Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Ricuska # 2011.08.22. 07:05

Még mindig azon gondolkodom, ha vénember véglegesitve volt, és nincs még döntés hogy a búbánatba hivhatták be????

Debra01 # 2011.08.22. 07:47

Volna egy kérdésem, ha valaki tudná a válasz. 4 órás bejelentéssel dolgoztam kb 4 évet. Bejelentett összeg 45 000, ft volt. Tudom, hogy ez csak felezve ketyeg szolgálati időként, de akkor dupla alapbérre kellene számolni a nyugdíj összegét.
Ezt valóban így számítják ki?

Valamint a szoc járadék szolgálati időnek sem számít, mert akkor meglenne a 40 évem, és megúszhatnám ezt a herce-hurcát.
Beszámít e a gyerekek száma. mert saját gyermekem 4 van.
Most már ezekkel kalkulálgatok...lehet, hogy túl élek?

Veci # 2011.08.22. 10:06

Debra01
Véletlenül benéztem ebbe a topic-ba és olvastam a beírásod.

  • A szolgálati idő kiszámításánál a 4 órás munkaviszonyban szerzett keresetet a minimálbér összegével (nem részarányos) számítják ki a szolgálati napokat.
  • Ha a járadék mellett dolgoztál, akkor a minimálbér 80%-ig lehetett az utóbbi időben dolgozni.
  • A szociális járadék időtartama, ha közben nem dolgoztál sem a szolgálati időbe, sem a jogosultsági időbe nem számít bele, ugyanis a járadék nem járulékköteles, nyugdíjszerű ellátás.
  • A 40 év jogosultsági időhöz úgy tudom egy 4 órás nap is egy munkaviszonyban töltött napnak számít. Kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítótól, akár hívd fel azt az ügyintézőt, akinek a neve szerepel a járadék megállapítási határozaton.
  • A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött időnek kell együtt 40 évnek lenni, ebből mimimum 32 év munkaviszonynak. Nem számít bele a tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, passzív gyes, passzív táppénz, időskorú ápolási ideje és a szociális járadék, rokkantsági nyugdíj sem.
  • Kérj szolgálati idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, küldd be a Nyugdíjbiztosítóhoz a munkaviszony igazolásokat, amit a járadék megállapítása után szereztél, küldd be a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatát és az M05-ös pótlapot.
  • Itt töltheted le a nyomtatványokat: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

Túlélő # 2011.08.22. 11:10

mari55
Emailben kérdeztem meg,ma reggel pontban 8órakor.Kértem visszajelzést,hogy mikor olvasták el.Az előbb néztem,sajnos még nem jött jelentés.Amint van valami kiírom a fórumra.

Veci # 2011.08.22. 12:27

Szerintem a véglegesített rokkantnyugdíjasokat azért hívják újra vizsgálatra, mert nagyon sok a pénze által, ereje teljében lett véglegesített rokkant, hogy ne citálják be vizsgálatra, nehogy kiderüljön, hogy ő annyira nem is rokkant (nem beszélve arról, hogy kétszer annyit dolgoznak, mint az "egészséges" emberek, keresetkorlát nélkül szinte, mert a többségük 2007 előtt lett leszázalékolva.
Sajnos a valódi betegek isszák meg a levét. De az is sajnálatos, hogy a pénzen vett rokkantak (a 90-es évekből) többségük elmúlt 57 éves, így ismételten ők nyernek.


Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.08.22. 12:41

Veci ! így igaz , megint ők vannak nyerésben , ezért kaphatnak ma többet , mint az olyan emberke , aki ledolgozott 35-40-45 évet , mert neki még az emelés is többre jött ki , mint akik az elmúlt kb 10 évben valóban betegen lettek leszázalékolva , ennyit a fidesz igazságosabb nyd rendszeréről !

Terike # 2011.08.22. 14:57

Kedves Túlélő, Kedves Mari55

A gép eredményeit úgy fogadják el, ha mellette ott vannak azok a vizsgálati leletek a betegségekről is, amelyekre előtte a gép felhivta a figyelmet.
Ez azért jó, mert pld. nálam nagyon sok a belső szervi elváltozás, és csak most kezdenek kivülről is deformálódni a végtagjaim, ami pld. 2009-ben amikor elvették a rokkant nyugdijam hiába marcangolt a kór belülről, kivülről még nem volt látható. Tehát ahogy a birósági periratban is benne volt, idézem: a betegség már az orszi 2009.évi vizsgálatakor is fenn állt. De mivel kivülről még nem volt látható ezért az orszi kételkedett és megvonta a rokkantságit.Végül is valahol igazuk volt. Én csak arra rágtam be rendesen rájuk, hogy rámnézésre határoztak, el sem olvasták a papirokat, meg sem vizsgáltak. Én is tudom, hogy egy gyomor fekéllyel nem százalékolnak le senkit, de ha a gyomor fekély mellett még van sceloris,lupus, ideg-izom-axon károsodás,és még több más betegség is, akkor már krónikus betegségnek számít, és az már százalékolható. Főleg ha ezt az egész tömeg betegséget az autoimmun betegség okozza. Ezért nálam állandó orvosi vizsgálatok vannak, attól függetlenül is, hogy évente kétszer három hetet kórházban töltök.
Továbbá mivel a hasnyálmirigy elváltozást most mutatta ki a gép amiről viszont eddig nem tudtam, annyi előny származik belőle, hogy ha meglesznek ezen téren is a vizsgálatok, akkor azokat is vihetem az orszihoz. Nincs kizárva, hogy ez a betegség lesz az a százalék ami segíteni fog majd a határozatnál.
Csak mondom, nem állítom.

Most amikor már a vége felé érkezett a tárgyalás sorozatom, már az orszi is látta a deformitást, mert a II. orvosszakértő teljességgel azonositotta.
Szóval ezért jó ez a gép annak akinek jobbára belső szervi baja van, vagy több is várható mint nálam az inmunrendszerem káros működése által, mert minden téren időben észrevehetők a közelgő betegségek. Aztán a kezelőorvos és a leletek majd eldöntik hogyan tovább.
Én nem bántam meg, és ha tehetem és persze ha pénzem is lesz rá, minden évben elmegyek ilyenre.
Amikor ajánlották nekem, én is előszhör nemet mondtam, és utánna gondolkodtam, hogy rossz nem lehet az én helyzetemben csak jól jöhetek ki belőle, mármint a rokkantsági miatt.

De amikor megtudtam a gyomorfekélyt, és a hasnyálmirigy elváltozást, akkor sírva hagytam el a helyiséget. Tudom hogy bármi várható, de valahogy úgy van az ember amíg él remél.
Próbálom én is a jobbik oldalát nézni, talán ezért élek még ma is.
Szeretettel üdvözlök minden kedves fórumozót, és kérlek benneteket, ne bántsátok kelletlen szavakkal azokat akik segíteni szeretnének, és ne kételkedjetek a leírtakban, mert miért is írna valaki hazúgságot amikor a segítőszándék a cél.
Én is abban a cipőben járok mint nagyon sok más sorstársam.
Köszönöm!

ujpesti # 2011.08.22. 15:57

Kedves Terike !
Köszönjük a tájékoztatást erről a gépről,én eddig nem is hallottam róla. Arra mindenképpen jó lesz,hogy a soronkövetkező felülvizsgálat előtt elmenjek,két okból is.1.Magam is tisztában legyek az állapotommal,
2.Tudjam ,hogy milyen vizsgálatokra menjek el a felülvizsgálat előtt.
Az értelmetlen beírásokkal ne foglalkozz,nem érdemes rá szót vesztegetni.
Ma beléptem a MEOSZ budapesti szervezetébe,aki teheti lépjen be,talán az egyedüli szervezet amely az érdekeinket képviseli.Én is kinyomtattam jónéhány lapot,ezeket majd eljuttatom hozzájuk .
Sajnos ezeken az oldalakon is kell,hogy odafigyeljünk a politikára,mert az juttatott minket ebbe a helyzetbe.Én még belegondolni sem merek,hogy mi lesz még 2014-ig.(alkotmány,média törvény,munka törvénykönyv módosítása,stb.)
Üdv mindenkinek

fagyongy55 # 2011.08.22. 16:15

http://www.etyekert.hu/…tnyugdij/ezt azért másoltam ide hogy a jobban hozzáértők valami jót is kihámoznak belőle. Mivel az Ab szerint nem szerzett jog, és valahol olvastam de sajnos most nem találom, hogy a /véglegesítettek, vagy csak állapot rosszabbodás esetén/ bármikor behívhatók., és a nyug. int hívja be őket. Bocs ,hogy írtam mindennap olvasom a fórumot, nem én hanem a férjem érdekelt.

Debra01 # 2011.08.22. 16:19

Olvasgatom ennek a gépnek a működését. Tudjátok mi zavar? Tegyük fel, hogy megmondják, hogy milyen vizsgálatok kellenek, de a kezelő orvos tesz rá. Pl. Egy privát ortopéd orvos megmondta, hogy gyógytorna, balneo terápia, és MRI vizsgálat ajánlott. Erre a kezelő orvosom inger áramot ad 20-at ami nem igazán segít rajtam, mert nem a lábammal van baj, hanem a gerincemből eredő paresisem van.Akár milyen erőssé teszi a lábamat, ha simán összerogyok.
Vittem én a hő diagnosztikát is, félredobták.
Félek, rajtam nem segítene ez a gép.

skorpió13 # 2011.08.22. 16:27

A Doktor!Nem értem amit irsz!2008 ban voltam én is felülvizsgálaton.A következő határozatott kaptam.54%(előtte 67% voltam,de ez már az uj módszer alapján történt)Felülvizsgálata csak állapot rosszabbodás esetén szükséges.A nyugdijam összege nem változott(maradt amit a 67%ra kaptam).Állapot rosszabbodás történt,(egy agymütét)de nem tartottam fontosnak kérelmet beadni,mivel további felülvizsgálatra már nem számitottam.57éves elmultam és érdeklődve várom a fejleményeket..szval amit nem értek,hogy 10ezerrel kevesebb lett a pénze.Talán szoc.járadékos lett?-bár azt irod továbbra is véglegesitett maradt.Innentől érthetetlen számomra.

Lyonee # 2011.08.22. 16:28

Terike!
Hogy kerültél erre a csodagépes vizsgáltra?
Te kérted, vagy berendeltek? Bp-en volt?
Írod, ha lesz rá pénzed máskor is megcsináltatod. Fizetni kell érte? Mennyit?

skorpió13 # 2011.08.22. 16:38

Debra01!érdekesség képpen elmondom neked,hogy három hónapja dagad a bal lábam,(nyolc hónapja agymütétem volt).elküldtek az ortopédiára.Azt javasolta a doki,hogy hordjak ludtalp betétet!Tudod papucsba alig tudom beledugni a lábam!-nem még egy ludtalpbetétet is beledugni egy zárt cipőbe.

skorpió13 # 2011.08.22. 16:40

Veci!bölcsebb lettél volna,ha nem irsz semmit!Kikérem magamnak!

skorpió13 # 2011.08.22. 16:47

Most mikor az egészségügy romokban hever,egy orvos sem fogja a betegeket vizsgálatokra küldeni vélt vagy valós betegségekkel.Hisz eddig sem nagyon tették.Engem 30év fejfájás után nem küldtek sehová,ahol kiderülhetett volna,hogy mi okozza.Pedig számtalan szakrendelésen jártam.Gégészet,szemészet,neurológia,ideg.

Debra01 # 2011.08.22. 17:20

Skorpió. Valószínű, lymphodémád van. Kérj beutalót a László kórházba. Időpontot adnak. Nekem fáslit írtak...+ lúdtalp betét, + lábemelő. Szerinted, milyen cipőbe férek bele? :)
Az egészségügy romokban...ez igaz, de akkor mitől gondolják, hogy így munkaképesek leszünk?
Az agyamat eldobom...mert munkaajánlatot kaptam..és nem tudom elvállalni. Pedig repülnék dolgozni.

keke1 # 2011.08.22. 17:31

Kedves betegtársak!

Szerintem az egészségügynek külön fizetni kéne nekünk azért hogy bevesszük a hasraütésszerüen felirt gyógyszereket.
Ezzel ugyan növeljük a gyógyszergyárak profitját de az egészségünk nem javul.Jó esetben stagnál.

Képzeljük el mi lenne ha meggyógyitanák a betegeket?
Nem lenne szükség se orvosra,se kivizsgáló gépekre.
A gépekkel kapcsolatben én úgy gondolom:
1.A munkaképesség vizsgáló masina,nem ide való,hanem a munkaugyi központba,azt dönti el ki mire alkalmas,de azt nem tudja megállapitani ki beteg,és ki nem.
2.A diagnosztikai gép már hasznos segéderő,de nem több.

keke1 # 2011.08.22. 17:49

Sok orvos mondja,egyre több a beteg,nem értik miért..kitünő orvosokról beszélek,mivel be merik vallani.

Vannak persze másféle orvosok,én beteggyártónak hivom őket,mit mondjak,nehéz őket túlélni.
Dogmatikusak,a beteget lezárandó aktaként kezelik,igyekeznek minél hamarabb túlesni a "vizsgálaton".
Nos ezekkel kapcsolatban nem tanácsos betartani az utasitásokat,mert attól biztosan még betegebb lesz az ember.

szafika # 2011.08.22. 17:51

Skorpió13 ! Mitől sértődtél meg , nem bántott senki , Veci meg pláne nem, ha olyat olvasol ami nem vonatkozik rád , akinek nem inge , ne vegye magára !

Veci # 2011.08.22. 17:51

Kedves skorpió13!
Már megbocsáss!
Miről beszélsz a beírásommal kapcsolatban?
Nem tudtad kiolvasni a sorokból, hogy a beteg emberek mellett foglalok állást?
Mert a beteg emberek, akik állandósítva rokkantak és a betegségük alapján és nem a pénzük alapján lettek véglegesítve, azok szívnak?
Ne süssön a negatív érzés mások irányába, az neked sem jó! Megértem az elkeseredettséget minden nehéz egészségügyi állapotban lévő fórumozónak.
Indokold meg légyszíves, hogy a beírásom mely részéről gondolod, amit kikérsz magadnak?
Kívánom, hogy mielőbb nyugodj meg, és olvasd el a beírásom újból, meglátod miről szól.


Üdvözlettel Veci

keke1 # 2011.08.22. 18:48

Doktor!

80-ról 69 ezerre csak lefokozással csökkenthettő a nyugdij,bár az a 11 ezer kicsit nagynak tünik 1 fokozatra...lehet 2 fokozatot csökkentettek?

luck-666 # 2011.08.22. 19:23

Doktor!

ott valami nem stimmel:

  • a 78 % az III. fokú,ha visszavették 67-ra az ugyanannyi nyugdíjat jelent!
  • a II. csop kap +5 %-ot
  • a I.csop kap +10%-ot

nem lehet hogy rehab. jár.-on volt az illető és utána ennyi lett a nyugdíja?

skorpió13 # 2011.08.22. 19:37

Keke1!igazad van!

skorpió13 # 2011.08.22. 19:39

Debra01!köszönöm tanácsod,majd utána nézek mi az ,amiről irsz.nem hallottam még róla.

skorpió13 # 2011.08.22. 19:41

A Doktor!köszi,igy már értem.A lényeget is.Minél kevesebb nyugdijat kelljen fizetni!