Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Veci # 2010.09.02. 19:23

A békés megyei ismerősömnek is eltölódott az idő.


Üdvözlettel Veci

gades # 2010.09.03. 03:23

Nekem Júliusban kellett volna mennem,de csk Aug-19-ére jött a papír.Egyébként,olyan alaposan megvizsgált,hogy hiányos fogazat van a határozatban,pedig 3éve protézisem van.Ki van adva nekik,hogy dobálják ki a betegeket.Ez Alkotmány sértő!Ez a szép új világ!

gades # 2010.09.03. 03:32

Lehet,hogy azért kaptam csak 46%-ot mert nem tudok foggal elhúzni egy kamiont? Majd megkérdezem!:)

marion # 2010.09.04. 07:06

Hokiss-nak
Köszönöm a választ

Igaz ritkán tudok erre a fórumra jönni de hosszú sorban állás után nagyon szomorú dolgot tudtam meg.
Úgy vélem ezt jó ha tudja az aki ezt olvassa és eltudja mondani másoknak..

Segíteni akarok egy 50 év körüli hölgynek SM beteg nincs semmi jövedelme SEMMI. valóban és elment a bizottságra ott kapott 45% kot nos ezután jött az Önkormányzat majd a munka ügy és sehol semmi. Itt jöttem én a segítségemmel vittem egy csomó papírt kitöltöttük rendje módja szerint és bevittem ahova kellett.
Ott közölték velem sajnos ha " HÁZTARTÁSBELI" volt akkor nem tudnak neki adni rendszeres szoc segélyt.
Azóta elvagyok döbbenve. Egyedül él hogyan tovább.
Most keresek egy olyan céget aki otthonra tudna neki munkát adni hogy a következő bizottsági procedúrára legyen megfelelő bejelentet munkája akár csak ha 4 órás is.

ezsuzsa # 2010.09.04. 11:24

Helló Marion!
Szerintem a hölgynek, ha háztartásbeli volt, a volt férjétől lehet feleségtartást kérni. Ha özvegy, akkor természetszerűleg özvegyi nyugdíjat. Ha viszont együtt él a férjével, akkor pech.

ezsuzsa # 2010.09.04. 11:25

Bocs! Most látom, hogy egyedül él, akkor marad az első két variáció.

Mary_ (törölt felhasználó) # 2010.09.04. 15:18

Emberek megpróbáltam a fogammal elhuzni a kamiont,
de kihuzta a fogamat,az 50%-hoz ez hiányzott.
(elnézést nem illik a forumhoz "gades"válasz)

vbartamonika@citromail.hu # 2010.09.04. 16:25

Kedves Marion!
A hölgy aki egyedül van jogosult lakás fenntartási támogatásra,átmeneti segélyre ,közgyógyra.És van egy olyan még a tb nél Átmeneti segély ha nagyobb kiadásai vannak gyógyszer meg ilyenek.Ez mind független egymástól .

hokiss # 2010.09.05. 02:47

Írtam egy hosszabb bejegyzést,valami hiba miatt nem jelent meg. A lényege az volt,hogy a tömeges visszamínősítéseknek,rokkantnyugdíj megvonásoknak az lesz a vége,hogy tele lesz a ország hajléktalan rokkant,beteg emberekkel! Reméljük a vezetőink ezen elgondolkodnak,mert aki beteg azt soha nem lehet rehabilitállni! Ott kell keresni az állrokkantakat ahol vannak. A véglegesen leszázalékoltak között! Őket kellene behívni felülvizsgálatra. Aki valóban beteg,nyugodtan állna az ilyen vizsgálat elé. Annak nincs mitől félnie.


hokiss

Mary_ (törölt felhasználó) # 2010.09.05. 05:06

Eggyetértek ,de a végleges leszázalékolás szerzett jog és ehez nem mernek hozzányulni,ugymond.
Szerncsém van ,hogy a család megértően támogat viszont akinek nincs ilyen szerencséje valóban nagyon nehéz reménytelen,kilátástalsn helyzetbe kerűl!

marion # 2010.09.05. 06:32

Kedves Fórumozok!
Megtisztelő válaszotokat nagy tisztelettel köszönöm.

Egy cseppet elárulom hogy mit dolgozok:
Térítés mentes házi segítő szolgálatnál tisztelet díjasként dolgozok,és legjobb tudásom szerint és szívből igyekszem azoknak az embereknek segíteni akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják önmagukat ellátni, vagy környezetüket rendben tartani, úgy mint egészséges vagy fiatalabb korukban.Ebbe beletartozik hogy közügyeket is intézünk és megpróbáljuk felhajtani a segítségek lehetőségeit.
Évek óta foglalkozom "mozgássérült emberek segítésével::.nem fizetésé..
Én se vagyok egészséges és ezért átérzem mindenkinek a helyzetét. Megjártam én is sok furcsasággal járó dolgokat.

"Még egyszer köszönöm a segítséget"
Mindenkinek kívánok jó egészséget, és jelentkezem hamarosan kéréssel vagy beszámolóval mit sikerült intéznem.

vbartamonika@citromail.hu # 2010.09.05. 12:25

Sziasztok!
Én napok óta azon gondolkodom ,hogy van e olyan személy aki már túl van ezeken a hercehurcákon .Nekem is egy újabb szakértőt rendelt ki a bíró.És valami olyant mondott ,hogy ha ö is megadja az eddigi rokkant nyugdíj jogosultságot ezzel a táblázatos kiszámolással akkor még mindig nem lesz jog erős a dolog .Azt nem értem meddig mehet el ez az ügy ?

Mary_ (törölt felhasználó) # 2010.09.05. 15:11

Sajnos az ORSZÁGOS REHABILITÁCIÓS ÉS SZOCIÁLIS SZAKÉRTŐI INTÉZET aki I és II fokon eljár félti a
"jó hirnevét" és megtámadja a határozatot
amit a Biróság hoz vagy hozna,ezért én se vagyok nagy reménnyel,de a beletörődés még rosszabb!

gades # 2010.09.05. 15:30

Mi az életünket féltjük! Erre is gondolhatnának,mikor meghozzák a döntésüket.

Marika54 # 2010.09.05. 17:35

Kedves Fórumozók!
Leírná nekem valaki, hogy hogyan működik ez az egész ügy, ha fellebezném a rehabilitációs járadékot!
Írok a nyugdíjintézethez egy fellebezést.... és hogyan megy tovább?????
Írja le nekem valaki aki már keresztül ment ezen, hogy hogy is következnek az "események"!
Köszönöm!!!

gattaga # 2010.09.06. 06:43

Marika54

2010.09.02. 14:31
"Nekem 2010 aug. kellett mennem, és már voltam is aug. 19-én."
2010.09.02. 19:24
"Én baranyai vagyok és Pécsen voltam, de eddig még nem kaptam semmit, de nagyon ideges vagyok már. Hát sok jót nem lehet várni!!!"
Elnézést kérek,de mi a baj a rehabjáradékkal ( amit megkaptál,vagy még a mai napon sem tudod az eredményt )?
Aki van olyan "szerencsés",hogy rehabjáradékot megkapja,akármilyen időtartamra is,(legalább 50% kell hozzá,és egyébb dolgoknak is stimmelnie kell )az ne kapálódzon még egy-két %-ért,mert rajtaveszthet !
Ez persze "csak" személyes vélemény,jótanács !

By
gattaga


By
gattaga

Marika54 # 2010.09.06. 08:27

Kedves gattaga!

Nem ezt kérdeztem!!!!

Veci # 2010.09.06. 09:48

Marika54!
2010.08.30. 21:03 írt kérdésedhez kaptál szerintem olyan válaszokat, amiből el tudjad dönteni, hogy akarod-e a herce-hurcát. 56,5 évesen én elfogadnám a rehab járadékot. Az én szomszédom is így tett pedig ő korábbi rendszer szerint 80 %-os rokkant volt.
Szerintem ha elfogadod a rehab. járadékot, együttműködsz a Munkaügyi Központtal, akkor ha nehezen is kibirható lehetne ez az időszak. Nem biztos, hogy tudnak neked munkát ajánlani, de nem szigeteled el magad a lehetőségtől. Időszakonként jelentkezel, ha valami tréninget szerveznek rész veszel rajta.
Azonkívül gondolom, ha állapotrosszabbodás merülne fel, akkor lehet újabb ORSZI vizsgálatot kérned.

A szigorítás nyomán nem biztos, hogy a Munkaügyi Bírósági procedúra alapján is el tudnád érni, hogy rokkantnyugdíjat folyósítsanak. Hallottam egyik volt munkatársamtól, hogy mire megnyugodott volna a Munkaügyí Bírósági határozat alapján, akkor a Nyugdíjfolyósító megfellebezte és mindebn kezdődött elölről. Addig amíg nincs végleges határozat, addig ellátást sem kap. Benne van a pakliban, hogy addig fellebezget, hogy végül 50 % alá is minősíthetik (erre is volt már példa), az viszont csak rendszeres szociális járadékra elég és még szolgálati időhöz sem számítják be. Hiányzik neked még az idegeskedés?

A válaszadók többsége megjárta a "hadak útját" hallgass rájuk (nekem nincs ebben személyes tapasztalatom). Olvass vissza hosszant ebben a topicban. Gattaga eddigi válaszaiban én a segíteni akarást láttam, bár az utóbbi beírása már azt láttatja, hogy "berágott", amit megértek, mert 56,5 évesen a rehab. járadék lehetőség még mindig biztosabb számodra, mint belevágni a bizonytalan kimenetelű ügyletnek.
Az alábbi válaszok is ezt erősítették, amit neked írtak korábban:

Ne sértésnek vedd a válaszunkat, bár megértem az érzékenységedet. DE érezzed a segíteni akarást és szerintem a kudarctól akarnának megóvni.
aeb. járadékot, akkor figyelj a határidőre, úgy tudom 10 napon belül kell felvenni a kapcsolatot a Munkaügyi Központtal. Ha ez a határidő elmúlik, akkor ellátatlan maradsz és csak újabb ORSZI vizsgálat eredménye alapján kaphatsz (vagy nem) ellátást.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.09.06. 09:50

Előző beírásomból kitöröltem véletlenül a mondat elejét:
Ha választod a rehab. járadékot, akkor figyelj a határidőre, úgy tudom 10 napon belül kell felvenni a kapcsolatot a Munkaügyi Központtal. Ha ez a határidő elmúlik, akkor ellátatlan maradsz és csak újabb ORSZI vizsgálat eredménye alapján kaphatsz (vagy nem) ellátást.


Üdvözlettel Veci

vbartamonika@citromail.hu # 2010.09.06. 11:36

Marika54 !

Az biztos a mai ésszel és eddigi tapasztalattal én is belementem volna a rehab járadékba.Elvileg ha ajánlanak munkát nem is biztos ,hogy a üzemorvos is aláírja alkalmasságit.Én is mondtam a háziorvosomnak ,hogy mindenkit világosítson fel ,ha neki indul a felebezésnek hosszadalmas dolog mert nagyon sokan vannak ,túlterheltek a szakértök is és a bíróság is a bíró is mondta.És ellátás nélkül maradni az borzasztó ,jómagam is tapasztalom segítségünk nekünk sincsen és így neki indulni iskoláztatás tél stb... És még ráadásul cukorbeteg is lettem ,néha lehet jobb elfogadni ami jön sajnos ez ilyen világ a választás jóga mindenkinek van és igen a határidőkre figyelj oda és ha be is adod akkor ajánlott levéllel nehogy el kallodjon .Továbbiakban sok sikert .

Veci # 2010.09.06. 12:44

tértivevényes ajánlott levélben intézni mindent (ezt javasolom). De szerintem a Munkaügyi Központba személyesen kell intézni.


Üdvözlettel Veci

ujpesti # 2010.09.06. 15:15

marika54
Én az idén estem át ezen.I.fokon megállapították az 56 százalékot,és intézményes rehab.ra alkalmasnak találtak.Szakorvosom azt mondta,hogy az én betegségeimnél örülhetek,ha romlani nem fog az állapotom,de javulásra nincs esély.Erre alapozva adtam be fellebbezést,a rehab ellen.Behívtak II.fokú vizsgálatra.Szerencsém volt,mert egy nagyon rendes doktornőt fogtam ki.Igen alaposan megvizsgált,és megállapította,hogy tényleg nem vagyok rehabilitálható.Persze tudom,hogy ez nagyon ritka eset.(lehet ez a doktornő már "száműzetésben"van.
Szóval elmondhatom,hogy nekem szerencsém volt.
Üdv:ujpesti

Agicica # 2010.09.06. 16:35

Azt szeretném kérdezni, hogy II fokú vizsgálatról mennyi idő múlva küldenek határozatot? Előre is köszönöm.

pyres # 2010.09.06. 18:12

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni,hogy az igazságügyi orvosszakértő véleménye ellen milyen jogorvoslati lehetőségek vannak. A véleményt már megkaptam de a bírósági tárgyalás csak a jövő hónapban lesz.
Azt már olvastam,hogy be lehet adni állapotrosszabodási kérelmet csak azt nem tudom,hogy mikortól számítva és meddig.Esetleg lehet-e új szakértőt kérni.

Köszönettel!

Mary_ (törölt felhasználó) # 2010.09.06. 20:26

Szerintem a Biró kérhet uj szakértőt ha nagyon ellen-
tétesek a vélemények.

Nekem nem valami jó véleményem van ezekről szak-
véleményekről.I fokon alapbetegségként szív és
keringési károsodást állapítottak meg 30%-ban,
majd a lábamra a trombozisok miatt adtak 10%-ot
és tovább a többi,de ez most nem lényeges.
II fokon már összevonták és a kettőt vették alap
betegségnek 29%-al és tovább a többi betegség.
A vizsgálatnál az orvos többször lemérte mindkét
lábam kerűletét és közölte;ezek teljesen egyformák
tehát semmi bajuk,az hogy piros foltok és keménye-
dések vannak rajta nem érdekelte;egy kis vizes
borogatás és elmulik.
Mondanom sem kell ez a "huzás" nálam majd 10%-ot
jelentet,ezt azért csinálta,mivel az eggyik
betegségemnél az ujabb lelet miatt kénytelen volt
nagyobb százalékot adni.
Szóval ha viszünk uj leletet ami miatt nőne a %
akkor összevonnak két károsodást eggyé és esetleg
a végeredmény nő 1%-al.
Hogy lehet az ember szívét a lábával összevonni,
mert mind a kettőben ér van,igy lett belőle
"szív és érrendszeri károsodás" hasonlőan
a talpat a fűllel is összelehetne vonni,mert
mind a kettőn bőr van és sorolhatnám...