Autó eladás

Kabar # 2012.11.20. 18:27

Jó napot kívánok!

Olyan problémával szembesültem hogy eladtam egy 15 éves autót és egy héttel később a vevő felhívott azzal hogy az autó hengerfejes lett. Azt tudni kell hogy nálam karba volt tartva 2 évig használtam ráköltöttem nemrég 120 000 ft-ot és 300 000 ft ért adtam el.
Ő most megcsináltatta és azt akarja hogy én fizessem ki, nem volt igazságügyi szakértő semmi ami alapján meg állapításra kerülhetett volna hogy mi okozta a meghibásodást. Jóhiszeműen minden hibát elmondtam neki amiről tudtam, de ő jogi útra akarja terelni, ilyenkor mennyi esélye van per nyerésre ez esetben.
Vételkor nem zárkóztam el bármilyen átvizsgálástól, sőt a vevő szakmabeli.

Köszönettel Kabor Kálmán

Gabicsek # 2011.05.30. 17:01

Semmit nem tud tenni az eladó, hisz elküldte az adásvételit az okmányirodába is. Azt már nem lehet átírni. Majd az okmányiroda megkeresi vevőcsként az átírás miatt, ha nem íratja át, kivonják a forgalomból. Mondja meg vevőcskének, hogy már az okmányirodában van az adásvételi, ezért sajnos nem tud semmit tenni.

punk # 2011.05.29. 09:18

Tisztelt segítők, az alábbiakban kérném a segítségeteket. Ismerős eladta a gépjárművét 2011.05.14.-én sajna még a régi adásvételivel, a vevő az eladó segítségével meg is kötötte a kötelezőt az autóra.Tehát jogilag adásvétel megtörtént eladó eladta vevő megvette kifizette. Most 2011.05.28.-án a vevőnek nem kell az autó mert drága!! az átírás, ő csak üzembentartóival venné meg, sajna a vevő a "kissebséghez" tartozik.Mit tehet az eladó? A biztosítást ugye lemondta, az okmányirodába beküldte tértivel az adásvételit a kisebbség meg fenyegetőzik.Kérlek segítsetek mi a megoldás.Ui:az autó eladási ára:60ezer ft volt, két tanu is jelen volt, egyedül csak a törzskönyv száma hiányzik a régifajta adásvételiről.Előre is köszönöm.Punk

Gabicsek # 2011.05.19. 19:09

Zsotyoo!
Csak arra gondolj, mi lesz, ha ripityára töri. Én nem adnám részletre, veszélyes üzem.

Wasya # 2011.05.19. 09:15

Kedves Fórumozók!

Az érdekelne, hogy átírathatom e a nevemre a magyar rendszámú autót, ha nem vagyok EU-s állampolgár (ukrán állampolgár,csak tartózkodási engedéllyel rendelkezem)? Milyen iratokra van ehhez szükség? A válaszokat előre is köszönöm.

guba # 2011.05.19. 06:57

Tulajdonjog fenntartással add el, és addig amíg nem fizette ki ingyenes használatot engedsz neki. A forgalmiba üzembentartóként jegyzik be, a törzskönyv marad nálad.

Zsotyoo # 2011.05.17. 13:38

Üdv mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem.
Van egy autóm, ami eladó. Jelentkezett egy vevő, aki azt mondta, hogy megveszi, de csak részletekben fizet. Ha adásvételit írunk, akkor az első részlet után azt mondhatja, hogy nem fizeti ki a többit.
Forgalmi, törzskönyv nála, mivel az átíráshoz kell.
Ha kölcsönadásit írunk, abba nem szerepel csak az, hogy kölcsönadtam Neki. Töri-zúzza azután hozza vissza.
Valakinek valami használható ötlete?!

Üdvözlettel
Zsotyoo

Bokorugró # 2011.05.13. 05:58

Köszönöm Gabicsek!

Az én problémám egy kicsit speciálisabb. A forgalmiban ugyanis csak az egyik tulajdonos neve szerepel, míg a törzskönyvön a tulajdonostársak is. Egy külön sorban szerepel, hogy "közös tulajdon" és a további két tulajdonostárs neve.

Én úgy okoskodtam, hogy az eladó rovatba három nevet írok, és a végén mindhármójuk aláírja.

Így jó lehet?

Gabicsek # 2011.05.12. 19:56

Az adásvételi szerződésen annak a nevét kell feltüntetni, aki a forgalmi engedély és törzskönyv szerinti tulajdonos.

Bokorugró # 2011.05.12. 14:38

Tisztelt fórumozók!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mi a teendő egy közös tulajdonban (magánszemélyek) lévő gépjármű eladásánál. Elegendő -e a tulajdonostársak nevét feltüntetni az adásvételi szerződésen, vagy van ennek valami sokkal bonyolultabb és drágább módja is? :)

Köszönettel,
Gábor

luiji # 2011.01.19. 06:11

Tisztelt Fórumozók!
Elhunyt személy nevén lévő gépjármüvet, ideiglenes hagyatékátadó végzés birtokában milyen módon lehet vizsgáztatni? Köszönöm!

cece1986 # 2011.01.17. 18:53

Hello forumozok!

Tanácsokat várok:
Eladnak nekem ingyen egy kispolszkit és szeretném megkérdezni, hogy adásvételi szerződés után hány napom áll rendelkezésre, hogy átírassam a nevemre???
és ez mennyibe kerül???

ekrisztika # 2011.01.09. 10:07

Kedves jogászok!
"Van" egy autóm kb. 3 éve a nevemen, de csak a férjem használja, és tulajdonképpen ő a tulajdonosa is, mert mindent ő fizet, ő tartja fent... kivéve biztosítóváltáskor kéri az aláírásom....
Mivel nagyon megromlott a viszonyunk, kértem, hogy irassuk át a kocsit, sajnos addig addig fűzött, míg sikerült megszereznie az aláírásom, és nem ad nekem egy példányt az adásvételi szerződésből, és azt mondja, hogy nekem már semmit nem kell csinálnom, semmi dolgom...Én nem így tudom, ahogy itt az egyik cikket olvastam az autóátírás menetéről.... így most mit tud csinálni? milyen bajom származhat belőle? Azt sem tudom ki a vevő... így ha én nem jelentem be 15 napon belül az eladást, akkor tulajdonképpen nem is történik meg az adásvétel? Vagy akkor mi van???? Minden papír, kocsikulcs a féjemnél van..... Mi van ilyenkor? Az új tulajdonos tudja így használni? És nekem akkor milyen károm származhat? Kell-e aggódnom?
Az adásvételi szerződést pénteken 7-én írtam alá. Kettőt, de rögtön mindkettőt el is vette tőlem.
Nagyon várom válaszát!!!!
Üdvözlettel:
Erdélyi Krisztina

Lefty # 2004.12.23. 20:56

Igen, az ingóság értékesítése bevétel, de levonhatod belőle a megszerzésre fordított összeget és a kiadásokat. A különbség, ami marad, az jövedelem, és 20%-kal adózik. Nem kell megfizetni az adót, ha 40 ezer Ft-nál kevesebbre jönne ki, vagyis az éves jövedelem 200 ezer alatt marad, ez esetben be sem kell vallani.

Namármost a legtöbb ember olcsóbban adja el a használt autóját, mint amennyiért vette. Kivéve a nepperek :-) Szóval nem valószínú, hogy adókötelezettséged lenne, de ezt Te tudod jobban.

Másik dolog meg, hogy nem kötelező beleírni az adásvételi szerződésbe, hogy mennyiért vetted vagy adtad el.

Nem tudok róla, hogy tömegével indulnának eljárások az APEH-nél magánszemélyek személyautó-eladásaiból származó jövedelmeinek kinyomozására, de nem akarok nekik ötleteket adni, ki tudja, hátha olvassák a fórumot. :-)

Mr Ness # 2004.12.23. 20:37

Hm, most nézem Ildikó válaszát... Tényleg kell adózni autó eladása után?

Lefty # 2004.12.22. 12:13

Igy van, annyi apró kiegészítés, hogy az önkormányzatnál csak akkor kerülsz ki az adóalanyok köréből, ha a BM nyiilvántartásban már az új tulajdonos szerepel. De ez már egy másik topic problémája.

Mr Ness # 2004.12.22. 09:38

Köszönöm szépen a válaszokat, már minden világos ; )

the big cat # 2004.12.22. 09:19

Õlusz ugye le kell szakítani a forgalmi 3. lapját, amin az eladás tényét igaolják, és ezzel kell az eldást igazolni.

ildikó31 # 2004.12.22. 09:12

Mr Ness! mint alább irtam, ez már a vevő dolga, a Te dolgod, hogy az adásvétel létrejötte után ezt a tényt bejelentsd a biztosítónál és az önkormányzatnál. A te feladatod: találj egy vevőt, eredetvizsgálatra vidd el a kocsit, adásvételi szerződés aláírása, vételár átvétele, az autó összes iratának átadása, biztosítónál, önkormányzatnál bejelneti az autó eladását. És természetesen ne felejtsd el az adásvételt az év végi adóbevallásodban megemlíteni!

ildiko31

Mr Ness # 2004.12.21. 21:31

De ez az eladó szempontjából mindegy, mert a forgalmit úgyis a vevőnek adja, nem?

Lefty # 2004.12.20. 23:04

Akka,a forgalmi az okmányirodának kell, elveszik és adnak újat. A régi kétlapos forgalminál volt az, hogy a műszaki lap megmaradt, a tulajdonos adatait meg úgy emlékszem eleinte beleírkálták, utána az egész lapot kicserélték. Ezeken még az is rajta volt, hogy hanyadik tulajdonos vagy, az újakon már nincs, de ha könyörögsz az okmányirodában, megmondják.

ildikó31 # 2004.12.16. 07:30

Mr Ness ezek a költségek, és az ügyintézés már a vevő dolga, és Te nem kellesz hozzá!

ildiko31

Mr Ness # 2004.12.15. 10:34

Köszi a választ. De a kérdés még továbbra is: az átiratáshoz szükség van még rám, vagy azt a vevő fogja intézni az okmányirodában? A különböző illetékek megfizetése pl. köbcentinként + új forgalmi miatt már a vevő dolga?

akka # 2004.12.14. 20:32

Az adásvételi szerződést 15 napon belül az okmányirodában kell záradékoltatni és a két tanú fontos. A forg. eng a vevőnek kell nem az okmányirodának.

Mr Ness # 2004.12.13. 21:19

Köszönöm a válaszokat! Akkor, ha jól sejtem, az eladás menete a következő: miután megvan a vevővel kialkudott ár >> eredetvizsgálat >> készpénz átvétel + adásvételi szerződés és forgalmi + törzslap átadása (ezennel az én részemről a dolog lezárult) >> majd biztosítás és súlyadó lemondása.

Az, hogy maga az átiratás megtörténjen, már a vevő dolga?

Nekem kell a kocsiért kapott összegből adózni / illetéket fizetni?