Sajnos jól gondolod, nem nagyon számít bele, én azért is nem mentem rá, pedig a GKM és az FMM is visszahívott interjúra...
szakvizsga
Sziasztok!
Polgárival kezedek, már alig van időm, de igyekszem... aztán majd meglátjuk, hogy lehetséges-e mindezt 3 hét alatt megtanulni, vagy legalább is ennyi tanulással sikeres vizsgát tenni.
A szakvizsga.hu-n találtam néhány jellemző szóbeli kérdést.
Arra szeretnélek kérni benneteket, akik már túl vagytok a polgárin, hogy van egy kis időtök, legyetek szívesek írjatok nekem olyan kérdéseket, amelyek ezeken túl gyakran előfordulnak a szóbelin, ami számotokra emlékezetes, vagy amiben van egy kis furfang.
Sokat segítene, ha akár ide, akár a mailcímemre küldenétek néhányat
Előre is nagyon köszönöm és további sikeres felkészülést mindenkinek!
Sziasztok!
Van valakinek infója, hogy honnan lehetne TB és munkajogi iratmintákat beszerezni (szakvizsgához)?
Sziasztok!
Trueblue: Én már túl vagyok a polgárin és most már a büntetőn is:-) Amit a szakvizsga.hu-n találtál kérdéseket, azok jók, nekem többet feltettek belőlük. De bevallom őszintén, egyszerűen nem emlékeztem rá már este sem, hogy konkrétan mit kérdeztek a vizsgán! Több mint 1 órán keresztül bombáztak rövid kérdésekkel, gyakorlatilag az egész anyagból. Anyagi jogból tőlem csak a Ptk-ból, eljárásból csak a Pp-ből (a felsorolásokat tudni kell!), viszont gazdaságiból kaptam koncessziós, egyéni vállalkozós kérdést is, úgyhogy abban ne reménykedjen senki, hogy a Gt és a Ct elég.
És 3 hét elég elvileg:-) Nekem is ennyi időm volt rá... ill. az írásbeliig pont ennyi, a szóbeliig 2 nappal több:-)
helló!
nincs valamelyikőtöknek regionális politikával kapcsolatos szakdogája, rendszerezett anyaga? magyar és angol nyelven is érdekelne!! minél előbb lenne rá szükségem!
nagyon köszönöm!
Sziasztok!
Szakvizsgához szükséges gyakornoki idő beszámításával és annak elfogadásával kapcsolatban lenne kérdésem!
Ismerem az IM rendeletet a szakvizsgáról,de telefonon sokszor igen eltérő tájékoztatást tudnak adni..
Konkrét kérdésem:-lenne egy pályázati felhívás amely egy Kistérségi Társulás irodavezetői álláshelyéről szól
- közalakalmazotti jogviszony,magasabb vezetőnek minősülő
- Pályázat beadásának feltétele többek között:Felsőfokú végzettség,szakmai önéletrajz,erkölcsi,jogosítvány,saját tulajdonú gépjármű stb.
Jogi végzettséggel természetesen megpályázható az állás,de mivel nem jogi képesítéshez kötött a munkakör,szerintem nem fogadnák el a szakvizsgához szükséges gyakornoki időben?!
Esetleg más vélemény és ötlet,hogy lehetne ezt a kérdést megoldani,persze még messze nem az enyém az állás,sőt meg sem próbálom,ha nem számít bele a gyakornoki időmbe,ugyanis most van állásom amivel ketyeg az időm,de itt jóval többet kereshetnék:))
És egyáltalán van-e értelme szerintetek,hiszen egy ilyen munkakörben mennyit fejlődhet az ember szakmailag mint jogász?
Előre is köszi a válaszokat:)
szia!
Szerintem az IM rendelet ebben a kérdésben elég egyértelmű: "A joggyakorlat idejébe csak a jogi végzettséget igazoló oklevél megszerzése után jogi képesítéshez kötött főállású munkakörben töltött idő számítható be."
Vagyis, ha ez az állás nem jogi képesítéshez kötött (hanem bármely felső fokú megfelel) akkor nem számít be.
Kedves Kála!
Köszönöm a válaszodat,én is így gondoltam egyébként,de ebben megerősítettél:)
Viszont,ha mégis megkapnám az szerinted lenne mód valahogy úgy megkötni a szerződést,hogy a munkakör megnevezése alapján elfogadható legyen a jogi szakvizsgához!?
Persze tudom,hogy ez is elég gázos,hiszen magasabb vezetőként mint irodavezető nem lehet mondjuk valaki jogi referens...
Nem is tudom ez csak egy dilemma,hiszen többet kereshetnék,de igazából tudom,hogy szakmailag szinte semmmit nem fejlődnék,hiszen egy ilyen irodavezetőnek legkevésbé konkrét jogi feladatai vannak!
Vanda
Szia!
Én is kérdezek: ha azt hallod, hogy irodavezető, neked az ugrik be, hogy jogi munkát végez valaki? Nekem nem igazán, de nem is ez a lényeg hanem, hogy ha megkapod az állást, lesz valaki, aki igazolja, hogy az ott töltött időd alatt irodavezetői munkakörben jogi munkát végeztél az ő irányítása alatt?
Ha annyival jobb anyagilag és esetleg van valami előrelépési lehetőség jogi munkakörbe (ahol majd beszámít az időd) és úgy gondolod, hogy annyi plusz időt megér, nem gond ha csúszik a szakvizsga, akkor hajrá.
Kedves Pasta!
nekem van egy szakdolgozatom regionális politikáról.
címe: Az Európai Unió regionális politikája és a keleti bővítés hatásai (2004.)
a PTE-ÁJK, szakokleveles politológus képzésen készült, jeles eredménnyel megvédve.
Kedves Vanda! Ha a kistérségi társulások munkaszervezeteiről akarsz megtudni dolgokat én szívesen felvilágosítalak részletesen is (email: bnoemi@vianovo.hu). Én a helyedben nem vállalnám el, ugyanis: 1. nem számít bele a gyakornoki időbe,
2. borzasztó nagy szaktudás kell hozzá és tapasztalat, már ami az önkormányzati szférát és a társulások működését illeti, nem beszélve a költségvetési szervek pénzügyeinek átható ismeretéről stb.
3. pályakezdőként, akkor ha eddig nem dolgoztál köztisztviselőként polgármesteri hivatalban, akkor nehogy elvállald, mert nagy felelősség. Rutinos ágazati szakembereken is kifog a jelenlegi kusza szabályozás. Na csak ennyi, a plusz pénz nem éri meg, egyébként a munkaszervezet vezetői fizetés véleményem szerint nem lehet sokkal több mint egy köztisztviselői. Osztályvezetői besorolással jobban keresel, mint közalkalmazottként intézményvezetői pótlékkal együtt.....
Üdv néktek
Vanda szerintem nem kell aggódnod emiatt. Annak a személynek akinekk az "irányítása" alatt dolgozol nem kell aláírni majd az igazolást, csak a munkaadódnak. Valószinű, hogy pl. a jegyző az önkormányzatnál szkvizsgázott jogász, szóval az ő nevét is beírhatod.
Sziasztok! Kérdésem az lenne, elegendő e a 3. rész letételéhez a jogi szakvizsga könyvek, az előkészítő tanfolyamon jegyzeteltek, illetve a jogszabályok (nem olyan alapos) ismerete? Az abh-kra és az eus jogesetekre mekkora hangsúlyt fektetnek? Apropó, van még olyan aki rajtam kívül munka után tanul esténként......? Elég az?
Én személy szerint nem láttam előkészítő tanfolyamot, tehát nem tudom mi volt ott. De harmadik részhez elég:
- EUS jogból a szakvizsga könyvek
- közig, alkotmány, munka, tb-ből pedig kizárólag a jogszabályszövegek (és az AB-k) Az hogy elég e amennyit tanulsz kicsit hülye kérdés. Szerintem rajtad múlik, hogy milyen az agyad.
AB-ket nem angyon kérdezték, de nem ártz ha egyszer átolvasod őket, EUS jogesetek azért vannak ezeket nem árt ha ismered nagy vonalakban.
köszike csak nagyon be vagyok tojva mert arra számítottam elengednek a melóból, aztán paff mert a ket miatt sűrűsödtek a dolgok és nem adnak szabit....
Sziasztok,
nem tudj avalaki, hogy gazdasági jogból milyen írásbeli kérdések szoktak lenni?
A szkvizsga.hu-n nincs erről semmi.
Köszi.
Iustitia, a szakvizsga könyvekből a TB-vel és a munkajogival nem árt vigyázni (előbbivel különösen), mert finoman szólva sem a hatályos joganyagot tartalmazza egyes helyeken!
Ha valaki találkozott már tb írásbelivel, megosztaná velem? Én ugyanis attól vagyok kidőlve, hogy bár munkajogot igazoltak vissza írásbelinek, most közölték velem, hogy az csak TB-vel együtt van - magyarán bármelyikből lehet kérdés. Nem dobtak fel...
A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve
Ez nekem is problémám,hiszen én is egy igen szűk területtel foglalkozom.
Igaz nekem még két évem van vissza:)
Ha 2008 márciusában lesz meg a három évem,akkor abban az évben már megkezdhetem a szakvizsgát?
Igen Vanda, akkor már akár 2008. áprilisra is bejelentkezhetsz.Én is munka után tanulok,így tényleg nem egyszerű.Polgári anyagiból írtam.Körülöttem volt aki leltárfelelősséget, volt aki öröklést, vagy éppen ajándékozást húzott és általában ítéletet kellett írni. A lényeg, hogy jól indokold meg!A C.részről -most megyek-én is azt hallottam, hogy az EU-s szakvizsgakönyv és a jogszabályok, AB-k elegendőek.Szerintem többre nem is lesz időm.Jó felkészülést minkdenkinek!
Manóka
Amennyire hallottam, gazdasági jogból gyakran vannak cégbírósági végzések.
Sziasztok!
Túl vagyok az polgárin. Írásbelin brutális kérdésem volt, a lényege: a bontásra vett épület külön (a föld nélkül) is forgalomképes, de az adásvételi szerződés csak abban a részben hatályosul, amennyit ténylegesen le is bontottak. Ez volt a jó válasz, ne kérdezd miért, vmi bírói gyakorlat, de még BH sincs rá. Én más indoklással, de eltaláltam.
Szóbeli:
Anyagi jogból iszonyat mennyiségű PK-t és jogegységit kérdeztek. (Pl. feltűnő értékaránytalan szerződésnél az eredeti állapot helyreállításának szempontjai. Erre van vmi jogegységi.) + Szerződés érvénytelenségének jogkövetkezményei (bír-i határozatok), kötelesrész, szomszédjog.
Pp-ből: hatáskör megállapítása, mikor, meddig, mikor lehet 5 millánál nagyobb értékű vagyonjogi ügy helyi bír. előtt (beszámítás), fél meghal az elj-ban, mikor nem félbeszakadás van és végül a bónuszkérdés: mi a különbség a zárlat és a zár alá vétel között (Vht.) Én se tudtam, de 4-es lett.
Gt-ből: előtársaság, mi az üzletrész, mi a bevonás, befolyásszerzés esetei és végül: milyen jogorvoslattal lehet élni a Versenytanács határozata ellen.
Én azt mondanám, hogy igazából bármit kérdezhetnek, ami benne van az anyagban, úgyhogy nem nagyon lehet kihagyni semmit. Főleg fogalmakat+gyakorlati kérdéseket kérdeztek tőlem. (De az a zár alá vétel az szemétség volt.)
Sziasztok! Manóka, illetve mindenki, aki a C. részből fog szakvizsgázni biztos tud segíteni. Az a kérdésem, hogy az EU-s tételsor kapcsán említett "EU-s szakvizsga könyv" alatt pontosan melyik könyvet értitek? A tételsorban felsorolt anyagokat és könyveket összegyűjtve rengetegnek tűnik az anyag. Ezért kérdezem, hogy melyik az a könyv, amit említettetek? Köszi a segítséget!
Jeney-Kende-Lövenberg: Európai Közösségi jog
Novissima kiadó 2005.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02