Leendő jogászok, kérlek segítsetek!

manna # 2006.03.03. 12:18

Jaj, és ha elindítok egy ilyen eljárást, azért kell fizetnem valamilyen illetéket, perdíjat, vagy költségmentesség megillet vagy kérhetem azt?

obsitos # 2006.03.03. 14:35

Szó sincs esetleges újabb peres eljárásról. Áprilisban majd kérjed a bírónőt, hogy az elmaradt - a munkahely által le nem vont - tartásdíjat a bíróság a cégtől vasalja majd be, annak késedelmi kamatával együtt.

Tehát tartásdíj téves (= alacsony összegű) levonása miatt perbehívod az exed munkáltatóját.

Elég ha jegyzőkönyvbe mondod panaszodat - kérelmedet, és onnantól remélve hivatalból a szükséges intézkedés.

A személyes és tárgyi költségmentesség továbbra is megillet téged.

Manna! Megy egy prívát e-mail.

manna # 2006.03.06. 09:21

Köszönöm Obsitos!
Megpróblom majd a köv. tárgyaláson. Habár próbáltam én most is, és azelőtt is még januárban erre kitérni, hogy a munkáltató miért csak úgy tiltotta ahogy és miért nem at egész jövedelmből. Főleg a mostani, legutóbbi tárgyaláson amikor a bíró elkezdte a jegyzőkönyvbe diktálni a munkáltató által megküldött jövedelmigazoláson szereplő összegeket. Havi átlag jövedelmként leigazolt 270 ezer forintot, ezt a bíró jegyzőkönyvbe is diktálta, erre én rákérdeztem, akkor miért nem ennek arányában tiltotta a munkáltató a t.díjat (%-osan ahogyan az a letiltó végzésben van?-) s erre az volt a bíró válasza, Õ NEM TUDJA, bizonyára mert az ellátmányból nem kell vagy ott valahogy másként kell. Szóval én már itt ráakartam térni erre, de miután ilyen választ kaptam, inkább hagytam is a fenébe tovább firtatni.
De azért áprilisban megkísérlem mégegyszer. Lehet, hogy másképpen kell majd hozzá állmom, valamivel határozotabban mint most tettem?

P.G.L. (törölt felhasználó) # 2006.06.09. 08:51

A hozzászólás (és a felhasználó) törölve.

afonyalekvar # 2006.08.09. 10:14

Kedves Manna!

Én egy IV. éves joghallgató palánta vagyok.
Végigolvastam tegnap a fórum bő termését és szeretnék segíteni neked.

Mivel még nem fejeztem be az egyetemet és ebben a témában nem vagyok járatos ezért nem veszem magamnak a bátorságot, hogy jogi tanácsokat adjak. Mást azonban igen.

Először is szerintem ha bármilyen jogi problémád van, nyugodtan fordulj ügyvédhez! Tudom hogy nem engedheted meg magadnak, de a legtöbb (és jó!) ügyvéd az előzetetes tanácsadásért nem kér pénzt, mert nekik sokkal jobban megéri, ha per lesz belőle és azt megnyerik. Nyugodtan fordulj legközelebb egy "szakemberhez" mert ennek a fórumozásnak (és annak hogy állandó kétségek közt vergődsz hónapok óta) nincs sok értelme. A saját erődet morzsolod fel, ahelyett, hogy egyszerűen megbíznál valakit az ügyeid intézésével.
Az ügyvéd azt is elmagyarázta volna, hogy ilyen nehéz anyagi helyzetben levő peres fél kérhet a bíróságtól TELJES költségmentességet (semmit sem kell sem előlegezni, sem viselni, még akkor sem ha VESZTES lennél!). Már megérte volna, nem?
Õ mindent elintézett volna helyetted (hisz arra bízod meg).

A másik: ha ügyvédtől még mindig óckodnál, akkor erre a helyzetre van egy speciális jogintézmény, a JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT. Itt a jogiforum.hu-n is elérhető a címük a közérdekű menü alatt (jobb felső sor), de ha pesti vagy akkor idemásolom a pesti adatokat:

Pest Megyei Hivatal
1134 Budapest Kassák L. u. 69-71.

Hétfő: 9-13-ig
Szerda: 13- 18-ig

06-1/450-2592
06-1/450-2596
06-1/450-2595
Fax: 06-1/450-2591

Ez TELJESEN INGYENES (állami finanszírozású), és arra van, hogy aki nem teheti meg, hogy ügyvédet fogadjon, azon segítsenek, tanácsot adjanak és a bírósághoz beadványokat szerkesszenek.
(én egyszer fordultam hozzájuk, egy jogi házifeladat megoldásáért, nagyon segítőkészek voltak :)

A konkrét ügyhöz csak annyit, hogy fogalmam sincs, hogy a külföldi ellátmányból kell e vonni a 25%-ot vagy sem, de ha ügyvéd volnék, akkor kérném a bíróságot, hogy természetesen a külföldi jövedelmet is vegye figyelembe. Erre az általad őrzött bérjegyzék is bizonyíték, + az, hogy vki nem megy ki min. bérért külföldre dolgozni
(meg az életszínvonala, kocsija, háza, amiből következtetni lehet a jövedelmére). Sztem - bár itt van az, hogy ez csak feltételezés - ezt a bíróságnak mind figyelembe kell vennie.
Nehéz ügy, ezért is kell jogászhoz fordulnod, mert a fórumosok zöme - így én is - csak hümmögni tudunk a problémára. Talán ez, talán az, biztosat senki sem tud mondani csak egy SZAKEMBER!

Fordulj bátran valamilyen ügyvédhez, vagy a jogsegélyszolgálathoz!

• sajna Pesten egyet sem ismerek mert paksi vagyok, itt tudnék egyet ajánlani, ahol most gyakorlaton vagyok, majd őt is megkérdezem a problémáról.

Röviden ennyit.

Kitartás és türelem - ez a kettő a jóhiszemű pereskedéshez elengedhetetlen ;)

afonyalekvar # 2006.08.10. 11:54

Helló!

Az előbbi hozzászólásomat egy most talált cikkel egészíteném ki. A jogi fórumon elérhető, Mennyibe kerül egy válás? (2006. augusztus 9.) írása megerősített abban, amit eddig csak feltételeztem, miszerint a bíróság nem csak a konkrét papírokkal igazolható jövedelmeket veszi figyelembe, hanem a másik fél konkrét életkörülményeit, életszínvonalát.
Hadd másoljak ide egy különösen érdekes bekezdést:

" Gyerektartásra az apa, vagy az anya jövedelemének 50 százalékánál többet nem lehet kérni. A bíróság egy gyermek után rendszerint a fizető szülő jövedelmének 15-25 százalék között állapítja meg a tartásdíjat. Több gyerek esetében (főként, ha más kapcsolatból születtek) eltérő mértékű összeget is megállapíthatnak, tekintettel a gyerek szükségleteire, illetve az őt nevelő anyagi helyzetére. A gyermektartásról nem lehet lemondani, és a bírósági ítélet kihirdetése előtt is, előzetesen is végrehajtható, hiszen a gyermeket addig is el kell tartani, amíg ezek a – sokszor évekig elhúzódó – perek tartanak. A felek abban is megegyezhetnek, hogy a fizetésre kötelezett egy nagyobb összeggel, vagy ajándékkal váltja ki a rendszeres tartásdíjat, például lakást irat a gyerekre. Ilyenkor a bíróságok megvizsgálják, hogy van-e megfelelő fedezet a gyermek folyamatos eltartására. Megteheti valaki, hogy minimálbéren van bejelentve, csak azért, hogy megússza kevesebb gyermektartással, de a környezettanulmány és a per során felmerülő tények, kérdések általában tisztázzák, hogy milyen a szülő valós anyagi helyzete és ennek megfelelően állapítják meg a fizetendő összeget. " (!)

A múltkori hozzászólásomat mindenben fenntartom: Fordulj ügyvédhez!

Sok szerencsét!

szandy90 # 2010.08.12. 13:20

Sziasztok!
Ti hol szoktatok bankolni? Nekem még nincs bankszámlám, de úgy tudom az ösztöndíj miatt nyitnom kell egyet..

hunfrakk # 2010.08.12. 13:45

a CIB jó, de:
UNICREDIT (korlátlan pénzfelvétel az ATM-ből)

annus89 # 2010.08.12. 14:39

Én az Ersténél nyitottam diákszámlát, náluk "bankolok" :), asszem most kocsit plussz jogsit is lehet nyerni

guba # 2010.08.16. 09:00

Én különböző bankoknál, de mindig hátul a széfnél "bankolok". Amíg a kolleginák szaporán dolgoznak, én elnyalok egy whiskyit, és soha nem viszem vissza az üveget.

Üdv: Attila

Dr.Attika # 2010.08.16. 09:18

Lehet nyerni jogsit? Ezt nevezem banki szolgáltatásnak. Eddig úgy tudtam, hogy a jogsi megszerzése érdekében tanfolyamra kell járni és vizsgázni. Mik vannak?

bajussz # 2010.08.16. 09:45

"(korlátlan pénzfelvétel az ATM-ből)"

na nekem ilyen kell:D