Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Cuti44 # 2011.09.20. 11:16

54 éves vagyok

tanárúr # 2011.09.20. 11:26

Cuti44.

Az én véleményem hogy mivel rehabos voltál 2 évig, szerintem hogy visszaálljon az eredeti állapot, ezéért szükséges a felülvizsgálat, valamint érvényt szerezzenek a bírói végzés hozatalnak. Ha jól tudom rehab megszűnéséből, nem lehet felülvizsgálat nélkül rokkantnyugdíjas.

Cuti44 # 2011.09.20. 12:03

Köszönöm a válaszokat ,csak azért aggódtam, mert eddig sehol semmi nem vonatkozott rám ami másnál .
Igérem nem stresszelek már, és megírom mi lett a vége.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.09.20. 12:21

Kedves fórumozók! Remélem, sikerül a levelem megjelentetése az oldalon.
Kicsit hosszú a történetem, de akár tanulságos is lehet. Számomra tele van érthetetlen dolgokkal, de nem tudom követni az állandó változásokat. A történetem 2002.09. hónapban kezdődött. Autóbusz-vezetőként dolgoztam a BKV Zrt-nél, és rendszeresen voltam táppénzen lumbágóval 1992 óta. Eleinte ritkán, majd egyre sűrűbben. 2002-ben vidéken voltam, mikor beállt a derekam, onnan még haza kellett utazni, itt elkezdődött a kezelésem. Addigra begyulladt a becsípődésem, baromira fájt. Jöttek a gyógyszerek, krémek, injekciók, fizikoterápiás kezelések. Sajnos nem hogy nem használtak, sok mér rontott az állapotomon, fokozta a fájdalmat. Ekkor küldött a szakorvos gerinc MR-re, ebből kiderült, többszörös porckorongsérvem van, ami már nem műthető. Az egész gerincoszlopom kopott, meszes, 3 csigolyánál teljesen, a 4.-nél kezdődő sérv. Gyógyfürdős beutaló, eredmény: a tangentortól begyulladtak a váll-ízületeim, a háti izmok, a súlyfürdőtől a csípő ízületek. Mindent kezdhettünk elölről, közben be lett adva a leszázalékolási kérelem. Az idő telt, táppénzjogom lejárt, bennmaradt szabadság kivéve, utána időarányosan még táppénz. Közben sor került az I. fokú vizsgálatra: 40%, eredeti munkakörében alkalmazható határozattal. Ez fellebbezésre került, II. fokon eltiltottak gyakorlatilag mindenféle munkától, és maradt a 40%. Továbbra sem akart javulni az állapotom, de 2 hónap fizetés nélküli szabadságot engedélyezett a vállalat, addig hivatalból kellett nekik cégen belül munkakört keresni, amit a betegségemmel betölthetek. Nem volt ilyen, a vállalat egészségügyi alkalmatlanság miatt felmondta a munkaviszonyomat. Ekkor már a Munkaügyi Bíróságra adtam be a keresetemet, és regisztrált munkanélküli lettem. A Munkaügyi Központ Foglalkozás egészségügyi főorvosa olyan papírt adott, hogy nem kiközvetíthető, munkavégzésre alkalmatlan. Mire lejárt a segély folyósításának az ideje, az Igazságügyi Orvosszakértő véleménye alapján megszületett a jogerős bírósági végzés: 67%, III. csop. rokkantnyugdíjas lettem. Ez 2005.02.19.-én történt.
2005. nyarán sokszor megszédültem, elestem úton-útfélen, akkor a neurológushoz utaltak kivizsgálásra, aki nyaki MR-re és koponya CT-re küldött. Valaki van a fejemben, nem súlyos, a rosszabb, hogy a nyaki csigolyák is elmeszesedtek, kopottak, ez okozza a szédülést.
2006-tól az állandó fájdalommal együtt élve, sokszor fizikai tehetetlenséggel kínlódva, családi tragédiák után pszichiáterhez küldött a háziorvosom. Azóta is járok a kezelésre, mert a depresszióm hullámzik. A 2007-es felülvizsgálat után maradt a besorolásom: 67%, III. csop.
A következő már a 2008-as változások után, 2009-ben történt, akkor lett a 67%-ből 50%, nem rehabilitálható, de maradtam ugyanabban a III. csoportban, és a folyósított összeg is megmaradt.
Ez év júniusában furcsa rosszulléteim voltak. Érdekes fejfájás, belülről feszítő, mintha a dobhártyám is ki akarna szakadni, elhomályosuló látás, gyengeség, mellé 120-130-as pulzusszám. Irány a háziorvos, hát magas vérnyomás, magas pulzus, irány az EKG, kezdődő szív-koszorúér szűkület. Vérnyomáscsökkentő, koszorúér tágító gyógyszerek a többi, addig szedett gyógyszereim mellé. Mellékesen jegyzem meg, most 53 éves vagyok, és több mint 8.000 forint a havi gyógyszereim ára.
Mindezek után 08.24-én voltam I. fokon felülvizsgálaton, simán a soroson. 45%-os, rehabilitálható lettem. A státuszomban meg sincs említve az alap betegségem, csak a pszichés, és a nyaki deformitás. Pszichésen 35%, mozgásszervileg 15%, össz-egészségügyi károsodás 45%. Hová lett a sérvem, amire anno a 67% lett megállapítva? Ehhez jöttek a további romlások. Logika szerint az 50%-nak kellett volna emelkedni. Megfellebbeztem a határozatot, 10.18-án kell mennem II. fokra. A háziorvosom nem érti, mert vittem a szakorvosi vizsgálatokról a papírokat, és most úgy néz ki, mintha meg lenne műtve a gerincem.
Az már csak a hab a tortán, hogy az I. fokon abból állt a vizsgálat, hogy megmérte a főorvos a vérnyomásom, ami hála a gyógyszereknek most jó (nem érdekelte, hogy gyógyszerrel van beállítva), megvizsgálta a hasüreget megmozgatta a fejemet, és kész. Olvasom, hogy a betegéletút alapján náluk ott van minden kórelőzmény. Még nem vagyok véglegesen regisztrálva a magyarország.hu ügyfélkapuján, de intézem, mert tudni szeretném, hova lett a betegségem.
Létezik, hogy eltűnik? Ott a reumatológiai szakvélemény, BNO számmal, kiegészítve, hogy folyamatosan rosszabbodik az állapotom. Ami eltűnt valahol, pedig a szedett gyógyszereimet sem kellett felsorolni, és rajta volt a határozaton. Csak a nyakam miatt van a 15%. Miközben nem tudok 4-5 percnél tovább sem állni, sem ülni, a tisztálkodás, öltözködés segítséggel megy, nem tudok hajolni, emelni, vásárolni, háztartást vezetni, utazni stb. Úgy főzök, hogy vettem egy kisebb bárszéket, azt beteszem a tűzhely és a mosogató/munkalap közé, és hol azon ülök, hol előtte állok. Még a mosás megy, mert felültöltős a mosógépem, és állványos a szárítóm.
Az I. fok vizsgálatában szerepel, hogy én nem hagytam elvégezni a vizsgálatokat, és eltúlzott színpadias nagyjeleneteket adtam elő. Természetesen nem magyarul, hanem latin, sőt angol, német, meg még ki tudja milyen nyelvet belekeverve lett megfogalmazva. Csak a gépen itt a fordítóprogram, így már a beteg is el tudja olvasni a diagnózist, státuszt.
Most várom, mi derül ki. Hogyan lehet semmisnek minősíteni egy jogerős bírósági végzést? Hová tűnt a betegségem, esetleg ki lett megműtve az én TAJ számomat használva porckorongsérvvel? Én meg igényelhetem a rendszeres szociális segélyt, 27.500 forintot, ha lenyelem a rendszer nem kis baklövéseit. Történt valakivel már hasonló? Egy gyakorlatilag gyógyíthatatlan, kíméletes életmóddal a további romlást lelassítható betegségből ripsz-ropsz kigyógyulni?! De csak papíron, mert közben sokszor menni sem bírok, itthon járóbottal totyogok, és nem tudok kimenni a lakásból, mert 6 lépcsőfokon kellene lemennem, és nem megy.
Ennyit a mostani egészségügyről, felülvizsgálatról.

keke1 # 2011.09.20. 12:38

Kedves túlélő!

Szerintem ha eddig kibirtad,ezt a kis időt már eltudod viselni,elvégre profi várakozó vagy.
És ne stresszelj,itt a jövőbeni ellátásodat fogják megállapitani,ami nem érinti a visszamenőlegesen megitélt nyugdijjadat!

100% biztosan persze nem tudható,de jó eséllyel nem maradsz ellátás nélkül.

keke1 # 2011.09.20. 13:46

Kedves Ani2085!

A torturád abból következett hogy egyrészt szimulánsnak vettek(mozgásdszervi károsodásra sokan rájátszanak),másrészt ahogy nőtt az államadóság,ugy nőtt a szigorúság....most pedig már olyan szinten vagyunk,hogy szinte naponta romlik az ország megitélése,és ezzel az adósság is.
Olyan ez mint az aszfalttóba ragadt állatok esete,minél jobban kapálóznak annál gyorsabban süllyednek.

keke1 # 2011.09.20. 13:57

Illetve a hasonlat nem egészen pontos,ugyanis kormányunk ,és pártfogoltjaik nincsenek a képben.
Pedig fontos szerepet játszanak:
Ők azok akik a szerencsétlen beragadtakról rugják el magukat:(

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.09.20. 14:34

Igazad van keke1!
A bizottság szerint a lelki problémáimat vetítem ki testi tünetekben. Már a megadott BNO kódok alapján lefordítva. De! Egy 2006-tól kezelt depresszió hogyan okozhatott 2003-ban többszörös sérvet? Hogyan befolyásolhatja évekkel korábban az MR vizsgálat diagnózisát? Én nem szimulálok, pedig az első alkalommal végzett I. fokú felülvizsgálaton azzal fogadott a főorvosnő: Na, itt az újabb szimuláns!
A vizsgálatnál olyan erővel feszítette fel a lábamat, hogy feljajdultam, erre le lettem dorongolva, hogy ez nekem nem fáj, csak bebeszélem magamnak. A vizsgálat után nézte meg a papírjaimat, ezzel a megjegyzéssel: Na, nézzük, milyen kórságokkal küldték ide. Cseppet sem volt megalázó. Bugyira kellett vetkőznöm, még jó, hogy nyár, meleg volt, és "véletlenül" leverte a fogasról a melltartómat. Miután kitekergette kedvére a lábaimat, karjaimat, magyarul jól kiszadizta magát, miközben csurgott könny a szememből, annyira fájt mindenem, közölte, menjek ki a folyosóra. Ott álltam szó szerint az egy szál bugyiban, a földön heverő melltartóval, a fogason lógó könnyű nyári ruhával, és szinte pitizni kellet, hogy legalább hagy öltözzek fel. A melltartót a lábujjaimmal a fellépőre emeltem, majd onnan tudtam felhorgászni. Akkor már szólt, hogy haladjak, mert kinn vár a többi beteg.
Azért csak megnézném a betegéletutamat, mert egyre erősebb az érzésem, hogy vagy adminisztrációs hiba, vagy visszaélés történt. Most csak egy sima röntgen felvételem van, annak a leletét tudom vinni. MR-re nem küldenek, csak ha drasztikus a romlás, pl. valamelyik lában lebénul. Esetleg saját költségemen kérhetem még. Kár, hogy 100 ezres nagyságrendű egy vizsgálat.
2005-ben Budapesten a Gyorskocsi utcában voltam az Igazságügyi Orvosszakértői vizsgálaton, ott három orvos vizsgált meg, mind a maga szakterületén elismert főorvos. Az ő véleményüket nem kérdőjelezték meg. De mindez eltűnt valahol, vagy most veszik semmibe. Tudom, hogy (sajnos valóban) sok a csaló, de megint az igazi betegek szívják meg. Itt a kisvárosunkban is vannak borítékért leszázalékoltak. És pont mozgásszervi betegséggel. Kőműves, aki azóta is Németországba jár dolgozni, volt bolti eladó, aki takarítónő szintén a németeknél, a testvére házvezetőnő odakinn. Az év felét kinn töltik, egy kisebb vagyont megkeresnek, én meg nem tudok itthon porszívózni, ablakot pucolni. Ez egy német nemzetiségi kisváros, majd minden őslakosnak van kinn rokona, akik tudnak jól fizető munkát szerezni. Én meg éhen dögölhetek legfeljebb, pedig az életem volt a buszvezetés, 20 évig csináltam, ma is inkább vezetnék 2x annyi pénzért, mint amit most kapok. A jogosítványom érvénytelenítve, de még kerékpárra sem tudok már felülni, nem bírom a lában átemelni a vázon, női bringán sem. Bár lehet, hogy ez a jobb megoldás, mert 2 éve még fel tudtam szállni, aztán felborultam. Marad a gyaloglás, az is rövid távon, mert ha hosszú az út, a lapockám között be akar szakadni a hátam. De semmi bajom...

fjudit # 2011.09.20. 17:10

Már rég óta olvasom ezt a fórumot, de nem sikerült a regisztrálásom, most végre már igen. Nagyon sok jó tanácsot olvastam, amit adtok egymásnak. Én 5 éve vagyok leszázalékolva, idén voltam felülvizsgálaton, február végén. Remélem mostanában nem hívnak ismét vissza, én is nagyon aggódom, hogy mi lesz januártól. Egyedül vagyok, özvegy, és ha elveszik ezt az összeget, fel is köthetem magamat, mivel a rezsit fizetni kell, panelban lakom.Mindenkinek nagyon szép estét kívánok, és sok-sok kitartást.

keke1 # 2011.09.20. 17:13

Az ő olvasatukban Ani semmi bajod.
A depresszió miatt pszichoszomatikusnak vesznek,és az sem zavarja őket ha forditva keletkeztek a betegségeid....az orvosnővel kapcsolatban,én is találkoztam ilyennel a szemészeten,egyből szimulánsnak vett,és felhivta az asszisztens figyelmét hogy újabban ezzel jönnek.Hatott a propaganda,1 év több mint elég volt szembeállitani az orvost a betegével,lassan már valami szükséges rosszként kezelnek bennünket:(

keke1 # 2011.09.20. 17:28

Kedves fjudit!

A rezsit mindenkinek fizetni kell,és rengeteg az egyedülálló nyugdijas.
Az átlagos összeget véve kész csoda hogy fizetni tudjuk...most nem akarom a kormányt szidni,de nem értem hogy mi hasznuk lenne abból ha megjelenne ujabb 100 ezres nagyságrendű eladhatatlan lakás a piacon?

Az nagyon csúnya lenne,és valóban kezelhetetlen helyzet keletkezne.

fjudit # 2011.09.20. 17:40

Kedves Keke!
Igazad van, mindenkinek fizetni kell, de ha ezt az összeget elveszik, vagy csökkentik, akkor az már egyenes az öngyilkossággal. Mert vagy eszünk.......vagy a rezsit fizetjük, meg a gyógyszerek, nem elég a betegségünk.De ha valaki mellett van egy házastárs azért úgy valamivel könnyebb.

duga # 2011.09.20. 17:55

Kit érint a nyugdíjemelés?

A nyugdíjemelés 2012-ben érinti az öregségi nyugdíjasokon kívül még a bányásznyugdíjasokat, a korengedményes nyugdíjasokat, a az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, a szolgálati nyugdíjasokat, a polgármesterek öregségi nyugdíját és közszolgálati járadékát, a mezőgazdasági szövetkezeti és szakszövetkezeti járadékokat, továbbá a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű járadékát és a baleseti járadékosokat.

*
o ezek szerint a rokkantnyugdijat nem emelik..../?!/

keke1 # 2011.09.20. 18:23

Nem Icike,mivel 2012-ben megszününk,mint nyugdijasok.helyette valami pótlékot adnak egy ideig,amig el nem veszik azt is.

Kapunk helyette inflációt-:(

keke1 # 2011.09.20. 19:09

Icike az nem lehet!
Sehogy se áll össze a dolog,talán olyan betegségük van hogy náluk minden év duplán számit,igy lehet megvan a 40 évük-:)

jácintka # 2011.09.21. 05:17

Kedves Ani2085!
Nem egyedi a te eseted, sokan tapasztaltak hasonló bánásmódot a NRSZI /OrSZI/ részéről.
Szimulás szerintuk a személyiség zavart akinek még az utcára sem szbadna kilépnie, mert közveszélyes. Munkaképes az is akinek inkontinenciája van ,de nem csak vizelet hanem széklet is. Munkaképes az is szerintük akinek a kezein csomók vannak, nemtud a kezeivel fogni, pl írni , lehetne sorolni még.
Az égi lakótelep pedig telik szépszámmal 50 és 60 év közöttiekkel.

Túlélő # 2011.09.21. 06:16

Bruttó 600 ezer lesz a képviselői fizetés
A Magyar Hírlap szerint hatszázezer forint lesz az országgyűlési képviselők fizetése és kapnak lakást, benzinkártyát.
FN.hu, MTI
2011. szeptember 21.
Bruttó hatszázezer forintot fognak keresni az országgyűlési képviselők, amennyiben a parlament elfogadja azt a jogszabályt, amelyet a Fidesz-frakció hamarosan benyújt - írja a pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülését.

A lap úgy tudja: külön díjazás jár majd a bizottsági elnököknek és alelnököknek. A képviselők laptopot, senkire át nem ruházható benzinkártyát is kapnak, a fővárosban irodát használhatnak, és bérelt lakás is jár nekik, ez utóbbi rezsijét ők állják.

A Magyar Hírlap szerint a tervezetben az szerepel, hogy az Országgyűlés Hivatala a Parlament épülete környékén vásárol majd lakásokat, amelyekbe négy évre az a képviselő költözhet majd be, akinek nincs a nevén fővárosi ingatlan. Az még nem dőlt el, hogy a módosítások már 2012-től életbe lépnek-e, vagy az új rendszert 2014-től, az új kétszáz fős parlamentre szabják. Készül a renitens képviselőket szigorúbban szankcionáló házszabály és a Fidesz-frakcióban már készül az új pártszabályozás is - írja a lap.

Még szerence,hogy erre van pénz!zegényeknek már nem kell tovább nyomorogni!!!!

szafika # 2011.09.21. 06:27

Minimálbért nekik ! addíg , amíg ekkora sz@rba tapossák az országot, majd akkor adnék nekik magasabb fizetést, ha rászolgálnak ! Addig érjék be annyival , amit a jónép megszavazna nekik ! Csodálatosképp , azért, ha a saját zsebükről van szó piszok nagy az egyetértés közöttük ! Svédországba nincsenek így elkényeztetve a vezetők, mint itt !! Pedig hol áll mihozzánk képest ?!

Nap-lemente # 2011.09.21. 07:28

Nem eszik olyan forrón a rokkantnyugdíjast
nol.hu
Nagyobb volt a kormány hevülete, mint a teljesítőképessége, amikor a jogosultságuk gyors felülvizsgálatával fenyegette a rokkantnyugdíjasokat. A Széll Kálmán Terv a nyugdíj- és a rokkantnyugdíjasi rendszer átalakításával – ennek keretében a „színlelők” kiszűrésével – a ciklus végéig 220 milliárdot k...

tanárúr # 2011.09.21. 13:52

Szanka !!!

Ezt nagyon jól gondolod.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.09.21. 16:27

Kedves Fórumozók!
Köszönöm mindeninek a hozzászólását, véleményét az ügyemhez, és a jó tanácsokat is. Pénteken megyek az okmányirodába véglegesíteni az ügyfélkapus regisztrációmat. Akkor már meg tudom nézni a saját betegéletutamat, és nem kicsit vagyok most már kíváncsi. Viszont nagyon elszántnak és erősnek érzem most magam. Majd írok, ha valami érdekesség kiderül. Addig is mindenkinek kívánok sok szépet és jót.

Debra01 # 2011.09.21. 17:04

A "ledorongoló" hang emlékeztet a felül vizsgáló doktorokéhoz :(

Debra01 # 2011.09.21. 17:08

Mégis kell kérdeznem ezzel kapcsolatban.
Nekem, balesetből 15 %-os egészségromlást állapítottak meg az össz egészségkárosodáson belül. Ez pontosan mit jelent? Mert nem értem.

kittycsv # 2011.09.21. 17:09

Sziasztok!

Lenne néhány kérdésem.

  • Ha a munkaügyi bíróság orvosi szakértője 52%-ot adott, akkor az a bíróságon is 52, vagy van aki ezt is felül (alul) bírálhatja?
  • A bíróságra kell-e ügyvéd, vagy egyenlőre fogadjam ezt el, és később adjak be álapotromlásra igényt? Van egy "kis" krónikus Lyme-om a többi mellett, ami szép lassan lebénít. Javulásra az esély szinte nulla!
  • Mire számítsak a bíróságon, hogy zajlik ez az egész?

Azért kérdezgetek, mert egy kicsit elfáradtam az elmúlt néhány hónapban, és nem szeretnék nagyot bukni, mert nincs több erőm.

Köszi!

kitty

Debra01 # 2011.09.21. 18:52

Kedves Doktor! No harag bennem. De vannak emberek akik a gépet is alig tudják használni. Révén nem volt hol, és kitől tanulnia. A böngészés szó lehet számára hottentotta,
Mivel itt vagyunk (ő megtanulta kezelni ezt a felületet) Így, tőlünk kérdezik. Válaszoljon neki, aki érti, és nem bizonytalanítsuk el még jobban.

Tanmesének, és nem kioktatásnak szántam.
Az NRSZH felülvizsgálatán találkoztam egy fiatal asszonnyal, akivel minősíthetetlenül beszélt az orvos.
Idézem "csak egy epilepsziája van? Ezzel, én mit kezdjek"
A kis hölgy kijött, és zokogott. Most mi lesz vele (?), hiszen nem veszik fel sehová a sűrű rohamai miatt. Ráadásul nemrégen vesztette el a férjét, és ha elveszik a rokkantságát, akkor az özvegyi t is elveszik.
Egy rémült, és megalázott embernek nem mondom, hogy ugyan már nézz utána mit tehetsz...
Én leültem vele, és mondtam, hogy nyugi, várja meg a határozatot, és azonnal forduljon ügyvédhez. Adtam neki egy telefon számot.