Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Immaculata # 2015.09.13. 07:49

Kedves Júlia, hozzám eljutott, és sejtem, hogy miért tetted be.

BJúlia # 2015.09.12. 14:22

Igen ma-ma

Elgondolkodtató: Beszélgetés Vekerdy Tamással a (gyermekpszichológus, író, Start + vendége 2015.09.12.) magyar iskolarendszerről (hozzáteszem: MINDEN területen történt, történik, MINDENKI tapasztalta, tapasztalja: NE csak hallgassa, HALLJA:

http://www.atv.hu/…arendszerrol

Hozzáteszem:

Ahhoz, hogy az ember szabad legyen, először is embernek kell lennie. ~ Antoine de Saint-Exupéry

ma-ma # 2015.09.11. 14:46

Meg kell fellebbezni! Mást nem tudsz csinálni.


Hetek óta próbálok ide írni vajon megjelenik?

mlnemarti # 2015.09.11. 14:28

az augusztus 1-től érvényben levő módosítás,miszerint a rehabilitációs ellátásban részesülőt amennyiben 5 éven belül van az öregségi nyugdíjkorhatárhoz már nem hívják be - kaphat e utazási kedvezményt? nem találtam erről információt

granaalma # 2015.09.10. 06:18

Tisztelt fórumozók!
A nővérem 2007. júliusától skrizofén paranoával lett leszázalékolva. Súlyos eset volt.
3 napot még zárt osztályon is volt.
Most 2015. augusztustól visszahívták elvették a rokkant nyugdiját és azt mondták neki, hogy teljesen gyógyult mehet dolgozni.
61 évesen 8 év kiesett munka után és a fennálló betegségével szerintetek hová veszik fel.
Most teljesen ellátátlan a férje 72.000,- Ft-os nyugdijából szerintetek meg lehet élni.
Milyen megoldást tudtok ajánlani. igaz megfelebezte a döntést mi már tudjuk fellebezés válaszát szerintem úgyanaz mint az első fókúé.
üdv:granaalma

BJúlia # 2015.09.09. 16:48

Végleges állapotú személyek felülvizsgálatára és a közlekedőképességre vonatkozó végrehajtási rendelet módosult 2015. szeptember 9-től (MK 2015. évi 125.sz.)

Szakmai honlapomon itt. 15. pontban a jognyilatkozatom tiszteletben tartása mellett itt olvasható részletesen, hogyan változott a végrehajtási rendelet:

http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Akinek kérdése van, konkrét esetére, keressen email bátran, ahogy eddig, felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás témában, készséggel tájékoztatom (kizárólag a weblapomon található versenykesseg.eu végű email címre írjon, kérem!

Megtisztelnek.

csemma78 # 2015.09.08. 05:37

Segal001 !

Ne idegeskedj.
Én is végleges voltam, most 37 eves vagyok, aprilisban voltam felulvizsgalaton.
Engem is behivtak a komplexen mind a 2 szakertohoz és mégis megkaptam az 56%-os egészségkárosodást. c2 kategia

BJúlia # 2015.09.05. 10:06

Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. ~ Antoine de Saint-Exupéry

A joghely, hogy a folyamatban lévő ügyekre nem vonatkozik Mmtv módosítás (aug.1-jétől hatályos), íme:
38/D. § Az egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CXXXIII. Törvénnyel megállapított 19. § (1a) bekezdését és 38/C. §-t a 2015. augusztus 1-jén folyamatban lévő felülvizsgálati eljárásokban még nem kell alkalmazni.”

De kire hogyan vonatkozik, mi mit jelent, mi a folyamatban lévő,....esete válogatja,
ehhez adatokra, tényekre van szükségem, megmondom, mire,ha megkeresnek,
esetenként különböző,
tehát csak itt található email címemre írt levélre válaszolhatok, amely szakmai honlapomon van (már említett helyzet miatt!!!

Az teszi széppé a sivatagot (...), hogy valahol egy kut~ Antoine de Saint-Exupéry

hazafiu
a másik fórumon is hasonlót kérdezett. NEM szüntetik meg az ellátást megszüntető határozat nélkül (és persze csak a Mmtv-ben írt esetekben, indokkal lehetséges).
A határozatban pedig mindig szerepel, mikortól szüntetik meg, miért,....általában megszüntetési ok megállapítását követő hónap első napjával kell megszüntetni, de ez ellátástól, az októl,....

tehát egyértelmű a megszüntetésről szóló jogszabály minden esetben, DE ismerni kell, mely esetről van szó, tehát az esettől függően kell a jogszabály helyet ismerni.

A visszaélések miatt magánban válaszolhatok (lásd lentebb indoklás)
Kizárólag szakmai honlapomon megtalálható (kapcsolatoknál) emailra válaszolhatok,

Abban a pillanatban, hogy már nem küzdünk egymásért, eltűnik belőlünk minden emberség.
~ 2012. c. film

Várom készséggel kérdéseiket szakterületemen: felülvizsgálat, ellátások, foglalkozási rehabilitáció, rehab gazd szakértőként.

Megtisztelnek, ahogy eddig is. Számíthatnak hiteles, naprakész szakmai útmutatásomra.

Embernek lenni pontosan annyit jelent, mint felelősnek lenni. Érezni, hogy a kővel, melyet lehelyez, a világot építi tovább. ~ Antoine de Saint-Exupéry

tass56 # 2015.09.04. 15:29

segal001
Ne idegeskedj. Én is 56 vagyok és júl 29-én voltam felülvizsgálaton,mindent maradt mint régen, a pénz a százalék. 16 napra megjött a határozat. Szerintem azért hívnak bennünket, mert legközelebb már beleesünk, hogy 5 év múlva elérjük a nyugdíj korhatárt, és akkor már nem nyúlhatnak hozzánk.

nico56 # 2015.09.04. 11:35

EgyHazafi
Szerinted a visszafizetést miért foglalták jogszabályba?
Szerintem ezért.

segal001 # 2015.09.04. 11:24

Üdv mindenkinek. Mint mát mondtam engem is felülvizsgálatra köteleztek.59 éves vagyok, és 2006 óta végleges. Bezsedték a papírokat nem sokára be is hívtak. Az orvos nagyon felületesen vizsgál és csak az ingemet vetette le. De én megmutattam neki a lábaimat. hiszen azok törtek darabos szilánkos stb És eléggé el vannak deformálódva is.Mankóval járok.Vannan még idegrendszeri problémáim, és derék, illetve gerinc bántalmaim, amik elég nagy fájdalommal járnak.Utána el kellett menni a rehab szakértőhöz is, meg a szociális hoz is. De aki előttem voltak mindenki elment oda is.Mondtam is a rehabosnak hogy az nem jó aki ide kerül, de azt mondta hogy most mindenkinek végig kell csinálni, és úgy hozzák meg a döntést.De négy emberről is megtudtam hogy 56 ban születtek.És még annyit hogy juniusban beadtam a rokkant parkolási igazolványra a kérelmet elég sok papírral, és simám elutasították. Az orvos melett lévő asszisztens ezt látta a gépben, és mikor kint még várakoztam, mondta hogy adjam be újra a kérelmet mert megfogom kapni így az orvosi vizsgálat után. Tehát akkor a mozgáskorlátozottságom eléri a 40 százalékot, vagy meg is haladja azt.Magamat nem tudom mindenben ellátmi, mert csak autóval tudok utazni ha visznek, busszal nem tudok, és bevásárláshoz is segítség kell.Tehát így nem tudom mire számíthatok. 2 hónapot mondtak hogy addigra megkapom a határozatot.Ennyi volt.

EgyHazafi # 2015.09.04. 08:12

kérdésem a köv. mivel a jogszabályban nincs fehéren-feketén.

ha valakit behívnak felülvizsgálatra és megszüntetik az ellátását de az arról szóló határozatot pl: több hó múlva kézbesítik akkor meddig jár az ellátás.

mert közben -amig a hat. nem érkezik meg - kapja az ellátott az ellátást.

vagy ha a döntés megszületik akkor már azonnal elveszik az ellátást ,még akkor is ha a határozatot az érintett nem kapta meg.

mi a konkrét szabály.

sőt még fellebezni is lehetséges

tüzoltó56 # 2015.09.03. 19:13

Szervusz Nico 56

Figyelmetlen voltam, természetesen a táppénzzel hosszabbodhat. Egyébként valóban egyformán értelmeztük, amit ha jól olvasom a szakértő asszony is megerősített.

Lorelei # 2015.09.03. 18:13

Köszönöm szépen a segítségeteket és külön köszönöm B. Júlia szakértőnő email-en érkezett szíves segítségét. Tegnap még bíztam benne hogy hátha mégsem kell már beadni és menni, most már látom hogy sajnos mégiscsak kell. Mielőbb beadom.

BJúlia # 2015.09.03. 18:11

Lolerei!
Rehab gazd szakértőként tájékoztattam email a 2011.évi CXCI.tv. most aug.1-jétől módosítása Önre vonatkozik, vagy sem.

A visszaélések miatt magánban válaszoltam.
Mert állásom veszélyben van, ahol már nem adhatok útmutatást az utasítás szerint, tán túl sok embert informáltam jól, a szakmai tudás helyett inkább JÓ "kapcsolatokat "kellett volna alakítanom, annak van értéke manapság,
én viszont nem bírok, csakis tisztességes, őszinte, és maximalista (ez nem túl jó) lenni és segítőkész, amelyek szintén nem értékek manapság, beteg a társadalom, sajnos, és nincs szolidaritás.

Pedig egyszer mindenki sorra kerül. És mindenkinek lelke rajta, milyen döntéseket hoz, (Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: az ember nem tudhatja, mit vesz belőle.Forrest Gump)
egyszer megfizet mindenki döntéseiért, ha jó, ha rossz.

Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
Ember lenni mindég, minden körülményben. ~ Arany János

Fórumon visszaélnek a kapott információval: a nem hozzáértő fórumot olvasó hasonló szakterületen próbálkozó rehabos és jogász(kodók), ami nem tisztességes, és nem is biztos, hogy az egyik esetre adott válasz "ráhúzható" a másikra is, sőt. Meg kell vizsgálni az eseteket külön-külön, mi vonatkozik rá.

Sajnos, még azt is meg kell gondolnom, kinek adhatok információt ebben a megváltozott helyzetben:
Mivel nemrég jöttem haza anyukámat kikönyörögve kórházból, de holnap megyünk vissza, és én sem vagyok egészséges, kevesebb a szabadidőm,
és keresetem önhibámon kívül, és lehetőségeket is keresek a megélhetésre, kevesebb a szabadidőm.
Most a "Segítőnek" van segítségre szüksége, mint a fekete ruhás ápoló nőnek. De nincs szolidaritás, pedig mindenki sorra kerül egyszer, "bármilyen színű" is.

Tőlem mindig biztos, hiteles választ kaphattak.
Nem véletlen (hivatalokban és máshol, akár civil szervezetekben is hiány van ezen a téren, persze lehet, elfoglaltak hivatalokban, sok embert kell rehabilitálni (visszahelyezni a munka világába),....

Elnézést, hogy eltűnök, de hetente egyszer tuti (már nincs hőség sem, ami megvisel) itt vagyok, vagy
ha rossz irányba mennek szakmailag itt a válaszolgatások, akkor feltűnök, mert mindig van valaki, aki szól, hogy bizonytalanság van a fórumon, köszönöm.

Tehát remélem, az Ön esetére magabiztos, hiteles, érthető útmutatást adhattam. Bízom benne, Ön is úgy érzi.
Üdv: rehab gazd szakértő

Abban a pillanatban, hogy már nem küzdünk egymásért, eltűnik belőlünk minden emberség.
~ 2012. c. film

nico56 # 2015.09.03. 17:27

tüzoltó56

Azt gondoltam,hogy az indoklásban benne van, nekik is akár a rokiknál...
A többivel egyetértek amit leirtál,én is igy értelmezem.
Kiegészitve azzal,hogy nem meghosszabbitható,csak akkor ha táppénzen volt,de csak annyi idővel.

tiszavirág69 # 2015.09.03. 16:51
Lorelei! Lehet, hogy félrevezettelek, a 2012-ben létrehozott rehab.ellátás, amibe átfordították az addigi ellátásoka
  • tart a behívásig,
mivel Te voltál vizsgálaton már, lehet azoknak van igaza akik a jelentkezést mondják. Várjuk meg Júlia mit mond. Az NRSZH honlapján is meg lehetne kérdezni. nrszh@nrszh.hu írjál nekik és elnézést :( , nem akartalak félrevezetni
tüzoltó56 # 2015.09.03. 16:34

Elnézést rosszul emlékeztem, 2015 november a lejárat

tüzoltó56 # 2015.09.03. 16:31

Idézet a hatályos mmtv-ből

7. § (1) A rehabilitációs ellátás a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától, de legkorábban a kérelem benyújtásának napjától állapítható meg a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, legfeljebb azonban a folyósítás kezdetétől számított 3 évre.

2015 októberében tehát az ellátás mindenféle visszahívás nélkül megszűnik. Ha valaki úgy érzi, hogy az állapota rosszabbodott, akkor neki kell kérni az újabb felülvizsgálatot, ahol eldől hogy kap e újabb ellátást.
Ezt azért célszerű időben elkezdeni. mert ha megvárjuk a három évet és akkor kezdünk akkor addig ellátatlanok maradunk amig az új ellátásról döntés születik.

Bocsánat nem vitatkozni akarok, a legjobb ötlet tényleg a szakértő asszonytól tanácsot kérni.

Nicó Bocsánat de ha valaki rehab ellátáson van a határozaton nem szerepelhet más csak az hogy vagy így,vagy úgy de rehabilitálható.

nico56 # 2015.09.03. 15:56

A határozat szerint rehabilitálható vagy?

nico56 # 2015.09.03. 13:15

Lorelei
Irj B.Julia szakértőnek!
itt találod az elérhetőségét
:http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Lorelei # 2015.09.03. 09:09

Köszönöm Tiszavirág, én is így reménykedtem hogy nem kell beadnom a kérvényt újra. Sajnos mindenki mást mondd, még a rehab.ügyintéző is az új beadásra ösztönzött, közbe meg olvastam már az augusztusi változásokról. De erről is annyira nem tudnak még, hogy igazából eddig nem volt aki megnyugtatott volna. Mivel engem nagyon megvisel idegileg már a tudat is hogy be kellene adni új kérelmet és menni, így aztán várok. Mivel olyan tanácsot is kaptam, hogy nehogy beadjam, mert akkor tényleg behívnak, pedig már rám vonatkozik a nyugdíj előtt állók átcsoportosítása, behívás nélkül.

tiszavirág69 # 2015.09.03. 08:38

Norberto !
El kell indítani a leszázalékolást és ott majd döntenek.
Minél hamarább !!!

tiszavirág69 # 2015.09.03. 08:33

Lorelei!
NEM SZŰNIK MEG AZ ELLÁTÁSOD !!!!!
A rehab. JÁRADÉK szólt meghatározott időpontig,
az összes többit addig folyósítják amíg nem hívnak vizsgálatra !
A törvénymódosítás értelmében Téged lehet, hogy hívnak még, mert voltál vizsgálaton a 2012-es változás óta, bár a határozatod szerint NEM fognak,
DE JELENTKEZNED BIZTOSAN NEM KELL, csak állapotromlás esetén .

Norberto # 2015.09.03. 04:43

Kedves Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék, hogy hol lehet megtudni, hogy milyen rokkantsági ellátási formára jogosult a Párom, mert nem egyértelmű számomra. Sajnos egy munkahelyi baleset miatt amputálni kellett a jobb lábát. 38 éves, munkáját már nem tudja így folytatni.
Előre is köszönöm a segítséget!