Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Debra01 # 2011.08.26. 20:03

opsza! megint informáltatok engem. Most állapítottak meg nekem 15 % baleseti károsodást
Ez azt jelenti, hogy a r nyugdíjra jön még valami?

sopika # 2011.08.27. 03:12

Tudja valaki hogy a háziorvos miért zárt borítékban adja a papírokat?Az összes szakorvosi javaslatot el tudom olvasni,csak az övét nem.

gades # 2011.08.27. 05:39

Kedves Debra01!
Erre senki nem tudja a választ.Szerintem kivégezni a gyilkosokat nem az ördögtől való találmány.A megalázott beteg akit halálra ítéltek a 27ezer forint havi járadékkal még rosszabbul jár.Gondoljatok bele a gyilkos 4napra 32ezer kiadás,se villanyszámla se rezsi,nem kell félni hogy megfagy télen,színes tv stb.... Akkor ki van jobb helyzetben?

gades # 2011.08.27. 06:51

Igazad van mari55!
A létminimumot azért mindenkinek biztosítani kellene.Nem tudom a lázár féle embereknek elég lenne a 27ezer. Sajnos nem érdekli ezeket az emberek sorsa.

Túlélő # 2011.08.27. 07:01

Szép napot mindenkinek.
Megérkezett a válasz az ESG vizsgálattal kapcsolatban.
A levél eleje arról szól,hogy a bizottságnak,amelynek szociális és foglalkoztatási szakértője is van,(én még nem találkoztam velük)komplex vizsgálatot végeznek,meglévő betegségek,fejleszthető képességek stb...

Az egészségkárosodás mértékének véleményezése során a bizottság orvosszakértő tagja olyan,az adott terület szakmai kollégiuma által elismert vizsgálatot vesz figyelembe,ami hitelt érdemlően igazolja konkrét betegség,kárososdás meglétét. /akkor miért nem fogadják el a szakorvosi véleményt???ez az én kérdésem/

Az ESG a beteg rizikofokát állapítja meg,nem helyettesíti,hanem kiegészíti a hagyományos klinikai vizsgálatot.
Fentiek alapján ennek a vizsgálati módszernek a megelőzésben lehet szerepe,funkcionális állapot,kapacitás felmérésére nem alkalmas.így feltételezhetően az ESG lelet nem tartalmaz olyan információt,mely alapján az egészségkárosodás mértékét,megmaradt képességet,szakmai munkaképességet,rehabilitálhatóságot véleményezni lehet.

Remélem tudtam segíteni,mert úgy néz ki felesleges kidobni 15ezer ft-ot,ha nem fogadják el.

Túlélő # 2011.08.27. 08:32

mari55
Szívesen csináltam,nekem is érdekem.
A kormányt pedig meghagyom a "hozzáértő"ebereknek :)
Valaki,akit átrakott az I fokú bíróság IIfokú bíróságra tájékoztathatna egy kicsit.Augusztus elején volt a 3. tárgyalásom,nem született ítélet,tettek IIfokra.Mennyi idő múlva lesz valami?szakértőknél már voltam, szakértői szakintézetben is.Mindenki nekem adott igazat,ezért nem értettem miért nem született ítélet.Már csak a hallotti bizonyítványt kéne csatolnom /ha tavaly nem sikerült volna az újraélesztés,lenne az is/ ,akkor talán elhinnék,hogy valóban vannak beteg emberek.27.hónapja pereskedem,remélem most már vége lesz.
Előre köszi,ha valaki tud segíteni.

fagyongy55 # 2011.08.27. 12:01

Debra01
A magam részéről csak a saját tapasztalatomat tudom hozzá fűzni.Annál a cégnél ahol dolgoztam volt egy falubeli dolgozó/személyesen is ismerem akinek a munkából eredően halláskárosodást állapítottak meg sok évvel ezelőtt és ezt üzemi balesetnek vették így a cégnek járadékot kellett fizetni minden hónapba a menetére már nem emlékszem, hogy a nyufignak és ő a páciensnek, vagy a címére kellett küldeni. ez az ő esetében 8000.- ft volt. A lényeg felszámolták a céget jogutód nélkül és a felszámoló kérésére meg kellett keresnem az emberkét, hogy vegye fel vele a kapcsolatot, mert gondolom én sac kb mennyi az igénye a hátralévő időre biztos megegyeztek egy összegben és kifizették neki, de ezt már nem kötötték az orromra.
Úgy hogy ha üzemi baleset miatt állapítják meg az szerintem plusssz jön rá a kapott juttatásra.
Bocsi a kontárkodásért

pneuma # 2011.08.27. 12:47

Kedves mindenki!
Én még új vagyok itt,most fejeztem be a leszázalékolási procedurát ugy gondoltam a sok negatív példa mellet leírom az én pizitív esetem. Igaz szerencsém volt mert a másik bizotságban nagyon morcosak voltak. Féltem,de alaptalanul,mert nagyon korrekt volt az orvos megnézte a papírjaimat ,megvizsgált táblázatokat nézet és közölte,hogy magánál nincs mint tenni öek 85% II. csoportos lettem. Tudja valaki,hogy a II. csoport mit is jelent?

skorpió13 # 2011.08.27. 18:52

Sopika!Mert nem Neked szánta,hanem a felülvizsgáló bizottságnak.Ha nem irt rá cimzést,illetékességet akár meg is nézheted!(hamár nem beszélte meg veled)

skorpió13 # 2011.08.27. 18:57

A rokkantság megállapítása FÜV Bizottság által történik, a csökkent munkaképesség százalékai megegyeznek.
Eltérés:
A szolgálatra alkalmatlanná minősítés nem azonos a rokkantság megállapításával. (Ez egy rendvédelmis válasza!)

skorpió13 # 2011.08.27. 18:59
Debra01 # 2011.08.28. 07:17

Bár nem ide tartozik, de elmondom, most találtam a számítógépen egy levelet. A lányom írta. Segélykérés volt. Akár hová veszik fel, csak 4 órára jelentik be. Szeretné, ha 8 órára jelentenék be, hiszen egyszer ő is eléri a nyugdíj korhatárt. Muszáj elfogadja ezeket a munkákat, mert itt vagyok a nyakán. Munkaképtelenül, és baromi költségei vannak a betegségemnek.
Nem tudom kihez fordult, de én elsírtam magamat. ki tudna neki segíteni? Hiszen a munkaügyi ellenőrök jó része...hm... nem mondjam durván, de bizony lefizethető, és a lányom repülne az állásából.
Oda nem fordulnék. De valamit tennem kellene.

szafika # 2011.08.28. 09:12

Debra01, ezért kellene dicső kormányunknak csökkenteni a munkával járó kiadásokat a vállalkozóknál . Akkora összegek rakódnak rá , h nagyon sok vállalkozó ki se tudja termelni 8 óra fizetnivalóit. / Sajnos olyan is van , ahol ki tudja , de esze ágába sincs belegondolni , h ez mekkora kiszúrás a dolgozóval !/

Debra01 # 2011.08.28. 09:39

Ezzel kapcsolatban...dolgoztam annál a munkaadónál, akinél történt a balesetem. Oda, részmunkaidőbe vett fel. Ő lett volna a váltótársam, hiszen a saját járulékait csak kifizette volna. Az enyém nem volt tétel.
Aztán fokról. fokra emelkedett a munkaidőm, ilyen-olyan kifogásokkal. Mire észbe kaptam 14 órára emelkedett. De továbbra is 4 órára voltam bejelentve, ami fel sem tűnt...hiszen minden évben aláíratott velem papírokat, ami az adóbevallásokhoz kellett.
Sok vitám volt vele, hogy nem ebben egyeztünk meg, de jött a válság és túl sok ugrálni valóm nem volt.
baleset után a bejelentett 4 óra lett az alap minden számításnak. magyarán, alaposan ki lett velem tolva, de túl sokat nem tudok tenni, hiszen akarva, akaratlanul rész vettem ebben. Hiszen szóban volt ígérve az emelt bejelentés, aztán mindig olyan időben kellett aláírnom, mikor olyan volt a forgalmam, hogy igazándiból meg sem tudtam nézni, hogy mit írok alá.
megteszik ezt fiatalokkal is. Egyre sűrűbben...és meg is tehetik, mert valahogy egyre kisebb figyelmet fordítanak erre. Összeesküvés elmélet...mert ez után nem kell majd nyugdíjat fizetni.

tuci58 # 2011.08.28. 10:49

Azután szeretnék érdeklődni, hogy 12 év rokkantnyugdíj után a felülvizsgálaton rehab.járadékot állapítottak meg, érdemes-e másodfokra vinni. A rehab.járadék lejárta után állapotrosszabbodással vissza lehet kerülni rokkantnyugdíjra ? Az eddigi nyugdíj el fog veszni, mert újra számolják és a mostani számítás alapján kevesebb is lesz. Vagy örüljek, hogy a százalékomat meghagyták ? Tanácstalan vagyok. Vagy a korom miatt nem adhatnak csak rehabot ? Köszönöm

skorpió13 # 2011.08.28. 11:52

Tuci58!Rehab.után is elképzelhető,hogy újra rokkantositanak,ha romlik az állapotod olyan mértékben,hogy elérheted az 50%-ot.De elképzelhető,hogy jövőre már nem lesz 50%ék,hisz azt megakarják szüntetni.Csak első és másodfoku rokkantságot akarnak elismerni.De félévnek mindenképp elkell telni ahhoz,hogy állapot rossszabbodást jelentsél be.Én javaslom,hogy fellebbezd meg.veszteni valód nincs.illetve annyi,hogy mint olvasgatom nagyon sokáig tart mostanság.Mérlegeld,hogy az életkorodhoz a megszerzett munkaviszonyod elég e a rokkantsághoz mert az is szükséges a jogosultsághoz.

skorpió13 # 2011.08.28. 11:58

Debra01!Az apeknál és a munkafelügyelőségen névtelenül is lehet a munkáltatóra ellenőrzést küldeni.Konkrét esetet kell bejelenteni(általánosságban,pl.a dolgozókat 8órában alkalmazzák és 4órával vannak bejelentve)Ha érdemesnek tartják az ügyet vizsgálatra akkor kimennek.Ezt a honlapjukon olvastam valamikor.Sőt azt is,hogy 60%ban jogosak a bejelentések.

szafika # 2011.08.28. 12:08

Debra01, ez azért is szörnyű, mert így mikorra lehet nyd-as az , aki 4 órával van bejelentve, 80 éves korára ?! És tényleg annyi nyd-at se fog kapni, ami hideg vízre elég lenne !

tuci58 # 2011.08.28. 12:24

A rokkantnyugdíjhoz elég a ledolgozott éveim száma. Nekem most is 50% egészségkárosodást állapítottak meg, ennyi kell a rehabhoz is. Csak félek, hogy másodfokon ezt a százalékot is levehetik, azt mondták a nyugdíjnál és 50% alatt nem jár majd a rehab sem, csak a szoc.járadék. Vagy nem így van ?

skorpió13 # 2011.08.28. 12:44

tuci58!Értem!Akkor örülj,hogy első fokon sikerült.A rehabot eddig is alkalmazták ha még aszem 10év vagy annál több volt a nyugdij korhatár betöltéséig.A rehabot ugysem fogja megváltoztatni a másodfok,a %.on változtathatna vagy jóvá hagyhatja.Igy nem érdemes próbálkozni.

tanárúr # 2011.08.28. 14:38
sanaliked # 2011.08.28. 17:45

Kedves Mindenki!

Csalások tömkelege történik.
Én ajánlottam fel, hogy ha elkülditek panaszos ügyeiteket, segítek. Összegyűjtöm ezeket és egy ügyvéd barátom-munkatársam segítségével eljuttatjuk Strasbourgba, az Emberjogi Bírósághoz. Ehhez viszont szükségem van a segítségetekre, minél több panaszos ügyre.
e-mail címem: sanaliked@gmail.com.

Olvassátok el az én történetemet alább…

Röviden:
ORSZ I. visszaminősített, épp csak, hogy ne kapjam meg a rokkantnyugdíjamat.

A szakvéleményben szemrontó sűrűn gépelik be az orvosi vizsgálatokról, leletekről szóló dátumokat. Senkinek nem jut eszébe a felsorolt leleteket áttanulmányozni, hogy biztosan mindent feltüntettek-e.

Nekem is véletlenül tűnt fel, hogy a felsorolás dátumai között hiányzott egy időszak, lényeges betegségekkel!
(Javaslat: mindenki jól nézze át a leleteit. SOHA ne adja ki senkinek az eredetit, csak fénymásolatot adjon az orvosának is!!! )

Megfellebbeztem.
ORSZ II. helyben hagyta.

Újabb fellebbezés a Munkaügyi Bíróságra, aki (hónapok múlva) Igazságügyi Orvosszakértői vizsgálatot rendelt el, aki megállapította, hogy rokkant vagyok.

Minden betegségnek van egy %-a, annak alapján így kell részletezve leírni: tehát x betegség 10 % + y betegség 8 % + z betegség 25 % = 62 %
Az én esetemben csak a vég-százalékot írta le az ORSZI is és az Igazságügyi Orvosszakértő is, ezért a Munkaügyi Bíró újabb szakvéleménybwen kérte a részletezést. A tárgyaláson azt mondta, ha ezt megkapja, határozatot hoz. Vagyis ítéletet mond.
Amikor az Ig.O.Szakértő elküldte az újabb szakvéleményt, tudja Isten mi okból, de a Munkaügyi Bíró elküldött az Igazságügyi Orvosszakértői Szakkollégiumhoz, aki felett már csak a Jó Isten van, de Ő ugyebár a rokkantak ügyével nem igazán foglalkozik.

Újabb hónapok teltek…

Az Ig.Orvosszakértői Szakkollégium az előzőeknél jóval magasabb százalékban állapította meg a rokkantságomat.. (Még a másik Igazságügyi Orvosszakértőnél is!!!)
Igaz, itt emberszámba vettek (nem úgy, mint az ORSZI vizsgálatainál), és minden betegségemet, leletemet, panaszomat átvizsgáltak.

Ezek után az alperes,vagyis a Nyugdíjfolyósító nyilatkozatot tett, hogy ez utóbbi Orvosszakértői véleményt, meg az abban foglaltakat elfogadja. (!!!)
Tehát nincs vita … gondolná az egyszeri halandó…hiszen al-és felperes megegyezett…

Ám újabb hónapok teltek el, és semmi hír. Immár több, mint kettő éve húzódott az ügyem, több mint másfél éve nem kapok rokkantnyugdíjat. Az senkit nem érdekelt, miből élek, miből gyógykezeltetem magam, miből vásárolom meg a gyógyszereimet. Egyetlen forint jövedelem nélkül éltem. (A gyerekeim vettek fel bank-kölcsönt.)
Fordultam az ombucmanhoz – de minek…Vagyis nem értem ő minek is van…

Végül a Bíróság elnökének írtam, kérve a tárgyalás soron kívüli megtartását, tekintettel arra, hogy bizonyíthatóan rosszabbodott az állapotom.

Személyes meghallgatásomat követően elvette a bírótól az ügyet, átadta egy másiknak, és azonnal kitűzette a tárgyalást. (Közbejött az ítélkezési szünet, újabb egy hónap.)
A szünet után jött a tárgyalás…
Az új bíró nagyon kedves és becsületes volt, de közölte: nem tud határozatot hozni, mert az Igazságügyi Orvosszakértő még nem küldte el a szakvéleményt.
Megkérdeztem, miről beszél, hiszen azt már egy éve megkapta a Bíróság, sőt az Igazságügyi Orvosszakértői Szakkollégium Szakvéleményét is.
Azt mondja erre a bíró,¨neki ilyen papírjai nincsenek!!! Fel is mutatott mindössze 5 db jelentéktelen iratot, hogy ő mindössze ennyit kapott kézhez.
Tudni kell: én minden hivatalos iratot a bíróságtól kaptam meg, a szakvéleményeket is!!!

Szerencsére néhány iratot – köztük ezeket is – magammal vittem. Ezeken felül pedig nálam volt a szintén bíróságról felém továbbított, és a Nyugdíjfolyósító (mint alperes) által beküldött nyilatkozat, miszerint az Orvosszakértői szakkollégium szakvéleményét elfogadják.
Vagyis nem vitáznak tovább. Amikor ez az irat a bíróságra beérkezett, már akkor határozatot kellett volna hozniuk! Vagyis hosszú hónapokig én azért nem kaptam meg a jogos rk.nyugdíjamat, mert valaki a bíróságról az irataimat eltüntette.
Ám a bírónál ez az irat sem volt meg, pedig ezt is rajtuk keresztül kaptam meg.
Magyarul: a bíróságról eltűntek az irataim!
De hogyan is tűnhet el egy bíróságról folyamatban lévő peres ügy irata?!!!

Ez a bíró a nálam lévő dokumentumok alapján végül határozatot hozott. Becsületes, tisztességes volt, és szörnyen meg volt döbbenve ő maga is, hova tűntek el a bíróságon az irataim....

cosmos10 # 2011.08.28. 18:44

Sziasztok!

Most volt szó a tv-ben a Munkaképesség vizsgáló gépről.A riporter megcsinált egy pár feladatot azt mondta bizony belefájdult a dereka.Ha ezt mondja egy egészséges ember akkor egy beteg,hogy tudná megcsinálni a dolgokat.Bizony a hajolással,járással nekem is gondom van.Sajnos én csak a végét láttam,de majd csak felteszik.

Debra01 # 2011.08.28. 19:01

Kedves sanaliked!

Én arról is beszélnék, hogy sokunkat csak járadéskosra vesznek, ezzel belekényszerítenek olyan munkákba, amit már nem bírunk, mert ugyebár betegek vagyunk. Fogcsikorgatva csináljuk végig. Romlik az állapotunk, majd esetleg még,...csalónak is neveznek bennünket.
Na nekem, ebből van elegem. Ez az én példám.
Szartak a leleteimre. 50% (régi) lóghatott a belem....ájulhattam el...oda se neki.
Anno, közmunkára osztottak be, de a munka egészságügy nem engedte...de így meg képes vagyok dolgozni? naa azért ebből cudarul elegem van

kobeka # 2011.08.28. 21:06

Kedves sanaliked,

Ha a Strassbourgi Emberi Jogi Bírósághoz kívánsz fordulni akkor a jogász barátoddal olvastasd el Dr Grád András: Strassbourghi Emberi Jogi Bíróság kézikönyvét. Innen megtudhatod, hogy ott „pertársaság” nincs! Tehát feleslegesen kérsz történeteket.

A saját konkrét történetedet (sérelmedet) előadhatod magad is, jogász nélkül magyarul írásban. Később igénybe kell venni jogászt, ha a bíróság befogadja az anyagot egyáltalán. A formai követelményekre (számos jó nevű ügyvéd elvérzik ezen) nagyon kell figyelni! A beadott anyagok 97%-ban mennek emiatt a kukába!

Perelni csak az Emberi jogok Európai Egyezményben leírtak megsértése miatt lehet! A hazai jogorvoslati lehetőségeket ki kell meríteni. A sérelmet 6 hónapon belül kell előadni, különben kuka!

A véglegesített rokkant nyugdíjasoknak is külön-külön kell perelni