Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


liza56 # 2013.01.14. 18:16

Tisztelt Fórumozók és betegtársak!

Fogjunk össze talán most sikerül, én már csatlakoztam.Nem tartok attól hogy sokat kellene fizetni főleg ha sokan leszünk.

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.01.14. 18:11

vaer#e-mail 2013.01.14. 19:01
Gyerekek!
Spicike már lejárt lemez! Felejtsük már el!
Sorstárs!
Kérlek ne tegyél fel már erről újabb szöveget. Már rég túl vagyunk rajta! Azon kívül már ez többször szerepelt itt.

Bocsi, ha volt már feltéve!

Egyetértek, Veled, "Spicike már lejárt lemez!", nem kell a kommentjeivel foglalkozni!!!

vaer # 2013.01.14. 18:06

Van akinek jól jöhet:

A rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartama nem minősül szolgálati időnek.

Azonban a 2011. december 31-ig élt előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra való jogosultság, valamint a csökkentés mértékének megállapítása szempontjából szolgálati időként kellett figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

Természetesen, ha Ön 2012. január 1-jét megelőzően rokkantsági nyugdíjban részesült, úgy az előrehozott nyugdíjjogosultságához szükséges szolgálati idejének megállapításánál a rokkantsági nyugdíj folyósításának tartamát figyelembe vesszük.

Molnár László
nyugdíjszakértő

vaer # 2013.01.14. 18:04

Mi legyen azokkal az embermilliókkal, akik kiszorulnak a termelésből, nincs munkájuk és jövedelmük, nem tudnak miből megélni? Ez a kérdés állt annak a vitának a homlokterében, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézete rendezett telt ház mellett, csütörtökön Budapesten „Szociális piacgazdaság és jóléti állam az Európai Unióban” címmel.

A kérdésre a bevezető előadást tartó Kőrösi István közgazdász a szociális piacgazdaság megújításában jelölte meg a megoldást, ugyanakkor elismerte, hogy a szociális piacgazdaság és a jóléti rendszer különvált egymástól. A 70-es évek óta megszűnt az összefüggés fejlesztés és munkahelyteremtés között, hiszen számtalan beruházás úgy valósult meg, hogy közben csökkent a foglalkoztatás. Ennek oka az automatizálásban rejlik, hiszen a korszerű technológiák kiszorítják a munkaerőt a termelésből.

De vajon nincs joguk az emberhez méltó léthez azoknak is, akik kiszorulnak a termelésből, és nincs miből megélniük? - tette fel a kérdést Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője a vitában. Az ő létszámuk ugyanis Magyarországon, az EU-ban és a világ többi fejlett országában látványosan nő, nem beszélve a harmadik világról – érvelt. Hogyan biztosítható jövő nekik is a fennálló gazdasági rendszerben? Ne volna szükség más társadalmi viszonyokra, hogy az emberiség termelésből kiszoruló része is meg tudjon élni? – vetette fel a kérdést. Simó annak a véleményének adott hangot, hogy megkerülhetetlen kérdés a társadalmi termelés-egyéni kisajátítás klasszikus ellentmondásának a feloldása. Azaz választ kell adni arra a kérdésre, hogy fennmaradhat-e egy olyan rendszer, amelyben a magántulajdon maga alá rendelheti a társadalmakat, kétségbe vonva az ember jogát a megélhetéshez.

Rácz Margit kutató rendszerválságról tett említést. Farkas Péter kutató szerint illúzió szociális piacgazdaságot hirdetni a jelenlegi piaci szabályok és társadalmi viszonyok között. Recseg-ropog az egész rendszer – mondta. Artner Annamária közgazdász annak a véleményének adott hangot, hogy azért várat magára egy átfogó megoldást kínáló közgazdasági elmélet, mert a rendszer uralkodó csoportjai nem érdekeltek egy ilyennek a kidolgozásában.

Kőrösi István nyitottnak nevezte a szociális piacgazdaságot más megoldásokra is. Társadalmi és politikai szabadság kölcsönösen feltételezi egymást – mondta. Röpke gazdaságfilozófiája nyomán korunk társadalmi válságából kivezető „harmadik útról” beszélt, a társadalom humanizálásának, és minél szélesebb tulajdonviszonyoknak a követelményéről. Növelni kell az önálló foglalkoztatásúak arányát. „Szociális felelősségvállalással működő rendet” tartott célszerűnek, Hayek nyomán viszont arra intett, hogy illúzió az olyan állam, amely a bölcsőtől sírig gondoskodik az emberről.+++

vaer # 2013.01.14. 18:02

A Magyar Szociális Fórum Lélekmentő kampányának résztvevői hétfőn sürgős felhívással fordultak az ország polgármestereihez, arra kérve őket, hogy a krízishelyzetbe került emberek felkutatásával és megsegítésével vegyék ki részüket a fagyhalál elleni küzdelemből, mert az idén is arat a fagyhalál, hiszen ősz óta körülbelül 130-an fagytak meg a szabad ég alatt, saját fűtetlen otthonaikban, illetve kórházba szállításukat követően hunytak el.

A „Sürgős kérelem Magyarország Polgármestereihez az életmentésért a fagyhaláltól” című felhívásban arra kérik a helyhatósági vezetőket, hogy „Segítsék elő magányos beteg, idős emberek tüzelőhöz, meleg ételhez, orvoshoz jutását, hozzák tudtukra a lehetőségeket, amelyekkel ismereteik híján nem élnek. Ne hagyják ágyukban kihűlni őket! Ne engedjék el fele barátaink kezét, érezzék, hogy a közösség nem hagyja őket cserben, hiszen becsületben öregedtek meg, a válság miatt kerültek utcára. De még ha önhibájukból jutottak is oda, nem a mi dolgunk az ítélkezés! A mi dolgunk a segítségnyújtás!”

Az ország valamennyi polgármesteréhez e-mailen széjjelküldött kéréshez kiskódexet is csatoltak a hajléktalanok és a kihűléses veszélyhelyzetbe kerültek megsegítéséért. Ebben jó tanácsként ajánlják: Legyen nálunk forró folyadék (víz, tea, vagy leves), csokoládé (a leggyorsabban feloldódó magas kalóriájú élelmiszer), „ C „ vitamin, esetleg tepertő vagy szalonna kenyérrel, hagymával. Az éhező nem diétázik, neki kalóriák kellenek. Amire szükségük van : takaró, vagy egyéb meleg holmi, tartós élelmiszer, készpénz. Legfőképpen pedig jó szó, gondoskodás és annak éreztetése, hogy fontosak másoknak, nem mondtak le róluk! +++

A dokumentumok teljes szövege:

Sürgős kérelem Magyarország Polgármestereihez az életmentésért a fagyhaláltól

Tisztelt Polgármester Úr/Asszony!

Mi a - Magyar Szociális Fórum - Országos Lélekmentő kampányának résztvevői, azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy saját településén legyen segítségünkre a leginkább rászorulók felkutatásában, és segítsen abban, hogy minél kevesebb embertársunk életét ragadja el a fagyhalál!

Társadalmi összefogást hirdetünk az élet védelmében a fagyhaláltól, egymásra figyelést, azok szavának a meghallását akik nem kérnek segítséget, pedig krízis helyzetben vannak.

Segítsük elő magányos beteg, idős emberek tüzelőhöz, meleg ételhez, orvoshoz jutását, hozzuk tudtukra a lehetőségeket, amelyekkel ismereteik híján nem élnek. Ne hagyjuk ágyukban kihűlni őket! Ne engedjük el fele barátaink kezét, érezzék, hogy a közösség nem hagyja őket cserben, hiszen becsületben öregedtek meg, a válság miatt kerültek utcára. De még ha önhibájukból jutottak is oda, nem a mi dolgunk az ítélkezés! A mi dolgunk a segítség nyújtás!

Minden embernek joga van az élethez, a máltó megélhetéshez, a társadalmi megbecsüléshez! Segítsük hát hozzá őket!

Az ön körzetében is bizonyára számosan vannak, akik a jó példát adó választott vezetőjüket követve akár önkéntesként aktivizálnák magukat.

A legszentebb értékről van szó – az emberi életről – tehát politikamentesen, csak szívünkre, emberségünkre hallgatva késedelem nélkül fogjunk össze – mentsünk életet!

Köztudott, hogy az önkormányzatok szűkös keretekből gazdálkodnak, de egy tál meleg ételért, egy kis odafigyelésért a legdrágábbat kapjuk cserében: a megmentett lelket!

Tisztelettel kérjük, hogy lehetőségeihez mérten segítse környezetében törekvésünket,

és ossza meg szándékainkat közösségével, hogy az erre érzékenyek indíttatást kaphassanak

emberbarát munkájukhoz!

Tisztelettel a Magyar Szociális Fórum Lélekmentő kampányának résztvevői

Főszervező: Baranyecz János: branyo.jani@gmail.com

mobil: 06 30 5535583

Kiskódex a hajléktalanok és a kihűléses veszélyhelyzetbe került embertársaink megsegítéséhez

vaer # 2013.01.14. 18:01

Gyerekek!
Spicike már lejárt lemez! Felejtsük már el!
Sorstárs!
Kérlek ne tegyél fel már erről újabb szöveget. Már rég túl vagyunk rajta! Azon kívül már ez többször szerepelt itt.

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.01.14. 17:38

József SzalaiFACEBOOK
Egyrészt az ügyvédnek is rengeteg költsége van. okmánybélyegek, kiutazás (többször) Emellett nem egy kicsi anyag ezt összeállítani. Az előkészítés zömét mi aktivisták elvégezük, de marad az ügyvéd úrnak bőségesen feladatat vele. Hogyan várhatjuk el, hogy ingyen dolgozzon és nem keveset. Így is képletes költséget kér és azt is csak azért, hogy a megbízóiban biztos lehessen, hogy végigcsinálják vele az ügyet. Itt, ahogy olvasok többen vannak olyanok akik egy óra leforgása alatt háromszor változtatták meg alapjaiban a véleményüket. Erre nem lehet egy ekkora nemzetközi visszhangot keltő ügyet építeni.Az EU-s bíróságnál jók az esélyeink. Az Összefogás csoport is és mások is tettek azért, hogy kellő ismeretek jussanak ki a világba a sorsunkról. Ha semmit nem teszünk akkor csak magunkat hibáztathatjuk, hogy elszalaszottuk a nyerés esélyét. Akkor egy szót nem érdemes tovább az ügyre fecsérelni.. Akkor elfogadtuk a sorsunkat, de ne is panaszkodjunk! Senki nem fog akkor értünk könnyet ejteni és nem is érdemeljük meg.

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.01.14. 17:31

Rokkant számkivetettek társasága.
Nyilvános · József Szalai és Piroska Ondreákné Illés szervezésével

2013. március 15.

Országos akció

Kedves érdeklődő! Szeretettel köszöntünk körünkben! Tekintettel arra, hogy a jószándékú demonstrációk szinte semilyen eredményre nem vezettek, a társadalom érthetetlen érdektelensége miatt, úgy gondoltuk, hogy kezünkbe vesszük a sorsunkat és perközösség útján vetünk véget a hazánkban folyó "rokkant holokausztnak". Már sokan csatlakoztak akciónkhoz, melyben perbe hívjuk a számkivetettként kezelt rokkantakat, hogy nemzetközi szinten érjük el, ennek a sokakat ellehetelenítő, kirekesztő, megalázó, embertelen törvényneknek a semissé tételét.Várjuk sorainkba mindazokat, akik méltatlan, besorolásba kerültek, akiket a kormányzat méltánytalanul kilátástalan helyzetbe hozott. Várjuk továbbá olyan ügyvéd, vagy jogvédő szervezet támogatását, aki vállalná az ügyek sikerdíjért való képviseletét, miután a perben résztvevők, anyagi helyzetünél fogva előre képtelenek fizetni. Kérjük még orvos, rokkantügyekben jártas szakértők segítségét!

József Szalai
Megérkezett Karsai ügyvéd úr várva várt levele. Ezúton teszem közzé és várom a konstruktív véleményeket!
Tisztelt Szalai úr,

a személyes találkozónkon elhangzottak alapján a következő tájékoztatást
tudom adnia lehetséges eljárásról.

Lehet fordulni a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB). Az
EJEB előtt a rokkant-ellátás átalakításának egészét támadnánk, főként a
szerzett jogok védelme (tulajdonjog), illetve diszkrimináció tilalma
alapján. A szóbeli megbeszélésen felmerült, hogy esetlegesen ezek a
beadványok elkésettek lehetnek, ugyanis a törvény 2012. január 1-jén
lépett hatályba, a jogsértés akkor állt be. Ebben a témában konzultáltam
egty-két kollégámmal, és az álláspontom az - revideálva a szóbeli
megbeszélésen elhangzottakat -, hogy ebben az esetben védhető lesz az az
álláspont, hogy ún. folyamatos jogsértésről beszélünk, aminek ugyan a
kezdő időpontja 2012. január 1-je, de annak káros hatásai újra-meg újra
beállnak. Így mindenki, aki az EJEB-hez kíván fordulni, azt véleményem
szerint megteheti.

Az EJEB előtt a következőket lehet nyerni. A Bíróság megállapítja az
Emberi Jogi Egyezmény megsértését (morális győzelem), valamint vagyoni
és nem vagyoni kártérítést ítélhet meg, valamint perköltséget ítél meg.
A Bíróság eljárása illetékmentes, továbbá esetleges pervesztesség esetén
sem kell az ellenfélnek megfizetni a perköltséget.

Az EJEB eljárásával kapcsolatban azonban szeretném hangsúlyozni a
következőket. Az eljárás kockázatos, ugyanis ilyen típusú panaszoknak a
megítélése vegyes Strasbourgban. Azaz, óva intek bárkit attól, hogy az
EJEB előtti sikert borítékolja, azt biztosra vegye. A beadvány szerintem
erős érveket sorakoztat fel, de a téma - jogi szempontbóli -
bonyolultsága nem teszi lehetővé, hogy egyértelműen "nyertes" ügyről
beszéljünk. Tisztelettel arra kérek ezért mindenkit, hogy mérlegelje az
esetleges kudarc lehetőségét is.

Érdemes az ombudsmanhoz illetőleg az AB-hez is fordulni. Ennél a két
szervnél van már beadvány, de nyomást gyakorolhat ezen szervekre, ha
látják, milyen sok az érintett. Ezen beadványok is hasonló logika
szerint épülnek fel, mint a strasbourgi beadvány. Ezen eljárások is
illetékmentesek, esetleges elutasítás esetén ekkor sem kell perköltséget
fizetni.

Amennyiben bármilyen további kérdésük van, nagyon szívesen állok
rendelkezésükre.

Üdvözlettel,

Karsai Dániel

dr. Karsai Dániel
ügyvéd

Karsai Dániel Ügyvédi Iroda
1056 Budapest, Nyáry Pál utca 10.

tel: 00-36-1-798-36-90
fax: 00-36-1-700-45-73
mobil: 00-36-30-363-41-78
web: www.drkarsai.hu

55evelin # 2013.01.14. 17:03
hettigful # 2013.01.14. 15:38

Ednut!

Igazad van változott a százalék attól független, hogy az egészségi állapotom romlott. Papiron jobban vagyok csak dolgozni nem tudok időnként még felkelni se.Lehet, hogy több gyógyszer kellene hátha egy pár órát tudnék dolgozni de ebből a pénzből a mostanit se tudom megvenni. Várom a felülvizsgálatot hátha kedvezőbb lesz.

fagyongy55 # 2013.01.14. 15:06

Rokkantsági ellátás után nyugdíj

Jelenleg rokkantsági ellátásban részesülő február hóban eléri a rá irányadó nyugdíjkorhatárt. Kérdésem, hogy a nyugdíjasnak történő átminősítés automatikusan történik, vagy azt külön kérni kell a nyugdíjkorhatár betöltése előtt?
Leiratkozok a kérdésről Ez engem is érdekel

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A rokkantsági ellátásban részesülő esetében az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor két esetkör lehetséges.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor, vagy azt követően az egyik esetkörben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál előterjesztett kérelemre, a rokkantsági ellátást változatlan összegben, öregségi nyugdíjként folyósítják tovább. Erre csak kérelemre kerülhet sor.

Másik esetkörben az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor vagy azt követően a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál az öregségi nyugdíj új igényként történő megállapítását lehet kérni, feltéve, ha az öregségi nyugdíjjogosultsághoz szükséges feltételek fennállnak.

(A jogszabály a megváltozott munkaképességűek ellátása folyósítását az öregségi nyugdíj esetében kizáró okként nem határozza meg. Az igénylő ezért a jogosultsági feltételek fennállása esetén az öregségi nyugdíj megállapítható akkor is, ha az igénylő megváltozott munkaképességűek ellátásában részesül.

A megállapító határozat meghozatalával egyidejűleg az illetékes rehabilitációs szakigazgatási szervet azonban hivatalból értesítik arról, hogy az igénylő részére öregségi nyugdíj került megállapításra, így az öregségi nyugdíj megállapítása a megváltozott munkaképességűek ellátásának megszűnését eredményezi.)

E lehetőség alkalmazásának lényege, amennyiben az új igény elbírálása során kiszámított nyugdíj összeg kedvezőtlenebb a rokkantsági ellátás összegénél, úgy az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet – a határozat jogerőre emelkedéséig – vissza kell vonni.

Ezt követően az első esetkörben ismertetettek szerint kell eljárni, azaz kezdeményezni kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál a rokkantsági ellátás öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítását.

Forrás:adózóna

Ednut # 2013.01.14. 14:55

Shakin!
Rehabilitációs ellátás mellett max. 4 órát dolgozhatsz a minimálbér feléért, bruttóban ez jan.1-től 98000/2, azaz 49.000.-Ft, ennek nem tudom mennyi a nettója.
Ez a közelmúltban (azt hiszem decemberben) változott meg, mert a tavaly a rehab. ellátás mellett nem lehetett dolgozni. Arra vigyázz, ha nem a fentiek szerint dolgozol, akkor szüneteltetik a rehab. ellátásodat, sőt, ha később derül ki, még vissza is fizettetik veled.

Hettigful!
Nálad meg szerintem az a helyzet, hogy korábban ugye rokkantnyugdíjas voltál, gondolom tavaly voltál felülvizsgálaton, ahol maradtál rokkantellátott, de mégis levették a pénzed. Hát ezt szintén egy nem régi (szeptemberi) módosításnak köszönheted, miszerint kiegészítették a törvényt azzal, hogy annak nem változik az ellátása, akinek az egészségi állapota ugyanolyan, vagy rosszabb lett, mint a felülvizsgálat előtt. Ha jól megnézed a régi és az új határozatodat, valószínűleg látni fogod, hogy most még ha a kategória (rokkant, nem rehabilitálható) nem is változott, de kevesebb százalékot kaptál, így csökkentették az ellátásodat.
Jól ki van ez találva. Finomítottak a törvényen, hogy még több emberrel ki tudjanak b.....ni. Ha a fellebbezésen legalább annyi %-ot kapsz majd, mint korábban, akkor visszakapod a régi összegedet.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2013.01.14. 14:54

Átvágott 1. Köszi a hozzászólásod. Megvallom őszintén, hogy nem másztam bele az '54-es, illetve korábban születettek elbírálásába, így azt sem tudtam, csak a véglegesítettek vannak (még) biztonságban. Megint okosabb lettem. Köszönöm.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2013.01.14. 14:49

Szuicid! Most 120-an vannak a Rosta csoportban, és most 20.000 forintot kell bevállalni az új csatlakozónak.
Hányan kellenének, hogy megfizethető legyen mindenki számára? Nekem most ez iszonyatosan nagy összeg, ezt nem tudnám kifizetni.
Ezért írtam, hogy a csatlakozni kívánók számoljanak a költséggel. Ne utólag nézzenek ki a fejükből, mint pl. én.

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.01.14. 14:08

http://rd.hirkereso.hu/rd/15140363?…

A beteg most dolgozzon

2013. január 08., 07:45 szerző: Pásztor András
6 hozzászólás
Nagykanizsa - Több mint egy éve nem kap semmifajta ellátást Kőszegi Béla, akinek 2011 októberében szüntették meg rokkantsági nyugdíját. A férfi azóta pert nyert, de pénzt mégsem látott. Helyette újabb szakértői bizottság előtt kell megjelennie.
A kanizsai Kőszegi Béla gyermekkorától kezdve szülői felügyeletre szorult, súlyos epilepsziás betegsége miatt eddigi élete során rokkantként volt számon tartva. Egészen 2011-ig, akkor ugyanis egy orvosbizottság - mely grémium korábban rokkantnak minősítette a férfit - azt mondta: Kőszegi Béla betegsége csak 50 százalékos rokkantsági fokot jelent. S bár fokozott figyelmet igénylő munkakört nem javasolnak neki, de munkát mégiscsak végezhetne a férfi - akinek élete során nem volt még munkája - a rehabilitáció jegyében.

  • Az orvosszakértő véleményét megfellebbeztem, de a másik szakvélemény is hasonló megállapításokat tartalmazott, így végül bírósághoz fordultam - kezdte Kőszegi Béla. - Ekkor újabb orvosszakértőt rendeltek ki, aki megállapította, az egészségkárosodásom mértéke 55 százalékos, ráadásul az állapotomban nem is várható javulás. A munkaügyi bíróság ezért új eljárásra kötelezte a kormányhivatal nyugdíj-biztosítási igazgatóságát.

Kőszegi Béla epilepsziás, édesanyjával él, nincs pénze tüzelőre és gyógyszerre (Fotó: Szakony Attila)
Kőszegi Béláról tehát megállapították, hogy rokkant, ám ellátást azóta sem kap. Hogy miért nem?
A kérdéssel a nyugdíj-biztosítási igazgatósághoz fordultunk, ahonnét azt a választ kaptuk, hogy a bíróság csupán a kanizsai férfi rokkantságát állapította meg, azt nem, hogy rehabilitálható-e. Ezt viszont a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fogja elbírálni. Azaz, ha Kőszegi Béla rokkant, ám rehabilitálható, akkor nem jár neki rokkantsági nyugdíj.

  • Foglalkozási és szociális alapú rehabilitációs bizottság elé küldtek, ami azt jelentette, hogy a szociális helyzetem alapján döntenek a rehabilitálhatóságomról - folytatta Kőszegi Béla, aki hozzátette: korábban kérte, hogy adjanak neki munkát - mivel ez elmúlt több mint egy évben teljesen eladósodott -, de nem tudtak megfelelő munkakört felajánlani. - Együtt élek beteg édesanyámmal, nekem kell gondoznom őt, de a gyógyszerek beszerzése mellett a tűzifa vásárlása is problémát okoz.

Hogy mi lesz az ügy folytatása, egyelőre nem lehet tudni, de Kőszegi Béla esete sokat elárul a hazai viszonyokról. Eszerint Magyarország olyan ország, ahol az orvosszakértők pró és kontra is tudnak szakmailag megalapozott döntéseket hozni. Magyarország olyan ország, ahol rokkantként sem biztos, hogy kapsz ellátást. Végül Magyarország olyan ország, ahol meg lehet tenni, hogy több mint egy éven keresztül semmiféle ellátásban nem részesülhet az, aki valóban rászoruló.
Pásztor András

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.01.14. 14:02

Betámadták Éva nénit - Malakát!
2013-01-07 14:50:20

Betámadták Éva nénit - Malakát!
Éva nénit, Malakát mindenki ismeri.

Ő az, aki megszállottan képviseli a rokkantakat, és kürtöli világgá méltánytalan sorsukat a neten, mióta kihajította őket a rendszer a szociális ellátásból.

Sokaknak lehet új információ, hogy Demeter Éva, vagyis Malaka - közvetlen ismerősei csak így szólítják - élharcosa és alapítója a Magyar Szociális Fórum (MSZF) Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogait képviselő csoportnak.

Kik is ők valójában: csoportjuk egy civil önszerveződés, mely annak felismerése nyomán indult el, hogy az érintettek, a megrokkant beteg emberek valós helyzete nagyon sok esetben nem vág egybe a kormányzati kommunikációban foglaltakkal. A rokkantak esetében általános, hogy a kormány számukkal kapcsolatban szinte kivétel nélkül kétszer nagyobb létszámról beszél, hozzáadva a 62 év felettiek számát, ezzel manipulálva a rokkantak számadataira vonatkozó tényleges adatokat, ami persze jóval kevesebb - megközelítőleg 200 ezer ember.

Három alapító taggal 2011 augusztusában kezdődött el a rokkantak érdekvédelme. A Széll Kálmán tervben meghatározott, rokkantakon történő 217 milliárd forint megtakarítási cél rávilágított arra, hogy drasztikus megszorítások várhatók a súlyos betegek életében. A T/5000-es törvény-tervezet áttanulmányozása ráébresztette őket, hogy ezt a törvény-tervezetet nem szabad elfogadni, belenyugodni, mert az a rokkantak puszta létét és életfeltételeit súlyosan veszélyezteti.

Azóta sok ezer levelet írtak szakpolitikusoknak, országgyűlési képviselőknek, a médiának, különböző emberjogi szervezeteknek, bel- és külföldön egyaránt. Megírták az észlelt problémákat, a törvény-tervezet visszásságait és azok várható következményeit. Gyakran válasz sem érkezett, vagy a kapott válaszok semmilyen konkrét támogatást nem ígértek, csak együttérzést, vagy szimpátia-támogatást fejeztek ki, azt is csupán udvariasságból.

Dr. Simó Endre (MSZF) - aki maga is már több mint 10 éve az elszegényedő társadalmi rétegeket próbálja felkarolni - segítségével sikerült a kormány tárgyalóasztalához ülniük. Igaz, csak résztárgyalást folytathattak, de ennek a lehetőségnek is örültek, hogy hallathatták a hangjukat rokkantügyben. A 2012. május 2-án létrejött találkozó azonban igazolta sejtésüket, hogy a kormány valódi párbeszédet rokkant ügyben nem kíván folytatni az érintettekkel. A hírverés folyamatos volt, rengeteg újság cikkezett róluk - a Hírhatár is számos esetben - sőt már a televíziók is tudósítottak a tevékenységükről. Így mára, ha lassan is, de elindult végre az a folyamat, hogy érveiket - ellentétben a kormányzati magyarázatokkal, megismerhette az ország.

Töretlenül bíznak az összefogás erejében! Bíznak a demokratikus erők összefogásában és annak kormányváltó erejében. Vallják - változás szükséges. Komoly változás, hogy újra megteremthessék a szociális biztonságot hazánkban, amit elvettek az emberektől. Állítják, utoljára az MSZP kormányzása idején volt szociális és létbiztonság hazánkban. Ezt szeretnék újra elérni és magukénak tudni, mint baloldali értékrendekben gondolkodó civil szervezet.

Az Összefogás csoport főbb céljai:
a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. évi CXCI. törvény visszavonásának elérése
az „új komplex minősítő” felülvizsgálati rendszer felfüggesztésének és átdolgozásának a kikövetelése
követeléseikről tárgyalás a kormánnyal
kapcsolatfelvétel újabb érdekvédő szervezetekkel, kiszélesítve az érdekvédő és a demokratikus kapcsolatrendszert

Felelősséget érezve, nemcsak önmagukért, hanem a nemzet jövőjéért is széles társadalmi összefogásban gondolkodnak, az elveszett demokratikus értékrendek visszaállításáért és az alapvető emberi jogokért harcolnak.

A fentiek ékesen bizonyítják, hogy néhány lelkes és elszánt civil is ki tudja fordítani sarkából a világot. Most mégis valami olyannal kell zárnunk írásunkat, ami megdöbbentő, ugyanis Demeter Évát, Malakát megfenyegették! Ahelyett, hogy áldozatvállalását széles körben elismernék, ma már naponta számos olyan kéretlen, már-már zaklatásnak, olykor fenyegetésnek minősülő üzenetet kap, amit igazán nem érdemel meg.

Most egy ilyen üzenetet idézünk a sok közül, és ki-ki döntse el maga, hogy azok, akik ilyen üzeneteket küldenek Malakának, mennyire teszik ezt helyesen. Mi magunk is sajnálattal tesszük, hogy egy több megbecsülést érdemlő személyről szóló írásunkat e rendhagyó módon zárjuk:

Spicivas 2013.01.05 20:20:04-kor keltezett hozzászólása:
Na végre örömhír ! A rendőrség rövid nyomozás után elfogta a az összefogás csoport egyik rémhírterjesztőjét. Az éppen teniszből hazatérő álrokkantat ártalmatlanná tették. Itt az idő a rokkantak ellen tevékenykedő sunyík felelőségre vonásának. Mindenki aki az összefogás csoport tagja álljon a nyílvánosság elé és vallja be büneit. Ha nem követeljük, hogy a rendőrség távolítsa el a rokkantakért folyó harc vámszedőit. Vámszedés az hogy kiadták magukat szakértőnek, és a rokkantak képviselőjének. Kezdeményezzük, hogy a Belügyminiszter egy millió forint jutalomban részesítse a csoport tagjainak feladását. Meg kell védeni a rokkantak érdekét ez a hamis csoport sok milliárdos kárt okozott. Felelniük kell. ( Idézet: Facebook-bejegyzésből.)

Szerkesztői megjegyzés: Ki Spicivas? - keressük!
Rozy-x

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.01.14. 13:59

Gyilkos kórral küzdő rokkantat nyilvánítottak gyógyulttá
http://rd.hirkereso.hu/rd/15149910?…

Gyilkos kórral küzdő rokkantat nyilvánítottak gyógyulttá
2013-01-09 11:24:37

Gyilkos kórral küzdő rokkantat nyilvánítottak gyógyulttá
Gyilkos kórral küszködő 50 éves asszonyt nyilvánítottak gyógyulttá és munkaképessé, megakadályozva, hogy rokkant ellátásban részesülhessen – adta hírül a Magyar Szociális Fórum az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport beszámolója alapján.

Az illetőt méhrákkal, majd tüdődaganatokkal műtötték, autoimmun betegségben és magas vérnyomásban szenved, dermatitise miatt szteroid kezelésben részesül. Halmozott egészségügyi gondjai miatt depresszió lett úrrá rajta. A súlyos beteget munkaképessé nyilvánították, és tudatták vele, hogy nem jogosult rokkantellátásra.

Az Összefogás csoport szerint „ketyeg az 1095 napos bomba: ha nem lesz biztosított, és dolgozni nem bír, ellátás sem jár neki. A 2011-ben jóváhagyott rokkant törvény értelmében ugyanis, akinek az utolsó 5 éven belül nincs 3 éves, azaz 1095 napos biztosítási jogviszonya, annak a folyamatosan emelkedő öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig egyetlen fillér sem jár, még ha egészsége 99 százalékosan is károsodott”.

A betegek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ellátórendszerbe rendkívül nehéz bejutni, viszont villámgyorsan ki lehet kerülni belőle – írják.
A rokkantak emberi jogaiért küzdő csoport azzal vált híressé, hogy sorozatban leplezte le a 2012. január 1-én életbe lépett rokkant törvény, és az új komplex felülvizsgálat néven elhíresült rendszer visszásságait, és rávilágított embertelen következményeire.

A csoport következetes kiállásának tulajdonítják azokat a durva támadásokat, amelyeket az Interneten egy „spicivas” néven kommunikáló arctalan személy folytat. Az illető többek között kezdeményezte, hogy a „belügyminiszter egy millió forint jutalomban részesítse az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport tagjainak a feladását, mert sok milliárdos kárt okoztak”. Az illető anyagi káron vélhetően azt érti, hogy az MSZF rokkant csoportja védelmébe vette a rokkant nyugdíjrendszert, és felemelte szavát a rokkantak anyagi ellehetetlenítése ellen, életük és megélhetésük védelmében.

Hírhatár - MSZ

szuicid # 2013.01.14. 13:52

Ani2085

minél többen csatlakozunk a ROSTÁ-hoz annál olcsóbb lesz


a Beteg ember nem selejtes árú

hettigful # 2013.01.14. 13:51

Én 52-es születésű vagyok azt írták nem javasolt a Rehabilitáció, rokkantsági ellátást kapok és marad a régi összeg mégis levették a pénzem. Fellebbezést nyújtottam be ez már több mint két hónapja és semmi válasz.

shakin # 2013.01.14. 13:34

Sziasztok, kérdésem lenne régen 2008 ig rokki nyugdijas voltam elvették Bírósági per lett vissza kaptam a 52%
tegnap megjött a nyufig papir mi szerint rehabilitációs ellátás kapok adómentesen....nem rokkant ellátás..régen is most is részmunka időbe eljártam dolgozni hogy megéljek..változott-e . hogy most rehabilitációs ellátás lett a neve? köszönöm!

Átvágott1 # 2013.01.14. 13:25

Ani2085 !Szépen megfogalmaztad és teljesen egyet is értek veled .Azt viszont már sokadszorra szóvá teszem,hogy az a bizonyos 54-ben született védettség,csak a véglegesekre vonatkozik.Ennek a "tündérnek" sem volna akkora szája,ha nem az volna.Csak azt felejti el,hogy bármikor kitalálhatnak valamit és akkor újra beállhat a sorba.Adalék hozzá egy másik fórumból:
Egyenlőre várjál türelemmel.Az a jó ha nemháborgatnak.Óriási nagy csúszások vannak,és a cél az hogy mindenkinek lefaragni az ellátásából.Nekem eddig 52 ezer frt volt a nyugdíjjam 30 ledolgozott év után,és most levette 49 ezerre mert biztos sokalta az összeget és 58 évesen még 2 év mulva mindíg felülvizsgálatra rendelt mert biztos bízott benne hogy minél öregebb leszek, annál egészségesebb!Közbe kaptam egy szív infarktust is,biztos ezért vet le 51-röl 50% ra.Vesszen a Fidesz.
Ez a hozzászólás tükrözi hűen ,hogy mit mondanak és mi a gyakorlat.
Az meg,hogy ki a végleges és ki nem, az is lehet szerencse dolga is,hogy épp milyen lelkiismeretes orvosnál voltunk.Az én béna,sorvadt lábamban sem fognak már rendbe jönni az idegszálak soha és mégsem írták rá,hogy végleges az állapotom.
Üdv:Egy 54-es,nem végleges,aki csak sajnálja magát.Egyetlen mentségem,hogy így ismeretlenül is minden sorstársamat,teljesen őszintén.

gyöke # 2013.01.14. 13:23

vas megye

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2013.01.14. 13:22

A ROSTA perközösséghez való csatlakozáshoz vállalni kell a 20.000 (húsz-ezer) forintos ügyvédi költséget.
Ezzel számoljatok.

55evelin # 2013.01.14. 12:58

papi57
Csatlakozol a ROSTA-hoz?

papi57 # 2013.01.14. 12:52

gyöke
Melyik megyében laksz.Ez szuper gyors idő.Tavaly nyáron nekem 5 hétbe telet én is rehabos voltam.


rehab