Autó eladás

Mr Ness # 2004.12.12. 21:15

Üdv! Még sosem adtam el autót, úgyhogy ezért szeretnék Tőletek tanácsot kérni.

Eddig annyit sikerült megtudnom, hogy szükség van eredetvizsgálatra, ami 60 napig érvényes. Ezen kívül az adásvételi szerződést 3 példányban kell elkészíteni, ezek közül az egyiket az okmányirodának kell elküldeni a forgalmi engedéllyel együtt (nálam még régi fajta van). Ehhez mellékelni kell a törzslapot is, ha jól tudom.
A törzslap = törzskönyv?
Ugyebár ahhoz, hogy az átiratás megtörténjen, az autó következő tulajdonosának meg kell kötnie a kötelező biztostosítást? Nekem ezután mennyi időn belül kell ezt lemondani?

Legjobban az érdekel, hogy az adásvételi szerződést a készpénzes fizetés előtt / közben / után kell aláírni?
Szükség van tanúkra?

Előre is köszönöm a válaszokat!

világesze2 # 2004.12.12. 21:56

Tanúkra egész biztosan szükség van, én kettőt javasolok. Egy a te oldaladról, egy a vevő oldaláról.

Igen, szükséges az eredetvizsga, de szerintem várj vele addig, amíg nincs egy komoly szándékú vevő. Az eredetvizsga lezavarása max. két óra. Én biztos nem vennék meg olyan autót, amire már megvan az eredetvizsgája, csak olyat, amelynek eredetvizsgáját a vétel előtt közvetlenül, olyan helyen készítik amit én, mint vevő jelölök ki. Egyébként roppant bizalmatlan lennék. De ez csak rám érvényes biztosan. Szempontodból az is fontos, hogy ha 60 napon belül nem sikerál eladni az autót, akkor lejár az eredetvizsgád, és feleslegesen dobtál ki 15000 körüli összeget az ablakon. (Ahogy ma a használtautók piaca kinéz, a 60 napon túlfuthatsz.)

Amennyiben régi típusú forg. engedélyed van, törzskönyved erről az autóról nem is lesz (csak új típusú, talán 2002.I óta kiadott forgalmikhoz van törzskönyv). Majd az új tulajnak lesz, de az nem a te bajod.

Igen, meg kell kötnie a köt. biztosítást az új tulajnak ahhoz, hogy nevére vehesse a kocsit.

Szerintem a szerződést a kp. fizetéssel egyidejűleg, tanúk jelenlétében kell megtenni.

Sok sikert, de ezek csak az én tanácsaim, semmi több. Én így tenném.

Lefty # 2004.12.12. 21:57

Üdv!

Az új tulajdonosnak a szerződés megkötésétől számítva 15 napja van arra, hogy az autót "átirassa". Ehhez kelleni fog az adásvételi, ahogy mondod 1 példányt elvesznek, törzskönyv, biztosítás, forgalmi engedély. Törzslap alatt talán az eredtiségvizsgálat eredményét, a járműkísérő lapot érthetik, ezt is oda kell adni-
A biztosítást Te már akkor lemondhatod, amikor a szerződést aláírjátok, egy BH szerint az új tulajdonosra az nem terjed ki, szóval elvileg mielőtt elvinné az autót, már akkor rendelkeznie kell a biztosítással, hiszen anélkül egy métert sem mehetne. (Vagy trélerezeti).
Ha ő pár nappal később köti meg, egy fillért nem nyer vele, mert az adávételi keltezése és a biztosítás megkötésének ideje közti napokat is kifizettetik vele, ez a díj MABISZ-hoz megy.

Neked annyi dolgod van, hogy ha aláírtátok a szerződést, bejelented a biztosítónak, azt hiszem erre 8 napod van. Legjobb személyesen bemenni, az a biztos.

AA készpénzes fizetés előtt ne írd alá a szerződést, egyszerre szokták a fizetéssel.

Tanúkra nincs szükség, de jól jöhet később ha vannak, de jogilag nem feltétel.

Mr Ness # 2004.12.13. 21:19

Köszönöm a válaszokat! Akkor, ha jól sejtem, az eladás menete a következő: miután megvan a vevővel kialkudott ár >> eredetvizsgálat >> készpénz átvétel + adásvételi szerződés és forgalmi + törzslap átadása (ezennel az én részemről a dolog lezárult) >> majd biztosítás és súlyadó lemondása.

Az, hogy maga az átiratás megtörténjen, már a vevő dolga?

Nekem kell a kocsiért kapott összegből adózni / illetéket fizetni?

akka # 2004.12.14. 20:32

Az adásvételi szerződést 15 napon belül az okmányirodában kell záradékoltatni és a két tanú fontos. A forg. eng a vevőnek kell nem az okmányirodának.

Mr Ness # 2004.12.15. 10:34

Köszi a választ. De a kérdés még továbbra is: az átiratáshoz szükség van még rám, vagy azt a vevő fogja intézni az okmányirodában? A különböző illetékek megfizetése pl. köbcentinként + új forgalmi miatt már a vevő dolga?

ildikó31 # 2004.12.16. 07:30

Mr Ness ezek a költségek, és az ügyintézés már a vevő dolga, és Te nem kellesz hozzá!

ildiko31

Lefty # 2004.12.20. 23:04

Akka,a forgalmi az okmányirodának kell, elveszik és adnak újat. A régi kétlapos forgalminál volt az, hogy a műszaki lap megmaradt, a tulajdonos adatait meg úgy emlékszem eleinte beleírkálták, utána az egész lapot kicserélték. Ezeken még az is rajta volt, hogy hanyadik tulajdonos vagy, az újakon már nincs, de ha könyörögsz az okmányirodában, megmondják.

Mr Ness # 2004.12.21. 21:31

De ez az eladó szempontjából mindegy, mert a forgalmit úgyis a vevőnek adja, nem?

ildikó31 # 2004.12.22. 09:12

Mr Ness! mint alább irtam, ez már a vevő dolga, a Te dolgod, hogy az adásvétel létrejötte után ezt a tényt bejelentsd a biztosítónál és az önkormányzatnál. A te feladatod: találj egy vevőt, eredetvizsgálatra vidd el a kocsit, adásvételi szerződés aláírása, vételár átvétele, az autó összes iratának átadása, biztosítónál, önkormányzatnál bejelneti az autó eladását. És természetesen ne felejtsd el az adásvételt az év végi adóbevallásodban megemlíteni!

ildiko31

the big cat # 2004.12.22. 09:19

Õlusz ugye le kell szakítani a forgalmi 3. lapját, amin az eladás tényét igaolják, és ezzel kell az eldást igazolni.

Mr Ness # 2004.12.22. 09:38

Köszönöm szépen a válaszokat, már minden világos ; )

Lefty # 2004.12.22. 12:13

Igy van, annyi apró kiegészítés, hogy az önkormányzatnál csak akkor kerülsz ki az adóalanyok köréből, ha a BM nyiilvántartásban már az új tulajdonos szerepel. De ez már egy másik topic problémája.

Mr Ness # 2004.12.23. 20:37

Hm, most nézem Ildikó válaszát... Tényleg kell adózni autó eladása után?

Lefty # 2004.12.23. 20:56

Igen, az ingóság értékesítése bevétel, de levonhatod belőle a megszerzésre fordított összeget és a kiadásokat. A különbség, ami marad, az jövedelem, és 20%-kal adózik. Nem kell megfizetni az adót, ha 40 ezer Ft-nál kevesebbre jönne ki, vagyis az éves jövedelem 200 ezer alatt marad, ez esetben be sem kell vallani.

Namármost a legtöbb ember olcsóbban adja el a használt autóját, mint amennyiért vette. Kivéve a nepperek :-) Szóval nem valószínú, hogy adókötelezettséged lenne, de ezt Te tudod jobban.

Másik dolog meg, hogy nem kötelező beleírni az adásvételi szerződésbe, hogy mennyiért vetted vagy adtad el.

Nem tudok róla, hogy tömegével indulnának eljárások az APEH-nél magánszemélyek személyautó-eladásaiból származó jövedelmeinek kinyomozására, de nem akarok nekik ötleteket adni, ki tudja, hátha olvassák a fórumot. :-)

ekrisztika # 2011.01.09. 10:07

Kedves jogászok!
"Van" egy autóm kb. 3 éve a nevemen, de csak a férjem használja, és tulajdonképpen ő a tulajdonosa is, mert mindent ő fizet, ő tartja fent... kivéve biztosítóváltáskor kéri az aláírásom....
Mivel nagyon megromlott a viszonyunk, kértem, hogy irassuk át a kocsit, sajnos addig addig fűzött, míg sikerült megszereznie az aláírásom, és nem ad nekem egy példányt az adásvételi szerződésből, és azt mondja, hogy nekem már semmit nem kell csinálnom, semmi dolgom...Én nem így tudom, ahogy itt az egyik cikket olvastam az autóátírás menetéről.... így most mit tud csinálni? milyen bajom származhat belőle? Azt sem tudom ki a vevő... így ha én nem jelentem be 15 napon belül az eladást, akkor tulajdonképpen nem is történik meg az adásvétel? Vagy akkor mi van???? Minden papír, kocsikulcs a féjemnél van..... Mi van ilyenkor? Az új tulajdonos tudja így használni? És nekem akkor milyen károm származhat? Kell-e aggódnom?
Az adásvételi szerződést pénteken 7-én írtam alá. Kettőt, de rögtön mindkettőt el is vette tőlem.
Nagyon várom válaszát!!!!
Üdvözlettel:
Erdélyi Krisztina

cece1986 # 2011.01.17. 18:53

Hello forumozok!

Tanácsokat várok:
Eladnak nekem ingyen egy kispolszkit és szeretném megkérdezni, hogy adásvételi szerződés után hány napom áll rendelkezésre, hogy átírassam a nevemre???
és ez mennyibe kerül???

luiji # 2011.01.19. 06:11

Tisztelt Fórumozók!
Elhunyt személy nevén lévő gépjármüvet, ideiglenes hagyatékátadó végzés birtokában milyen módon lehet vizsgáztatni? Köszönöm!

Bokorugró # 2011.05.12. 14:38

Tisztelt fórumozók!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mi a teendő egy közös tulajdonban (magánszemélyek) lévő gépjármű eladásánál. Elegendő -e a tulajdonostársak nevét feltüntetni az adásvételi szerződésen, vagy van ennek valami sokkal bonyolultabb és drágább módja is? :)

Köszönettel,
Gábor

Gabicsek # 2011.05.12. 19:56

Az adásvételi szerződésen annak a nevét kell feltüntetni, aki a forgalmi engedély és törzskönyv szerinti tulajdonos.

Bokorugró # 2011.05.13. 05:58

Köszönöm Gabicsek!

Az én problémám egy kicsit speciálisabb. A forgalmiban ugyanis csak az egyik tulajdonos neve szerepel, míg a törzskönyvön a tulajdonostársak is. Egy külön sorban szerepel, hogy "közös tulajdon" és a további két tulajdonostárs neve.

Én úgy okoskodtam, hogy az eladó rovatba három nevet írok, és a végén mindhármójuk aláírja.

Így jó lehet?

Zsotyoo # 2011.05.17. 13:38

Üdv mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem.
Van egy autóm, ami eladó. Jelentkezett egy vevő, aki azt mondta, hogy megveszi, de csak részletekben fizet. Ha adásvételit írunk, akkor az első részlet után azt mondhatja, hogy nem fizeti ki a többit.
Forgalmi, törzskönyv nála, mivel az átíráshoz kell.
Ha kölcsönadásit írunk, abba nem szerepel csak az, hogy kölcsönadtam Neki. Töri-zúzza azután hozza vissza.
Valakinek valami használható ötlete?!

Üdvözlettel
Zsotyoo

guba # 2011.05.19. 06:57

Tulajdonjog fenntartással add el, és addig amíg nem fizette ki ingyenes használatot engedsz neki. A forgalmiba üzembentartóként jegyzik be, a törzskönyv marad nálad.

Wasya # 2011.05.19. 09:15

Kedves Fórumozók!

Az érdekelne, hogy átírathatom e a nevemre a magyar rendszámú autót, ha nem vagyok EU-s állampolgár (ukrán állampolgár,csak tartózkodási engedéllyel rendelkezem)? Milyen iratokra van ehhez szükség? A válaszokat előre is köszönöm.

Gabicsek # 2011.05.19. 19:09

Zsotyoo!
Csak arra gondolj, mi lesz, ha ripityára töri. Én nem adnám részletre, veszélyes üzem.