specializálódás

sarollta # 2005.08.01. 15:36

Üdv Mindenkinek! Másodéves joghallgató vagyok és erősen gondolkodom hogy a jogi pályán belül merre specializálódjam (a választott tárgyak, a TDK-k területén), de az a helyzet hogy már nézegettem ezzel kapcsolatos cikkeket és még nem tudtam összegyűjteni hogy merre lehet úgymond szakosodni.
Tudnátok nekem írni ilyen szakágakat mint pl: környezetvédelmi jogász, család jogász, pénzügyi jogász, internet jogász.. van még ?

praetor01 # 2005.08.02. 06:39

Kedves sarollta!
Gyakorlatilag nincs semmiféle kötöttség atekintetben, hogy mely területeket válasszon valaki szakterületnek. Vannak persze hagyományos választóvonalak, pl. büntető - polgári; vagy a polgári tovább tagolásával leszűkített terület pl. családjog. Ha olyan területet szeretnél, amelyikről papírt is lehet szerezni, akkor megnézheted az egyetemek posztgraduális képzési kínálatát, bár én személy szerint nem ajánlom ezt. Véleményem szerint sokkal többet ér, ha az egyetem mellett a specializálódást a gyakorlatban is megpróbálod figyelemmel kísérni, netán részt venni benne pl. egy ügyvéd melletti segítség formájában.

angelis # 2005.08.02. 06:45

Európa jogi szakjogász
Környezetvédelmi szakjogász
Bank szakjogász
Ingatlanforgalmi szakjogász
Európa jogi szakjogász

sarollta # 2005.08.02. 18:03

Köszönöm szépen a válaszokat, nem igazán papírral bíró szakosodásra gondoltam, inkább az érdeklődési körömmel megegyező témában szeretnék majdan alaposabban körülnézni, csak még nem tudom merre, milyen lehetőségek vannak. Pl. egy környezetvédelmi szakjogászt manapság ki alkamaz, és van-e Magyarországon ennek egyáltalán jövője? Vagy ugyebár van olyan hogy nemzetközi jogász, amihez persze tökéletes nyelvtudás kell, gondolom legalább 2 nemzeté. Ilyen munka csak nagykövetségekhez kötötten, vagy külföldön működik?

Rexor # 2005.08.03. 06:41

Sarolta az első és legfontosabb, hogy próbálj már az egyetmen "helyezkedni". keress gyakornoki munkát (akár ügyvédi irodában, de lehet különböző állami szerveknél is), ha lehet próbálj ki minél több területet, legyél rámenős, építs kapcsolatokat. Utána fog majd kiderülni, hogy tetszik e a terület vagy sem. A magam részéről nekem sem nagyon tetszenek ezek a szakjogászi képzések, de tanulni sohasem szégyen, én azért jobban szeretek a munka révén tanulni, vagy hogy utánaolvasok dolgoknak. A lényeg hogy másodévesként még van bőven időd, hogy kideríts mit szeretnél csinálni. És azért mellette élvezd ki az egyetemi életet is :)

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.03. 08:43

közlekedési büntetőjogi szakjogász
növényvédelmi szakjogász
szövetkezeti szakjogász
fúziókontroll szakjogász
non profit jogi szakjogász
bányajogi szakjogász
tb jogi szakjogász
atomenergiai szakjogász
internet jogi szakjogász
sőt…
bioetika szakjogász
fuvarozási és szállítmányozási szakjogász
zálogjogi szakjogász
katonai büntetőjogi szakjogász
jogi személyiség nélküli gazdasági társasági szakjogász
lakás és helységbérleti szakjogász
társasházi szakjogász
erdő jogi szakjogász
sportjogi szakjogász
fiatalkorúak büntetőjogi szakjogász
diszkrimináció ellenes szakjogász
titok jogi szakjogász
szőlő, bor és hegyközség szakjogász

zattila # 2005.08.03. 09:05

európajogi szakjogász
európajogi szakjogász ... nyelven
emberi jogi szakjogász
bankszakjogász
családjogi szakjogász
ingatlanforgalmi szakjogász
gazdasági büntetőjogi szakjogász
iparjogvédelmi szakjogász
közlekedési szakjogász
külkereskedelmi szakjogász
munkaügyi szakjogász
társasági szakjogász
versenyjogi szakjogász (ez különösen népszerű manapság)

Martina # 2005.08.03. 10:01

Lehet, hogy buta a kérdés, de egy zálogjogi szakjogász mivel foglalkozik?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.03. 10:32

martina azt hittem észreveszed a felsorolásban rejlö iróniát

praetor01 # 2005.08.03. 10:51

specializáció-szervező szak szakjogász:-))))

praetor01 # 2005.08.03. 10:52

rite csillaggal!
Ez különösen tetszik:-))))

szőlő, bor és hegyközség szakjogász

praetor01 # 2005.08.03. 10:58

Ja, és majdnem elfelejtettem, hogy a pécsi egyetem mostanában indít egy új képzést infokommunikációs szakjogász néven. Hát...van egy hangzása...

dr.joci # 2005.08.03. 11:08

Állást kereső jogász:)
Pár év múlva ebben rengeteg profi lesz....

Legislator # 2005.08.03. 11:24

Mondjuk úgy: állástalan jogász.

Sunshine after the rain.

praetor01 # 2005.08.03. 11:29

Vagy úgy:
állástalansági szakjogász:-))

praetor01 # 2005.08.03. 11:30

Bocs az állástalan kollégáktól...

Legislator # 2005.08.03. 11:33

A bányajogi szakjogászokat ne bántsuk! Javaslom az alábbiakat:

Római jogi szakjogász
Vizigót jogi szakjogász
Kánonjogi szakjogász
Közigazgatási nemperes eljárások szakjogásza
Jogelméleti szakjogász
Állatok jogainak szakjogásza
Fogász szakjogász (dr. iur. et dent.)
Statisztikai szakjogász
(Folyó) szabályozási szakjogász ("A jogász a társadalom mérnöke")
Szakjogászképző szakjogász

Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.08.03. 11:34

Én is bocs:)
(A medvék szeretik a mézet, ezért legyen):
Méhészeti szakjogász

Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.08.03. 11:35

Tengeri zsákmányjogi szakjogász
Világűrjogász ("Zűrjogász")
Közszolgálati jogi szakjogász

Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.08.03. 11:38

Ügyvédjelölt-jelölt szakjogász
Észt-osztják szakos bölcsész szakjogász
Jogász-közigazgatász szakjogász
Halász-Vadász-Aranyász-Madarász szakjogász

Sunshine after the rain.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.03. 11:40

a jog az egy elég összetett tudomány egyik jogág a másikból fakad és egy harmadikban végzödik mindenképpen komplex gondolkodást követel meg az azt gyakorlóktól ráadásul a mai jogász dömping közepette nagy elhivatottságot is
a múltkor mentem a 22-es buszon és lázasan tanulmányozom a gt-t mire az egyik T B. nö BKKB-ról pükhendi módon megszólalt hát ez türhetetlen hogy manapság már mindenki jogász akar lenni hát ez is egy hozzálás az igen T. nepotista Bíróság részéröl

Legislator # 2005.08.03. 11:45

Nem "mindenki", hanem Te akarsz jogász lenni, vagy már az is vagy. De a T. Bíróság T. Bírája rosszul fogalmazott, mert először mindenki jogvégzett, és csak nagyon kevés lesz tényleg jogász. A viselkedéséből ítélve ő is csak jogvégzett, mint a zöm. Egyébként mit fáj az némely bíráknak, hogy egyesek a perverz erotománság olyfajta bugyraiban leledzenek, hogy hajlandóak a közhasznú járművön szabadidejükben Gt.-t vagy horribile dictu Ket.-et olvasni? ( Mátyás korában az urak kinevették egymás közt Báthory püspököt, mivel gyakran olvasni látták...)

Sunshine after the rain.

praetor01 # 2005.08.03. 12:02

Rite csillaggal!

Nem lehet, hogy az volt a baj, hogy a busz vezetése közben olvasgattad a gt-t?:-))

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.03. 12:22

nem csak egyszerüen elszállt az agya a beképzelt kolleginának gondolj bele hogy milyen itéleteket hozhat
egyébként legislator jó a bathorys hasonlat

Legislator # 2005.08.03. 13:07

Praetor: :))), rite csillaggal: köszönöm a dicséretet.

Sunshine after the rain.