Szia!
Ha itt az oldalom kattintasz a "könyv" fülre megtalálod ezeket a könyveket, meg az árukat is, de általában 3.500-4.500 magasságban mozognak.
Novissimából nekem csak TB van (mert az a dialógban nincs), de még nem néztem meg alaposabban.
Te melyik részre készülsz?
szakvizsga
Én az ELTE ÁJK-val szemben, az Egyetem téri könyvesboltban vettem meg a könyveket, ott a teljes sorozatot lehet kapni. De meg lehet rendelni a neten is a www.dialog-kiado.hu oldalról. Tényleg drágák... A Novissima sorozatot nem ismerem.
Köszi szépen az infot.
Jelenleg a C részre készülök és ami leginkább aggaszt a közig. Szerintetek a Ket. megtanuláa elegendő? Vagy a vizsgán összehasonlítás várható-e az Áe-vel?
Másrészt nem minden Eu-s eset találhato az eur-lexen illetve a CD jogtáron sem.
Ti honnan szerzitek be ezeket?
A 2005/2006-os tájékoztató szerint a vizsga anyaga csak a Ket. ezért elvileg nem kérdezhetnék az Áe-t még összehasonlítás szinten sem... szerintem. De ha neadjisten a vizsgáztatónak olyan kedve van, hogy ilyen kérdést tesz fel, nagyon nem tudsz reklamálni... Õszintén megmondom, hogy én ezért hagytam utoljára (márciusra tervezem) a köziget.
Szia martex!
Én is a C részre készülök, nekem az EU rész tűnik elég megfoghatatlannak. Én a Várnay-Papp könyvvel próbálkozom - de őszintén szólva csak a tételsor szerinti részeire koncetrálva. Milyen Eu esetekre gondolsz?
Ami a Ket-et illeti, valaki pont most tette fel ezt a kérdést az IM honlapján, kíváncsi leszek, mit válaszolnak rá. Én a Kilényi kommentárt néztem a Ket. mellé (mivel másról nem is tudok, hogy lenne) - nem rossz, csak az Áe-hez képest szokatlanul nagy anyag.
Tuppence, a jogszabályok olyan ütemben változnak, hogy én is törekszem még a jövő szeptember előtt befejezni a vizsgát, külöben új Bv, Gt., Ptk. stb. De ezek szerint te is jó betábláztad magadnak az évvégét és a jövő év elejét :-)
Én júniusban jelentkeztem be a C részből, mert tavasszal a szakvizsga-előkészítőn(ELTE) a közig. előadásokon azt mondták, hogy november 1. előtt nem fogják kérdezni a Ket-et és a szakvizsga-előkészítőn csak az Áe-vel foglalkoztunk.Szóval, nagyon érdekes...Mindenesetre bízom benne, hogy a törvény ismerete (Ket.) elegendő lesz a vizsgán.
Egyébként az IM honlapján én tettem fel ezt a kérdést és nagyon várom rá a választ!
Ami az Eu-t illeti, én a bírósági esetekre gondolok, amik a tételekben szerepelnek.
Az Eu esetek nagy része benne van a Várnay-Papp-ban zanzásítva - az EU jogesetekről készült válogatás könyvekben (3 vagy 4 kötet) benne van az esetek szintén nagy része, de a konkrét határozat szöveggel, ami néhol annyira érthetetlen, hogy volt olyan eset amire majd egy órám ráment. Na, akkor váltottam a Várnay-Papp-ra.
A felkészítőről amit írtál az viszont nagyon gáz! A többi részt illetően legalább hasznos volt?
Arra mindenképp hasznos volt az előkészítő, hogy felfrissitse a témákat, mert így sokkal könnyebb - legalábbis számomra - nekiállni tanulni.
Van itt valaki?
Nem tudja valaki, hogy a Ket. hez a Kilényi-féle kommentárnak mi a pontos címe és hol szerezhető be?
Köszi
A közigazgatási eljárási törvény kommentárja - KJK KERSZÖV 4.560,- Vagy tankönyvboltban, vagy a netről is rendelhető, ha jól emlékszem.
Nekem 2 Ket kommentárom van, mindkettő a mhelyemen... Ha ráér hétfőig, beadom a címét és a kiadóját!
Na nem is kell addig várni, megtaláltam a neten őket. Az egyiket az UNIO kiadó adta ki, Dr. Szabó Lajos - Dr. Gyergyák Ferenc - Dr. Darák Péter írta és A KÖZIGAZGATÁSI HATÓSÁGI ELJÁRÁS ÉS SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI a címe. 6700+ ÁFA... a másik a KJK-Kerszövös, amit Kála írt.
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy a szakvizsgához szükséges 3 évet munkaviszonyban kell eltölteni, vagy megfelel az is, ha pl. megbízási jogviszonyban vagyok?
Sajnos az is felmerült, hogy ha nem találok állást, akkor csak papíron kezdeném meg a munkát, hogy ketyegjen a 3 év, ezzel kapcsolatban van bármilyen tanácsotok, mire kell odafigyelni, stb.
Előre is köszi a válaszokat!
Köszönöm szépen a gyors válaszokat. Szerintetek melyiket érdemes megvenni? Egyáltalán szükséges belőle tanulni, vagy elég a CD jogtáron 32 oldalban megtalálható általános indoklás? - tekintettel arra, hogy alkalmazva még nem volt a Ket.
Mi a véleményetek?
Az UNIO-s összehasonlítást is tartalmaz az Áe-vel, a kerszövös úgy emlékszem nem. Igazából mindkettő próbál értelmezni egy gyakorlatban még ki nem próbált jogszabályt, úgyhogy sok helyen csak más szavakkal átírva megfogalmazza mégegyszer... Szerintem a vizsgára elégnek kell lennie a jogszabálynak és az indokolásnak. Ezek a könyvek piszok vastagok:-) És a tájékoztató szerint a Ket-ből összvissz 18 tétel van! De én megnézném a helyedben őket egy könyvesboltban.
Drpici: jogi képesítéshez kötött főállású munkakörben kell eltölteni a gyakorlati idő 3 évét. Igazából az a lényeg, hogy papíron valaki leigazolja neked a gyakorlati idődet, amiben meg kell jelölni az instruktorodat is.
Tuppence, az OK, hogy csak 18 tétel, de abban gyakorlatilag az egész Ket. benne van, kivéve az elektronikus közigazgatásról szóló részt :-)
De az tény, hogy a könyv nem minden esetben jelent érdemi többletet a jogszabályhoz képest.
Egy Áe.-Ket. összevetés van a közigazgatási szakvizsgára kiadott felkészítő anyagban is, a netről letölthető.
Ja, itt a link: www.mki.gov.hu./közigazgatási továbbképzés/közigazgatási szakvizsga/tananyagok.
Egy kicsit hibás néhol:)
A KET 33. § (2) bekezdése értelmében kiskorú esetében az érdemi határozatot soron kívül kell meghozni, majd ezt a (7) bekezdés értelmében 15 nappal a vezető meghosszabbithatja. A „soron kívül”-t a hányadik napon lehet szerintetek meghosszabbítani, tehát hány nap a „soron kivül”?
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Szerintem már eleve ott a logikai bakugrás, hogy ha egyszer soron kívüli eljárást ír elő a törvény, akkor hogy jöhet szóba hosszabbítás...
Kedves Sorstársak! A Ket-hez nagyon jó összefoglaló anyagokat állított össze a Magyar Közigazgatási Intézet (www.mki.gov.hu), amik a honlapjukról letölthetők(pl. mely esetekben kell végzést hozni, melyek fellebbezhetők meg, stb.).
Én szeptemberre jelentkeztem be az első részből szakvizsgára, de csak novemberben tudnak fogadni. A kérdésem az lenne, hogy milyen a gyakorlatban a vizsga, mire érdemes a hangsúlyt fektetni a készülésnél.
Üdv. Mindenkinek
Sziasztok!
Ket-tel kapcsolatos kiegeszites olvashato a köv. honlapon is: http://www.uni-miskolc.hu/…ntargyak.htm
A kiegeszites ugy van megszerkesztve, hogy az egyes reszeknel csak az van kiemelve, ami elteres az Ae-hez kepest. Ez ugyan allamvizsgazoknak keszült (akik az iden allamvizsgaztak), de talan a szakvizsgazok is tudjak hasznositani...
Üdv. Dórus
Az EU jogesetek, illetve az EU intézményrendszerének nagyon jó összefoglalója van az EU honlapján, igaz angol nyelven, de személy szerint én ezt jónak tartom.
Sziasztok!
Tud vki vmit arról, hogy ha a pályakezdő diplomások számára meghírdetett ösztöndíjas foglalkoztatás keretében dolgozom, akkor az hogy számít be a szakvizsgához? (Az Im rendeletben van egy ilyen mondat hogy: "...az ösztöndíj folyósításának idejét összesen legfeljebb 3 hónap...tartamáig lehet a joggyakorlat idejébe beszámítani.", de ez így elég gáz, ki töltene el akkor így 1 évet?)
Én is látom h voltaképpen válaszoltam magamnak, de bízom benne h vki azt mondja h rosszul gondolom. :)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02