Várom a véleményeteket az alábbi cikkhez.
http://index.hu/…/szfv050728/
Próbáltam a cikk szerzőjének válaszlevelet irni, de nem sikerült, az email-cimet nem fogadta el a gép.
Ezért ide irom a véleményemet:
Számolni többféleképpen lehet. Nézzük ujra:
Tavaly 99 vagy 98 volt a ponthatár az ELTE jogi karán, tehát ennyivel lehetett bejutni. Az elérhető maximális pontszám 120 volt, tehát összesen 22 pontot lehetett vesziteni. Ez azt jelenti, hogy 82,5 százalékos teljesítménnyel már be lehetett jutni.
Idén a maximális elérhető pontszám 144 volt, az ELTE jogi karára 135 ponttal lehetett bejutni. Tehát csak 9 pontot lehetett veszíteni. Tehát idén 93,75 százalékot kellett teljesíteni ahhoz, hogy valaki bejusson.
A szerzőnek az az indokolása, hogy:"Ugyan miért gondolta bárki, hogy a korábban kemény felvételivel járó jogra vagy orvosira bekerülhet egy egyszerű érettségivel?" már csak azért sem helytálló, merthogy akik korábban érettségiztek, ha akkor nem jelesre, azok most kénytelenek voltak ismételten érettségizni (quasi felvételizni), ráadásul még emelt szintű érettségi esetén is csak 120+2x7 pontot, tehát 134 pontot érhettek el.
Ahhoz, hogy bejussanak az ELTE jogi karára, tehát nem volt elegendő a hibátlan, emelt szintű érettségi sem, kellett hozzá nyelvvizsga is.
Amennyiben viszont jelesre, akkor az egy egyszerű jeles volt. Tehát egy gyengébb iskolában tanuló, jelesre érettségiző gyerek előbb került be a jogra, mint egy erős iskolában tanuló, közepes tanuló, holott előfordulhat, hogy jóval nagyobb tudással rendelkezik.
A felvételi legalább valamilyen szinten mérte a tudást, ez a felvételi eljárás viszont tudásfüggetlen, kizárólag szerencsefüggő volt.
Ugyszintén nem elfogadható az a hivatkozása (ami nem is tudom mit keres itt), mely a román béreket taglalja. Nem tudom feltünt-e a szerzőnek, de mi Magyarországon élünk, nem Romániában.
Nem ártott volna a témát jobban áttanulmányoznia, mielőtt cikket ír róla.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu