Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


aperten # 2011.08.28. 22:33

sanaliked!

Van egy olyan jogi lehetőség, hogy a bíróságtól lehet kérni a jogerős közigazgatási határozat végrehajtásának felfüggesztését, a per jogerős befejezéséig. Akár a perkereset benyújtásakor lehet kérni, hogy már a tárgyalás kitűzése előtt függessze fel a bíróság a tb. határozat végrehajtását. Ezt a per folyamán bármikor lehet kérni. Ez konkréten azt jelenti, hogy - amennyiben a bíróság elfogadja a kérelmet - tovább kell a nyugdíjat folyósítani. Éppen azért van ez a rendelkezés, hogy a hosszú pereskedés ne lehetetlenítse el az életfeltételét az embereknek. Indokolni kell, legalább annyit, mennyi a havi bevétel, és mennyi a minimális kiadás a megélhetéssel kapcsolatosan. A kérelemről a bíróság 8 napon belül határoz. A Pp.332.§. (3). bekezdésére, és az MK145 állásfoglalására kell csak hivatkozni a jogalap tekintetében.

Többször beírogattam már ezt, de látom, hogy újra, és újra felmerül a probléma.

Gondolom téged sem tájékoztatott erről a lehetőségről a Nyugdíjbiztosítási igazgatóság, noha a KET. 5.§. szerint ez a kötelessége lenne.

--------
5. § (1) A közigazgatási hatóság az ügyfél és az eljárás egyéb résztvevője számára biztosítja, hogy jogaikról és kötelezettségeikről tudomást szerezzenek, és előmozdítja az ügyféli jogok gyakorlását.

(2) A közigazgatási hatóság a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfelet tájékoztatja az ügyre irányadó jogszabály rendelkezéseiről, az őt megillető jogokról és az őt terhelő kötelezettségekről, illetve a kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezményeiről, továbbá a természetes személy ügyfél részére a jogi segítségnyújtás igénybevételének feltételeiről.


# aperten

skorpió13 # 2011.08.28. 22:36

Icike42!én 2008ban voltam.67%helyett kaptam az 54%-ot .Felülvizsgálatom a határozat szerint csak állapot rosszabbodás esetén szükséges.érdekelne,hogy akkor az 50-53%az mit ér ma?

nakata # 2011.08.29. 01:46

Szerintetek,van mitől félnem .2008 ban százalékoltak le 67%,csak állapot rosszabodás esetén kell mennem .Januárban leszek 60 éves.Mire számíthatok,ez mennyit ér ma ?

Veronika21 # 2011.08.29. 10:17

Tisztelt Mindenki!

Tudna nekem valaki válaszolni hogy mikor lehet újra kérni a le százalékolást? Úgyan is engem most dobtak ki! Másodfokon ahol 10 percig voltam bent, meg sem vizsgáltak, a dr Úr néha meg szunnyadt amikor diktált, szegény olyan idös volt hogy mozogni is alig tudott! a növér néha rám nézet és mosolygott amikor a doki meghunyt, Engem 2003-ban százalékoltak le 10 mütétem volt addig de nem kicsik a hasam egy térkép úgy össze van vagdosva, Akkor is csak 50% -ot kaptam azóta is mindig megkaptam.Évente 2X járok kezelésre izületeimre, erös depresszióm van. most is kellene műteni de nem merem válalni mert félek az orvosoktól sajnos már nem olyanok mint régen!Pénzem nincs hogy adjak nekik, Már 53-éves vagyok munkát sem kapok sehol. mit tegyek? Akaszam fel magam.Sokszor erregondolok, sajnos nagyon kilátástalan a helyzetem.A kormány nem tud munkát addni, csak pofázik Orbán is hogy dolgozzon mindenki de hol???

kobeka # 2011.08.29. 10:54

Veronika21

Hány %-ot adtak?

Veronika21 # 2011.08.29. 11:00

Elfelejtettem megírni csak 34%-ot adtak,hogy még a szociálisjáradékot sem kapom meg!

kobeka # 2011.08.29. 12:10

Veronika21

Erre tényleg nem jár semmi. Ha a rokkantsági nyugdíjad mellett volt munkaviszonyod, akkor magad bizonyítottad a munkaképességet. A helyi munkaügyi központban kérdezd meg mire vagy jogosult. Ha semmire az baj, mert fizethetsz eü. hozzájárulást is.

Perelni érdemes, de hosszú. Főleg, ha az állapotod romlott vagy javulás nem történt. Munkaügyi szakjogász segíthet. A szakorvosi leleteket érdemes frissíteni, összevetni a határozatban leírtakkal. A figyelembe nem vett betegségeket be kell írni a keresetbe. A bíróságtól kérj a fő betegségeddel kapcsolatosan szakvizsgázott igazságügyi orvosszakértőt.

A határozatban leírják, hogy hogyan perelhetsz. A beadási határidő szűk! Keresetben kérd a határozat felfüggesztését addig is, ahogy aperten javasolta ebben a topikban itt: 2011.08.29. 00:33

sanaliked # 2011.08.29. 14:54

Kedves aperten!

2009.szeptembertől nem kaptam egy árva forint nyugdíjat sem. Azóta egy forint nélkül élek. A Nyugdíjfolyósító nem hogy nem tájékoztatott, de azonnal követelni kezdte az ORSZI II.fokú határozata után még 2 hónapig átutalt nyugdíjat. A fenyegető levelek tucatját kaptam tőlük, pedig megírtam - sőt a bíróság is igazolta feléjük - , hogy Munkaügyi Bírósághoz fordultam. Tehát tudtak róla. Azóta is kaptam levelet tőlük, ahol érdeklődtek az ügy további fejleményéről. (A bíróságon is érdeklődtek.)
Mindössze annyit tettek, hogy a visszakövetelt 2 hónapra kifizetett rokkantnyugdíj visszafizetését "elnapolták".

Most igen csak kíváncsi leszek, hogy milyen kamattal fizetik vissza az elmaradt járandóságaimat.
Egy tény: továbbítom ügyemet az Emberjogi Bíróság felé, hiszen a dokumentumok igazolnak.
Köszönöm, hogy ezt megemlítetted!

sanaliked # 2011.08.29. 15:04

Az Isten szerelmére! Kértem, hogy minél többen írjátok meg nekem a panaszaitokat! Szavamat adom rá, hogy nem kamu az ígéretem! Szuper ügyvédem van, aki nem kér el Tőletek egy fillért sem, de ügyeinket tovább viszi az Emberjogi Bíróságig.
Eddig mindössze 3-4 levél érkezett hozzám, pedig az Icike 42 által leírtak is megérik a továbbküldést!
Legalább mi bízzunk egymásban, és fogadjuk el, ha valaki segíteni akar! Azért írtam le a saját esetemet, hogy lássátok, ugyanebben a cipőben járok.

Debra01 # 2011.08.29. 16:28

Nekem van egy elgondolásom.
Jövőre mennem kell újra felülvizsgálatra. Viszem magammal az ügyvédemet. Jogom van hozzá.
benn lesz a vizsgálaton, és ha nem tetszik a bánásmód, beperelem őket emberi méltóság megsértéséért
mert Ezt kell tenni!
Itt nem a számokkal előjönni, hanem az emberséggel, amit ezek az orvosok nem tanultak meg. magyarán, nem tették le a Hypokratesi esküt.
Tulajdonképpen mindannyiunknak ugyan az a problémája...megfosztanak az emberi méltóságunktól. Pedig ez alapvető alkotmányos jogunk. Ezzel élnek vissza a NRSZH orvosai, akik inkább mészárosok....
Aki ezután megy felülvizsgálatra, és megteheti, vigyen be tanut, hogyan viselkednek,.

kiszolgáltatott # 2011.08.29. 17:21

Most volt az RTL hiradójában :"kevés csalót találtak" aláírással egy hír ugyanerról:1500 vizsgálat után,csak minden 10.volt gyanús,és csak 3 embernél változtattak a %-on.
A minisztérium nem nyilatkozott.Talán visszavesznek a rokkantnyugdíjjasok elleni uszításból.

tanárúr # 2011.08.29. 17:44
tanárúr # 2011.08.29. 18:18

Tudomásom szerint aki 10 éven belül van a nyugdíjkorhatártól, számukra ROKKANT NYUGDÍJAT kell megadni.Vagy rosszul tudom? 57 éves ember 63 és 183 napos korában mehet nyugdíjba. Véleményem szerint.

Nap-lemente # 2011.08.29. 19:19

Tájékoztató a kivételes méltányosságból megállapítható ellátásokról
Rendkívül indokolt esetben kivételes rokkantsági nyugdíj vagy kivételes rehabilitációs járadék akkor is megállapítható, ha a kérelmező nem rendelkezik a ...
www.kozigpress.hu/87284

kiszolgáltatott # 2011.08.29. 19:32

Soltész is szégyellhetné magát,a februári hozzászólása miatt,mikor a csalásokról beszélt,és bocsánatot is kérhetne az érintettektől.

sanaliked # 2011.08.29. 20:21

Kedves kobeka!

Nem én beszéltem "pertársaságról". Én azt írtam, hogy az ügyvéd barátom az én ügyemmel együtt végig viszi mások ügyét is.
Bármilyen hihetetlen, ebben a gyalázatos világban akad ilyen ügyvéd! És nem is akármilyen ügyvéd!

sanaliked # 2011.08.29. 20:24

Számomra az is megdöbbentő, hogy a szolgálati időbe a rokkantnyugdíj nem számít be.
Ha valakit leszázalékoltak, nyilván azért tették, mert valamilyen betegség miatt nem tudott dolgozni.

Túlélő # 2011.08.30. 03:41

Jó reggelt mindenkinek.
Ezt most kaptam,remélem van olyan akinek ad egy kis segítséget.

http://www.facebook.com/l.php?…

cosmos10 # 2011.08.30. 06:54

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne,hogy a volt munkahelyem meghírdetett egy állást ami szellemi és el tudnám látni leszázalékolás mellett.Szerintetek előnyt jelent az ha már dolgoztam ott és,hogy le vagyok százalékolva.(Tudod a leszázalékolás nem annyira)Adjak be pályázatot vagy sem?

ildikogrey@gmail.com # 2011.08.30. 11:00

Én kérdezni szeretnék,olyan betegtársamat,aki már valamiképpen végigment a másodfokú őrületen.
1.Igaz az,hogy a nyugdíjmegvonástól számítva egy évig is várhatok arra,hogy megvizsgáljon egy orvos a bizottságon?
2.Igaz az,hogy nem a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság küldi a meghívókat,hanem az a bíróság ahol már egyszer meg kellett jelennem?
Istenemre mondom,ha éheztetni akarnak,kiszolgáltatott vagyok így is,egyenlő ezzel a kormányrendelettel:Heinrich Luitpold Himmler elvével.[Aki bír még dolgozni,az dolgozzon addig,amíg bele nem döglik,aki pedig beteg már és nem bír dolgozni,azt azonnal lőjék le,mert nem ér már semmit.]
Ha az eutanáziát választhatnám,én már nem harcolok...
Legyen szép a napja mindenkinek.

kiszolgáltatott # 2011.08.30. 13:56

Az átlagember már azonosítja a parkolókártyát a rokkantnyugdíjjassal,a"drága terepjárón"lévő mozgáskorlátozott matricáról már a csaló,és jól luxusban élő rokkantnyugdíjjasok jutnak eszébe.
Azért már a műsorvezetőknek meg kéne magyarázni,hogy a kártya-csalás az egészségesek csalása.
Dr Hegedűs Lajos azt is megint elmondta,hogy Mo-n a többi EU országhoz képest,a munkaképesekhez viszonyított arány nem nagyobb.De a kormányzat mintha meg sem hallaná.

Karesz42 # 2011.08.30. 15:49

Kedves Szakértő!
Arra szeretnék választ kapni,hogy feleségemnek I.fokon elvették a járadékát(50%) volt eddig.Megfellebeztük,II.fokon jóváhagyták az I.fok döntését.Most kaptunk egy levelet,hogy fizessen vissza 108.000Ft jogtalanul felvett járadékot.Miért?Ha fellebeztünk,nem jár tovább a járadék az I.fok határozata után?
Munkaügyi Bírósághoz akartunk fordulni,de időközben körházba került(epilepszia),1 hétkezelés után hazaengedték.1 nap múlva ismét bekerült,mert összeszedett valami fertőzést,és nem tudott lábra állni több mint 1 hétig.Időközben kicsúszott a fellebezési időből.Mit tehetünk?
Köszönjük a választ.
Üdv:Karesz

Ildó66 # 2011.08.30. 16:15

Kedves Karesz42!
Én sem vagyok szakértő, csak más területről kiindulva gondololom,hogy esetleg lehet igazolási kérelemmel élni a fellebbezési határidő - a keresetlevél benyújtásának - elmulasztása miatt. A NYUFI-nál megmondják, de ezt jó lenne minél hamarabb megkérdezni!

keke1 # 2011.08.30. 18:34

Sajnos sok a buta ember,ők a kormány propagandának a célcsoportja.....valamiért azt hiszik ha a rokkantaktól elveszik a pénzt,azt odaadják nekik,és igy könnyebbé válik az életük!

skorpió13 # 2011.08.30. 19:37