szakvizsga

Kála # 2005.08.17. 11:23

Szia!
Ha itt az oldalom kattintasz a "könyv" fülre megtalálod ezeket a könyveket, meg az árukat is, de általában 3.500-4.500 magasságban mozognak.
Novissimából nekem csak TB van (mert az a dialógban nincs), de még nem néztem meg alaposabban.
Te melyik részre készülsz?

tuppence # 2005.08.17. 12:04

Én az ELTE ÁJK-val szemben, az Egyetem téri könyvesboltban vettem meg a könyveket, ott a teljes sorozatot lehet kapni. De meg lehet rendelni a neten is a www.dialog-kiado.hu oldalról. Tényleg drágák... A Novissima sorozatot nem ismerem.

martex # 2005.08.17. 12:09

Köszi szépen az infot.
Jelenleg a C részre készülök és ami leginkább aggaszt a közig. Szerintetek a Ket. megtanuláa elegendő? Vagy a vizsgán összehasonlítás várható-e az Áe-vel?
Másrészt nem minden Eu-s eset találhato az eur-lexen illetve a CD jogtáron sem.
Ti honnan szerzitek be ezeket?

tuppence # 2005.08.17. 12:17

A 2005/2006-os tájékoztató szerint a vizsga anyaga csak a Ket. ezért elvileg nem kérdezhetnék az Áe-t még összehasonlítás szinten sem... szerintem. De ha neadjisten a vizsgáztatónak olyan kedve van, hogy ilyen kérdést tesz fel, nagyon nem tudsz reklamálni... Õszintén megmondom, hogy én ezért hagytam utoljára (márciusra tervezem) a köziget.

Kála # 2005.08.17. 12:26

Szia martex!
Én is a C részre készülök, nekem az EU rész tűnik elég megfoghatatlannak. Én a Várnay-Papp könyvvel próbálkozom - de őszintén szólva csak a tételsor szerinti részeire koncetrálva. Milyen Eu esetekre gondolsz?
Ami a Ket-et illeti, valaki pont most tette fel ezt a kérdést az IM honlapján, kíváncsi leszek, mit válaszolnak rá. Én a Kilényi kommentárt néztem a Ket. mellé (mivel másról nem is tudok, hogy lenne) - nem rossz, csak az Áe-hez képest szokatlanul nagy anyag.

Tuppence, a jogszabályok olyan ütemben változnak, hogy én is törekszem még a jövő szeptember előtt befejezni a vizsgát, külöben új Bv, Gt., Ptk. stb. De ezek szerint te is jó betábláztad magadnak az évvégét és a jövő év elejét :-)

martex # 2005.08.17. 12:36

Én júniusban jelentkeztem be a C részből, mert tavasszal a szakvizsga-előkészítőn(ELTE) a közig. előadásokon azt mondták, hogy november 1. előtt nem fogják kérdezni a Ket-et és a szakvizsga-előkészítőn csak az Áe-vel foglalkoztunk.Szóval, nagyon érdekes...Mindenesetre bízom benne, hogy a törvény ismerete (Ket.) elegendő lesz a vizsgán.
Egyébként az IM honlapján én tettem fel ezt a kérdést és nagyon várom rá a választ!
Ami az Eu-t illeti, én a bírósági esetekre gondolok, amik a tételekben szerepelnek.

Kála # 2005.08.17. 12:43

Az Eu esetek nagy része benne van a Várnay-Papp-ban zanzásítva - az EU jogesetekről készült válogatás könyvekben (3 vagy 4 kötet) benne van az esetek szintén nagy része, de a konkrét határozat szöveggel, ami néhol annyira érthetetlen, hogy volt olyan eset amire majd egy órám ráment. Na, akkor váltottam a Várnay-Papp-ra.
A felkészítőről amit írtál az viszont nagyon gáz! A többi részt illetően legalább hasznos volt?

martex # 2005.08.17. 13:06

Arra mindenképp hasznos volt az előkészítő, hogy felfrissitse a témákat, mert így sokkal könnyebb - legalábbis számomra - nekiállni tanulni.

Noémi71 # 2005.08.17. 14:41

Van itt valaki?

martex # 2005.08.18. 07:30

Nem tudja valaki, hogy a Ket. hez a Kilényi-féle kommentárnak mi a pontos címe és hol szerezhető be?
Köszi

Kála # 2005.08.18. 07:40

A közigazgatási eljárási törvény kommentárja - KJK KERSZÖV 4.560,- Vagy tankönyvboltban, vagy a netről is rendelhető, ha jól emlékszem.

tuppence # 2005.08.18. 08:08

Nekem 2 Ket kommentárom van, mindkettő a mhelyemen... Ha ráér hétfőig, beadom a címét és a kiadóját!

tuppence # 2005.08.18. 08:16

Na nem is kell addig várni, megtaláltam a neten őket. Az egyiket az UNIO kiadó adta ki, Dr. Szabó Lajos - Dr. Gyergyák Ferenc - Dr. Darák Péter írta és A KÖZIGAZGATÁSI HATÓSÁGI ELJÁRÁS ÉS SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI a címe. 6700+ ÁFA... a másik a KJK-Kerszövös, amit Kála írt.

drpici # 2005.08.18. 08:18

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy a szakvizsgához szükséges 3 évet munkaviszonyban kell eltölteni, vagy megfelel az is, ha pl. megbízási jogviszonyban vagyok?
Sajnos az is felmerült, hogy ha nem találok állást, akkor csak papíron kezdeném meg a munkát, hogy ketyegjen a 3 év, ezzel kapcsolatban van bármilyen tanácsotok, mire kell odafigyelni, stb.
Előre is köszi a válaszokat!

martex # 2005.08.18. 08:21

Köszönöm szépen a gyors válaszokat. Szerintetek melyiket érdemes megvenni? Egyáltalán szükséges belőle tanulni, vagy elég a CD jogtáron 32 oldalban megtalálható általános indoklás? - tekintettel arra, hogy alkalmazva még nem volt a Ket.
Mi a véleményetek?

tuppence # 2005.08.18. 08:29

Az UNIO-s összehasonlítást is tartalmaz az Áe-vel, a kerszövös úgy emlékszem nem. Igazából mindkettő próbál értelmezni egy gyakorlatban még ki nem próbált jogszabályt, úgyhogy sok helyen csak más szavakkal átírva megfogalmazza mégegyszer... Szerintem a vizsgára elégnek kell lennie a jogszabálynak és az indokolásnak. Ezek a könyvek piszok vastagok:-) És a tájékoztató szerint a Ket-ből összvissz 18 tétel van! De én megnézném a helyedben őket egy könyvesboltban.

tuppence # 2005.08.18. 08:32

Drpici: jogi képesítéshez kötött főállású munkakörben kell eltölteni a gyakorlati idő 3 évét. Igazából az a lényeg, hogy papíron valaki leigazolja neked a gyakorlati idődet, amiben meg kell jelölni az instruktorodat is.

Kála # 2005.08.18. 08:45

Tuppence, az OK, hogy csak 18 tétel, de abban gyakorlatilag az egész Ket. benne van, kivéve az elektronikus közigazgatásról szóló részt :-)
De az tény, hogy a könyv nem minden esetben jelent érdemi többletet a jogszabályhoz képest.
Egy Áe.-Ket. összevetés van a közigazgatási szakvizsgára kiadott felkészítő anyagban is, a netről letölthető.

Kála # 2005.08.18. 08:49

Ja, itt a link: www.mki.gov.hu./közigazgatási továbbképzés/közigazgatási szakvizsga/tananyagok.

derill # 2005.08.18. 19:58

Egy kicsit hibás néhol:)

A KET 33. § (2) bekezdése értelmében kiskorú esetében az érdemi határozatot soron kívül kell meghozni, majd ezt a (7) bekezdés értelmében 15 nappal a vezető meghosszabbithatja. A „soron kívül”-t a hányadik napon lehet szerintetek meghosszabbítani, tehát hány nap a „soron kivül”?

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kála # 2005.08.22. 08:46

Szerintem már eleve ott a logikai bakugrás, hogy ha egyszer soron kívüli eljárást ír elő a törvény, akkor hogy jöhet szóba hosszabbítás...

Szidike # 2005.08.23. 08:03

Kedves Sorstársak! A Ket-hez nagyon jó összefoglaló anyagokat állított össze a Magyar Közigazgatási Intézet (www.mki.gov.hu), amik a honlapjukról letölthetők(pl. mely esetekben kell végzést hozni, melyek fellebbezhetők meg, stb.).

Én szeptemberre jelentkeztem be az első részből szakvizsgára, de csak novemberben tudnak fogadni. A kérdésem az lenne, hogy milyen a gyakorlatban a vizsga, mire érdemes a hangsúlyt fektetni a készülésnél.
Üdv. Mindenkinek

Dórus # 2005.08.25. 15:29

Sziasztok!
Ket-tel kapcsolatos kiegeszites olvashato a köv. honlapon is: http://www.uni-miskolc.hu/…ntargyak.htm
A kiegeszites ugy van megszerkesztve, hogy az egyes reszeknel csak az van kiemelve, ami elteres az Ae-hez kepest. Ez ugyan allamvizsgazoknak keszült (akik az iden allamvizsgaztak), de talan a szakvizsgazok is tudjak hasznositani...
Üdv. Dórus

Rexor # 2005.08.30. 15:08

Az EU jogesetek, illetve az EU intézményrendszerének nagyon jó összefoglalója van az EU honlapján, igaz angol nyelven, de személy szerint én ezt jónak tartom.

drpici # 2005.09.20. 07:46

Sziasztok!

Tud vki vmit arról, hogy ha a pályakezdő diplomások számára meghírdetett ösztöndíjas foglalkoztatás keretében dolgozom, akkor az hogy számít be a szakvizsgához? (Az Im rendeletben van egy ilyen mondat hogy: "...az ösztöndíj folyósításának idejét összesen legfeljebb 3 hónap...tartamáig lehet a joggyakorlat idejébe beszámítani.", de ez így elég gáz, ki töltene el akkor így 1 évet?)
Én is látom h voltaképpen válaszoltam magamnak, de bízom benne h vki azt mondja h rosszul gondolom. :)