas,majd idén voltam "felülvizsgálaton"-ahol gyakorlatilag mindenre kíváncsiak voltak,csak a betegségemre nem-és jelenleg úgy áll a helyzet,hogy rehabilitálható lettem.
Arra lennék kíváncsi,hogy a járadék összege a rokkantnyugdíjhoz képest mennyi lehet?
Tudom,hogy a rokkantnyugdíj 120 százaléka,de ebből még vonnak nyugdíjjárulékot,most akkor arányában mennyivel lehet több a járadék összege,mint a rokkantnyugdíjam/mármint amit kézhez kaphatok/?És még valami:
Gyes mellett kaphatom-e a rehabilitációs járadékot,illetve,hogy a gyest beszámítják -e?
Köszönöm előre is!Szép napot mindenkinek!

bea0824 # 2010.11.08. 10:24

Rózsácska

tegyük fel, hogy a rokkant nyugdíjad 100 000 ft/ hó, ennek a 120%-a ugye 120 000 ft. Ebből levonják a 9,5 %-os nyugdíj járulékot. Ez jelen esetben 11400 ft. A kézhez kapott összeg így 108 600 ft/ hó.

Ki nem jogosult rehabilitációs járadékra?

Rehabilitációs járadékra nem jogosult az, aki

* öregségi nyugdíjban, előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban,
* bányásznyugdíjban, korengedményes nyugdíjban, egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjában, szolgálati nyugdíjban, az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján járó öregségi nyugdíjban, polgármester öregségi nyugdíjában vagy közszolgálati járadékában,
* terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, táppénzben, baleseti táppénzben,
* munkanélküliség esetére járó ellátásban,
* átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban, bányász dolgozók egészségkárosodási járadékában, rokkantsági járadékban

részesül.

Zsuzsukácska # 2010.11.08. 10:58

rózsácska!!

Nekem is van 3 hónapos babám!!Pont akkor lettem kismama mikor rehabilitálható lettem,ezt kaptam a Magyar államkincstártól!!

Tisztelt Ügyfelünk!

A Magyar Államkincstár Központi Ügyfélszolgálati Osztályára érkezett elektronikus levelét megkaptuk. Köszönjük, hogy kérdésével hozzánk fordult.
Kérdésére az alábbi tájékoztatást adjuk:

A gyermekgondozási segély a rehabilitációs járadék mellett megilleti, így amennyiben ezen ellátásban részesül, a gyermekgondozási segélyről nem kell lemondania.

Üdvözlettel:Zsuzsa

rózsácska # 2010.11.08. 15:21

Bea és Zsuzsa !

Nagyon köszönöm a válaszotokat,igazán kimerítő volt.Most már legalább tudom,hogy mire számítsak.

Zsuzsa,te akkor most nem vagy köteles elfogadni a munkaügyi kötpont mentora által felkínált álláslehetőségeket?/Már ha van/
Elvégre,hogy tudnál egy 3 hónapos baba mellett dolgozni??!!
/ Mert úgy tudom,hogy egyébként együttműködési nyilatkozatot kell tenni./
De a te esetedben elképzelni sem tudom,hogy hogyan vállalhatnál munkát?
Egyébként nagyon kíváncsi leszek,hol találnak nekem is munkát?Többektől hallottam,hogy ez végülis elég komolytalan dolog.
Na,majd meglátjuk! /Mostanában elég sűrűn használom ezt a szóösszetételt!!/

Zsuzsukácska # 2010.11.08. 18:55

rózsácska!!

Félévente be kell mennem elbeszélgetésre a munkaügyi-központba.Igen ekkor is kellet aláírnom együtt működő nyilatkozatot,és mondta félévente mennem kell be,és kaptam sárga könyvet amibe az orvosaim pecsétlenek.Nagyon nehéz így,súlyos autoimmun betegség mellett,ízületi gyulladásokkal,inzulinos cukorbeteg vagyok,vérhígítóval szurkálom magam na sorolhatnám még,szteroidon élek.Szerintem így ilyen állapotba a kutyának se kellenék,nemhogy munka erőnek!!
Neked mekkora a picid?Örültem,hogy segíteni tudtam neked!!

Üdvözlettel:Zsuzsa

rózsácska # 2010.11.09. 10:00

Zsuzsukácska!

Az én picikém már nem olyan picike,mert 7 éves,de tartós betegsége miatt kapom a gyest.
Én pedig epilepsziával lettem leszázalékolva anno.
Most úgy gondolják,hogy meggyógyultam /biztos utánam is kapkodni fognak a munkaadók/bár a rehab járadék ideje alatt elég kemény hozzájárulást kapnak a csökkent munkaképességű emberek után.Azért arra kíváncsi lennék,hogy vajon a rehabilitációs idő lejárta után vajon megtartják a rehabost,vagy kirúgják,mondván,hogy: -van másik.
Üdv

kobeka # 2010.11.09. 23:32

Sziasztok,

kérdésem a következő:

Kapott-e bárki a mentortól olyan állás ajánlatot amely elégedettséggel töltötte el?

Én csak gombválogatást, vagy hasonló primitív, képzettséget nem igénylő, megalázó ajánlatot hallottam másoktól.
Persze "együttműködésből" kötelező elfogadni.

gattaga # 2010.11.10. 05:07

Kobeka

2010.11.03. 10:45 kelt. hozzászólásomban említettem,hogy voltak akiknek tetszett az állás.
Itt szeretném felhívni a figyelmét annak aki veszi a fáradtságot és visszaolvas: Idegességemben teljesen elfelejtettem beleírni: Portás-biztonsági őr a munkakör ! Még szerencse,hogy az idén "kellet" elvégeznem a személy és vagyonőri tanfolyamot,így tökéletesen tisztába vagyok azok kritériumaival.
A rohadék (elnézést a durvának hangzó kijelentésért ) kizsákmányoló,állítólagosan megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató vállalkozások,kht-k, stb. csak a szerencsétlen kiszolgáltatott sorsú egyéneket kebelezik be.( természetesen sza..ré-hú...gyé )Ehhez magas szinten aszisztál a munkaügyi központ.Összeesküvés elmélet hívő vagyok,tehát nem kizárt a zsebből támogatás az ügyintézők részére,hogy egy előzetes normakontrolt nehogy megejtsenek az állásajánlattal kapcsolatban.Mert ugye, állambácsi a rehab hozzájárulási (legalább húsz főt foglalkoztató.... a foglalkoztatottaknak min. 5%-ának megváltozott munkaképességűnek kell lennie ) összeget felcsavarta majd egy misire/fő,ezt a cégek,vállalkozások stb. iszonyatos sarcnak állítják be.Viszont a másik oldalról megfelelő anyagi támogatást lehet igénybevenniük,sőt jár! a munkáltatónak.
Egy szónak is száz a vége,kapkodva fejetlenűl összeállítot dolog ez a rehab intézmény úgy ahogy van!!!Nem "alulról" építették föl a rendszert. ( gondolok itt arra,hogy az a rengeteg munkáltató annyira levan terhelve munkával,hogy "olcsóbb,államilag valamejest támogatott"munkaerőre van szüksége,és ezt a szabad munkaerő piacon érzékeltette volna.)Előkerűltek az erre szakosodott hiénák,és most kiéneklik a piacot.ÁFSZ-nél is dolgoznak megváltozott munkaképességűek (állambácsira is vonatkoznak a foglalkoztatási törvények,ezt elne felejtsük!!!!) frankón közalkalmazotti munkaviszonyban.
Ők az elsők,akik álláskeresési technikát és egyéb baromságokat "oktatnak" a frissen avanzsált "sorstársaiknak".Példaképűl kapod őket!!!,hiszen közli veled pofátlanul,hogy lám-lám ő is megváltozott munkaképességű és dolgozik!!!Nem veszed annyira a szivedre a hablatyot,hiszen sorstársadnak érzed a személyét.

Más téma de idevág:

Megjelentek a : Csak papíron foglalkoztatók is a rehab biznizben!Ha valaki megbukik,velük együtt,azon,hogy még csak azt sem tudja ki allkalmazza,hol,stb, az csak magára vessen mert a foglalkoztatója úgyis kimossa magát a felelősség alól.
Itt egy jó példa: Mult évben egy szerencsétlen rehabos elpatkolt az otthonában,hanyatt eset a saját udvarában.A felesége rohangált mint a mérgezett egér,eszében sem jutott ( nem is juthatott ) az illető "munkahelyét" értesíteni.Később tünt fel neki,hogy a férjének milyen szépen utalgatják óramű pontosságal a fizetést.Megvolt lepődve,a férje nem mesélte el életében,hogy semmiért is lehet pénzt kapni.Ugyan úgy járt orvoshoz,kezelésre,kórházba,mint ha semmi nem történt volna.Egy "jóakarója" feldobta ő(ke)t,a kincstári vagyonkezelőnél,a gázártámogatás jogtalan igénybevétele címén,amit bekellet volna jelenteni a jövedelem változásakor.Innentől kezdve lavinaszerűen felgyorsultak az események a szerencsétlen özvegy számára.Bíróság,hivatalok tömkelege,stb. az eredmény: fizethet visszamenőlegesen büntetőkamatokkal együtt mint a katonatiszt.( Nem mintha nem volna miből,a férje életbiztosítása "tetemes" összeget ért )A férj "munkáltatója" persze kimosakodta magát,miszerint az "alkalmazott" annak rendje és módja szerint telefonon bejelentette két !!! nappal korábban,hogy kezelésekre kell mennie.A jelenléti ívet nálluk "onlájn" írják alá a dolgozók, de ez az adat sajnálatos módon a legutóbbi rendszerösszeomlásnál helyreállíthatatlanúl megsemmisült.Később kiderült a "jóakaró" személye is,a munkáltató ügyvezető igazgatója volt.Rokonok mégha távoli is.Ő is megbukott,ugyanis a papíron foglalkoztatottaktol visszatérítést szedett saját zsebre , a nettó után 25%-ot !!!.Ha nem közvetlenűl hallom,csak másodkézből kapom elsem hiszem,hogy ilyen mélységig sűlyedhet valaki.Tehát odafigyelni,az ehhez hasonló "munkáltatókra",és ha valakinek támogatásai vannak a közüzemi számlákon,a jövedelemváltozást jelentse be!Ettől a gázszámla persze nem lessz olcsóbb,de a büntetés elkerűlhető vele.

By
gattaga


By
gattaga

jácintka # 2010.11.10. 06:49

"Ha megkapják a határozatot, végez magával a rokkant ikerpár

7 hónapja | Belépek Sanyi | 0 hozzászólás

ét 54 éves iker nőt, akik megszületésük óta rokkantak, oly annyira, hogy egyikük 67, másikuk 100 százalékban leszázalékolt, és több betegségtől is sújtva szenvednek, vissza akarnak vezetni a munka világába! Esetük egyszerre megdöbbentő, megrázó és elszomorító.

Levelet kapott a szoljon.hu két debreceni asszonytól, akik ikrek. Levelük egészen megdöbbentő, érdemes elolvasni, de csak erős idegzetűek tegyék!

Íme a két levél:

"Ezúton kérem Önöket, ha levelem érdemben felkeltette érdeklődésüket, kérem nyilvánosságra hozni sziveskedjenek vagy személyesen lépjenek velem kapcsolatba! Ezt a levelet továbbítottam az illetékes egészségügyi minisztériumba!: Lakatos Kálmánné rokkant nyugdíjas vagyok, debreceni lakos. Panasszal fordulok Önhöz! 1992. március óta folyamatosan rokkant nyugdíjas vagyok! 2010. 03. 08-án hívtak az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet felülvizsgálatra! Ahol kilátásba helyezték, hogy elveszik a 67 %-os rokkantsági fokozatomat, ennek megállapítása alapján 50 % alá minősítettek és rehabilitálnak!

Majd a rehabilitációs szakértőhöz irányítottak! Megdöbbenésemben szóhoz sem tudtam jutni! Kérdés nélkül közölte velem, hogy „ha a 67 %-ot megszüntetik, akkor a Munkaügyi Központba kell jelentkeznem!”

Indokaim a következőek:

1956. november 10-én születtem ikergyermekként, kétoldali csípőficammal. 1958. 01. 28-án ébrenlétben helyre tették csípőimet, melyet ezután terpesz gipszágyba helyeztek. Így éltem további gyermekéveimet, 4 éves koromig. A gipsz eltávolítása után derült ki, hogy járásom sánta maradt! Ez megpecsételte egész életemet, sorsomat. 1959-ben kanyaróból tüdőtályogot, embóliát kaptam, melyet meg kellett műteni, életveszélyben voltam! 1989-ben ikergyermekeknek adtam életet. 1992-re mindkét csípőmben egyre nagyobb lett a deformitás és a fájdalom, ami egyre elviselhetetlenebbé tette az életemet. Gyenge és labilis idegrendszerem és a sorozatos kudarcok miatt öngyilkosságot kíséreltem meg, ami sajnos nem sikerült. Azóta is rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állok.

Kialakult a gerinc fordított „S” alakú deformálódása. A VI-XI csigolya teljes beszűkülése és merevsége! Lábaim végtag közötti különbsége 3 cm, térdízületek beszűkültek, ezért erősen kacsázó, sántító járással közlekedem. 2010. februárban röntgen által kimutatott, hogy a jobb lábam az eredeti vápa fölött helyezkedik el. Járásom nagyon nehézkes, mely gyakorlatilag erős fájdalommal jár. Ülni és állni sem bírok huzamosabb ideig. Csípőprotézis-műtét javasoltak mind a kettő csípőmben, - de a kockázat miatt, - még gondolkozom rajta, mert kudarcban már nagyon sokszor volt részem.

Egyéb más betegségeim is vannak: 1983 óta gyomor és bél problémák, melyek jelenleg is megvannak és megállapíthatóak. Jelenleg is állandó gyógyszeres kezelés alatt állok. 1995-ben epehólyag eltávolításra került sor. 2008-ban nőgyógyászati plasztikai műtét, vizelet inkotencia miatt, ami nem szűnt meg véglegesen. 2009-ben hasfali sérv műtét, ami azóta is problémát okoz, mely görcsös fájdalommal is jár. 2009 óta igazoltan magas vérnyomásban szenvedek, ami rosszullétekkel jár (170/110-190/120) között ingadozik állandóan! Egész életem küzdelem és harc a fenn maradásomért! Mely már nagyon nehézzé kezd újra válni! A rokkant nyugdíjam megvonása miatt kilátástalanná válik életem és sorsom! Ezt már nem tudom feldolgozni, mert kilátástalan számomra a jövőm!

Mivel életemet megnehezítik, ellehetetlenítik és mások irányítják /magyar kormány, ORSZSZI/, ezért úgy határoztam, hogy az orvosi bizottság végzését nem várom meg! Az elutasító határozat számomra egy halálos ítélettel ér fel!

Ennek tudatában a kedvezőtlen orvosi bizottsági határozatot elfogadni nem tudom!

Tisztelettel: Lakatos Kálmánné
Szül: Sóti Gyöngyike

Eddig hát az egyik levél, ami felment a magas minisztériumba. És most nézzük a másikat, ami még ennél ismegrázóbb :

"Elek Lászlóné debreceni lakos, rokkant nyugdíjas vagyok! Tisztelettel kérem, hogy levelemet figyelmesen olvassa végig és az illetékes hivatalnak továbbítani szíveskedjen! 1976-ban az Országos Orvos Szakértői Bizottság elé kerültem, ahol megállapították a 67 %-os rokkantsági fokozatot! 1981-ben ezt a határozatot véglegesítették!!! A 2003-as és 2005-ös orvos szakértői bizottság véleményezés alapján II. csoport 100 %-os rokkant vagyok! A régi rendeletek szerint. 2010. március 17-én voltam az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértő Intézet felülvizsgálatán! Ahol megállapítást nyert, hogy a rokkantsági fokozatomat visszaminősítik 50% alá! Indokaim a következőek:

1956-ban születtem, kétoldali csípőficammal. Édesanyámat az akkori orvosok döntés elé állították! Ha nem engedi a lábamat begipszelni, elsorvad és járásképtelenné válhatok! Így 1958-ban gipszágyba kerültem, mely három évig tartott! A gipsz eltávolítása után kiderült - hogy az akkoriban felajánlott gipszelési gyógymód rontott az állapotomon! Sánta maradtam. Négy évesen tanultam meg járni. Nagyon nagy küzdelmek árán, hosszú időtartamot vett igénybe!, mire a lábamat úgy tudtam használni, hogy ne essek el állandóan! Kora gyermekkorom óta állandó fájdalommal élek, mely lelkileg is nagyon megviselt. 1963-ban Corea minort (Reumás lázat) és ennek hatására szívizomgyulladást kaptam.

Sorozatos belgyógyászati problémák jelentkeztek az állandó gyógyszerezések miatt. 1964-ben és 1965-ben csípőműtéteket hajtottak végre rajtam, mert nem tudtam járni, állandóan elestem és erős fájdalmaim voltak. 1967-ben egy újabb csípőműtétet javasoltak, melybe szüleim nem egyeztek bele. Azért, hogy gyermeküket ne használják kísérleti alanyként! 1975-ben amikor 18-dik életévemet betöltöttem, egy jobb életminőség reményében beleegyeztem egy újabb csípő műtétbe a szüleim tudta nélkül. Az édesanyám előrelátása beigazolódott, mert a végrehajtott műtét nem sikerült! Tönkrement az egész életem! Végső elkeseredésemben öngyilkosságot kíséreltem meg mely sajnos nem sikerült!

Tanult szakmámat nem tudtam folytatni (Angol női szabó, varró). 1980-ban és 82-ben gyermekeim születtek. Az idősebbik gyermekem halmozottan sérült (fogyatékos), ez egy újabb csapás volt az életemben! Az édesapa ennek tudatában az alkoholizmust választotta! Életünk nagyon keservessé vált, így 1984-ben elváltam!

A válásom után annyira összeroppantam idegileg, hogy a Soproni Állami Idegszanatóriumba kerültem gyógykezelésre! 1992-ben megszületett harmadik gyermekem. 1993-tól kezdve sokszor eszméletemet vesztettem és gyomor-bélgörcseim voltak! Az orvosi véleményezés alapján kiderült, szívbillentyű problémák merültek föl és gyomorfekélyem keletkezett! Ezek miatt a mai napig gyógyszeres kezelés alatt állok. Ekkoriban kezdődtek csípő és térd ízületi fájdalmaim, melyek egyre elviselhetetlenebbé váltak. A debreceni orthopédiai klinikára kerültem kivizsgálásra! Csípő és térd műtétet javasoltak. A kezelő orvosom professzori véleményezést kért.

Kérdésemre válaszolva, hogy milyen esélyeim lesznek a műtét után azt a választ kaptam, hogy „nem tudja garantálni a műtét sikerességét!” Mindezek tudatában úgy döntöttem, hogy a felajánlott műtétet nem vállalom! Inkább szenvedek tovább!!! 2001-ben az élettársam kezelő orvosa felajánlotta számomra, hogy konzultál az Országos Orthopédiai Intézet egy kiemelkedő orvosával, neki mi a véleménye, lehet-e rajtam segíteni! A válasza szerint a még nem operált jobb lábamat protézissel egyértelműen, garantáltan jobbá teszi. A másik (bal) – háromszor operált – már nagyobb kérdést állított a professzor úr elé is! 2002-ben térdeim állandóan kizáródtak, folyadékot termelt, meg kellett műteni. A térdműtét utáni héten mélyvénás trombózist kaptam. Ezért csípőprotézis műtétemet halasztani kellett. 2004-ben megtörtént a csípőműtét, mely sikeresnek mondható, de éves, állandó kontrolra kell járnom Budapestre! 2006-ban az a döntés született, hogy a bal lábamon már segíteni nem lehet! Mely nagyon elkeserített. 2007 nyarától állandó, erős alhasi és bélfájdalmak, görcsök jelentkeztek. A kivizsgálások során kiderült, hogy lágyéksérvem van, melyet műteni kell. 2008. dec. lágyéksérv műtét, 2009 márc. sürgős epehólyag eltávolítás, 2009. júl. újabb lágyéksérv műtét, 2010. febr. combtő sérv műtétet hajtottak végre.

Gyógyulásom jelenleg is tart! A 2010. március 17-i orvos szakértői vizsgálat alatt az orvos közölte velem, hogy jóindulattal sem tudnak 50 %-ot megállapítani! Erre én megkérdeztem, „hogyan lehetséges az, hogy a véglegesített rokkantnyugdíjazásom megszüntetésre kerül?” Válasza a következő volt – „Neki jogában áll felülbírálni, megszüntetni!”

Ezért 2 év időtartamra rehabilitációs járadékot javasolt, mely mellett vállaljak munkát. Nagyon kevés a ledolgozott éveim száma (12 év) és legalább az öregségi nyugdíj megállapításáig még 15 évet kell dolgozzam. Így átirányított a rehabilitációs szakértőhöz! Neki is feltettem ugyanazt a kérdés, hogy „34 év rokkantság után egy tollvonásra meggyógyultam?” Válasza a következő volt: - „Asszonyom, Ön tévhitben él, nem gyógyult meg, csak jó lenne még, ha dolgozna, hogy hasznos tagja legyen a magyar társadalomnak”. „Különben is külföldön az nem divat, hogy csak úgy eltartsák a beteg embereket, mint teszi ezt a magyar állam”. Nagyon reményvesztetten és elkeseredve hagytam el az irodát!!!

Kérdéseim a következők:

  1. Miért lettem én haszna vehetetlen tagja a magyar társadalomnak?
  2. Mert betegen születtem?
  3. Mit vétettem én a magyar társadalom ellen, hogy az életemet így megkeserítik és ellehetetlenítik?
  4. Mert betegen megszülettem?
  5. Mit kellett volna még tennem, hogy értékem és becsületem legyen a XXI.-dik században!
  6. Miért rajtunk akarják az állami költségvetés hiányát lefaragni? Ezt a helyzetet nem én teremtettem és alakítottam, hogy így legyen! Ikertestvérem hasonló egészségi állapotokkal küzd. Az egész életünk küzdelem, harc és szenvedés! Még ezt a hátralévő pár évemet is tudatosan megkeserítik és ellehetetlenítik! Ebből köszönjük, de nem kérünk! Mellékelek egy fényképet, mely ékesen bizonyítja gyermekkorom életminőségét!

Megállapításom a következő!

Önök olyan nyugdíjreformot alkottak meg, melyet törvényekkel és rendeletekkel nyomatékosítottak, mely számomra a hátralévő életemet csak súlyosbítani fogja! Ezen okoknál fogva az orvosi bizottság döntését elfogadni nem tudom és visszautasítom! Ezért ha számunkra kedvezőtlen elbírálás születik, ikertestvéremmel úgy döntöttünk, hogy a debreceni 22 emeletes bérház tetejéről kéz a kézben vetünk véget nyomorúságos életünknek! Mi együtt fejlődtünk az anyaméhben, együtt szenvedtünk, szenvedünk egy életen át és együtt is fogunk meghalni!!!

Tisztelettel: Elek Lászlóné

Eddig a két megdöbbentő levél.

Hát innen, ilyen helyzetből akarják a két asszonyt visszavezetni a munka világába.! Mint Gyöngyike hírportálunknak elmondta, nem akarják megvárni a határozatot, mert bár ugyan az ellen fellebbeznek, de amíg a procedúra tart, nem kapják 61 ezer forintos rokkantnyugdíjukat! Márpedig mindkettejüknek 3-3 gyermeket kell eltartaniuk! Mit csinálnak pénz nélkül? Dolgozni képtelenek, ahogy az a két levélből is kiderül. Négy órát nem tudnak vállalni, nemhogy nyolcat. Gyöngyike is azt mondja, azért akarják őket dolgoztatni, mert most kevés a nyugdíjalapjuk. Csakhogy azt kérdezi, milyen humanitás az, hogy ilyen áron akarják velük felduzzasztani a nyugdíjalapjukat? Ezért fordultak rajtunk keresztül a nagy nyilvánossághoz. Remélik, lesz foganatja levelüknek, mert már csak a nyilvánosság ereje maradt számukra. "
ORSZI??????????????