Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


BJúlia # 2015.05.27. 09:22

Zitux,
már úgy vélem, intézkedett az ügyében, hiszen letelik a 15 nap, személyre szabottan, a pontos tényeket ismerve: mikor kapta érteyzést Rszsztől kézhez, azt pdf átküldve nekem, ha megtisztel, akkor pontos tájékoztatást kap ügyében, így személytelen, és elmondás alapján felelősségteljes tájékoztatást nem adhatok.
Várom megtisztelő mielőbbi email jelentkezését.
emailom itt is megtalája, és elérhetőségem:
http://www.versenykepesseg.eu/

Megismétlem
2015.04.29-én általam beírt OLVASSA vissza kérem:
Erzsike12
az özvegyi nyugdíjra 50% egészségi állapot vagy kevesebb eseén jogosult többek között (1997.évi LXXXI.tv.). Ez hozzátartozó ellátás, és nem saját jogú ellátás, mint az öregségi nyugdíj vagy rokkantsági vagy rehab ellátás.
Az özvegyi nyugdíjhoz köze nincs az életkornak.

Végig azt írtam érthetően (nem jogszabályt bemásolva, csak értelmezve és hivatkozva a jogszabályra, hogy özvegyinek életkorhoz nincs köze.

Ön összetéveszt Erzsikével tán.
A Kúriával (legfelsőbb bíróság) szemben is vesztett,
kérem, pontosabban, FIGYELMESEBBEN olvasson, CSAK OLVASNI kellene.

EZ önmagának és másnak sem jó, amit tesz. Én megbocsátom, nincs mit,
tévedni emberi dolog, beismerni tévedésünket is emberi lenne.

Téma túltárgyalva.

ÖZVEGYI ellátással kapcsolatosan szakmai honlapomon itt II.1. pontban a jognyilatkozatom tiszteletben tartása mellett:
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Email pedig készséggel, önzetlenül várom jelentkezésüket továbbra is rehaab gazd szakértőként felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztási rehabilitáció,
SZEMÉLYRE szólóan, támogató segítségnyújtást kap eligazodást segítve a jogszabályokban.

Most el kell mennem.

Zitux # 2015.05.26. 17:53

Tisztelt B. Júlia!

Elnézést kérek, hogy ezidáig nem írtam.
Köszönöm a válaszát!
De még mindig nem értem.
Írjak ajánlott levelet, hogy mi a helyzet?
Egyik ismerősömnek van munkaja ezalatt intezte a nyugdijat, es meg is kapta a hatarozatot! Pedig nem volt tappenzen.
Bocs, ha összevissza írok, mert hallássérült vagyok.
Tehát akkor mit kell csinálnom?
Pesten lehet e utana erdeklodni asszem a fiumei uton?
Üdv.

aperten # 2015.05.25. 16:05

Szafika írta: „Dehát a rá érvényes nyd-korhatárt még nem töltötte be , " , azt nem írta , h lenne beteg gyereke akit ápol.

Akkor lássuk visszafele.
azt nem írta , h lenne beteg gyereke akit ápol.
Így van, nem írta, de én sem ezt írtam. Én csak mint eshetőséget említettem, hogy korábban erre a 3. feltételre kaphatta az özvegyi nyugdíjat. Megjegyzem nem csak a beteg gyerek ápolása, nevelése esetét tartalmazza ez a harmadik feltétel, hanem 2 egészséges, a jogszerző után árvaellátásra jogosult gyermek nevelését is.
Azért írtam, hogy korábban erre a feltételre kaphatta az özvegyi nyugdíját, mert Erzsike azt írta, hogy a 1954-ben született, 1982 óta kapja az özvegyi nyugdíjat, és 2001 novemberétől (volt) rokkantsági nyugdíjas. Ez azt jelenti, hogy a férje halála 1981-ben vagy korábban történt mivel ideiglenes özvegyi nyugdíjat minimum 1 évig kapnia kellet a "rendes" özvegyi előtt. Ekkor még Erzsike csak 27 éves lehetett, tehát ekkor még a nyugdíjkorhatár betöltésére nem kaphatta az özvegyit. Viszont ekkor még rokkant sem volt, és ez nem is történt meg 15 éven belül (1981-től 2001-ig 20 év telt el), ezért gondoltam, hogy csakis a fennmaradó harmadik feltételre a gyermeknevelésre alapozva állapíthatták meg neki anno az özvegyi nyugdíjat. Ha most viszont az egészségi állapotára hivatkozva megszüntetik neki (ami persze nem biztos), az azt jelenti, hogy korábban feléledéssel már jogalapot váltott, azaz gyereknevelés jogalapjának megszűntével a rokkantsága alapján lett jogosult.

a szükséges 50% egészségállapotnál többet állapítottak + neki

Így van, éppen ezért szüntethetik vagy szüntethetnék meg neki. Ugyanis az egészségi állapot(EÁ) és a össz-egészségkárosodáskárosodás(ÖEK) között fordított arányosság van. EÁ=100%-ÖEK, illetve ÖEK=100%-EÁ Az egészségi állapotés a össz-egészségkárosodáskárosodás csak 50%-nál egyezik meg, és egymással fordítottan arányosak. Erzsike esetében a 60%-os egészségi állapot 40%-os össz-egészségkárosodáskárosodást jelent. Tehát korábban kissé pongyolán fogalmaztam, mikor a legalább 50%-os egészségkárosodást írtam. Pontosabb lett a legfeljebb 50%-os egészségi állapotot írni, noha teljesen ugyanaz a kettő. A mengele törvénnyel hozták be ezt az egészségi állapotot, véleményem szerint a szándékos zavarkeltés szándékával. Ráadásul jól meg is kavarták, mert egyes ellátásoknál az ÖEK-ről szól a jogszabály, másoknál pedig EÁ-ról. Nem bonyolult persze átszámolni, de figyelmetlenségből könnyen keverhető a kettő.

Dehát a rá érvényes nyd-korhatárt még nem töltötte be

A most érvényeset, valóban nem, DE az özvegyi nyugdíj FELÉLEDÉSE során az elhuny jogszerző halálakor érvényes korhatárt kell figyelembe venni, ami Erzsike estében max. 55 év lehet, az 1981-es nyugdíjszabályok szerint. Ebben különbözik a nyugdíjkorhatárra vonatkozó, feléledéssel megállapított, és "rendesen" megállapított özvegyi nyugdíj. Utóbbinál ugyanis az az éppen aktuálisat kell figyelembe venni.

TOVÁBBI INFÓK ITT:
http://goo.gl/q8XdQv


# aperten

szafika # 2015.05.25. 14:45

Egyik nap a betelefonálósba volt 1 emberke , akinek miután kifizette a rezsijét , megvette a kaját a kutyája + saját részre , maradt 50 e ft-ja , és azt mondta alig alig elég a pénze hó végéig , a másik emberkének havi 38 ? e ft a havi özvegyije , amiből élnie ?! kell !!!! hát nem eccerű az élet !

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.25. 09:13

Köszönöm a választ,én már többet nem is kérdezek erről,mert valóban nem értem és nem is értek hozzá,számomra ez nagyon bonyolult,igaz a "rendes özvegyi nyugdíjnál" is oda kell figyelni ! Szép napot mindenkinek,de sajna szakad az eső a fenébe is,talán Csütörtöktől jön a jó idő!

szafika # 2015.05.25. 08:37

Dehát a rá érvényes nyd-korhatárt még nem töltötte be , a szükséges 50% egészségállapotnál többet állapítottak + neki , azt nem írta , h lenne beteg gyereke akit ápol.

aperten # 2015.05.25. 07:09

Kedves Munkásnő!

Sajnos, még így is eléggé félreértette. A három feltétel között VAGY kapcsolat van, ami nagyon-nagyon leegyszerűsítve, az jelenti, hogy akkor kaphat az özvegy özvegyi nyugdíjat, ha vagy eléri a nyugdíjkorhatárt, vagy megváltozott munkaképességű, vagy árvaellátásra jogosult 1 beteg, vagy 2 egészséges gyereket nevel. (egyéb feltételeknek is kell teljesülni, de ezekkel nem akarom még jobban összezavarni.)

Csakhogy amíg a mengele törvény alapján 40%-os egészségkárosodástól számít valaki megváltozott munkaképességű személynek, addig az özvegyi nyugdíj szempontjából ez az érték legalább 50% Tehát az 50% az a második feltétellel egyenlő (megváltozott munkaképességű).

De korábban már linkeltem egy oldalt, kérem ezt olvassa át alaposan, ez jobban, és alaposabban elmagyarázza a lényeget:
http://goo.gl/q8XdQv


# aperten

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.25. 06:13

Kedves 'aperten' ! @ Akkor ezek szerint az ÖZVEGYI NYUGDÍJRA AKKOR IS JOGOSULT ERZSIKE VAGY MÁS,HA AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 50 %-NÁL KEVESEBB,VISZONT EZEK MEGVANNAK @@@ 1 = a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, VAGY
2 = megváltozott munkaképességű, VAGY
3 = házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő,illetve tartósan beteg,vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik. @@@.... Most már végkép nem értek semmit,illetve akkor azt gondolom,hogy ha valakiknek 50 %-nál kevesebb esetleg csak 25 % az egészség romlása,de a fent említett HÁROM FELTÉTELNEK MEGFELELNEK,akkor jár az özvegyi nyugdíj ??? Mert ebből azt veszem ki és akkor ez az érvényes és az iránymutató,igaz ??? ÜDV.

aperten # 2015.05.25. 00:26

Kedves BJúlia!

Elnézését kérem, ma úgy érzi megbántottam, de higgye el, ez nekem eszem ágában sem volt, és mint lentebb írtam nagyra becsülöm Önt. Ha egy primadonna adott előadásáról az a véleményem, hogy akkor és ott, becsúszott egy-két fals hang, attól még az nem jelenti azt, hogy ne becsülném őt, sőt még azt sem, hogy feltétlenül nekem volt ott jobb hallásom.
Talán ez a fals kifejezés bánthatta meg, ami nem biztos hogy teljesen adekvát volt, udvariasabb lett volna azt írnom, hogy "véleményem szerint nem feltétlenül helytálló" .
Azzal, hogy vitába szálltam Önnel, nem az volt a célom, hogy megbántsam, lejárassam, rágalmazzam vagy hasonló disznóságok, hanem az, hogy segítsek Erzsikének, és sok más potenciális jogosultnak. Persze ettől még lehet, hogy én tévedek, és lehet, hogy Ön.
Előbb-utóbb kiderül.


# aperten

aperten # 2015.05.25. 00:02

Ezen jogosító feltételek valamelyike ha fennáll a jogszerző (az elhalt házastárs v. élettárs) halálakor vagy attól számított meghatározott időn belül bekövetkezik (1993.március1-től 10 év, előtte 15 év), akkor jár a rokkantsági nyugdíj.
Ez még így kissé pontatlan, mert egyéb feltételeknek is fenn kell állniuk. (pl a jogszerzőre vonatkozóan, de az is kizáró ok lehet, ha az özvegy új házasságot köt, stb.)


# aperten

aperten # 2015.05.24. 23:57

Kedves Munkásnő!

Megpróbálom - amennyire tőlem telik - érthetően elmagyarázni, mi nem stimmel.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejárta után járó "rendes" özvegyi nyugdíjat három lehetséges okból állapítanak meg az özvegynek, ha az:

  1. a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, VAGY
  2. megváltozott munkaképességű, VAGY
  3. házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Ezen jogosító feltételek valamelyike ha fennáll a jogszerző (az elhalt házastárs v. élettárs) halálakor vagy attól számított meghatározott időn belül bekövetkezik (1993.március1-től 10 év, előtte 15 év), akkor jár a rokkantsági nyugdíj.

Tehát, ha 1. vagyis az első feltétel alapján állapítanak meg valakinek özvegyi nyugdíjat, akkor bizony már itt is vizsgálják az életkort, tehát a "Az özvegyi nyugdíjhoz köze nincs az életkornak" sommás kitétel már itt sem áll meg, csak akkor ha a 2. vagy a 3. jogosultsági feltétel alapján állapítják meg a nyugellátást.

Erzsikének 2001-után valamikor a második, illetve azt megelőzően lehet hogy a harmadik jogosultsági feltétel alapján kaphatta az özvegyi nyugdíjat. Ekkor valóban nem vizsgálták az életkort, mert nem a nyugdíjkorhatár betöltése volt a jogosító feltétel.

Csakhogy az megszűnő özvegyi nyugdíj feléledhet, ha az arra jogosító feltételek VALAMELYIKE (igy fogalmaz a törvény), az özvegyi nyugdíj megszüntetésétől számított 10 vagy 15 éven belül bekövetkezik. Ráadásul a feléledésnél a nyugdíjkorhatár itt a jogszerző halálakor érvényes korhatár, Erzsike esetében ez 55 év, vagy esetleg kevesebb, ha esetleg korábban korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott.
BJúlia meglátásom szerint ott tévedhet, hogy (esetleg) azt gondolja, hogy a feléledés csak ugyanazon feltétel teljesülése esetén lehetséges. Tehát ha korábban az egészségkárosodására jogosító feltétellel szerezte meg a jogosultságát, akkor a feléledés is csak ezzel lehetséges. De ez nem így van.
Persze nem tudom biztosan, hogy ezt gondolja-e, csak mint lehetséges okot hoztam fel a (szerintem) helytelen álláspontjára. Persze nem tartom magam tévedhetetlennek, kiderülhet hogy nekem nincs igazam, de ehhez jogi érvekre lenne szükség. Sajnos úgy látom, kissé megbántódott, amit nagyon sajnálok, mert tényleg rendkívül segítőkész, jó embernek ismertem meg, eszem ágában sincs megbántani, de mégis szükségesnek tartottam a korrigálást, mert sok özvegyet érinthet a téma. Egyébként találtam erről egy egész jó, és érthető ismertetőt, érdemes alaposan végigolvasni:

http://goo.gl/q8XdQv


# aperten

szafika # 2015.05.24. 14:51

BJúliának : Tévedni emberi dolog ! tévedést belátni , emberfeletti !

BJúlia # 2015.05.24. 08:53

ERZSIKE, Zoli (Dethrone), Zetux fenntartom, amit írtam, alátámasztottam jogszabályokkal, ill. várom további megkeresésüket. Megtisztelnek.
Megismétlem:

Zitux
Email nem biztos, hogy esetében megfelelően reagált vissza.
Ugyanis ha 15 napon belül nem küldi vissza (nem munkanap) a nyilatkozatot, amit Rszsz kért, akkor az eljárást megszüntetik és nem állapítanak meg ellátást a jogi feltételek vizsgálata nélkül. Márpedig a jogi feltételek fennállását vizsgálja Rszsz ezzel a nyilatkozattal.
Ha nem sikerül 15 napon belül rendeznie, hogy kereső tevékenysége a megállapítás napján (ha fennáll már az orvosi feltétel) ne legyen és rendszeres pénzellátása sem, akkor ajánlottan érdemes Rszsz felé kérni, hogy az eljárást felfüggeszteni szíveskedjenek rövid időre, amíg rendezi munkaadójával (táppénz, oep, kereső tev.munkaadó) a helyzetet a jogi feltételek tekintetében. 30 napig tuti engedélyezik, ha jelzi, hogy X időpontig táppénzen van, azután …., amit előbb írtam, de ajánlottan érdemes feladni, nem email.

Zoli, Dethrone
Ha gondja van, kérdése ilyen konkrét, kérem elküldeni szíveskedjen a határozatot pdf (ha lehet ne kép formátumban, sokam így küldik, de az sok helyet foglal), és a tények ismeretében (határozat), mindent leírok, mi mit jelent, mit tehet, vagy nem tehet, megindokolom a megfelelő §-al alátámasztom, a jogszabályokkal rehab gazd szakértőként készséggel válaszolok:
(legalább is igyekszem saját elfoglaltságom, egészségem figyelembe vételével) önzetlenül, megtisztel megkeresésével, jogszerű-e, van-e jogalapja fellebbezésnek, mit tehet, mit nem, milyen jogszabályok vonatkoznak esetére, ha van jogalapja, megírom helyette fellebbezést, keresetet, beadványt ....
Ez BIZTONSÁG érzetet kölcsönöz. Ennyit tehetek Önökért rehab gazd szakértőként.
Emellett ezzel a Hivatalok munkáját is segítem, mellesleg munkaadókét alkalom adtán.

Fontosnak tartom, hogy az érdeklődők útmutatást kaphassanak az őket érintő kérdésekben szakterületemen(ellátások, felülvizsgálat, foglalkoztatás) mindig az aktuális jogszabályok ismeretében (tények alapján), mert az információk alapján tudatosabban tudnak dönteni, ha ismerik azokat.
Mindenképpen a témához jól értő, felkészült, tájékozott, tapasztalt, szakmai vélemény megfogalmazására képes személy alkalmas erre.
Szakmai weblapomon megtalálja elérhetőségem:.http://www.versenykepesseg.eu/

Most mennem kell, ismét, szép napot

BJúlia # 2015.05.24. 08:50

munkásnőnek igaza van.

Aperten,
ha háborogni szeretne, javaslom a következő témákat:

  • befektetni érdemes úgy vélem EMBERBE, gyerekbe, vagyis egészségügybe, oktatásba, foglalkoztatásba, ez a versenyképesség alapja,

ugyanis az egészség (WHO=Egészségügyi világszervezet) szerint bio-, piszicho- szociális egyensúly, (testi-, leki-szociális) jólét állapota, amely alapszükségleteken alapul: legyen mit enni (minőségi, mennyiségi, és nem alultáoláltság, éhség), legyen mit inni (ivóvíz és higiénia), legyen hol aludni (lakhatás kérdése-devizahitelek,...), legyen megfelelő oktatási rendszer (egyéni képességek fejlesztésére Mindeni számára, és legyen MUNKA (ha van, az olyan legyen, amely biztosítja az élhetés, megélhetést)
EZ PEDIG (egészség) a GAZDASÁGI és POLITIKAI PRIORITÁSOKTÓL FÜGG.

ÍME:

Már átlagos jövedelműek is magánorvoshoz járnak Az ATV Start vendége Lantos Gabriella, a Róbert Kórház operatív igazgatója.
http://www.atv.hu/…oshoz-jarnak

Összeomolhat-e a nyugdíjrendszer?
A műsor vendége Felcsuti Péter közgazdász és Angyal József okleveles adószakértő.
http://www.atv.hu/…gdijrendszer
Nem stimmel a Quaestor-kártalanítás? Az ATV Start vendége Bokros Lajos elnök, MOMA.

Érték, világnézet, nyugati civilizáció felé, alkotmányos jogállam, demokrácia, és gazdaság nem teljesít jobban, ...David Cameron, EU-ra szükség van, demokratikus legitimációval szeretné megerősíteni a továbbiakban is Nagy-Britannia szerepét és helyét. A munkahelyeket és beruházásokat nem az államnak kell irányítani, nem az állam termeli, ezt a magánszektor szereplőinek önérdekből kell végrehajtani, és ezt akkor teszik meg, ha van a kormánynak ésszerű, szakszerű, kiszámítható, becsületes stabil gazdaságpolitikája, ilyen nincs országunkban, ezért nincs is befektetés, (EUban a 3.legkevesebbet kereső ország Magyarország, gazdasági mutatóknál a gazdasági szempontok alapján érdekes 28 ország között nincs országunk)
http://www.atv.hu/…kartalanitas

Ideje több pénzt hagyni az emberek zsebében

http://www.hrportal.hu/…0150504.html

Gyere haza fiatal programot indít az NGM a fiatalok hazacsábítására (először a Londonban dolgozó fiatalokért, és erre a reakciók tükrözik a magyar valóságot)
http://www.hrportal.hu/…0150424.html

BJúlia # 2015.05.24. 08:35

munkásnónek igaza van, köszönöm

Aperten

2015.04.29-én általam beírt OLVASSA vissza:
Erzsike12
az özvegyi nyugdíjra 50% egészségi állapot vagy kevesebb eseén jogosult többek között (1997.évi LXXXI.tv.). Ez hozzátartozó ellátás, és nem saját jogú ellátás, mint az öregségi nyugdíj vagy rokkantsági vagy rehab ellátás.
Az özvegyi nyugdíjhoz köze nincs az életkornak.

Végig azt írtam érthetően (nem jogszabályt bemásolva, csak értelmezve és hivatkozva a jogszabályra, hogy özvegyinek életkorhoz nincs köze.

Ön összetéveszt Erzsikével.
A Kúriával (legfelsőbb bíróság) szemben is vesztett, kérem, pontosabban, FIGYELMESEBBEN olvasson, CSAK OLVASNI kellene.

EZ önmagának és másnak sem jó, amit tesz. Én megbocsátom, nincs mit,
tévedni emberi dolog, beismerni tévedésünket is emberi lenne.

Hiteles, korrekt forrás vagyok rehab gazd szakértőként, ÖNNEK EZ NEM SZAKTERÜLETE, nekem igen.
Önzetlenül készséggel küldetés tudattal (sorstársként) segítem SZAKTUDÁSOMMAL embereket, ezt Mindenki tudja.
(idézzek, hivatkozzak írásaira? Értelmetlen.)
Egy oldalon állunk.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.24. 06:41

Mi ebben az,ami nem stimmel,Kedves 'aperten', B. JÚLIA EZT ÍRTA ANNO,TÖBBSZÖR ELOLVASTAM,SZEGÉNY ERZSIKE MOST MEGINT ÖSSZE LETT ZAVARVA RENDESEN EMIATT !.....§....B. Júlia üzenete.... # e-mail 2015.04.29. 20:52Erzsike12 az özvegyi nyugdíjra 50% egészségi állapot vagy kevesebb eseén jogosult többek között (1997.évi LXXXI.tv.). Ez hozzátartozó ellátás, és nem saját jogú ellátás, mint az öregségi nyugdíj vagy rokkantsági vagy rehab ellátás. Az özvegyi nyugdíjhoz köze nincs az életkornak. " .... MOST MI A NEM JÓ EBBEN,MIÉRT NEM JÓL ÍRTA B.JÚLIA,HISZEN AZ ÖZVEGYI 50 %-NÁL VAGY ALATTA NEM JÁR,"CSAK" A FELETT ! Ez így stimmel,akkor mi a gond ezzel ??? Üdv

aperten # 2015.05.23. 21:12

Kedves BJulia!

Nem a 2015.május 3-án 17.01 időpontban küldött hozzászólásából idéztem, hanem a 2015.04.29. 20:52 időpontúból, az utolsó mondatot. Miért tartja ezt rágalmazásnak? Vagy talán nem Ön írta ezt???

-------------------------------------------
  • BJúlia
# e-mail 2015.04.29. 20:52Erzsike12 az özvegyi nyugdíjra 50% egészségi állapot vagy kevesebb eseén jogosult többek között (1997.évi LXXXI.tv.). Ez hozzátartozó ellátás, és nem saját jogú ellátás, mint az öregségi nyugdíj vagy rokkantsági vagy rehab ellátás. Az özvegyi nyugdíjhoz köze nincs az életkornak. ” --------------------------------------------
De véleményem szerint a május 3.-ai beírása is téves jogértelmezése utal. Kérem ezt ne sértésnek vegye, hanem jó szándékú korrekciónak, hogy a tanács megalapozott legyen. Én beidéztem a jogszabályt, ami alapján véleményem szerint Erzsikének feléledéssel jár az özvegyi nyugdíj. Még ki is emeltem vastagítva, hogy miért.----------------------------------------------

1997. évi LXXXI. törvény
47.§
...
(2) Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor

a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy
megváltozott munkaképességű, vagy

...

53. § (1) Feléled az özvegyi nyugdíja annak, akinek az özvegyi nyugdíja nem házasságkötés miatt szűnt meg, ha az arra jogosító feltételek valamelyike

a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tizenöt éven belül,
a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven belül

bekövetkezik.

Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani.”

Vagyis, ha pontosak az infók amit Erzsike12 írt az ügyről, akkor feléledéssel jogosult az özvegyi nyugdíjra, mivel férje halálának idején Erzsike12-re vonatkozó nyugdíjkorhatár 55 évnél nem lehetett több,amit jelenleg viszont már betöltött. Abban viszont látok némi ellentmondást, hogy 1982-től kapta az özvegyi nyugdíjat, és a rokkantságit pedig 2001-től. A kettő között több mint 15 év telt el.


# aperten

BJúlia # 2015.05.23. 10:02

Zitux
Email nem biztos, hogy esetében megfelelően reagált vissza.
Ugyanis ha 15 napon belül nem küldi vissza (nem munkanap) a nyilatkozatot, amit Rszsz kért, akkor az eljárást megszüntetik és nem állapítanak meg ellátást a jogi feltételek vizsgálata nélkül. Márpedig a jogi feltételek fennállását vizsgálja Rszsz ezzel a nyilatkozattal.
Ha nem sikerül 15 napon belül rendeznie, hogy kereső tevékenysége a megállapítás napján (ha fennáll már az orvosi feltétel) ne legyen és rendszeres pénzellátása sem, akkor ajánlottan érdemes Rszsz felé kérni, hogy az eljárást felfüggeszteni szíveskedjenek rövid időre, amíg rendezi munkaadójával (táppénz, oep, kereső tev.munkaadó) a helyzetet a jogi feltételek tekintetében. 30 napig tuti engedélyezik, ha jelzi, hogy X időpontig táppénzen van, azután …., amit előbb írtam, de ajánlottan érdemes feladni, nem email.

Zoli, Dethrone
Ha gondja van, kérdése ilyen konkrét, kérem elküldeni szíveskedjen a határozatot pdf (ha lehet ne kép formátumban, sokam így küldik, de az sok helyet foglal), és a tények ismeretében (határozat), mindent leírok, mi mit jelent, mit tehet, vagy nem tehet, megindokolom a megfelelő §-al alátámasztom, a jogszabályokkal rehab gazd szakértőként készséggel válaszolok:
(legalább is igyekszem saját elfoglaltságom, egészségem figyelembe vételével) önzetlenül, megtisztel megkeresésével, jogszerű-e, van-e jogalapja fellebbezésnek, mit tehet, mit nem, milyen jogszabályok vonatkoznak esetére, ha van jogalapja, megírom helyette fellebbezést, keresetet, beadványt ....
Ez BIZTONSÁG érzetet kölcsönöz. Ennyit tehetek Önökért rehab gazd szakértőként.
Emellett ezzel a Hivatalok munkáját is segítem, mellesleg munkaadókét alkalom adtán.

Fontosnak tartom, hogy az érdeklődők útmutatást kaphassanak az őket érintő kérdésekben szakterületemen(ellátások, felülvizsgálat, foglalkoztatás) mindig az aktuális jogszabályok ismeretében (tények alapján), mert az információk alapján tudatosabban tudnak dönteni, ha ismerik azokat.
Mindenképpen a témához jól értő, felkészült, tájékozott, tapasztalt, szakmai vélemény megfogalmazására képes személy alkalmas erre.
Szakmai weblapomon megtalálja elérhetőségem:.http://www.versenykepesseg.eu/

Most mennem kell, szép napot

BJúlia # 2015.05.23. 10:01

Aperten
NE állítson olyat, amit NEM írtam, ez a szakterületem, naprakészen adom felelősség teljesen információkat, küldetés tudattal,
NE rágalmazzon, ismerem Önt, tán valakivel összetéveszt,

OLVASSA vissza kérem haladéktalanul 2015.május 3-án 17.01kor Erzsikének általam írtakat, vagy azt megelőzően is özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban, vagy szakmai honlapomon erről írtakat, íme:
Kedves Erzsike!
Esetében nem jogosult özvegyi nyugdíjra (ha egyéb feltételeknek megfelel, akkor sem), mivel egészségi állapota 60%, és nem 50% vagy kevesebb.
Írtam és hivatkoztam 1997.évi LXXXI.tv.

aperten # 2015.05.22. 23:55

Dethroner, igazad van, valószínűleg én is fals infót adtam. A helyzet kissé bonyolultabb. De ennek kibogozásához több részlet kellene. Az általam idézett jogszabály hely a tényleges felülvizsgálatra vonatkozik, azaz arra az esetre, ha már volt egy mengele törvény szerinti első "felülvizsgálat"-nak álcázott, ám valójában első jogosultságmegállapító vizsgálat a mengele törvény szerinti rosszabb ellátásokra a kifosztott rokkantaknak, ill. a korábbi rendszeres szociális járadékosoknak. Tehát ez az első "álcafelülvizsgálat" valójában még nem felülvizsgálat, mert a tényleges felülvizsgálat, egy már elbírált jogosultság, illetve egészségi állapot újra-vizsgálata, azaz tényleges felülvizsgálata. Erre a kétféle "felülvizsgálat" alapján történő jogosultság megállapító, ill. megszüntető határidők különbözősége is rávilágít. Ráadásul a mengele törvény 2012-től simlis ködösítéssel ugyanúgy "rehabilitációs ellátásnak" nevezi és jogi tartalmát önkényesen megváltoztatja a korábban jogerős határozatokkal, bírósági ítéletekkel megállapított rendszeres szociális járadékokat, a baleseti rokkantsági, és a rokkantsági nyugdíjakat, mint a zsarolással kikényszerített "önként kért" "álcafelülvizsgálatok" után járó rehabilitációs ellátást. Ez utóbbi sem jogi védettségben, sem összegében, sem a folyósítás idejében nem egyezik a rehabilitációs ellátásként folyósított korábban jogerősen más jogcímen megállapított ellátásokkal.

De visszatérve az általad felvetett határidő problémára, valószínűnek tartom, hogy az első "álcafelülvizsgálat" történhetett édesanyádnál. Ez esetben rendben a határidő, mert a mengele törvény
33.§
(7) A felülvizsgálatot követően a jogosultsági feltételek fennállása esetén az e törvényben meghatározott ellátást az erről szóló döntést követő harmadik hónap első napjával kell megállapítani, rehabilitációs ellátásra való jogosultság esetén az ellátás határozott időtartama ezzel a nappal kezdődik. ...

Ez "kedvezőbb" azoknak akiket megfosztanak korábbi ellátásuktól, de akik magasabb összegre lesznek jogosultak állapotrosszabbodás miatt, kedvezőtlenebb.


# aperten

dethroner # 2015.05.21. 15:45

aperten, köszönöm a választ. Ezzel már picit érthetőbb, viszont még az idézett törvényi időtartam és a határozatban szereplő nekem még ezek után sem világos.
04.15-én volt a felülvizsgálat, 05-12-én kapta meg az erről szóló határozatot. Hogy jön ki akkor ebből „az erről szóló döntést követő második hónap első napjával állapítja meg” kifejezésből a 08.01-es dátum?

aperten # 2015.05.21. 14:19

Zitux:

327/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet

a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos eljárási szabályokról

9. §
Az ügyintézési határidő 60 nap. A jogosultsági feltételek fennállása esetén, ha a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának összege a szükséges adatok hiánya miatt a kérelem benyújtásától - a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 33. § (3) bekezdésének figyelmen kívül hagyásával - számított 60 napon belül nem határozható meg, a rehabilitációs hatóság végzésében a megváltozott munkaképességű személyek ellátása Mmtv.-ben meghatározott legkisebb összegének megfelelő előleget állapít meg. A megváltozott munkaképességű személyek ellátása megállapítását követően a folyósított előleg összegét a visszamenőlegesen járó ellátás összegébe be kell számítani.


# aperten

aperten # 2015.05.21. 14:14

Dethroner: azért, mert ezt írja elő a törvény. Elvileg a határozatban erre hivatkozni is kell.

2011. évi CXCI. törvény
19. § (1)
...
(2) Amennyiben a felülvizsgálat során a rehabilitációs hatóság megállapítja, hogy a 3. § (2) bekezdés szerinti minősítési kategória eltér a felülvizsgálatot megelőzően megállapított minősítési kategóriától (a továbbiakban: állapotváltozás), akkor a megváltozott munkaképességű személyek ellátását és annak összegét az új minősítési kategória figyelembevételével, az erről szóló döntést követő második hónap első napjával állapítja meg. Állapotváltozás esetén a megváltozott munkaképességű személyek ellátása összegének megállapítása során havi átlagjövedelemként a korábban alapul vett havi átlagjövedelemnek az évente bekövetkezett fogyasztói árnövekedés mértékével növelt összegét kell figyelembe venni.


# aperten

dethroner # 2015.05.20. 17:12

Jó napot kívánok!

Édesanyám rehabilitációs ellátásban részesült ezidáig. 2015. április 15-én első fokú orvosi bizottság előtt volt. A minősítő felülvizsgálatról kapott határozatban az áll, hogy a rehabilitációs ellátást 2015.07.31. nappal megszüntetik, helyette 2015.08.01-től rokkantsági ellátást állapítanak meg. Azt szeretném megkérdezni hogy mi az oka annak hogy csak a felülvizsgálattól számított 3 és fél hónap elteltével lép életbe az a változás, miért nem a felülvizsgálat napjától, vagy az azt követő hónap elsejétől?

üdvözlettel: Zoli

Zitux # 2015.05.19. 13:40

Tisztelt Cím!

Szeretnék érdeklődni, hogy meddig tart az elbírálás a rokkantsági ellátás kérelemhez.
Mivel január végén elküldtem levélben, február végén kaptam papírt, hogy leleteket is küldjem be 15 napon belül.
15 napon belül nem tudtam gyorsan elintézni, ezért emailban írtam nekik, hogy hosszabítást kérek, de erre nem válaszoltak.
Végül április elején elküldtem a szükséges kért adatokat.
Ez idáig még mindig nem kaptam értesítést.
Mi lehet az oka?
Hol lehet megkérdezni? E-mailban nem lenne jó? Mert erre nem válaszoltak.
Már lassan egy hónap múlt, és még mindig nem kaptam levelet.
Egyik ismerősöm 1 hónap alatt máris intéztek.
Várom a választ!
Üdv.