Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

BJúlia # 2012.10.19. 08:02

NEM rehabilitáció, ami hazánkban folyik több szakmai szempontból, hát, ez van.
Csak néhány tény adat:
A rehabilitációs ellátás összege 27. 600 és 47 ezer forint között lehet,
szemben a tavalyi átlag 70 ezer Ft-tal (ONYF statisztika). Ezt az ellátást
kereső tevékenység esetén felfüggeszti a a Hivatal a törvény szerint.

A rokkantsági ellátás összege szintén rendkívül alacsony, 27. 600 és 138 ezer forint között mozoghat - átlagos összege a jelenlegi 70 ezerről 41
ezerre csökken.
Ha az alacsony kereset korlátot túllépi az érintett (a súlyos állapotúak között is vannak diplomás fogyatékos emberek, ezt is figyelmen kívül hagyva), a törvény szerint megszünteti ellátásukat. Így
azoknak, akik az állapotuk miatt csak a többnyire alacsony keresetet biztosító részmunkaidős
munkavégzésre képesek, vagy csak ilyen állást kapnak, veszélybe kerül a mindennapi megélhetésük.
A rendszer bünteti a megváltozott munkaképességű emberek többségét, akik nem tudnak teljes munkaidős állást sem vállalni.

Máshogyan kellett volna szabályozni, úgy, hogy ösztönző legyen az érintettnek, munkaadónak, és az állam is jól járjon az adóbevételeket, as fogyasztást tekintve, és erre vannak jó példák, nem is kell messze menni, Ausztria.

BJúlia # 2012.10.19. 07:52

Viszont most vasárnap este Juszt műsorában Mihályi Péter közgazdász lesz, ő az egyik, aki nagyon közérthetően beszél, már belinkeltem ide egyszer közléseit.
Érdemes lenne meghallgatni őt ismét vasárnap Juszttal.

Bár ezzel még nem lesz semmis a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai törvény és a társadalmi nyugellátásokról szóló, és a közmunkáról szóló,...
Addig is segítek, ha tudok, annak, aki kéri, ennyi: www.versenykepesseg.eu

BJúlia # 2012.10.19. 07:47

Tiszavirág,

amit belinkeltél cikk teljesen igaz, tapasztalatból ismerem, 10-ből, 9 embernek fellebbezést írunk, ...nem lehet mást tenni, mert

a 2011. évi CXCI.tv. az TÖRVÉNY amit az emberek által megszavazott képviselők megszavaztak, a döntéshozók meghoztak.

A végsőkig fellebbezni, akinek lehet. Indokolni megfelelően...., és várni, várni, amíg Strasbourgban az Emberjogi Bíróság lép valamit az ügyben, bízni az Alkotmány Bíróság döntésében, mivel Ombudsman is tett lépéseket az ügyben, és bízni a csodában, hogy az emberek összefognak, mert nem akarják ezt az életet tovább, ami sok-sok emberi életet tesz tönkre, és persze vállaltokat, a gazdaságot.
Csak van, aki túléli, pl.bankok, multik,...ám általában sok ember élet lehetetlenné válik. Ez iszonyú.

Nem számítanak az Emberek, nem számít, hogy hatékony legyen a munka, versenyképes az ország, az sem számít, hogy biztosítva vannak-e a feltételek, körülmények a működéshez, hanem a hatalmi igényeknek megfelel vagy nem valami, valaki, ezt mondta Juszt műsorában Krémer Ferenc.

EZ VAN. És NINCS összefogás, csak ellenségeskedés, mindenhol, így hátradőlhet Orbán Viktor, ahogyan ma reggel mondta Bauer Tamás.
Szabad szemmel, 2012.10.14.: Békemenet-fidesz, Szanyi Tibor Mszp, Vadai Ágnes DK, Juhász Péter Milla:

Talán lesz összefogás, ha az Emberek észhez térnek minden szinten: Hann: Bajnai népszerűsége szárnyal
http://atv.hu/…7_hann_endre

szafika # 2012.10.19. 07:35

Prüsszögi , miről beszélsz ?! van a környezetemben jó néhány rokkant ! de egy se szegény !!! Sőt !!!

tiszavirág69 # 2012.10.19. 06:21
seagull # 2012.10.18. 23:27

Kedves Guberáló! (Re:2012.10.17. 23:44)

Írod: „"Elszomorít, hogy nincs egy szakképzett jogász ezen az oldalon, hogy egy picikét ránk is figyelhetne. Figyelem a többi topikokat és látom, hogy milyen ostoba kérdésekre válaszolnak szívesen, de ide meg egy se. ”"

Ugyanezt tapasztalom én is. Ez nemcsak ezen a fórumon van így, tapasztalatból tudom, az ügyvédek már évekkel ezelőtt is menekültek a rokkantsági nyugdíj ügyektől.

De gondoljunk csak a devizahitel károsultakra. Ott is a kedves ügyvédi társadalom hagyta/hagyja őket a mocsárban.
Úgy látszik, az ügyvédek nem mernek hozzányúlni a vészfékhez, ami megfékezné állam/nagytőkések kisemberek milliói elleni ámokfutását.

(Eközben a milliárdokat csaló politikust, asszonyt gyilkoló férjet szívesen védenek.)

seagull # 2012.10.18. 23:08

Aperten,

kértem én is a nyugdíjbiztosítási szerveket írásban, hogy nevezzék meg, melyik jogszabályhelyre alapozzák a rokkantsági nyugdíj nemfizetését.
Kitérő választ adtak nekem is!

Írod: „„Csak az a probléma, hogy nincs semmiféle határozat, a rokkantsági nyugdíjad megszüntetéséről, ezért azt bírósági úton megtámadni nem tudod, csak az alkotmánybíróságon, alkotmányjogi panasszal.”

Akkor ez nem hasonló eset, mintha az adós nem fizeti ki a hitelezőt?
Miért kell ehhez alkotmánybíróság?

Aperten, érdekelne, mi a véleményed arról, hogy a rokkantnyugdíjakat állítólagosan elvevő rendelkezéseket a 2011. évi CXCI törvény Záró rendelkezései közé tették be?
Pedig akár hozhattak volna külön törvényt is.

Még valami feltűnt:
A 2011. évi CXCI törvény igen terjedelmes, és a Záró rendelkezéseit a 9. fejezet tartalmazza, pontosan a 28.§-nál kezdődnek (nyugdíjelvevő sumákságok). Majd a törvény olvasásánál azt várnám, hogy mindjárt vége, de nem!
A 10. fejezet már a Ptk. módosítását ecseteli, aztán jönnek az illetékekről, helyi adókról szóló rendelkezések, stb.
A záró rendelkezéseknek nem a törvény végén lenne a helye?!
Mert itt az elejére biggyesztették.

Van egy érzésem, hogy ezen a "törvényen" lehetne még fogást találni.

Sorstárs2 # 2012.10.18. 17:27

regina.h

Őszintén sajnálom, együtt érzek Veled. Tudom min mész keresztül, én 1998-től 2001-ig voltam munkanélküli, ellátás nélküli álláskereső, senkinek nem kívánom, még az ellenségemnek sem.

regina.h (törölt felhasználó) # 2012.10.18. 16:35

De talán jobb is így. Nemigen tudnék jelen állapotomban dolgozni..., de hát ez se érdekli a lőtéri döglött kutyát sem.

regina.h (törölt felhasználó) # 2012.10.18. 16:32

Sziasztok!
Kösz Júlia a választ.
És mindenkinek, de leginkább neked írom...

Voltam ma a munkaügyi hivatalban. Megcsináltuk az együttműködési szerződést. Ez abból fog állni, hogy én bizonyos időközönként megjelenek ott a kiskönyvemmel, ők meg belepecsételik, hogy valóban megjelentem.
Mondd csak..ez a rehabilitáció???
Nem.., dehogy teszlek felelőssé.., ahogy a fiatalembert sem tettem, aki nagyon közvetlen, rendes fickó..csak nem varázsló.
Kérdésemre, hogy esetleg képzés..tanfolyam.., azt mondta, pénz hiányában semmi.
Munka? Az sincs sajnos..., de azért felírta a telelfonszámom, majd szól ha lesz valami.
Színház az egész. Tudjuk mi is, tudják ők is.
De nekik legalább van munkájuk ott a hivatalokban.

kázmér58 # 2012.10.18. 14:07
BJúlia # 2012.10.18. 11:32

Strasbourg felé adtunk be többen beadványt, de az idő, amíg ott történik eredmény (3-4 év), és akkor tán hatályon kívül helyezik a 2011. évi CXCI.tv-t, és más alapvető emberi jogokat sértő magyarországi törvényt.
Vagy csoda történik...
Addig a hatályos törvények érvényesek.

BJúlia # 2012.10.18. 11:28

Nagyapó22,
Az ellátások összegét megtalálod honlapomon: www.versenykepesseg.eu 2012. évi jogszabály változások linken.

BJúlia # 2012.10.18. 11:27

2012. január 1-jét követően a megváltozott munkaképességű emberek ellátásai jövedelempótló jellegűek, ezért csak akkor megállapíthatók, ha

• egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex vizsgálata alapján 60 százalékos vagy annál kisebb mértékű és
  • keresőtevékenységet nem folytat,
  • rendszeres pénzellátásban nem részesül,
  • a kérelem benyújtását megelőző öt évben legalább 1095 napon – tehát összesen három éven át volt társadalombiztosítása. Feltétele tehát, az említett biztosítási jogviszony, amelyet az adóhivatalnak kell majd igazolnia.

Az utóbbi feltétel azonban nem vonatkozik azokra, akik 2011. december 31-én részesültek az ellátások valamelyikében.

BJúlia # 2012.10.18. 11:25

Nagyapó22,
Tehát 50 éves vagy és jövő májusig rehab járadékos, "szép összeggel"

A jelenlegi törvény értelmében (2011. évi CXCI.tv.) Ednut nagyjából érthetően leírta neked.
Az összeg a rehab járadék összegénél tuti kevesebb lesz felülvizsgálat után.

Új igénylő leszel, érdemes a májusi lejárati időpontod előtt két hónappal legalább benyújtani az igényt, hogyí elkezded az eljárást. K34 és N16 nyomtatvány wwww.onyf.hu Nyomtatványok Nyomtatványtár linken.
Ezzel együtt beadod a friss, jelenlegi állapotodat igazoló szakorvosi és háziorvosi véleméynt, javaslatot, és vársz.
A nyugdíjbiztosító igazgatóság (július 1-től a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv a Kormányhivatalon belül) a benyújtott igényt továbbítja a rehabilitációs szakértő szervhez (NRSZH), amely a megkereséstől számított 60 napon belül komplex vizsgálatot végez az igénylő egészségi állapotáról, szakmai munkaképességéről és a rehabilitálhatóságáról.

NRSZH a Szakvéleményét megküldi a Hatóságnak. A szakértő szervezet álláspontjától a nyugdíjbiztosítási igazgatóság nem térhet el. A szakértő szerv véleménye alapján a Hatóság a kérelmet vagy jóváhagyja, vagy elutasítja.

Az eljárás ideje alatt nem kapsz ellátást, de ha megállapítottak valamilyen ellátást, akkor visszamenőleg az igény bejelentésétől legkorábban megkaphatod az ellátásod.

A felülvizsgálat végeredményeként

1. kimondhatják az egészségkárosodott személyről, hogy nem rehabilitálható, ezzel rokkantsági ellátásra jogosult (ez előtti rendszerben III. kategóriájú rokkant embernek az számít, aki legfeljebb 79 legalább 51 százalékban egészségkárosodott személy,

az új rendszerben viszont csak annak jár rokkantsági ellátás, aki nem rehabilitálható).

1. a vizsgálat megállapíthatja azt is, hogy rehabilitációt követően van esélye a munkavállalásra az egészségkárosodott személynek, és legalább 60 %-ban egészségesek. Ők rehabilitációs ellátást kaphatnak, amely maximum 3 évig jár. A három év alatt kellene a megváltozott munkaképességű személynek elhelyezkednie, együttműködve a munkaügyi központtal.

Ez alatt az idő alatt, ha elhelyezkedik az illető, felfüggesztik az ellátását, de ha újra nincs kereső tevékenysége, akkor új eljárás lefolytatása nélkül (a hivatal felé bejelentésre) kapja a rehabilitációs ellátását.

A rehab. ellátás új kérelmezőként alacsonyabb összegű (28000-47000), a rokkantsági ellátás összege: 28000-139500Ft lehet.

Mindenképpen az utolsó év átlaga számít csak (szolgálati időt,...felejtsd el), ha dolgoztál.
Ha nem dolgoztál, akkor a mindenkori minimálbér összegének valahány % lesz az ellátásod összege, az egészségi állapotod mértékétől függően.

nico56 # 2012.10.18. 08:39

Csak magunkra számíthatunk!
www.mszfszk.hu
www.hitelkarosultakert.hu

Ednut # 2012.10.18. 08:27

Nagyapó22!
Való igaz, ez olyan mint a lassú kivégzés.
Én 41 éves vagyok, van egy férjem, aki nem különösebben sokat keres, a minimálbérnél valamivel többet. Van egy fiatal pályakezdő lányom, akinek (míly meglepő), de nincs munkája.
Van egy családi házunk, amit 5 éve építettünk, ez volt minden vágyam, mert akkor már beteg voltam, és azt mondtam, ha a másfél szobás panelben kell egész nap otthon dekkolnom, akkor felkötöm magam.
Szóval hitelt vettünk fel, mert mint korábban írtam viszonylag jól kerestem.
Most úgy néz ki a helyzet, hogy az anyukám fizeti a hitel felét, a férjem fizetéséből "élünk",meg fizetjük a rezsit. Az én ellátásomból meg a hitel másik részét fizetjük. A lányom barátja Ausztriában dolgozik, ő is ad havonta valamennyi pénzt, meg az anyukám még hó végén pár ezrest ad, vagy kiváltja a gyógyszereimet.
De ez is tök megalázó helyzet, hogy életünk teljében lévő család lennénk, elméletileg, és nem hogy mi támogatnánk anyukámat, meg a gyerekünket, még tőlük kell, hogy elfogadjuk a pénzt. Persze megfordult a fejemben, hogy el kéne adni a házat, de azt nem engedik a saját érdekemben. Mindenem a kert, a kertészkedés, a tél így is nehezebben elviselhető. De ha még nyáron sem tehetném, biztos belebolondulnék.
Na meg most történt velünk egy mesébe illő történet (Jó tett helyébe jót várj!), aminek következtében be tudtuk szigetelni, meg pucolni végre a házat.

nagyapó22 # 2012.10.18. 07:59

Ednut

Akkor nem értem miért nem löknek le bennünket sérülteket egy szikláról. Ez lenne a legolcsóbb megoldás nekik.
Bár a családomnak még akkor is fizetni kellene 16 éven át a 100 ezer forintot havonta a banknak.Az 55 ezer majdnem a fele annak amit a bank kér havonta tőlem.
Te hogy élsz meg fele pénzből? A megszokott feléből nem lehet élni, mert kb annyi rezsit vállal be mindenki.

Ednut # 2012.10.18. 07:51

Nagyapó22!
Ja és amit még elfelejtettem, hogy kb. 4 hónapig nem kaptam semmit, mert soká tartott kiszámolni ezt a szép összeget. Azóta is az egyedülálló nyugdíjas édesanyám segít anyagilag, hogy a hitelt fizetni tudjam.
Sajnálom, hogy bíztatás helyett csupa rosszakat tudtam írni, de sajnos ez a rémes valóság.
És én még ha úgy vesszük, "jól" jártam, mert nem kellett fellebbeznem, hiszen az orvosi szakvéleménnyel is meg a nem rehabilitálhatósággal is egyetértettem, csak hát ez az "új igénylő" státusz tette be a kaput pénzügyileg. Ez ellen meg jelen pillanatban nem lehet mit tenni, mert mindenki csak azt szajkózza, mert így szól a törvény.

Ednut # 2012.10.18. 07:44

Nagyapó22!
Én nem vagyok szakértő, csak sorstárs. Én is hasonló cipőben jártam. Rehab ellátásom január végén járt le, én is viszonylag sokat kerestem, sok TB-t fizettem, így a korábbi ellátásom jó volt. A felülvizsgálat után megállapították, hogy rosszabbodott az állapotom, és nem vagyok rehabilitálható, tehát most rokkant ellátást kapok.
De ami a feketeleves: hiába kerestem azelőtt jól, most új igénylőnek számítok (mivel rehabos voltam) és nem dolgoztam a felülvizsgálat előtt legalább 180 napot (hogyan is dolgoztam volna, hiszen beteg voltam?), így a számítás alapja a minimálbér, tehát annak kapom a 60%-át, azaz 55.800 Ft-ot. Ez még a fele sem annak, amit korábban kaptam.
Szóval nem akarlak elkeseríteni, de haa történetesen továbbra is rehabra ítélnek, akkor még ennyit sem kapsz, vagy ha ne aggy Isten úgy látják, hogy meggyógyultál, akkor meg kiszórnak a rendszerből és egy kanyi vasat sem kapsz.
Úgyhogy semmiképp sem jársz jól, csak reménykedhetsz, hogy a rossz variációk közül ne a legrosszabbat kapd.
Bár nem tudom, hogy ha 57 évfölötti vagy, akkor mi a helyzet?

nagyapó22 # 2012.10.18. 07:42

taffyka

Bocs ha valakit a saját problémámmal felidegesítettem.
Át kell néznem amit írtál de annyit már látok,hogy ennek nagyon rossz vége lesz.Még a hiteltörlesztésemet sem tudom kifizetni májustól!
Azért Neked köszönöm. Jobb lett volna májusig nem foglalkozni ezzel a dologgal.
Vagy tudok tenni valamit?

nagyapó22 # 2012.10.18. 07:06

Köszi a gyors reagálást taffyka.

Ezek szerint.- rokkantsági vagy rehabilitációs- ellátásban fogok részesülni. 50.éves vagyok!
Ez az ellátás összegszerűen lehet kevesebb mint amit most kapok, vagy csak megnevezése változik az összeg marad?

nagyapó22 # 2012.10.18. 06:45

Valaki!
Én új vagyok itt, tudatlan és félek.
Rehabilitációs járadékon vagyok még jövő májusig.
50%-os rokkant vagyok most. Sok TB-t fizettem amíg dolgoztam, ezért szép pénzt kapok jelenleg. Mi lesz velem május után?
Vagy mire lehet számítani?
Előre is köszönöm ha válaszol valaki aki otthonosan mozog a témában vagy szakember.

symoon # 2012.10.18. 06:26

Fülcimpa!

Én tegnap már második alkalommal voltam az új rendszer szerint pecsételtetni.
Tapasztalat: még annyit sem foglalkoznak velünk, mint a munkaügyiben. Plusz: nekem már nem a közeli munkaügyibe kell mennem (35 km), hanem a megyeszékhelyre (60 km), és a buszjegyet nem lehet elszámolni, nem fizetik meg az utazási költséget /és már utazási igazolványom sincs :-(/.
Amúgy július óta nem érkeztek meg a papírjaim a megyeszékhelyre (biztos gyalog mennek...), így sajnos még arra sem tudtak vélaszolni, hogy a júliusban beadott fellebbezésemmel (harmadfok) mi a helyzet, hol akadt el.

brumm # 2012.10.18. 05:36

..