Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


aperten # 2011.09.21. 20:25

Debrának talan egy kis segítség lesz:

Aakötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997.évi LXXXIII. trv.

57. § (1) Baleseti járadékra az jogosult, akinek üzemi baleset következtében tizenhárom százalékot meghaladó egészségkárosodása keletkezett, de baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék nem illeti meg.526
(2) Ha az egészségkárosodás mértéke a húsz százalékot nem haladja meg, a baleseti járadék legfeljebb két éven át, ha meghaladja, az egészségkárosodás tartamára időbeli korlátozás nélkül jár.
(3) A (2) bekezdéstől eltérően a szilikózisból és aszbesztózisból eredő és húsz százalékot meg nem haladó egészségkárosodás fennállása alatt a baleseti járadék időbeli korlátozás nélkül jár.
(4) A baleseti járadékra jogosultság azzal a nappal nyílik meg, amelytől az igénylő tizenhárom százalékot meghaladó egészségkárosodását megállapították. Ha az igénylő ezen a napon baleseti táppénzben részesül, a jogosultság a táppénz megszűnését követő nappal nyílik meg. A (2) bekezdésben meghatározott két évet attól a naptól kell számítani, amelytől az 58. § (1) bekezdés a) pontja szerinti baleseti járadékot megállapították.
58. § (1) A baleseti járadék mértéke az üzemi baleset okozta egészségkárosodás fokától függ. Az egészségkárosodás fokának megfelelően

  1. az 1. baleseti fokozatba tartozik az, akinek az egészségkárosodása 14-20 százalék,

...
(2) A baleseti járadék összege az (1) bekezdésben meghatározott fokozatok sorrendjében a havi átlagkereset nyolc, tíz, tizenöt, illetőleg harminc százaléka.


# aperten

Karesz42 # 2011.09.21. 20:55

Tisztelt Fórumozók!
Mint többször leírtam fiam esetét,így nem akarok untatni senkit.Mi is megjártunk 3 orvosszalértőt.A lényeg:mindenképpen 79%-ot állapítoottak meg,és nem rehabilitálható,mivel állapota nem fog javulni.(értelmi fogyatékosság).A napokban jár le a 30 nap,amit a bíróság adott reagálásra(ők küldték meg a szakvéleményt is).Mivel esetünkben nincs munkaviszony,a kor,és az állapot miadt,így mi rokkant járadékra adtuk be az igényt még tavaj.Azt szeretném kérdezni,hogy így is számítanunk kell reakcióra(fellebbezés) a NYUFIG részéről?
Valaki meg tudná mondani milyen telefonszámon lehet érdeklődni a bíróságnál?(Pest megyei)
Köszönettel:Karesz

sorstars57 # 2011.09.21. 21:14

Debra!

Gratulálok, emberségből jeles!

Doktor!

Köszönjük az infót és a bíztató szavakat. Nagyon ránk fér!!

Sok erőt és türelmet Mindenkinek!

lina49 # 2011.09.22. 05:04

Az, hogy nyugi ne idegeskedjünk jó lenne, de aki egyébként is több éve küzd a depvel és a generalizált szorongással sajnos annak nagyon nehéz. Egy év után kezdtem csökkenteni a gyógyszereimet,már kisebb társaság jelenlétét el viselni, amikor kezdtem azt érezni még ha gyógyszerrel is de kisebb adagba, végre normális életet élhetek, most itt van ez a helyzet, amit egyre nehezebben tudok kezelni. A depi mellet van egy másik betegségem is sok ízületi gyulladás...Ami ugyan egy biológia terápiának köszönhetően nyugalmi állapotba van, de így nagyon nehéz sokszor még a házi munkát is elvégezni.... És mi lesz ha ki tesznek nincs senkim csak a z idős szüleim...Nem siránkozás csak a 30 ledolgozott év amit elég kemény fizikai munka túlóra anno így nevezték befizetett járadék és el veszik.. Elég nehéz nem idegeskedni....

sopika # 2011.09.22. 06:09

Jácint53-tól szeretnék tanácsot,másik fórumról mondták hogy itt kérhetek tanácsot.Októberben megyek soros vizsgálatra,49éves 83% rokkant vagyok.
Nagyon tartok tőle ha el veszik,még a gyógyszert sem tudom ki váltani.

C a s a b l a n c a # 2011.09.22. 07:38

Orvos Doktor úr, ez jogi fórum, Jogi Doktorokkal...

keke1 # 2011.09.22. 10:19

Kedves Doktor!

Én kihagyom a csokoládét,bár nagyon szeretem,egy ültő helyemben felfalok 2 táblát,kis idő elteltével kezdem az egészet elölről.
És semmi bajom nem lenne tőle,ugyanis nagyon kivánom.

Állandóan kivánom mégsem élek vele,és azt hiszem nem vagyok egyedül,ezen a fórumon biztos.

Nap-lemente # 2011.09.22. 10:42

Kedves Doktor!

Imádom a csokoládét...csak sajnos én sem ehetek!
De azért néha "bűnbe" esek...:D)

Köszönöm a tanácsait!

kittycsv # 2011.09.22. 11:12

Kedves Icike42!
Köszönöm a választ!
Bocsi a késői reagálásra, de ezen a fórumon olyan nagy a mozgás, hogy még a saját írásomat is alig találtam meg.
Mégegyszer KÖSZI!
kity

Debra01 # 2011.09.22. 11:53

Aperten! Köszönöm.
Akkor, már csak az ítéletre kell várnom.

Debra01 # 2011.09.22. 12:28

Viszont...szintén tanmese az NRSZH a régi ORSZI. 2009-ben megállapítottak nekem 45 %-ot. Ez ugyebár csak járadék. Pár hónapra rá, beleestem abba a rohadt liftbe.
Mi történt, mi nem, de műtét, amiből alig tudok kievickélni.
A Műtétnek javítani kellett volna a betegségen. (elvben)
Nos, 2011 aug 1-re kellett bemennem felülvizsgálatra. Átnéztem a BNO kódokat. Ugyan azok voltak, amit az előző felülvizsgálatnál. Szóról, szóra, betűről, betűre. 2011-ben 50 %-ot, az-az már rokkantságot állapítottak meg. Pedig csak egy műtét jött közbe amit balesetből eredeztettek. De papírformailag semmi nem változott. Ugyan azok a diagnózisok, ugyan azok a kódok.
Csak pár lelettel több.
Ebből azt szeretném levezetni (illetve több mindent)
A betegség megvolt 2009-ben is. De pár hónapra rá exponálódott. Az, az, valaminek a hatására megmutatta, az igazi mibenlétét.
Ha akkor rokkantosítanak, nekem nem történik meg a baleset...de talán ugyanolyan beteg lennék. Ami hab a tortán, hogy az össz egészségromláson belül 15% a balesetből eredő károsodás.
Félreértések elkerülése végett...a baleset megtörtént. Operálni is kellett, mert 2 csigolyám elcsúszott 2 mm-errel. Mégis kérdezem...mi van, ha a baleseten kívül is, van ott valami ami miatt a beteg nem tud dolgozni...soha nem nézik meg (elmarad a röntgen, és egyéb vizsgálatok) de menjen a beteg dolgozni, hiszen csaló....Valami történik, és akkor (mert muszály) derül ki, hogy a beteg valóban munkaképtelen.
Remélem értitek, hogy mit akarok itt hablatyolni.

Debra01 # 2011.09.22. 14:13

Azt hiszem az darázsfészek lesz.

sopika # 2011.09.22. 14:19

Kedves Mama71!
Köszönöm hogy válaszoltál,2csoportban vagyok.

fjudit # 2011.09.22. 16:05
Túlélő # 2011.09.22. 16:07

Szép estét mindenkinek.
Ma próbáltam egy "kicsit" aktív lenni,mert enni kell/amíg van mit/főzés,sőt,még mostam is/nem én a gép/kiteregetni már nem bírtam,mert a kezem nem mozdul.Ilyenkor is szimulánsnak mondanák az embert?Persze én vagyok a hülye miért nem pihentem a két dolog között 2 órát.Most annyira odavan a gerincem,hogy felkelni sem tudok,nem hogy ,mozogni./4gerinc sérv,lumbágo,ischias/Mivel ma ilyen viccesre veszem a figurát,az jutott eszembe, -csontváznak tudnának rehabilitálni.Másra nemigen.A tv kapcsolóig nem tudok elnyúlni.Ez van.Akkor ismét marad a remény,nekem másom sincs.Nem akartam senkit untatni,de legalább a gép itt van mellettem,és egy kicsit lefoglalom magam.

Karesz42 # 2011.09.22. 18:08

Jano55
Köszönöm az infót,de mit kezdjek ezzel a névsorral?Érdeklődjek e-mailban?

Korall54 # 2011.09.22. 20:01

Kedves Fórumozók!
A http://szepkor-nyugdij.hu/index.php oldalon kitettek egy nyd-kalkulátort. Teszt jelleggel ingyenesen kipróbálható.(Mert egyébként részletes tanácsot térítésért adnak. Egyszerű rövid kérdésre e-mailben ingyen válaszolnak.)
Üdv: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

jácintka # 2011.09.23. 05:45

Sopika!
Itt kérdezhetsz és kapsz is választ.
Itt sokan vannak akik tanácsot kérnek vagy megosztják a tapasztalataikat.
Írd le bővebben a problémádat, aki tudd az add rá választ.

sopika # 2011.09.23. 06:58

Köszönöm a választ remélem így lesz.Asztma,bronhitisz,szívritmuszavar,gerinccsigolya kopás,meg a csípőmnél is,ami által rövidül a lábam
és protézis kell ha már nem bírom a fájdalmat,de nagyon félek tőle.Hát meg szorongásos depresszió,pánikbetegség,sokszor nem tudok ezért ki menni.Ezért is raktak 2 éve 2 csoportba.
Most hogy tudom hogy menni kell,ezért megint erősebben jön elő.
Köszönöm mindenki tanácsát!

tanárúr # 2011.09.23. 09:57
sopika # 2011.09.23. 11:07

Most kaptam meg a levelet okt.5-én kell mennem.

aperten # 2011.09.23. 12:03

A Doktor!

Itt törvényen alapuló adatkezelésről van szó, ha azok előírásait betartják, nem beszélhetünk visszaélésről.
Akiknek jogerős bírósági döntése van, ott az adatkezelés csak megfelelő (jogi következményekre is kiterjedő) tájékoztatáson alapuló, önkéntes írásbeli hozzájáruláson alapján történhet csak. Többiekneknek törvényeken alapulhat.
Adatvédelmi felelősnek és adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatnak is léteznie kellene a NRSZH-nél. A honlapjukon fellelhető SZMSZ-ben mondjuk ezeknek nyomát sem láttam.

1992.évi LXIII.törvény

3. § (2) Különleges adat akkor kezelhető, ha,
...

  1. egyéb esetekben azt törvény elrendeli.

8. § (1) A személyes adatok akkor továbbíthatók, valamint a különböző adatkezelések akkor kapcsolhatók össze, ha az érintett ahhoz hozzájárult, vagy törvény azt megengedi, és ha az adatkezelés feltételei minden egyes személyes adatra nézve teljesülnek.25

DE:
5. § (1) Személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie e célnak.

Az államadóság csökkentése céljából elkövetett "felülvizsgálatok" az én értelmezésem szerint nem feltétlen minősülnek törvényesnek. Majd a bírósági döntések, illetve a várható strasbourgi ítéletek fognak ezekről dönteni.
A konkrét törvény pedig:

1997. évi XLVII. törvény

4.§ (2) Egészségügyi és személyazonosító adatot az (1) bekezdésben meghatározottakon túl - törvényben meghatározott esetekben - az alábbi célból lehet kezelni:
...

  1. a társadalombiztosítási, illetve szociális ellátások megállapítása, amennyiben az az egészségi állapot alapján történik,

22/E. §
...
(3) Az orvosszakértői, rehabilitációs, illetve szociális szakértői szerv a 4. § (2) bekezdésének f) pontjában meghatározott célból kezelheti

  1. az egészségügyi szolgáltató, az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő, a beutaló (a szolgáltatást rendelő) orvos azonosítását szolgáló - külön jogszabály szerinti - adatokat,
  2. az a) pontban foglaltakon túl az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő TAJ-számát,
  3. az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő diagnózisának, a részére nyújtott egészségügyi szolgáltatásnak (ideértve a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, valamint a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszereket) a megnevezését, kódját,

amennyiben az a)-c) pont szerinti adatok az (1) bekezdés szerinti szakértői tevékenység végzésével összefüggésben vannak.
(4) A (3) bekezdés szerinti adatokat az orvosszakértői, rehabilitációs, illetve szociális szakértői szerv az adatkezelés megkezdésétől számított 5 évig kezeli. Amennyiben az adatkezeléssel érintett ügyben bírósági eljárás indult, az orvosszakértői, rehabilitációs, illetve szociális szakértői szerv az adatokat az ügy jogerős befejezésének időpontjáig öt éven túl is kezelheti. Ezt követően az adatokat meg kell semmisíteni.


# aperten

Debra01 # 2011.09.23. 13:08

Ehhez viszonyítva nekem 10 évre visszamenőlegesen előhalászták az adataimat.

kiszolgáltatott # 2011.09.23. 16:56
http://www.fn.hu/…skeresetuek/: Szerintem ez is vérlázító,igaz nem konkrétan a rokk.nyugdíjjasokról szól,de tükrözi a politika szemléletét. Ha párhuzamot állítunk:a mimimálbérből már éhen kellett volna halni---
  • az igazán betegeknek is már meg kellett volna halmi.
Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.09.23. 17:08

Kedves Fórumozók!
A mai napon meg tudtam nézni a betegéletutamat. Semmi különöset nem láttam, ha csak az nem számít érdekességnek, hogy az Igazságügyi Orvosszakértői Intézetben végzett vizsgálat nem szerepel benne. Pedig ott is minden le lett jegyezve, ez az időszak hiányzik. No, majd meglátom, mi lesz II. fokon.
A DOKTOR legutóbbi bejegyzésére reagálnék még. Most, hogy már higgadtabban tudok gondolkodni, egész "összeesküvés" elméleteket kreálok. Olvastam a belinkelt Szabad Európás cikket is, és sok mindent másképp kezdek értelmezni. Van egy olyan érzésem, hogy államunk vezetőinek az az érdeke, hogy az állampolgárok között feszültséget keltsen, így tuti nem lesz összetartás, és máris ugrik az "egységben az erő" elmélet. Mert mit látunk, hallunk, tapasztalunk? Az indulatok keltését, fokozását. Az állami vállalatok dolgozóit a magánszférában dolgozókkal, a dolgozót a munkanélkülivel, az aktívakat a nyugdíjasokkal, mindenkit a rokkantnyugdíjasokkal, sőt rokkantakat rokkantakkal, mindezt oda-vissza uszítanak. Mindenki mindenki ellen, és senki nem fog a másikkal összefogni. Jön a Munka Törvénykönyv módosítás, nyugdíjak tervezett módosítása, felülvizsgálatok szigorítása stb... Elég, ha nyilvánosságra kerül a hír, már az indulatok gerjednek. Még akkor is, ha mindez tervezet, esetleg napok/hetek múlva leveszik a napirendről, a hatást elérték. Szétzilálták a társadalmat, mindenki csak a saját érdekeit tudja szem előtt tartani. Nem csoda, hiszen akkora a bizonytalanság, ellehetetlenedés, amilyen soha nem volt tán. A fél ország nyugtatókon él. Ki állna egy másik csoport mellé, azok érdekeit képviselve, mikor mindenki viszi a saját keresztjét. Ha elmegyünk felülvizsgálatra, ott is sanda szemmel figyelik egymást már a betegek is: ő megkapja? beteg egyáltalán? tök jól néz ki, mit keres itt? én meg sík ideg vagyok hogyan döntenek a sorsomról.
Így lehet az embereket egymással szembe állítani, egyre önzőbbé tenni. Vezetőink elérték a céljukat. Nem lehetne most egy olyan konkrét célt kitűzni, amiért összefogna ennek a kb. 9,5 milliós országnak a lakossága.
Lehet, hogy túlságosan elszakadtam a valóságtól, de egyre biztosabb vagyok abban, hogy ez volt a cél. Volt a magyar nép valaha nagyon egységes, erős, ön- és céltudatos. Ez szépen ki lett radírozva. Sajnos. Viszont nem kell attól tartani: feltámadott a tenger, a népek tengere...